PRESSEMEDDELELSER iHOBRO
OG MARIAGERFJORD 2022
Til www.ihobro.dk Arkiv 2021 Arkiv 2020 Arkiv 2019 Arkiv 2018 Arkiv2017
           
RULLE FOR AT KOMME TIL ALLE MEDDELELSER
2022-12-22  
43 adresser får hurtigt fibernet med statstilskud

Af Jens Lykke

Tidligere i efteråret fik 13 individuelle adresser i Mariagerfjord Kommune tilskud fra Regeringens såkaldte bredbåndspulje. Puljens formål er at sikre borgerne i landdistrikterne hurtigere internet.

I modsætning til tidligere år har nogle yderligt beliggende adresser kunne søge puljen direkte, hvilket har sikret et tilskud på ca. 700.000 kr til dette formål.
I sidste uge fik yderligere 30 adresser tilsagn om støtte fra den del af bredbåndspuljen som kræver at flere går sammen om et projekt. Redsø Bredbånd ved Valsgård er det ene projekt, hvor borgerne er gået sammen , og resultatet blev et støttebeløb fra staten på knap en milliomn kr. Hertil kommer medfinansiering fra Mariagerfjord Kommune og Norlys Bredbånd, samt den lokale egenbetaling på 2000 kr pr adresse.
”Vi kan næsten ikke få armene ned” udtaler Jens Erik Mikkelsen, der er projektets lokale tovholder. ”Sammen med hjølp fra kommunens konsulent er det i år lykkes at komme igennem med en ansøgning således at jeg og 26 naboer omkring Redsø endelig får hurtigt internet” fortsætter han.
Desuden har et lille projekt med 3 adresser i Blåkilde ved Arden fået et tilsagn om ca. 100.000 kr .
”På trods af at vi ikke er i mål med at sikre alle borgere en hurtigt internetadgang, kan vi dog glæde os over at en del borgere nu står bedre rustet digitalt” understreger Jens Lykke, der på kommunens vegne arbejder med at sikre bedre digitale løsninger. ”Det er dyrt at løse opgaven med at få de sidste med, og selvom vi har sikret os statsligt tilskud på ca. 1,8 mill. Kr. og et kommunalt tilskud på knap 100.000 kr, kræver det at teleudbyderne fortsat investerer i den digitale infrastruktur” slutter han.
Aktuelt er det ikke endeligt afklaret om Regeringen også i 2023 vil investere i området. I oplægget til Finansloven er der afsat 100 mill. Kr. til indsatsen.
Nærmere information: Konsulent Jens Lykke, Mariagerfjord Kommunen – jelyk@mariagerfjord.dk – 2923 1818
2022-12-09  

Aflevering af donation til Julemærkehjemmet

Der pakkes varer på åbningsdagen

Julemærkehjemmet i Hobro fik besøg af Y’s Men’s Club II Hobro, som havde penge med til hjemmet.

Foto og tekst: Mogens Kruse.

Klubben har fået 8.000 kr. for at hjælpe REMA 1000 i Hobro med at nedtage hylder og inventar i den gamle butik, og senere, da den nye butik var klar, hjalp man til på åbningsdagen med at pakke kundernes varer i poser.

Det gav stor tilfredshed både hos de folk, der sad ved kasserne og hos kunderne.
Tak til REMA for beløbet på 8.000, som går ubeskåret til Julemærkehjemmet i Hobro.
Da Julemærkehjemmet i Hobro har eksisteret i 83 år betyder det at over 20.000 børn har haft et ophold der. Hjemmet modtager børn fra hele den øverste halvdel af Jylland. Dvs. at Julemærkehjemmet i Hobro modtager børn fra Lemvig til Skagen. Et ophold koster 80.000 kr. for et barn. Der er venteliste på at få tildelt et ophold.
Det er nok stadig den almindelige opfattelse at det er børn, der vejer for meget, som søger ophold på et julemærkehjem, men i dag er det ifølge forstander Lise Claesson, meget ofte trivselsproblemer, som fx ensomhed og lavt selvværd, der får forældrene til at søge om et ophold til deres barn.

Erik Daugaard nedtager hylder i butikken

Hanne Dalum samler papkasser til den store presser
2022-12-01  
Vintersolhvervsfest og marked på Fyrkat
Vikingernes årlige vinterfest med boder, håndværk, mad og fakkeltog

 Foto og tekst: Nordjyske Museer

Når egnens vikinger for 26. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat i Hobro summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 10. december, og denne dag er husene på Vikingegården omdannet til markedshaller med boder, hvor op mod 80 vikinger demonstrerer håndværk og sælger hjemmegjorte varer. Der er desuden forskellige familieaktiviteter, vikingemad og et stemningsfuldt fakkeltog rundt om gården. Der er fri entré for alle.

Markedshallerne er denne dag stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver til store og små, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.

I år deltager omkring 80 vikinger, som blandt andet sælger mjød i mange smagsvarianter, smykker af rav, bronze og sølv, glasperler samt trælegetøj. Man finder også masser af håndarbejde i form af syede og nålebundne vanter, hætter og huer, vikingesko, ting i filtet uld, flettede og brikvævede bånd og plantefarvet garn. Endelig er der også træhåndværk, knive, buer, pile, øksehoveder… For blot at nævne et lille udpluk af de mange spændende vikingevarer.

Familieaktiviteter, håndværk og vikingemad
Til vintersolhvervsfesten kan publikum også opleve vikingehåndværk, og der er blandt andet tændt op i essen, hvor smeden arbejder. I huggehuset arbejder træskæreren og buemagerne, i udstillingshuset kan man se brikvævning, og ude på pladsen kan man købe sig til en trækketur på en islandsk hest. 
Er man en stærk og smidig viking er der forskellige vikingelege og dyste. Og så kan du møde julebukken, som er meget ældre end den moderne julemand. Når klokken bliver 14.30 læses der op på oldislandsk af Jólakötturinn.
Det er desuden muligt at stille sulten med et måltid varm vikingemad. I langhuset kan dagens gæster købe den klassiske og populære midvintersuppe med hjemmebagt brød. Det er i dagens anledning også muligt at erhverve varm mjød, te og kaffe i museumsbutikken, der også har mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie - lige fra kopier vikingesmykker fundet på Fyrkat til mjød og bøger.
Stemningsfuldt fakkeltog 
Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage - også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder 21. december.

Program for Vintersolhvervsfesten 2022
Hele dagen: Oplev arbejdende værksteder og boder med læder, garn, smedesager, træ, uld, smykker m.m. Smag også mjød og få en trækketur på en islandsk hest 
Kl. 13.00-13.30: Træn smidighed og styrke gennem vikingelege
Kl. 14.30: Mød julebukken og hør oplæsning på oldislandsk
Kl. 16.00: Traditionen tro afsluttes markedet med et stemningsfuldt fakkeltog

Tid og sted
Lørdag 10. december 2022 kl. 12-16
Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro
Fri entré

 

 

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat 10. december afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her fremsiges de traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen der vender tilbage. Foto: Nordjyske Museer

2022-11-26  
Omvisning i Kunstetagerne

 Af:: Anne Lie Stokbro

Kunstetagerne Hobro inviterer nu til omvisning i de tre udstillinger, som åbnede for nyligt. Omvisningen finder sted torsdag den 1. december kl. 15. Undervejs kommer både kunstens forhold til naturen, den illustrerede børnebog og dadaistisk lydpoesi omsat til billeder på tale.

I udstillingen ARTEFAKT – Naturen genskabt har billedkunstnerne Jane Balsgaard, Vibeke Glarbo og Britt Smelvær opbygget installationer, som med naturmaterialer kredser om kunstens forhold til den natur, som den altid har trukket på og stået i modsætning til. Derfor bruger de begrebet artefakt, som beskriver en kunstnerisk, frembragt genstand, en modsætning til det naturskabte.

Jane Balsgaard har skabt en samling papirflyvere, som synes at forlade en blå klode med kurs mod et flettet gitter; Vibeke Glarbo har skabt en skov af bornholmske hasselstammer og Britt Smelvær leger med skala og format i sine relieffer og skulpturer af naturmaterialer.

Udstillingen Cirkeline og den illustrerede børnebog præsenterer en stor samling af tegneren Hanne Hastrups originaltegninger til Cirkeline-universet. Mange husker nok den lille strithårede alf med det blide smil og det underfundige blik på omverdenen. Sammen med tegningerne vises eksempler på bøger, illustreret af modtagerne af Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungebøger. I læsehjørner er man velkommen til at fordybe sig i bøgerne.

Billedkunstneren Erik Argus har netop skænket sin serie af kalligrafiske tegninger Sorte fugle – Ursonate til Hobro Kunstsamling. De ni tuschtegninger er baseret på et lyddigt af den tyske kunstner Kurt Schwitters fra 1932. Erik Argus lyttede til en indspilning af digtet undervejs i den kunstneriske proces, og hans fortolkning rummer både den poesi og aggression, som kendetegner digtet.

Alle udstillinger kan ses til og med lørdag den 25. februar 2023.

Illustrationer: Jane Balsgaard: Udstillingsview
Vibeke Glarbo: Udstillingsview
Britt Smelvær: Udstillingsview
Erik Argus: Udstillingsview

Venlig hilsen
Anne Lie Stokbro
kunstfaglig medarbejder
kunsthistoriker, mag.art.

Jane Balsgård

Vibeke Glarbo

Britt Smelvær

Erik Argus
Filmmagi i Hobro: Oplev stumfilm med klavermusik
Se Fy og Bi i stumfilmen ”Højt på en kvist” med levende musik undervejs

Der venter en helt særlig biografoplevelse i Filmteatret i Hobro, når det lørdag 3. december blænder op for stumfilm med levende klavermusik. Den akkompagneres af filmkomponist Ronen Thalmay, der spiller musik på klaver undervejs – præcis som i gamle dage før talefilmen blev introduceret. Inden filmen giver Thalmay desuden et interview om stumfilmens guldalder i Danmark – fra Asta Nielsen til Fy og Bi.

Biografpublikummet kan den 3. december opleve filmen ”Højt på en kvist” fra 1929 med den danske komikerduo Fy og Bi. Den stammer fra den danske stumfilm-guldalder, hvor blandt andet Fy og Bi fik publikum i både ind- og udland til at hulke af grin. Fy og Bi – eller Fyrtøjet og Bivognen – nåede langt ud over Danmarks grænser og var det danske svar på de internationale berømtheder Gøg og Gokke.

Filmen vises præcis som da den udkom, det vil sige med ledende klavermusik ved siden af det store lærred. Ved denne visning er det filmkomponist Ronen Thalmay, som med improviseret musik underbygger skuespillernes følelser og stemninger i filmen – og derigennem forstærker, hvad publikum ser på lærredet. Thalmays musik bliver en integreret del af handlingen og tilføjer dermed en ekstra dimension til filmfremvisningen, som ikke fås ved en normal biografoplevelse med moderne talefilm.

Inden filmen fortæller Ronen Thalmay om den første storhedsperiode i dansk stumfilm i begyndelsen af 1900-tallet med erotiske melodramaer som ”Ved Fængslets Port” og ”Afgrunden” med den international kendte stjerne Asta Nielsen, og om den anden storhedstid i 1920’erne, hvor blandt andet Fy og Bi var de store stjerner.

Lokalt islæt
Den ene halvdel af makkerparret Fy og Bi – Harald Madsen – stammede fra Hobro. Han blev født i 1880, og på grund af sine akrobatiske evner kom han allerede som barn i lære som cirkusartist i det kendte Cirkus Miehe, der havde vinterkvarter i Rold.

Madsen fik senere stor succes som klovn i trioen ”Brd. Miehe” sammen med August Miehe og Christian Rehder. Her blev han opdaget af filminstruktøren Lau Lauritzen, der satte den trinde Madsen sammen med den høje, tynde skuespiller Carl Schenstrøm som komisk filmpar, og vagabonderne Fyrtårnet og Bivognen var født. 1920’erne blev deres glansperiode. Efter talefilmens indtog blev deres stjerne slukket i løbet af 1930’erne.

Program
Kl. 14.30: Interview af Ronen Thalmay
Kl. ca. 15.45: Filmfremvisning af Fy og Bi-stumfilmen Højt på en kvist fra 1929 med levende klavermusik.

Bag arrangementet står Filmteatret i Hobro og Nordjyske Museer, og det er støttet økonomisk af udvalget for Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune.

For yderligere information, kontakt venligst:
Lykke Olsen, museumsinspektør Nordjyske Museer, på telefon 31 99 41 71 eller på mail lykke.olsen@aalborg.dk.

Stumfilm Fy og Bi
Lørdag 3. december får biografpublikummet i Filmteatret i Hobro en helt særlig oplevelse. Her vises den gamle stumfilm ”Højt på en kvist” med Fy og Bi fra 1929, mens filmkomponist Ronen Thalmay spiller klavermusik til – præcis som når stumfilm blev vist i gamle dage. Foto: Ronen Thalmay

Palladium Det Dansk Filminstitut
Fy og Bis film var meget populære i 1920’erne – både i Danmark og uden for landets grænser. 3. december kan man opleve en af deres store filmsuccesser: ”Højt på en kvist” fra 1929. Foto: Det danske Filminstitut.
2022-11-21  
Julemanden kom igen i år godt til Mariager

Pressemeddelelse: Max S. Rasmussen

Julehumøret var i top, da 112 glade børn og voksne i går søndag tog med
veteranbanen ud for at hente julemanden og bringe ham godt og sikkert til Mariager.
Han er jo trods alt en meget vigtig person i den kommende tid.
Klokken 15:00 blev der fløjtet afgang for
motortoget, der kørte ud fra den lille by ved
fjorden. Op gennem skoven, hvor træerne var
pudret med nyfalden sne, gik det med 30
kilometer i timen, og ved banens første
trinbræt i Lunddalen stoppede toget. Og
sandelig, om ikke julemanden stod der og
ventede på toget. Han blev budt hjerteligt
velkommen ikke mindst af de yngste
deltagere, der havde set frem til mødet med
manden i den røde dragt og med det flotte
hvide skæg.

Nogle af børnene havde rigtig meget, de skulle fortælle julemanden, mens andre var
noget mere betuttede og stille ved mødet med den rare mand. Han kunne i øvrigt
fortælle, at hans alder nu var nået til 900 år, og han havde ingen planer om at gå på
pension endnu. Tilbagetrækningsreform findes ikke i hans ordforråd.
25 minutter efter afgangen, vendte veterantoget tilbage til stationen i Rosernes By,
hvor deltagerne blev mødt af små blide snefnug, der malerisk dalede ned over
veterantoget og fjordbyen og fuldendte rammen for julemandens og julens komme. Fra
jernbanestationen gik turen videre til torvet, hvor årets juletræ skulle tændes, og
børnene trakteres med godter fra byens Handelsstands- og turistforening.
Veteranbanens driftsbestyrer Katrine Blåberg Andersen siger om arrangementet: ”Vi er
rigtig glade for, at det nu er en årlig tradition, at Veteranbanen bringer julemanden til
byen, og vi er utrolig glade for samarbejdet med byens foreninger om dette
juleprojekt.”9



2022-11-12  
Himstregims-fugle og næsehorn – sjov for børn i Ole Lund Kirkegaards ånd

Tekst og foto modtaget fra Lykke Olsen

Kunstformidler Helle Maj Clement og museumsformidler Gert Rubæk er i gang med at slæbe tapetklister, hønsetråd og meget mere til Oue, og de glæder sig. De er vilde med Gummi-Tarzan, næsehornet Otto og alle andre bøger af Ole Lund Kirkegaard, og de to fans forbereder to børnearrangementer, hvor de slipper næsehorn, himstregims-fugle og andre fantasivæsner løs.

 De håber på at se mange børn og barnlige sjæle, som vil rejse med ind i fantasiens verden til to arrangementer i den kommende uge.
Fredag 18. november inviterer de to fans alle barnlige sjæle til Oue, hvor de sammen med Helle Maj og Gert dykker ned i Ole Lund Kirkegaards skøre og humoristiske verden i et skønt improvisationsteater. Helle og Gert sætter scenen med rekvisitter, og de hjælper børn og voksne med at improvisere fortællinger med inspiration fra de berømte bøger. ”Det er kun skønt, hvis børnene og forældre selv finder på flere skøre fantasivæsner, som skal være med i legen den dag”, udtaler Helle Maj. Så har man en bomstærk Gummi-Tarzan i maven, en drage eller noget helt andet, så er det nu, den kan blive sluppet løs.
Billetterne sælges i døren, og det er ikke nødvendigt at forhåndsreservere – man møder blot i værkstedsbygningen på Listevej 4, Oue, 9500 Hobro. En billet gælder desuden til en cykel-workshop, som afholdes samme sted dagen efter lørdag d. 19. november.
Tegn næsehorn og form et i metal – fantasien slippes også løs på lørdag
Der lyder et HONK fra stuen, og det tegnede næsehorn træder ud af væggen og tager en bid af sofaen. Den herlige scene fra Ole Lund Kirkegaards Otto er et næsehorn, hvor Topper tegner et næsehorn, som bliver levende, er elsket af store og små. De to Ole Lund Kirkegaard-fans Helle Maj og Gert glæder sig også til lørdag d. 19. november, hvor de finder den store malerpensel frem. De håber på at se mange børn og voksne, som vil tegne virkelige væsener eller skabninger fra fantasiens verden med ultraviolette farver – med inspiration af Ole Lund Kirkegaards univers. Når lyset slukkes, træder skabningerne frem i lokalet og leger dermed med den Kirkegaardske tanke om, at tegnestreger kan vækkes til live – præcis som det sker i Otto er et næsehorn.
Samtidig i samme lokale inviterer de også til en fantasi-workshop, hvor de sammen deltagerne laver små metalskulpturer på gamle cykler med inspiration fra Kirkegaards bøger – måske vokser der en himstregims-fugl eller et næsehorn frem? Kun fantasien sætter grænser.
Børn har gratis adgang, mens en voksenbillet koster 50 kr. Billetterne sælges i døren, og det er ikke nødvendigt at forhåndsreservere – man møder blot op i værkstedsbygningen på Listevej 4, Oue, 9500 Hobro.
Arrangementet er en del af en mindre Ole Lund Kirkegaard-festival i Oue, hvor den populære børnebogsforfatter var skoleleder fra 1965-1973. Bag festivalen står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Den er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune.

Ole Lund Kirkegaard tegnede selv uforglemmelige tegninger til sine bøger. Museumsformidler Gert Rubæk har gjort ham kunsten efter og har sammen med de store ører og strithår også fået Oues byskilt med.

Kunstner Helle Maj Clement og museumsformidler Gert Rubæk er fans af Ole Lund Kirkegaards fantasiunivers og glæder sig til at slippe den løs med børn og barnlige sjæle.


2022-11-09  
Oue Kultur-og Bryggerlaug.

Af: Ivan Domino

Vi er en gruppe af borgere i Oue og omegn der på rødderne af et opløst 14år gammelt øllaug, har ”stjålet” idee´n om et mødested for mænd.

For at i møde gå ensomhed blev øllauget skabt af en gruppe mænd der snart skulle på pension.
Vi har til formålet lejet nogle lokaler af Oue borgerforening og i dem har vi etableret hyggeligt mødelokaler og et køkken hvor vi kan lave mad til den månedlige spis sammen aften. Vi har også altid en ølbryg i gang og selvfølgelig skal der smages på varen medens vi på vores ugentlige klub aftner ordner verdenssituationen og også de små og store problemer som medlemmer måtte havde og som vi kan hjælpe hinanden med.
Vi er for tiden et par og tyve medlemmer .Vi har ikke kunnet etablere denne forening/klub uden sponsorrater fra både medlemmer og andre udenforstående.
 
2022-11-06  

 

IK Rosendal Herre i Historisk Oprykning

Modaget fra: Formand IK Rosendal Fodbold Pia Poulsen

I weekenden sikrede 1. holds herre i IK Rosendal oprykning til Serie 2 – ved at vinde stort sidste kamp med ikke mindre end cifrene 11 – 1. De har i efteråret kun tabt en enkelt kamp og spillet én uafgjort – hvilket må siges at være mere end bestået. En målscore på mere end 50 mål – taler sit tydelige sprog i forhold til et meget angrebsivrigt hold, som derudover står godt i forsvaret.

Det har været en forrygende sæson med et meget ungt mandskab hvor gennemsnitsalderen ikke er mere end omkring de 20 år – ældste spiller er anfører Emil som i år fylder 24.
De har spillet meget seværdig fodbold – deres stabilitet har kendetegnet efterårssæsonen.
I foråret missede de akkurat oprykning og efter at havde klaret sig rigtig godt i pokalturneringen i foråret – så det lå lidt i kortene at oprykning til Serie 2 kunne være et realistisk mål og kunne lykkes her i efteråret.
Det helt unikke i seniorafdelingen er at sammenholdet på tværs af de 4 hold aldrig har været stærkere det mærkes til træning og i kampe og ikke mindst i 3. halvleg.
Der var derfor stor opbakning da holdet spillede sidste kamp i lørdags på Sparekassen Park hvor omkring 150 mødte op og hylede det unge hold da de med champagne og flotte oprykningstrøjer kunne række armene i vejret, da kampen blev fløjtet af.
Det kan næsten kaldes historisk da klubben ikke har spillet i serie 2 siden 1987. Det bliver rigtig spændende at følge holdet til foråret.
Det har generelt været en god sæson i Rosendal.
2. holdet som spiller i serie 4 skal i weekenden spille playoff kamp om oprykning til serie 3 – På Sparekassen Park i Rosendal lørdag d. 4. november kl. 13.00 mod Doense Vebbestrup.
Vores helt unge serie 5 hold, som er kommet tilbage fra efterskolen – vandt deres række og har spillet sig i serie 4 til foråret.
Vi glæder os meget til forårssæsonen hvor der bla. vil ske udskiftning på cheftrænerposten. Vi har været meget glade for at Per har stået i spidsen for vores senior afdelingen, men ønsket har været at prøve noget andet.
Vi ønsker Per Sørensen det allerbedste.


2022-11-06  
Valsgård Borgerforening har skrevet til julemanden, som gerne vil komme og gæste Valsgård by.

Af; Henning Aage Jochumsen

Det sker lørdag den 26.. november kl. 10.00 ved Spar Købmanden i Valsgård. Her vil julemanden forsøge at tænde juletræets mange lys, med hjælp fra alle børnene, og bagefter vil julemanden dele godteposer ud, og måske få en lille sludder med børnene om deres forventninger til julen og deres mange juleønsker. Derefter går Julemanden sammen med alle børnene op til forsamlingshuset, hvor juletræet også tændes og der vil blive danset rundt om juletræet. Foredragsforeningen som driver Forsamlingshuset, vil derefter byde alle børn på æbleskiver og lidt at drikke. Samme dag kl. 10.00 åbner Foredragsforeningen dørene for året julemarked i Valsgård Forsamlingshus, hvilket bestemt er et besøg værd. Julemarkedet byder på lidt af hvert, blandt andet juledekorationer, nisser, hjemmestrik, julepynt samt et stort lotteri. Der vil være mulighed for at gøre en god handel, så kig endelig ind. Bak op om foreningslivet i Valsgaard.
2022-11-06  
Så er Valsgård omsorgsklub igen klar med næste omgang underholdning

Af; Henning Aage Jochumsen

som denne gang er, Onsild Sangkor v. Dorte Rask Lauersen den 23. november kl. 14:30 synger Onsild Sangkor på Valsgård skole, her vil der være god sang og musik hvortil man selv medbringer kaffen, og kage er inkluderet i prisen. Arrangementet koster kr. 50.00 pr. person Tilmelding sker til Frank på frankstj.mail@gmail.com  eller 22 78 70 43 HVAD ER VALSGÅRD

 OMSORGSKLUB OG HVAD LAVER DE !! Kære alle medborgere på 60+ år og førtidspensionister. Valsgård omsorgsklub er en klub, hvor social sammenværd og hygge er omdrejningspunktet. Her mødes vi hver onsdag, i vinterhalvåret, på Valsgård skole fra kl 14:30 til ca. 16:45. Vi starter ud med en gang fælles sang, hvorefter vi drikker en kop kaffe, som man selv medbringer, og får et stykke kage. Så læser Frank en lille historie op, hvorefter vi får en god snak og når vi er færdige med kaffen spiller vi lidt spil i 1-1 1/2 time, som Triominus og Whist. Vi slutter af med en god omgang fælles sang, hvorefter vi siger tak for dagen. På nuværende tidspunkt er vi 14 deltagende og håber på flere vil komme og være med. Prisen er 20 kr. pr. Person og herunder er inkluderet: - Et stykke kage - Et par hyggelige timers sammenværd - nye bekendtskaber Vi holder også en juleafslutning hvor vi får noget lækkert mad og ønsker hinanden god jul og godt nytår. Samtidig holder vi også en afslutning for vinterhalvåret hvor vi får en bid god mad og siger farvel, indtil vi ses igen i det nye vinterhalvår. Vi regner med at afslutningen vil ligge omkring d. 29-30 marts 2023. Så kender du nogle ældre mennesker der syndes dagen er lidt lang, og man savne nogen at være sammen med og snakke med, så er der en mulighed her. Bak op om foreningslivet i Valsgård.
2022-11-04  
Kunstetagerne inviterer nye frivillige til åbent hus
 
Modtaget fra :Anne Lie Stokbro

Hvis man undrer sig over, hvordan Kunstetagernes udstillinger bliver til, så er muligheden der nu for at komme ind bag scenen. Kunstetagerne inviterer nemlig til åbent hus for nye frivillige, torsdag den 17. november kl. 15-16.30. Her vil bestyrelsesmedlemmer og nuværende frivillige fortælle om det spændende arbejde med at opbygge udstillingen ARTEFAKT – naturen genskabt.

”Kunstetagerne er meget afhængig af frivillige,” fortæller formand for Mariagerfjord Kunstforening Birgitte Nissen. ”Vi vil meget gerne imødekomme både kunstneres og publikums forventninger, og det kræver en god støttegruppe,” fortsætter hun. ”Efterhånden er gennemsnitsalderen hos vores frivillige et godt stykke oppe i 70’erne, og vi bliver nok nødt til at se på, hvor hårdt vi spænder dem for. Så nye kræfter vil være meget velkomne. Man behøver ikke vide en masse om kunst. Til gengæld vil det være praktisk, at man har hænderne skruet rigtigt på,” siger Birgitte Nissen, som fortæller, at den nuværende støttegruppe tæller omkring 15 frivillige.

Blandt de opgaver, som man kan forvente som frivillig i Kunstetagerne, er afhentning af kunstværker, ophængning og opbygning af forskelligt udstillingsinventar. Hertil kommer en lang række småopgaver, som opstår i kampens hede, når udstillingerne bygges op.

”Vi har et rigtig godt samarbejde i støttegruppen,” siger Birgitte Nissen. ”Det er både spændende og hyggeligt at være med til at bygge udstillingerne op og finde praktiske løsninger på de ønsker, kunstnerne har til ophængningen. Dialogen med kunstnerne giver en større forståelse for, hvad der er på færde i de enkelte udstillinger, og selvom vi arbejder hårdt, er der også tid til det sociale. Vi drikker formiddagskaffe og spiser frokost sammen, og Kunstetagerne er naturligvis vært ved begge dele. Det er da det mindste, vi kan gøre,” slutter formanden.

Ved åbent hus arrangementet bliver der mulighed for at se Kunstetagernes ”maskinpark” og depoter, ligesom der er indlagt et besøg i Rud Thygesen Arkivet, hvor man kan høre om den udvidelse, som er i gang.

Man behøver ikke tilmelde sig åbent hus arrangementet, man møder bare op i Kunstetagerne.

2015-09-09 Kunstetagerne iHobro under ophængning af 40 års jubilæumsudstilling
2022-10-23  
Aftenens Halloween-tog blev en solid succes

Torsdag aften tog godt og vel halvanden hundrede rejsende plads i Halloween-toget fra Mariager station og begav sig ud i oktobermørket på en dunkel og hyggelig rejse til Handest.
En lille times tid senere rullede toget ind på stationen i Handest til glade og muntre toner fra Sigfreds Fodvarmere, der på perronen spillede, og modtog de rejsende med deres altid smittende humø
r.

På perronen lyste en række fine græskarlygter, som bød passagererne fra Mariager velkommen. Byens børn og unge stod for de kreative udskæringer.

Veteranbanens driftsbestyrer Katrine Blåberg Andersen bestyrede bålskålen, hvor der kunne ristes skumfiduser. Det var populært hos de yngste passagerer. Længe inden toget skulle returnere til Mariager, måtte Karine melde alt udsolgt af skumfiduser. Der var fortæret i omegnen af 150 af de bløde sukkersager!

Heldigvis gik troldmanden fra Glenstrup rundt på stationen og delte ud af sine lækkerier fra den medbragte kobbergryde: Kogte edderkobber og glaserede firben, tilsat lidt overtrækschokolade. Troldmandens specialiteter var der også stor afsætning på, og heldigvis fulgte han med i toget tilbage til Mariager og fortsatte med uddelingen af sine delikatesser.

Togfører på aftenens tog var Frits Sørensen, Assens, der kunne berette, at det præcise antal rejsende i toget udgjorde i alt 152; hver vej. Han havde sørget for, at alle veteranbanens personvogne var ude at køre her til aften, så der blev ingen kamp om siddepladserne.
Sammen med driftsbestyrer Katrine fortæller han, aftenens tog var en solid succes, som veteranbanen er meget tilfreds med. "Det betyder, at vi naturligvis også kører Halloween-tog næste år", fortæller de begge samstemmende.

Vedlagte pressebilleder fra aftenens Halloweentog er taget af Louise Rosenkilde Larsen fra Destination Himmerland.





Flere fotos fra Veteranbanen samlet her
2022-10-21 Tekst og foto: Henrik Andersen  
IK ROSENDAL DAMESENIOR SIKRE SIG OPRYKNING TIL S1.
Efter en efterårssæson der endnu ikke har budt på nederlag, sikrede Rosendals kvinder sig oprykning til serie 1 i næstsidste spillerunde, efter en overbevisende sejr på 8-1.
Efteråret har budt på to uafgjorte og ellers lutter sejre og en imponerende målscorer på plus 28 mål.

Som optakt til den netop overståede efterårssæson var der tilgang fra nogle hjemvendte efterskoleelever og derudover har et par spillere yderligere valgte at genoptog fodbolden.
Denne yderligere bredde i truppen har været udslagsgivende for den overbevisende efterår, som til slut resulterede i oprykning.

IK Rosendal opstartede damesenior fodbold i foråret 2020 med 8 mands hold, efter en del år uden damesenior hold i klubben og allerede året efter var det basis for et 11 mands hold og efter to sæsoner med hhv 2 og 3 pladser i serie 2, blev det altså så i denne efterårssæson til avancement til serie 1.
Ud over det nyoprykkede 11 mands hold har I IK Rosendal fodbold damesenior afdeling også et hold tilmeldt 7 mands DGI turnering, som også bidrager med spillere til 11 mands holdet.

Truppen består af Karen Kallestrup, Fie Andersen, Emma Kattenhøj, Karoline Buus, Anette Leth, Nanna Walter, Tina Hjelm, Laura Sandholt, Julie Poulsen, Julie Bak, Lise Breum, Julie Anderson, Cille Langberg, Mathilde Røgild, Karoline Kallestrup, Katrine Vraa og trænere Mille Wie/Henrik Andersen
Vedhæftet holdfoto og foto fra oprykningskampen.


2022-10-05  
Så har Hobro Handels EVENT-gruppe været i gang igen og har arrangeret LYSERØD LØRDAG - lørdag den 8.10

Modtaget fra SHE fashion | Hobro v/Anette

Der bliver gaveregn i Biescentret lørdag den 8.10 på Lyserød Lørdag
Butikkerne , som holder åben fra 10-14 samler ind og kun fantasien sætter grænser for hvordan de vælger at støtte til STØT BRYSTERNE


Send din støtte sammen med HOBRO HANDEL - man har mulighed for at sende sit bidrag på MobilePay nr. 108881

Kl 11:00 afholdes der LYSERØD BANKOSPIL i Biescentret, hvor salget fra plader, kaffe og kage går til STØT BRYSTERNE.
De flotte præmier som man vinder på rækken og pladen fuld er sponsoreret af Hobro Handels mange medlemsbutikker.
Biescentret står for at bage flotte kager.
Man kan ikke bestille plads, det hedder først til mølle…..

Er der spørgsmål må du meget gerne kontakte Line Thy fra Fleur. Line har stået for at samle alle sponsorgaver ind, sørget for at Hobro Handel nu har et Mobilepay nr. søger for at medlemmerne har materiale.

2022-09-25  
Frivillig Fredag og Open by Night
Modtaget fra SHE fashion | Hobro
Hobro Handel har samlet præmier sammen fra medlemmerne for 25.000 kr. som udloddes nu på fredag til Open by Night. Folk er virkelige positive og vil gerne støtte vores indsamling til julebelysningen. Ja nogen ønsker at bidrage, uden at ville vinde noget. Men vi har også støt på udtalelser om at man ikke havde mulighed for at komme fredag, så derfor ikke ønskede at købe.

Vi har ændret vores “spilleregler” sådan så vi offentliggøre de heldige vindere den 3.10.22 - i første omgang havde vi sagt at man skulle være tilstede - ligeså meget for at få folk i byen og få opbakningen til butikkerne og sponsorerne. Men vi ved godt at vi konkurrer lidt med Vild med Dans, så derfor har vi ændret reglerne.

Frivillig Fredag hvor vi har åben til kl 21 - byder på så meget liv i Hobros gågader. Over 20 frivillige foreninger stiller op i gaden fra kl 16 - hvor også borgmesteren holder tale. Kl 17:30 er der mulighed for at spise v/ iTheater Restauranten i spiseteltet hvor også Lars Lindberg hygger med god musik.

Hobro Handel vil kl 20 udtrække de heldige vindere i vores store lotterispil . Er man tilstede og ens nummer udtrækkes vinder man en ekstra præmie, 1.5 l bobler. Så der er virkelige lagt op til en festlig fredag….så det vil være rigtig ærligt hvis det ikke bliver en succes da rigtig mange har arbejdet hårdt for at få det stablet på benene ….alle sammen frivillige.

Du kan læs mere på https://frivilligfredag.dk/ 
 
2022-09-22  
Mariagerfjord kommunes
Budgetaftalen, budgetmappe 2023-2026 og investeringsoversigten
 
2022-09-22  
Højskoleforeningen for Hobro og Omegn
Foredrag ved tryllekunstner og tv-debattør
Jesper Grønkjær

Emne: ”Sandheden om Nordkorea”
Tid: Mandag 03. oktober 2022, kl. 19:00
Sted: Hobro Kirkecenter

Jesper Grønkjær fortæller om sin rejse i Nordkorea hvor der balanceres mellem det humoristiske og det seriøse. Jesper rejser kloden rundt for at skabe smil og har også været i Nordkorea, hvor planen var at rejse ind i verdens mest lukkede land, og dér sprede dansk smil og humor blandt de sky nordkoreanere.
Under overvågning og med frataget pas blev han kørt rundt i landet for at se statuer og monumenter, der alle kun hyldede Kim-dynastiet.
Han blev afskærmet fra lokalbefolkningen, som han hverken måtte tale med eller fotografere. Det hele krydres med fotos – og et indblik i landets politik og i Korea krigen.
Pris: 100 kr. inkl. Kaffe, 75 kr. for medlemmer
Foredraget er støttet af Sparekassen Danmark, Fonden Hobro.
2022-09-17  
Efterårsudstilling i Kunstboxen Mariager

Pressemeddelelse fra Kunstboxen

Vi byder efteråret velkommen med tre særdeles dygtige gæstekunstnere, der alle fokuserer på former. De to kvindelige billedkunstnere Mona Hering og Maria Frambo arbejder fortrinsvis med flotte kvindelige former i farver, mens trædrejer Svend Pedersens fugle, lysestager, skåle, sutter mm er udformet i de mest runde bløde former.

Mona Hering fra Aars startede på malerskole i 1975 og har siden deltaget i croquis og mange forskellige malerkurser. Hun maler mest kvinder samt intuitive farverige abstrakte malerier i akryl. De sidstnævnte fremstår som intuitive malerier med healingsenergi, hvori man også kan gå på opdagelse. Hendes kvinder fremtræder som meget yndefulde, hvor man ser Monas store kendskab til croquis og kroppens stillinger. Hvert billede har deres egen historie, og vil man se mere, kan det også foregå i hendes eget fysiske galleri i Aars. Se www.gallerimona.dk .

Maria Frambo fra Gassum ved Randers har også kvinden, både kroppen og ansigtet, som største inspirationskilde. Ind imellem kommer der dog også andre motiver. Hun er en yngre kunstner, som er selvlært med stor interesse siden barnsben for at male og tegne. Hendes optagethed med kunsten tog fart på, da hun midt i tyverne mistede en bror, og hun fandt derved et frirum i kunsten til hendes følelser. I dag er malerprocessen en passion for hende samt hendes arbejde. En stor del af hendes malerier er bestillingsarbejder, hvor hun får mulighed for at eksperimentere og lege ekstra meget i samarbejde med andre mennesker. Se også www.artbyframbo.dk 

Den sidste af vore gæsteudstillere er trædrejeren Svend Pedersen fra Aalborg. Han er fritidsdrejer med mere end 20-30 års erfaring og er som ung udlært som snedker/tømrer. Han arbejder fortrinsvis i ovn tørt hårdttræ som mahogni, ask, bøg, eg, wenge, kirsebær, birk mm. Derhjemme har han indrettet eget værksted med alt inden for snedkeri maskiner. Han laver mange forskellige emner herunder lysestager, skåle/fade, nisser, sutter og mange andre ting efter mottoet: det er kun fantasien, der sætter grænser. Svend har gennem tiderne deltaget i forskellige kunstudstillinger i Nordjylland.

Kunstboxen byder desuden på 13 andre interessante faste kunstnere, der arbejder inden for maleri, skulptur, akvarel, vævning, glas, smykker, keramik, skind og læder mm. Udstillingen fremstår derved som særdeles alsidig med mange gode idéer til gaver, hus og hjem samt personlig udsmykning.

Der holdes reception i Kunstboxen, Kirkegade 3, 9550 Mariager søndag d. 9. oktober kl. 14-16 for de tre gæstekunstnere. Alle er velkomne, her serveres vin og snacks, og I kan møde de fleste kunsterne. Udstillingen kan ses fra 1. oktober – 22 dec. på følgende dage kl. 11-16: tirsdag, onsdag, torsdag samt lørdag og søndag. Følg os også på
www.kunstboxen-mariager.dk 

Klik her for flere fotos fra Kunstboxen
2022-09-14  
PRESSEMEDDELELSE

Aalborg Symfoniorkester ǀ Musikkens Hus, Aalborg, 9. september 2022

Blæserkvintet uropfører værk af orkestermedlem

Det er kun godt 14 dage siden, Aalborg Symfoniorkester have en uropførelse på programmet – et værk skrevet af én af orkestrets egne musikere. Nu uropføres endnu et værk – ligeledes skrevet af én af orkestrets egne.

Ved åbningskoncerten 1. september var det slagtøjsspiller Jonas Ervolder Bovés fine værk, overGROWN, der fik premiere, og lørdag 17. september er turen så kommet til værket Cinq dessins d’Odilon Redon, der er komponeret af Erik Sandberg, hornist i Aalborg Symfoniorkester.

Uropførelsen af værket finder sted, når Pro Musica-sæsonen skydes i gang i Øvre Foyer i Musikkens Hus lørdag 17. september kl. 14. Pro Musica er en serie koncerter med mindre ensembler af musikere fra alle hjørner af Aalborg Symfoniorkester samt enkelte gæstemusikere. Her får man mulighed for at komme helt tæt på orkestermusikerne i mindre besætninger eller som solister i værker, der betyder noget helt specielt.

Ved den første af sæsonens fem koncerter er det Alabu Blæserkvintet, som udover uropførelsen af Erik Sandbergs værk også byder på blæserkvintetter af John Fernström og af Joonas Kokkonen samt Leos Janáceks værk Mládí for blæsersekstet

De medvirkende i lørdagens koncert er
Kaja Marie Andersen, fløjte
Judith Blauw, obo
Leah Aksnes, klarinet
Sheila Popkin, fagot
Erik Sandberg, horn
Lisbet Binderup Thordal, basklarinet

Sæsonens øvrige koncerter i Pro Musica-serien er
Ballet og russisk passion, lørdag 5. november 2022
Et besøg i Wien, lørdag 28. januar 2023
Fra top til bund, lørdag 4. marts 2023
Samarbejdskoncert med Musikkens Kammerklub, lørdag 22. april 2023.

Koncerterne har en enhedspris på 120 kr.

For yderligere information, interviewaftaler m.m., kontakt venligst:
Helle Nørgaard, PR- og marketingkonsulent, Mobil: 60 20 35 71 / Mail: hn@aalborgsymfoni.dk

Erik Sandberg, der til daglig spiller horn i Aalborg Symfoniorkester, har komponeret værket Cinq dessins d’Odilon Redon, der uropføres af Alabu Blæserkvintet ved en koncert i Musikkens Hus lørdag 17. september.
Foto: Nicolas Cho Meier.
2022-09-03  
PRESSEMEDDELELSE

Aalborg Symfoniorkester ǀ Musikkens Hus, Aalborg, 30. august 2022

Bo Skovhus og Hans Graf med Aalborg Symfoniorkester

Det var et møde i Nordjylland – nærmere bestemt i Skagen tilbage i 1987, der skulle vise sig at få altafgørende betydning for den danske operasanger Bo Skovhus internationale karriere. Nu er han tilbage i det nordjyske, når han torsdag 8. september går på scenen i Koncertsalen i Musikkens Hus foran Aalborg Symfoniorkester. Aftenens dirigent er orkestrets egen 2. gæstedirigent, østrigeren Hans Graf, der betegner Bo Skovhus om en ”kær og beundret ven”.

Der er med andre ord lagt op til en magisk aften ”mellem venner” med et koncertprogram, der både byder på lieder og balletmusik. Bo Skovhus synger sjældent hørte lieder af den schweiziske komponist Frank Martin, og derudover spiller Aalborg Symfoniorkester Tjajkovskijs gribende musik til Romeo og Julie samt Stravinskijs virtuose musik til balletten Petrusjka, der fortæller om tre dukkers kærlighed og jalousi.

Bo Skovhus, baryton

Bo Skovhus er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium og Operaakademiet i København. Senere fik han et legat og studerede hos Oren Brown på Juillard School of Music i New York, men det var et møde med den østrigske professor og sopran Sena Jurinac på et kursus i Skagen, der skulle få afgørende betydning for hans karriere. Jurinac anbefalede den unge sanger til Volksoper i Wien, og kort før jul i 1987 blev han ringet op og tilbudt at prøve på intet mindre end titelpartiet i Mozarts Don Giovanni her. Bo Skovhus fik rollen og en ualmindelig vellykket debut på Volksoper, hvor han var, indtil operachefen Eberhard Waechter skiftede til Wiener Staatsoper og tog Skovhus med. Det kræsne publikum i Wien har elsket danske Bo Skovhus fra første færd, og i 1997 blev han smykket med den fornemme titel Kammersanger i Wien.

Alverdens operahuse og koncertsale har stået åbne for Bo Skovhus siden debuten, og han har optrådt med de fleste store orkestre, pianister og dirigenter i sin lange karriere. Selv om han gennem årene har sunget mange populære partier, så er Bo Skovhus også kendt for at opsøge det mere ukendte repertoire. Som operasolist han han sunget alt fra Eisenstein i Flagermusen og Greven i Figaros Bryllup til titelpartierne i Eugen Onegin og i Alban Bergs Wozzeck.

Sideløbende med operapartierne har Bo Skovhus etableret sig som en stor, international liedsanger og har blandt andet indspillet en række cd'er med sange af Schubert og Schumann. Men også i denne genre opsøger han gerne det mere ukendte repertoire, og det er da også en af de mindre kendte komponister, der er på programmet ved koncerten denne aften, når Bo Skovhus er solist i den schweiziske komponist Frank Martins udtryksstærke Sechs Monologe aus ”Jedermann”.

Hans Graf, dirigent

”Med Graf på podiet kommer frembringelsen af selv den mest krævende musik til at se enkel og ukompliceret ud, og det er måske den største kunst af alle.”
(Tore Mortensen, Nordjyske 19.09.19)

Den østrigske dirigent Hans Graf stod første gang foran Aalborg Symfoniorkester i 2015, og siden da har han arbejdet med orkestret mange gange – altid med fantastiske anmeldelser i kølvandet. I sæson 2018-2019 blev han præsenteret som orkestrets 2. gæstedirigent og har været det siden. Hans Graf er kendt for sit vidtspændende repertoire og sin kreative programlægning, og han er en af nutidens mest respekterede dirigenter med engagementer over hele verden.

Program
Tjajkovskij: Romeo og Julie – ouverture fantasi
Martin: Sechs Monologe aus ”Jedermann”
PAUSE
Stravinskij: Petrusjka

Hvad: Torsdagskoncert Aalborg Symfoniorkester: Tjajkovskij, Stravinskij & Graf
Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus
Hvornår: Torsdag 8. september 2022 kl. 19.30


For yderligere information, interviewaftaler m.m., kontakt venligst:
Helle Nørgaard, PR- og marketingkonsulent, Mobil: 60 20 35 71 / Mail: hn@aalborgsymfoni.dk

Bo Skovhus
Danske Bo Skovhus har ikke alene sunget på operascener verden over. Han er også kendt som en stor fortolker af lieder, og torsdag 8. september synger han lieder af den schweiziske komponist Frank Martin ved koncerten med Aalborg Symfoniorkester.
Foto: Roland Unger



Hans Graf
Den østrigske dirigent Hans Graf har i en årrække haft et tæt samarbejde med Aalborg Symfoniorkester, og han er kendt for at udnytte orkestrets potentiale til fulde. Torsdag 8. september dirigerer han orkestret gennem betagende balletmusik og smukke lieder.
Foto: Bruce Bennett
2022-09-02  
Presseinfo: Der er penge at hente for folk med dårligt internet

AF Jens Lykke

”Der er gode chancer for at få støtte fra årets bredbåndspulje”

Der er fortsat mange adresser i Mariagerfjord kommune, der opfylder betingelserne for at få tilskud fra den Nationale bredbåndspulje.

Puljen er på 100 mill. Kr., og er målrettet adresser i landdistrikter med internethastigheder under 30 mbit/s. I alt har ca. 500 adresser i Mariagerfjord kommune mulighed for at søge tilskud. Der kræves at 2 eller flere adresser i et område går sammen og hver er villige til at betale 2000 kr i egenfinansiering.

Mariagerfjord Kommune giver et tilskud på et tilsvarende beløb. Restudgiften til at få gravet fiber dækkes af Bredbåndspuljen. ”Sidste år fik næsten alle der søgte et tilsagn om støtte, så chancerne er rigtig gode igen i år” oplyser kommunens konsulent på området Jens Lykke.

”Udfordringen er at få snakket med de nærmeste naboer, og blive enige om at gå sammen”. På www.Bredbaandspulje.sdfi.dk forefindes et kort hvor man kan se om en adresse er berettiget. Inden 19.september skal interesserede grupper annoncere deres fællesprojekt på puljens hjemmeside, og sikre fuldmagter fra alle adresser.

Efterfølgende vil Teleudbyderne komme med et tilbud, hvorefter den endelige ansøgning.

Hvis man synes det lyder kompliceret kan kommunens konsulent kontaktes på 29231818 eller jelyk@mariagerfjord.dk , og kan tilbyde hjælp til at komme godt i mål.

Sidste år fik 9 projekter i Mariagerfjord tilskud fra puljen.

Derfor handler det om at snakke med de adresser i nabolaget som har den samme udfordring, og gå sammen om et større eller mindre projekt.
2022-08-25  

BLÆST koncert på Ishuset i Hobro

Modtaget fra Erna Olsen

Det er lykkedes at få det unge og vildt populære Blæst band til lille Hobro lørdag den 17. september. Bandet har begejstret alle med deres energiske pop på udsolgte spillesteder over hele landet og de har samlet tusinder og atter tusinder på næsten alle landets festivaler denne sommer.

 

Den lille non profit forening Live Musik i Hobro, var så heldig at booke Blæst inden deres karriere for alvor gik i orkanstyrke. I dette øjeblik står Blæst lige så højt oppe på plakaten som Andreas Odbjerg, Hjalmar, Mads Langer og Rasmus Seebach.

Deres dansksprogede fængende pop er umulig at stå stille til, og de kan virkelig fyre op under en fest. De fleste af os har nok hørt nummeret ”Juice” som hele tiden bliver spillet på alle radiokanaler sammen med mange andre af deres skønne sange.
Forsanger Fernanda Rosa er top charmerende, karismatisk og samtidig dejlig uhøjtidelig. Hele bandet udstråler humør, energi og kæmpe spilleglæde.

Men som det jo kan ske når man er så mega heldig at få fat i nogle kæmpe talenter på vej mod de helt store scener, så måtte datoen på koncerten desværre ændres..
Den skulle have været fredag den 30. september, men netop på den dato, blev bandet udvalgt til at spille på Roskilde Festivals hjælperfest (over 30.000 hjælpere), og da foreningen jo gerne vil hjælpe musikerne i deres karriere, kunne de selvfølgelig ikke andet end ønske Blæst tillykke, og finde en ny dato.

Det blev så lørdag den 17. september.
Der er gået besked direkte ud til dem, der havde købt billet.

Det kan nemt gå hen og blive sidste gang Blæst kommer til at spille på så lille et spillested, hvor gæsterne er virkelig tæt på. Og så oven i købet kan få lejlighed til at hilse på musikene bagefter. Blæst er med lynets hast vokset langt ud over de små spillesteder.
Arrangørerne i Live Musik i Hobro håber virkelig på, at rigtig mange griber chancen.

 

Support KRYD:
Som support har LMiH booket det nye unge band Kryd. De 4 kvinder Anna Sofia, Viktoria, Maria og Signe er alle forsangere i bandet og spiller desuden alle mindst et instrument. Deres sange er, ligesom Blæst’s, på dansk og det lyder fuldstændig magisk, når de synger sammen.
Musikken er retro 90er agtig men taget op til nutidig lyd.
Teksterne veksler lige fra rørende lyrik til fed humor, og mellem numrene er man også rigtig godt underholdt.

En del af formålet med foreningen Live Musik i Hobro, er at præsentere nye talentfulde musikere i Hobro. At give gæsterne en ny skøn oplevelse, samtidig med at vi hjælper de nye talenter på vej. Her passer Kryd fuldstændig ind.

At Anna Sofia så ligefrem er vokset op i Hobro, hvor hendes familie stadig bor, gør det kun endnu bedre. Den ene af de andre har også gået på efterskole her, og de har sunget i kor i Hobro.

 

Det vigtigste er dog, at folk i Hobro heldigvis støtter op om koncerterne.

Flere og flere møder op og får en fest. Uden glade gæster – ingen fest. Det er især fantastisk, når folk møder op uden at kende til dem der spiller, og så bagefter fortæller, at det var en helt igennem dejlig oplevelse.

 

Fakta:
7 ildsjæle fra Hobro og 2 fra Sjælland oprettede foreningen Live Musik i Hobro i februar 2021

Både I 2021 og 2022 donerede Sparekassen Danmark uundværlig støtte til kunstner honorarer.

Bies Bryghus leverer fadøl til alle koncerter til en god pris.
Buddy Holly giver armbånd med ret til en øl.
Mariagerfjord Kommune giver fantastisk hjælp ved at låne os Ishuset.

Koncerter afholdt indtil nu:
Tim Schou, Twins of June, Kasper Buch, Go Go Berlin, Søren Andersens trio, Tempest Drive, Frederik Aslak og Little Winter.
Flere af dem har fået langt mere fart på karrieren efterfølgende.

Overskuddet fra Live Musik i Hobro går til Julemærkehjemmet i Hobro.







2022-07-24  
Vikingemarked på Sildehagen i Hobro 2022

Så er der tid til det årlige Vikingemarked på Sildehagen i Hobro, første weekend i august.
Efter et par år hvor markedet har været aflyst, vender vi endelig tilbage, og vi glæder os til at byde velkommen til Vikingemarked på Sildehagen i Hobro
Markedet finder du ved at køre til Hobro Sejlklub, Nedre Strandvej i Hobro.
Det er vel nok Danmarks smukkest beliggende Vikingemarked der, som de andre år, bliver afholdt den først weekend i august, i år d. 6. og 7. august.
Med beliggenheden lige ned til fjorden og med de grønne bakker i baggrunden bliver mange betaget af markedet, det gælder både de mange gæster der kommer på markedet, men i lige så høj grad de omkring 150 frivillige og vikingerne der kommer med deres boder.
Som de foregående markeder, bliver det en mangfoldighed af vikingernes håndværk og aktiviteter, der bliver vist frem. Ud over at se håndværk fra vikingetiden kan der også gøres en god handel i de mange boder, der rummer alt lige fra børnesværd til voksenmjød. Derudover kan der af de mange boder nævnes: læderarbejder, hornprodukter, træprodukter af mange afskygninger, buer og pile, keramik og smykker, -listen er lang, så der bliver rigtigt meget at se på for de gæster der møder op i bakkerne bag sejlklubben. Alle deltagerne lægger meget vægt på formidling omkring vikingetiden og deres håndværk, så kom bare og få en snak med dem, om det I ser.
Af andre aktiviteter kan nævnes: ridning, bueskydning, kamptræning for børn, sejlads i vikingeskibe, smedning mm.. På markedet bliver der også mulighed for at købe lidt til tørsten og sulten.
Vi forsøger som altid at lave et marked hvor en familie kan have en spændende dag uden at skulle for dybt i lommerne. Det koster derfor kun 50 kr. for voksne og er gratis for børn under 14 år, at komme ind på markedet. Man kan dog også prøve kræfter med Thors hammer, så hvis man kan holde Thors hammer i strakt arm indenfor tidsgrænsen, kommer man gratis ind på markedet.
Som de andre år, kan vi love at der bliver nok at se på og opleve, så kom til et par hyggelige timer på Sildehagen.

Visti Søvsø Hansen
Formand Vikingemarked i Hobro
60687303
 
Marked for 10 år siden klik her


Her er fotos fra vikingemarkedet 2011 
2022-07-07  
Nordjyske Museer henter erfaren publikumschef i turistbranchen

Det bliver den 57-årige Lars Enevold Pedersen, der fremover skal stå i spidsen for at realisere Nordjyske Museers strategi om at øge museets egenindtægter og besøgstal. Han kommer med mange års erfaring fra turistbranchen, hvor han blandt andet har været direktør for VisitNordjylland i 13 år.

Lars Enevold Pedersen får som publikumschef det overordnede ansvar for den del af museet, der varetager den daglige drift af de 13 udstillingssteder – herunder formidlings- og undervisningstilbud, udstillinger samt butiks- og cafédrift. Dertil kommer arrangementer og partnerskaber. Hans fornemste opgave bliver at forene den museumsfaglige drift med den kommercielle og identificere, hvad der skaber værdi for såvel gæster som samarbejdspartnere.

”På Nordjyske Museer er vi stærke på indhold. Vores medarbejdere har høj faglighed og stor viden, som kan omsættes til fortællinger, og dem skal vi have konverteret til nye produkter, der kan øge vores egen-indtjening. Med Lars Enevold Pedersen får vi en erfaren mand, der har fokus på den gode kunderejse, værdiskabelse for såvel gæster som nye samarbejdspartnere, og jeg er sikker på, at det vil løfte museets kommercielle aktiviteter væsentligt, siger Lars Christian Nørbach, museumsdirektør for de 13 udstillingssteder under Nordjyske Museer.

Lars Enevold Pedersen er ligeledes forventningsfuld til sine nye opgaver hos Nordjyske Museer.

”For mig er det et nyt vigtigt kapitel i mit arbejdsliv, som nu åbner sig. Jeg glæder mig til at blive en del af en organisation, hvor læring og formidling er i højsædet, og hvor det samtidig er en strategisk målsætning at øge gæstetallet og omsætningen. Jeg ser frem til at blive en del af en stor medarbejdergruppe med stor faglighed og passion, og så er jeg så heldig at ankomme til Nordjyske Museer på et tidspunkt, hvor en række nye store projekter realiseres de kommende år – først og fremmest Koldkrigsmuseet REGAN Vest, som jeg glæder mig meget til at arbejde med, udtaler Lars Enevold Pedersen.

Han er uddannet cand.merc. og har mere end 20 års erfaring fra turisme- og rejsebranchen i Nordjylland. Senest kommer han fra en stilling som direktør i Gotour Danmark / Samson Travel. Inden da var han fra 2005-18 direktør i VisitNordjylland og før det udviklingschef hos Midt-Nord Turisme. Dertil kommer en række bestyrelsesposter hos blandt andet Fonden Made in Denmark og Videncenter for Kystturisme.

Lars Enevold Pedersen bor i Pandrup, er gift med Gitte, som han har tre børn på 17, 22 og 23 med. Den nye publikumschef tiltræder i stillingen 1. august 2022.
2022-06-26  

 
2022-06-24  
Danmarks Veteran Motorcykleklub afholder Windmill Rally 2022 fra Ambupladsen iHobro den 22-24 juli 2022

Lars Sørensen og Jette V. Søndergaard modtager på vegne af Danmarks Veteran Motorcykleklubs arrangement Windmill Rally 2022, kr. 35.000,-, det afholdes fra Ambupladsen den 22-24. Juli 2022. Arrangementet er et Europamesterskab i Orienteringsløb kørt på veteranmotorcykler. Der er tilmeldt 6 nationer, den ældste motorcykel er en Peugeot fra 1904, den yngste fra 1940, så det er et meget seværdigt arrangement. Der bliver kørt både lørdag og søndag rundt i Mariagerfjord Kommune. Mål vil begge dage være på sydkajen ved det røde pakhus. Helle og Lars Sørensen Mariager, Jette og Karl Søndergaard Hvornum har gennem 4 år arbejdet på arrangementet, der egentlig skulle have været afholdt i 2020, men vi ved jo alle hvorfor det blev aflyst.

Tilskuddet skal blandt andet bruges til at lave en udstilling med gamle dansk producerede motorcykler, hvor der er flere af dem der kun findes i et eksemplar.

Med venlig hilsen
Jette V. Søndergaard
Sportsleder Danmarks Veteran Motorcykleklub

Flere fotos ved at klikke på billede
2022-06-23  
Pressemeddelelse fra Jens Lykke

”Radikale i Mariagerfjord er klar med ny Folketingskandidat”

De fleste partier er i disse måneder i fuld gang med at ruste sig frem mod et Folketingsvalg, som er en realitet indenfor det nærmeste år, men måske allerede i det kommende efterår.

Radikale i Mariagerfjord kommune har netop lavet aftale om at partiets frontfigur bliver den 46-årige Charlotte Burgess, der har mange års erfaring på den politiske scene.

Charlotte er bosiddende i København, men har rødder i det nordjyske, da hendes familie stammer fra området ved Svenstrup syd for Mariager, og hun har fortsat tætte bånd til familie i Mariagerfjord kommune.

”Jeg arbejder som Folkeskolelærer på en skole nord for København, men har en baggrund med uddannelse som økonom, og en karriere som embedsmand i staten” fastslår hun.

” Vi skal styrke vores velfærdssamfund, der flere steder slår revner. Manglen på pædagoger, lærere, sosu'er, socialrådgivere, sygeplejersker og læger er et kæmpe problem i alle dele af landet. Hvis vi skal bevare det høje velfærdsniveau, som danskerne med glæde betaler deres skat til, skal vi politikere finde de løsninger, der tiltrækker flere unge til disse fag og genskaber arbejdsglæden hos dem der er der i dag. Hvis ikke vi formår at løfte den opgave, underminerer vi tilliden til den offentlige sektor” fortsætter hun.

”Charlotte er et stærkt bud på en markant Nordjysk radikal stemme på Christiansborg” understreger Jens Lykke fra den lokale partibestyrelse. ”Charlotte står i spidsen for det internationale arbejde i partiet, men har også blik for lokale og regionale emner” understreger han.

Charlotte Burgess fortsætter: ” Omstillingen til et mere bæredygtigt samfund er en bunden opgave, det er alle enige om, men hvorfor gør vi så ikke mere for det? Hvorfor vasker vi tøj og snavset service og trækker ud i toilettet i rent drikkevand, når vi kan rense det vi har brugt én gang? Hvordan kan vi få endnu flere til at skifte deres benzin- eller dieselbil ud med en el- eller hybridbil? Kan de høje energipriser sikre det alene, eller kan der gøres mere for at øge lysten til at køre grønt? ”

Mariagerfjordkredsen er en lille valgkreds, men Charlotte har en ambition om at kunne samle stemmer sammen i hele Regionen, og dermed medvirke til at sikre at Radikale Venstre som minimum kan fastholde det mandat som partiet i mange år har haft på Christiansborg.

MVH Jens Lykke
Yduns vej 8
9500 Hobro
53832195
jens.lykke@outlook.dk

Radikale i Mariagerfjord kommune har netop lavet aftale om at partiets frontfigur bliver den 46-årige Charlotte Burgess, der har mange års erfaring på den politiske scene.
2022-06-15  
Kunstboxens Sommerudstilling 2022
Lys, farver, former og tanker er gennemgående temaer hos de to gæstekunstnere, som Kunstboxen i Mariager præsenterer i perioden 5.7-30.9. Lise Duun fra Aalborg med sine magiske oliemalerier ofte i blå toner, er den ene af de to kvindelige kunstnere. Susan Friis fra Viborg viser i sine akrylmalerier både abstrakte og stiliserede malerier, der giver udtryk for, hvad der foregår i og omkring hende.

Billedkunstner Lise Duun begyndte at male allerede som 18-årig, og har en lang karriere bag sig. Hun fortæller, at det er tankerne og dagens lys, som skaber stemningen for det enkelte maleri. Naturen er inspirationskilden, men den er ikke helt, som vi kender den. Motiverne handler mere om at frembringe en helt magisk atmosfære eller stemning i et øjeblik i tiden end om at male et traditionelt maleri. Malerierne er en særegen blanding af naturalisme, spiritualitet og utopia. Motiverne ser umiddelbart enkle ud, men kan ses igen og igen og vækker stof til eftertanker. De prædiker ikke nogen form for religion, og de moraliserer ikke. Bag dette ligger der et stort arbejde og mange timer og tanker. Disse tanker kommer ned på lærredet, men kan ikke forklares med ord. Der er ofte en fantastisk dybde i Lises malerier, så man kan stå og undre sig over, hvad der findes, når man kommer langt ud i horisonten. Det kan være fugle, der kæmper sig ud mod havet, hvor man umiddelbart kan se et flot hvidt lys langt ude. Men det er ikke lutter idyl, da de omgivende skyer er lidt gådefulde og mudrede i farverne blå, røde og brune. Lise har haft et hav af udstillinger i Midt- og Nordjylland se. www.liseduun.dk , og Kunstboxen har også haft fornøjelsen af hendes malerier for et par år siden. Desuden er hun fast udstiller i et galleri i Paris og har tidligere udstillet i Rom, London og New York.
Susan Friis har også beskæftiget sig med maleriet som billedkunstner i mange år. Hendes motiver opstår ofte ud fra en leg med former og farver, andre gange fra en idé om et budskab, hun vil formidle. Denne proces er en nydelse for hende, hvor farver mødes på lærredet, og alt kan ske. Hun mestrer fint at få farverne til at vibrere i baggrundene til hendes motiver, som kan være fra dyreriget: En tiger, med åbne men flegmatiske øjne, en enkelt ørn, flaksende højt på himlen. Kigger man ind på hendes net galleri www.galleriessens.dk finder man også et højaktuelt billede som ”on the Run from Kreml”. Susan har udstillet mange steder i det midt-og nordjyske, og har desuden haft sine malerier udstillet flere steder i Italien.
Endelig viser Kunstboxen et væld af andre sommerlige malerier, akvareller, glas, smykker, keramik mv. Her kan fremhæves nye smukke glas-sommerfugle fra Bettina Vahle hvor hele paletten er i spil i alle regnbuens farver. Sommerfuglene matcher fint de valmueblomster, som også er Bettinas speciale. De øvrige malerier og akvareller i forskellige genrer viser både fjordmotiver, blomster, træer og landskaber i smukke farver. Endelig har Kunstboxen et spændende og fint udvalg af gaveartikler i skind, glas , betonkunst,, keramik, trædrejning og vævning.
Kig ind i Kunstboxen, Kirkegade 3, 9550 Mariager og se udvalget af fin dansk kunst og kunsthåndværk fra vore kunstnere. Åben alle dage 11-16 undtagen mandage og følg os på www.kunstboxen-mariager.dk .



2022-06-13  
Pressemeddelelse, Hadsund 07.06.2022
Oplev Hadsund under besættelsen

Hadsund Egnssamling, der er en del af Nordjyske Museer, afholder torsdag 16. juni byvandring i Hadsund. I år er emnet nyt, og byvandringen har fokus på Hadsund under besættelsen 1940-45. Det er en vigtig periode i den nyere danmarkshistorie, og nu kan man altså gå i fodsporene på såvel de danske modstandsfolk som på de tyske soldater og landsforrædere i Hadsunds gader.

Byvandringen går til nogle af de steder, hvor de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig – blandt andet steder, hvor den tyske værnemagt holdt til, som eksempelvis Villa Pax og Afholdshotellet.

Ikke alle danskere stod på den rigtige side, og undervejs kan du også høre om nogle af dem, som arbejdede for tyskerne. I Hadsund og omegn var der flere såkaldte landsforrædere og stikkere, der blandt andet fungerede som meddelere for det tyske sikkerhedspoliti, Gestapo.

Heldigvis var langt de fleste imod tyskerne. Museets guide beretter også om modstandsfolk fra området, og vi kommer forbi nogle af de steder, der har relation hertil. Du kan blandt andet høre om den jyske nedkastningschef Jens Toldstrup, der i en periode i 1945 anlagde sit hovedkvarter i Hadsund. Han blev efter krigen kendt som Europas bedste nedkastningschef, der med stor præcision koordinerede de mange våbennedkastninger over hele Jylland.

Byvandringen slutter ved kirkegården, hvor flere modstandsfolk ligger begravet. Deriblandt Michael Westergaard Jensen fra Aarsgruppen, der blev taget af tyskerne og henrettet i Ryvangen i København 23. juni 1944.

Rundturen i Hadsund under besættelsen begynder ved hjørnet af Havnevej og Havnegade på Hadsund Havn, og den er på ca. to kilometer. Den varer halvanden times tid. Billetter kan bookes på forhånd via nordjyskemuseer.dk.

De tyske soldater var talrigt til stede i Hadsund under besættelsen. Her ses en tysk kampvogn efter befrielsen med en dansk modstandsmand på toppen. Torsdag 16. juni kan man høre mere om Hadsund under besættelsen på Hadsund Egnssamlings byvandring. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Hadsund
2022-06-10  
Nye havemøbler til petanque klubben i Valsgård.

Af Henning Aage Jochumsen

Sparekassen Danmark Fonden har sponsoreret 10.000 kr. til nye havemøbler til petanque klubben i Valsgård, så nu er der god mulighed for en hyggelig kaffepause eller at hvile benene når der spilles petanque i klubben.

Spillerne i petanque klubben er taknemmelige for de nye havemøbler, da de gamle var ved at være lidt for farlige at sætte sig i. Når der afholdes turnering i klubben, nyder alle også havemøblerne, da der nu er god mulighed for at sætte sig og nyde spillet, mens man venter på ens tur, til selv at skulle spille. Så har man lyst til at prøve at spille petanque, så er man velkommen om torsdagen, hvor der spilles fra kl. 14. O0. på petanque banen ved Valsgård hallen. Så en stor tak til Sparekassen Danmark Fonden for donationen. På billede ses en del af petanque spillerne.


2022-05-31  
Pressemeddelelse, Aalborg 30. maj 2022

Museum inviterer til informationsmøde om nye tiltag ved Vikingemuseet Fyrkat

Nordjyske Museer er i fuld gang med at opgradere Vikingemuseet Fyrkat ved Hobro til en ny attraktiv heldagsdestination, og det arbejde vil museet gerne fortælle alle interesserede om. Det sker ved et informationsmøde på museet – nærmere bestemt Fyrkat Møllegård mandag 13. juni kl. 19-21.30. Der er naturligvis gratis adgang til mødet, og museet er vært ved kaffe og kage.

Informationsmøde på Fyrkat Møllegård
Mandag 13. juni 2022 kl. 19-21.30
Alle er velkomne


En række fonde har støttet det store projekt, der kan deles ind i flere etaper – blandt dem etablering af en ny udstilling med Fyrkatfundene på møllegården, en opgradering af publikumsfaciliteterne her og etablering af shelters for hærvejsturister. Dertil kommer en renovering af Fyrkat vandmølle samt en renovering af det rekonstruerede langhus ved Fyrkatborgen. På mødet vil deltagerne også få seneste nyt om en eventuel optagelse af borgen på UNESCOs verdensarvsliste.

”Vi håber, at mange borgere fra Hobro-området har lyst til at vide mere om den store attraktion, der ligger lige i deres baghave. Fyrkat besøges hvert år af mere end 30.000 gæster, og med opgraderingen og udsigten til at blive verdensarv forventer vi, at det tal vil stige betragteligt. Det vil også komme mange lokale til gode, bl.a. forretningsdrivende, og jo mere de kender til projektet og museet, jo mere kan vi arbejde sammen om at trække flere turister til området”, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør ved Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er den del af.

Udover Lars Christian Nørbach deltager også arkitekt, MAA, Hauge Bjerre Nielsen, Fjorden Arkitekter, samt sekretariatschef Mikkel Blaabjerg von Seelen fra Udvikling Hærvejen.

Arbejdet med at gøre Vikingemuseet Fyrkat til en attraktiv heldagsdestination løber sammenlagt op i godt 20 mio. kr., og lige nu mangler Nordjyske Museer knap 7 mio. kr. for at kunne realisere alle faser af projektet. De øvrige midler er dels hentet i museets egne kasse, 2 mio. kr., samt 3 mio. kr. fra Mariagerfjord Kommune, 500.000 kr. fra Jutlander Fonden Hobro, 200.000 kr. fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond, 500.000 kr. fra Spar Nord Fonden, 500.000 kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt knap 5,5 mio. kr. fra Nordea-fonden.

For yderligere information, kontakt venligst:
Nordjyske Museer: Lars Christian Nørbach, museumsdirektør på tlf. 25 19 74 13.

Billedtekst: Fyrkat Møllegaard.jpg
Vikingemuseet Fyrkat skal gøres til en attraktiv heldagsdestination – et projekt til ca. 20 mio. kr. Nordjyske Museer har 2/3 af finansieringen på plads. Dermed kan museet gå i gang med første fase af flere – nemlig etablering af en ny udstilling på Fyrkat Møllegaard. Det er også på møllegården, museet inviterer alle interesserede til informationsmøde, hvor man kan høre mere om projektet.
Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer
2022-05-18  
Kulturskolens billedkunstelever udstiller på Kunstetagerne i Hobro

Mariagerfjord kulturskoleelever udstiller på Kunstetagerne på øverste etage fra d. 24.5. til d. 4.6. Der er fernisering d. 24.5. kl 16 – 18 og alle er velkomne. De øvrige dage er der åbent i Bibliotekets åbningstid.

Kunst og kunstoplevelser skal være for alle. Derfor har Kunstetagerne i Hobro igen i år indledt et samarbejde med Mariagerfjord Kulturskole om en udstilling med værker udført af unge billedkunstelever fra Kulturskolen. Værkerne tager udgangspunkt i temaet ’Hjem’, og de udstilles på samme tid som en aktuel udstilling med værker af professionelle kunstnere.
”Det er med stor glæde og stolthed, at vi ser frem til at kunne vise de spændende værker, som kulturskolens elever har været travlt optaget af i dette forår. Alle 53 elever, fordelt på 6 hold i henholdsvis Arden, Hadsund, Hobro og Mariager, har arbejdet med temaet ”Hjem”. Hvad er et hjem? Det kan forstås og tolkes på mange måder, og det er der mange, forskellige og fantasifulde bud på” – fortæller Kulturskolens billedkunstunderviser Maria Leer.
I forbindelse med den kommende udstilling har mange af eleverne været på tur til Kunstetagerne for at se den aktuelle udstilling der: ”Hjem i forandring,” og her har de kunnet opleve andre aspekter af temaet.
”Det er noget helt specielt at få lov at udstille på et rigtigt kunstmuseum, så vi er rigtig glade for, at Kunstetagerne igen i år har åbnet dørene for Kulturskolens billedkunsthold. Endvidere giver det en ekstra dimension at samtlige billedkunstelever udstiller sammen - så kan man se, hvordan andre elever har grebet temaet an og udforske, hvor forskelligt vi hver især arbejder.
Noget andet ganske særligt er, at det for publikum på Kunstetagerne bliver muligt at se henholdsvis voksne, professionelles kunstneres og børn og unges værker, der alle, på samme tid, kredser om ”hjem” som tema” - tilføjer Maria Leer.


Kunstforeningen vil have de unge ind på Kunstetagerne
Mariagerfjord Kunstforening har længe arbejdet på at få byens unge mennesker ind i Kunstetagerne, så de kunne forholde sig til den kunst, der er i de smukke lokaler, fortæller Birgitte Nissen, der er formand for Mariagerfjord Kunstforening.
”Vi har sendt undervisningsmateriale til skoler og gymnasium til de enkelte udstillinger i Kunstetagerne, og tilbud om omvisninger ved vor kunstneriske leder Anne Lie Stokbro og nu begynder vi at se resultaterne.
Samarbejdet mellem Mariagerfjord Kulturskole for børn og unge med Maria Leer som billedkunstunderviser og Kunstetagernes kunstneriske leder Anne Lie Stokbro er blevet en succes. De sidste år har Kulturskolens billedkunstelever hvert år været på rundvisninger på årets forskellige udstillinger med Anne Lie Stokbro som formidler af kunsten. Billedkunsteleverne har også i flere år holdt deres årlige fernisering i Kunstetagerne, med åbningstale, en drink og lidt spiseligt. Det er en stor glæde at se de unge kunstneres glæde og stolthed over egne værker, som vises frem for kammerater og familie.
Det er ikke kun Kulturskolens billedkunstelever, men også kommunens øvrige skoler, der kommer til omvisninger i Kunstetagerne. Anne Lie Stokbro har også fået samarbejde med Mariagerfjord Gymnasium, hvor de kunstinteresserede afgangselever netop har holdt fernisering med meget fine og forskellige kunstværker.
Herved håber vi, at kunst i Mariagerfjord Kommune ikke kun er for folk over 50 år, men for alle. Kunstetagerne skal være stedet, hvor alle går ind og ser på kunst, når de har tid og lyst. Et sted, hvor man i fred og ro kan fordybe sig kunst, undres over kunst eller bare vil nyde de smukke lokaler” – slutter Birgitte Nissen.
Mariagerfjord kulturskoleelever udstiller på Kunstetagerne på øverste etage fra d. 24.5. til d. 4.6. Der er fernisering d. 24.5. kl 16 – 18 og alle er velkomne. De øvrige dage er der åbent i Bibliotekets åbningstid.

Kulturskolen hjælper kunsten på vej
Kreativitet, leg og eksperimentering er en stor del af Kulturskolens billedkunstundervisning. Undervisningen tager udgangspunkt i det niveau, eleven er på, og i løbet af sæsonen arbejder man med mange forskellige materialer og teknikker, bl.a. tegning, maleri, collage og skulptur. -Men det allervigtigste til billedkunst er at bruge fantasien og hinanden til at få gode idéer sammen med.

Udover udstillinger som denne på Kunstetagerne, kan der i løbet af et undervisningsår også være forældre-barn arrangementer, besøg på kunstmuseer og workshops med andre fag.

Billedkunstundervisningen på Mariagerfjord Kulturskole er for alle børn og unge, der har lyst til at være kreative, og tilmeldingen til næste sæson med opstart efter sommerferien er åben nu på www.mariagerfjordkulturskole.dk
 
2022-05-18  
Pressemeddelelse: Jens Lykke

Bredbåndspulje med nye muligheder

Gennem de seneste år har Regeringens bredbåndspulje givet mange borgere i Mariagerfjord kommune adgang til den digitale motorvej. Puljen er målrettet adresser i landzoneområder.
Siden 2016, hvor puljen blev indført, har omkring 650 adresser i kommunen opnået tilskud til etablering af fibernet. Hertil skal lægges de adresser, hvor selskaberne på kommercielle vilkår har foretaget en udrulning. I alt er ca. 12 mill. Kr. sendt i retning af Mariagerfjord fra den statslige pulje.


I 2022 er det igen besluttet at udbyde en pulje. De præcise vilkår er i øjeblikket i høring, men overordnet vil puljen ligne de tidligere oplyser kommunens konsulent på området Jens Lykke. Det nye der kommer i spil, er at enkeltadresser med stor afstand til naboer nu også kan søge puljen. Forudsætningen er at man pt. har en hastighed under 30 mb/s i download og 5 mb/s i upload. Disse specielle adresser vil få en særlig henvendelse med epost. Udfordringen tidligere har været at disse adresser har svært ved at blive inkluderet i de klyngeprojekter, som grupper af borgere har skulle etablere for at opnå støtte.

Efterhånden har mange af de adresser i kommunen, som har dårligt internet, langt til naboer. Derfor er det en kærkommen gave at de kan ansøge på egen hånd. fastslår Jens Lykke.

Proceduren for alle andre er at man skal finde sammen med naboerne i et fælles projekt, der så kan ansøge puljen. Det er vigtigt at man lokalt ”slår på tromme” og får alle med, men kommunen støtter gerne op med praktisk assistance og medfinansiering. I forhold til tidligere år skal den enkelte adresse blot medfinansiere med 2000 kr. Hertil forventes det at kommunen vil give et tilskud på yderligere 2000 kr. pr. husstand i projektet.

Energistyrelsen har afsat 100 mill. Kr. til hele andet, og vil snarest offentliggøre et kort der viser hvilke adresser der er berettiget til tilskud. Ligeledes vil disse adresser få direkte besked med elektronisk post. Når projekterne er etableret skal teleudbyderne give en pris , der indgår i den samlede vurdering af om projektet opnår tilstrækkeligt med point til at få tilskud. Sidste år fik stort set alle ansøgte projekter tilskud så chancerne er gode hvis man lokalt ønsker at bidrage med en indsats.

De præcise spilleregler med ansøgningsfrister m.v. vil snarest blive offentliggjort.

Onsdag den 15.juni kl. 16.00 indbyder Mariagerfjord Kommune, sammen med Energistyrelsen, til et informationsmøde om puljen. Mødet afholdes i Hobro Idrætscenter. Alle potentielle ansøgere opfordres til at deltage og høre nærmere om Bredbåndspuljen.

2022-05-05  
Danmarks største lynladestation er åbnet i Odense

Nu er Danmarks største lynladestation officielt indviet – og vi glæder os meget til at byde dig velkommen

Du finder lynladestationen lige ved afkørsel 50 i Odense, hvor lynladestandere med effekt på op til 300 kW står klar til at hjælpe dig hurtigt videre på farten.

Lynladestationen er en del af vores store ambition om at binde Danmark tættere sammen via lynhurtige ladestop. Og med plads til, at hele 28 elbiler kan lade på samme tid, bliver det nu en hel del nemmere at komme fra den ene ende af landet til den anden.

Endnu flere lynladepunkter på vej
Lynladestationen i Odense er den femte i rækken af mange, og næste skridt er at styrke ladenetværket i Nordjylland. Det gør vi med nye lynladestationer i Nørresundby og Thisted, som begge åbner senere på året med henholdsvis 16 og 8 lynladepunkter.

Og det er ikke det eneste, der sker i år. I alt opsætter vi nemlig flere end 400 offentlige lynladepunkter i 2022 på tværs af landet.

Det er bl.a. igennem vores store samarbejde med føtex, hvor 89 af deres lokationer får ca. 300 lynladepunkter, så du nemt og hurtigt kan lade, mens du handler.


**************
Se kommende lynladepunkter
2022-05-10  
Tekst og foto Mariagerfjord Kommune
U19 landsholdet gæster Hobro Stadion

To af Europas absolutte topmandskaber dyster den 11. maj på DS Arena i Hobro, når U19 herrelandsholdene fra Danmark og Tyskland mødes. Hobro kommer dermed endnu en gang til at lægge græs til en fodboldlandskamp. Danmarks nuværende U19 landshold er et af de mest talentfulde U19 hold der har været, og med på holdet er spillere der repræsenterer topklubber i både Danmark og resten Europa.

Frivillige inviteres med
U19 Landskampen på DS Arena den 11. maj, er blevet aftalt som en del af den Velfærdsalliance DBU og Mariagerfjord Kommune har indgået, som indebærer et stærkt samarbejde mellem kommunen og DBU, til glæde for kommunens mange fodboldklubber. Derfor er det også blevet aftalt på et nyligt afholdt møde mellem Mariagerfjord Kommunes Borgmester Mogens Jespersen, Formanden for Kultur og Fritidsudvalget Jens-Henrik Kirk og Formanden for DBU Jesper Møller, at fodboldklubbernes frivillige børne- og ungdomstrænere skal have mulighed for en god oplevelse når der er landskamp i Hobro. Kommunens fodboldklubber vil derfor modtage en invitation til deres børne- og ungdomstrænere, som inviteres til at overvære kampen i loungen på stadion, med oplæg inden kampen af DBU's U18 Landstræner Jens Olsen, og efter kampen oplæg af Hobro Ik's tidligere anfører, Mads Justesen.

Håber på god stemning på tilskuerpladserne
En landskamp i Mariagerfjord Kommune, og så mod en stor fodbold nation som Tyskland, er en unik mulighed for tilskuerne for at se fodbold i topklasse, med nogle af Europas kommende fodboldstjerner. Kampen afvikles i et tæt samarbejde med Hobro Ik, og de mange frivillige hjælpere de har, vil gøre alt for at give både spillere og publikum en god oplevelse.
"En landskamp mod Tyskland er altid helt speciel, også selvom det er en venskabskamp, og vi håber på rigtig mange tilskuere, så vi kan skabe landsholdsstemning og bakke de danske spillere optimalt op. Mød op i jeres rød/hvide tøj og bak op om U19 landsholdet", lyder opfordringen derfor samstemmende fra Mogens Jespersen, Jens-Henrik Kirk og Jesper Møller.
Kampen afvikles på DS Arena i Hobro, onsdag den 11. maj, med start kl. 16.30.

Kontaktinformation

Niels Sørensen
Områdeansvarlig Idræt og Fritid
Telefon: 97113501
Mail: nisoe@mariagerfjord.dk

 På billedet ses (fra venstre) Formanden for Kultur og Fritidsudvalget Jens-Henrik Kirk, Borgmester Mogens Jespersen og Formanden for DBU Jesper Møller.
2022-05-05  
 Pressemeddelelse, Hadsund, 4. maj 2022

Mindre udstilling om cementfabrikken Dania

En ny lille udstilling om cementfabrikken Dania ved Assens kan denne sommer ses på Hadsund Egnssamling. Her fortælles historien om et af Danmarks store cementeventyr.

Det begyndte i slutningen af 1800-tallet. I 1860 var Assens en lille søvnig landsby, der lå ved Mariager Fjord. Få årtier senere var den lille by indhyllet i røg fra osende fabriksskorstene, og der myldrede med industriarbejdere indsmurt i gråt støv fra byens nye cementfabrikker. Undergrunden i området var nemlig spækket med kridt, og det var der brug for til de mange moderne bygninger, der rejste sig i Danmark i den periode. Derfor grundlagde driftige erhvervsfolk flere cementfabrikker her ved Mariager Fjord. Byen var i løbet af få år forvandlet sig fra at være et bondesamfund til at være en lille industriby.

Den vigtigste og længstlevende fabrik var Dania grundlagt i 1886, og den var i begyndelsen af 1900-tallet en af de største cementfabrikker i Danmark. Den blev i 1909 overtaget af aktieselskabet F.L. Smidth og Co, der efterhånden overtog næsten alle cementfabrikker i Danmark. Fabrikken forvandlede mange af områdets bønder til industriarbejdere i generationer og gav dem en god arbejdsplads.

Succeshistorier har dog tit en bagside, og det havde Dania også. Den dækkede byen i gråt cementstøv, og selvom folk var glade for byens livsnerve, blev fabrikken også ramt af kritik for netop det. Alligevel havde den ikke travlt med at gøre noget ved problemet, og der blev først sat et filter på én af deres skorstene sidst i 1960’erne.

I 1970’erne haltede Dania bagefter i produktionstempoet i forhold til F. L. Smidths modervirksomheden Aalborg Portland Cement Fabrik ved Aalborg, og de store skibe kunne efterhånden ikke komme ind i den lavvandede fjord for at afhente cementen. Dania drejede nøglen om i 1984.

Den lille særudstilling om Dania kan ses på Hadsund Egnssamling resten af sommersæsonen – frem til 30. september.

For yderligere information kontakt venligst:
Lykke Olsen, museumsinspektør Nordjyske Museer på 31 99 41 71 eller på lykke.olsen@aalborg.dk.

Cementfabrikken Dania 1951
Dania var som den største fabrik omdrejningspunkt for hele byen, og røgen og cementstøvet havde stor indvirkning på det daglige liv i lokalområdet - blandt andet tjekkede husmødrene altid vindretningen, inden de hang vasketøjet ud for at tørre. Foto: Assens-Samlingen

Arbejdere Dania 1905
Der var mange ting, der skulle repareres på en cementfabrik, og det krævede smede. På fotoet her fra 1905 ser man en flok stærke mænd og drenge, der skulle vedligeholde cementfabrikkens maskiner, så de aldrig stod stille. Foto: Assens-Samlingen
2022-05-05  
Pressemeddelelse, Rold, 4. maj 2022

Ny udstilling om Cirkus Miehe

Nu fortælles historien om indvandrerfamilien Miehes kamp for at blive dansk


Denne sommer kan man på Cirkusmuseet i Rold opleve en særudstilling om en af de mest kendte cirkusfamilier i Danmark i første halvdel af 1900-tallet, familien Miehe. Udstillingen har fokus på familiens kamp for at blive anerkendt og accepteret som dansk, en kamp som især grundlæggeren Heinrich Miehe og datteren Dora kæmpede.

Cirkus Miehe, der blev grundlagt i 1871 og lukkede i 1958, var et af de største og mest anerkendte cirkus i Danmark i første halvdel af 1900-tallet. På trods af den store succes kæmpede den tyske indvandrerfamilie Miehe hårdt for at blive accepteret som dansk i en tid, hvor Danmark slikkede sårene efter nederlaget til Preussen i 1864.

Cirkusmuseet i Rold har netop åbnet en ny særudstilling med navnet ”Cirkus Miehes kamp for at blive dansk”. Den stiller skarpt på grundlæggeren Heinrich Miehes og datterens Dora Miehes kamp for at blive danske – en svær kamp ovenpå danskernes sår fra 1864 og senere fra 1. og 2. verdenskrig.

Heinrich Miehe fik dansk indfødsret i 1893 og slog dybe rødder i landet. Han købte en gård i Thy og senere Rold Kro, hvor han i 1913 opførte en stadig eksisterende cirkusbygning. Den indgår i dag som en del af Cirkusmuseet i Rold.

Datteren Dora Miehe overtog cirkusset efter sin far, og hun gav mange interviews om livet som cirkusdirektrice, om farens formodede deltagelse på dansk side i krigen i 1864 og troskab mod Danmark. Hun satte Dannebrog på Cirkus Miehes cirkusprogram i 1940 og fortalte ofte om sin debat som treårig i Cirkus Miehe, hvor hun råbte ”Leve Danmark” til publikum. Fortællinger, der understregede hendes og Cirkus Miehes tilknytning til Danmark. Og hun og hendes cirkus blev også hyldet af publikum og kritikere.

I særudstillingen kommer du tæt på Cirkus Miehe og på Heinrich og Dora Miehe. Man kan blandt andet opleve flere sjove genstande, sjældne filmoptagelser og et omskrevet interview med den stærke og karismatiske Dora Miehe indtalt af skuespillere fra Himmerlands Teater.

Udstillingen kan ses på Cirkusmuseet i Rold resten af sommeren frem til sæsonens afslutning 30. september.

For yderligere information kontakt venligst:
Lykke Olsen, museumsinspektør Nordjyske Museer på 31 99 41 71 eller på lykke.olsen@aalborg.dk.

Dora Miehe hyldes i manegen
Dora Miehe stod i spidsen for Cirkus Miehe fra 1915 til 1945 og blev en institution inden for dansk cirkus i den periode. Efter hver forestilling modtog hun publikums hyldest. Mød hende i den nye udstilling på Cirkusmuseet i Rold. Foto: Nordjyske Museer

Heinrich Miehe 1888 foto Kirstine Lund lokalhis arkiv Hjørring
Grundlæggeren af Cirkus Miehe, Heinrich Miehe, var i sine unge dage en respekteret cirkusklovn. Her er han fotograferet i et klovnekostume i 1888. Foto: Kirstine Lund, Hjørring Kommunearkiv.
2022-05-04  
 Pressemeddelelse, Aalborg 4. maj 2022
Fond støtter den nye udstilling om ringborgen ved Vikingemuseet Fyrkat

En ny permanent udstilling på Vikingemuseet Fyrkat er på tegnebrættet, og nu bliver arbejdet mere konkret, idet Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har valgt at støtte udstillingen med en generøs donation på 500.000 kr. Når museet lukker ned efter sommersæsonen 2022, går arbejdet med den nye udstilling for alvor i gang.

Udstillingen placeres i den ene længe på Fyrkat Møllegård, der ligger lige ved vikingeborgen Fyrkat, som årligt besøges af mere end 30.000 gæster fra ind- og udland. I mange år har de skullet tage turen ind til Hobro by for at se nogle af de mange fund, der i 1950’erne og 1960’erne blev udgravet ved borgområdet. Med den nye udstilling flyttes fund og formidling helt tæt på findestedet og giver dermed publikum en mere samlet og meget bedre museumsoplevelse.

”Fortællingen om tilblivelsen af det danske rige under Kong Harald Blåtand er både væsentlig og spændende, og det glæder mig meget, at Aage og Johanne Louis-Hansens Fond helt konkret vælger at støtte den del af Nordjyske Museers arbejde med at opgradere Vikingemuseet Fyrkat til en ny attraktiv heldagsdestination”, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør på Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er en del af.

Den nye udstilling

Den nye udstilling på Fyrkat Møllegård kommer dels til at give de besøgende en introduktion til fortællingen om Fyrkat og de andre danske vikingeborge fra Kong Harald Blåtands tid, dels til at udfolde den unikke fortælling om Vølven fra Fyrkat. Hun var en troldkvinde, der blev fundet i en af de grave, der blev udgravet ved vikingeborgen.

Udstillingen vil henvende sig til både børn og voksne - og såvel danske som udenlandske besøgende. Med formidling gennem film, genstande og digitale virkemidler vil de besøgende få en levende helhedsoplevelse, hvor der både er plads til interaktion, nørderi og mulighed for at få masser af spændende viden.

Projekt Fyrkat – en ny heldagsdestination

Arbejdet med at gøre Vikingemuseet Fyrkat til en attraktiv heldagsdestination løber sammenlagt op i godt 20 mio. kr., og med den generøse støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond mangler Nordjyske Museer nu knap 7 mio. kr. for at kunne realisere alle faser af projektet. De øvrige midler er dels hentet i museets egne kasse, 2 mio. kr., samt 3 mio. kr. fra Mariagerfjord Kommune, 500.000 kr. fra Jutlander Fonden Hobro, 200.000 kr. fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond, 500.000 kr. fra Spar Nord Fonden samt knap 5,5 mio. kr. fra Nordea-fonden.

I første fase, som gennemføres i løbet af 2022-23, renoveres østlængen på Fyrkat Møllegård, så den nye udstilling kan etableres her. I de øvrige faser i projektet indgår blandt andet en væsentlig opgradering af publikumsfaciliteterne på Fyrkat Møllegård, og da Fyrkat ligger på Hærvejsruten, etableres også en række indbydende faciliteter til hærvejsgæster samt en bedre formidling på skilte i landskabet. Projektets øvrige faser indebærer en renovering af Fyrkat langhus og renovering af Fyrkat Vandmølle. Hele projektet er planlagt til at finde sted over de kommende fire år.

For yderligere information, kontakt venligst:
Nordjyske Museer: Lars Christian Nørbach, museumsdirektør på tlf. 25 19 74 13.

Med en generøs bevilling på 500.000 kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond kan Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er en del af, gå i gang med at etablere en ny udstilling i østlængen på Fyrkat Møllegård.
Foto: Nordjyske Museer
2022-04-29  
Pressemeddelelse, Aalborg 28. april 2022

Nordea-fonden støtter ny udstilling og Hærvejsrute ved Vikingemuseet Fyrkat

Både museums- og hærvejsgæster får glæde af en ny, stor bevilling på mere end fem mio. kr. fra Nordea-fonden. Det nøjagtige beløb er 5.445.300 kr., og midlerne går dels til etablering af en ny udstilling i den ene længe på Fyrkat Møllegård tæt ved Fyrkat ringborg, og dels til at opgradere publikumsfaciliteter i området, som bliver et væsentligt besøgssted på den nye Hærvejsrute.

En del af bevillingen fra Nordea-fonden går til etablering af en ny udstilling om vikingeborgen i den ene længe på Fyrkat Møllegård. Det er også omkring gården, de øvrige, nye faciliteter er centrerede. I en eksisterende længe etableres toiletter, bad, madpakkerum med mindre tekøkken - samt strømstik til opladning af diverse apparater. Dertil kommer fri wifi, der også rækker ud over bygningen.

Udenfor etableres shelters, bålplads samt borde-bænkesæt, og desuden opføres et såkaldt multihus på græsplænen nord for Fyrkat Møllegård. Det bliver et træhus, der rummer de velfærdsfunktioner, der er nødvendige for de gæster, som benytter lejrpladsen. Under et halvtag kan man spise, vaske op, benytte lade-enheder og pumpe cyklen. Derudover bliver omkring ti lockers med kodelås en del af Multihuset, så folk kan opbevare bagage og cykler forsvarligt, mens de oplever området.

Hærvejen og historien

”Det er jo fantastisk, at bevillingen fra Nordea-fonden kan komme både museets gæster og de mange, der vandrer eller cykler ad Hærvejsruten til gode. Hærvejen er i sig selv en historisk rute, så det giver god mening, at man opgraderer faciliteterne ved netop et museum, der kan formidle en spændende, stedbunden historie på ruten. Ringborgene spillede i slutningen af 900-tallet en central rolle i Danmarkshistorien. Fortællingen om Fyrkat og de øvrige danske ringborge, som Kong Harald Blåtand lod opføre på strategisk udvalgte steder, er også fortællingen om tilblivelsen af det danske rige, og nu kan historien bredes ud til et endnu større publikum,” siger en begejstret – og taknemlig – Lars Christian Nørbach, museumsdirektør ved Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er en del af. Han tilføjer:

”Snart bliver de danske ringborge – herunder Fyrkatborgen - forhåbentlig optaget på UNESCOs prestigefyldte verdensarvsliste, og så stiger publikums forventninger - ikke bare til museumsoplevelsen, men også de rammer, den præsenteres i. Den opgradering, som i den forbindelse er nødvendig, bidrager denne generøse bevilling i høj grad til at realisere”.

Hos Nordea-fonden glæder man sig over, at så mange både museums- og Hærvejsgæster får glæde af de nye faciliteter:
”Fyrkat-projektet bliver et vigtigt bindeled, der bidrager til at åbne et nyt, utrolig smukt område op, så langt flere lokale og besøgende kan komme ud i det fri – til oplevelser, vandring og cykling. Projektet er bredt funderet hos mange partnere, og vi glæder os over at der er en stærk sammenhæng med Hærvejen, så brugerne herfra får glæde af de nye faciliteter – det bliver en kæmpe gevinst for alle borgere i området" siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Udvikling af Hærvejen
For de 15 kommuner, der har etableret foreningen Udvikling Hærvejen, er projektet et første, væsentligt skridt i retningen af at opgradere Hærvejsruten og dermed skabe bedre vandre- og cykeloplevelser for de mange, der benytter ruten. Bevillingen er med til at indfri ambitionen om at løfte Hærvejsruten til internationale standarder og dermed skabe vækst i turisme- og erhvervsliv i området.

Per Bach Laursen, der er bestyrelsesformand i Udvikling Hærvejen og Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, udtaler:
”Fondsbevillingen til realiseringen af Fyrkat-projektet er en god nyhed på to fronter. Naturligvis fordi det i sig selv er et super flot projekt, der vil komme borgere og gæster i Hobro til gode, men også fordi det markerer starten på den udvikling, vi skal sætte i gang langs hele Hærvejens vandre- og cykelrute.
Fremover, når man kommer til Fyrkat ad den smukke Hærvejsrute, vil man kunne overnatte i moderne rammer og benytte multihusets lækre faciliteter. Alt dette lige ved siden af ringborgen, så man sover jo midt i Danmarkshistorien. Jeg synes simpelthen, projektet er et super eksempel på alt det, Hærvejen skal kunne. Du får den flotte naturoplevelse, de lækre faciliteter og det historiske vingesus. Det bliver fantastisk og et godt eksempel til efterlevelse. I Udvikling Hærvejen er vi i hvert fald trukket i arbejdstøjet for at få mange flere initiativer som Fyrkat-projektet til at blive til virkelighed hele vejen op gennem Jylland langs Hærvejen”.

Projekt Fyrkat – en ny heldagsdestination

Den samlede bevilling fra Nordea-fonden lyder på 5.445.300 kr., og heraf går de 3.820.300 til opgradering af publikumsfaciliteter, mens de resterende godt 1.6 mio. kr. går til etablering af en ny udstilling i den ene længe på Fyrkat Møllegård.

Arbejdet med at gøre Vikingemuseet Fyrkat til en attraktiv heldagsdestination løber sammenlagt op i godt 20 mio. kr., og med den generøse støtte fra Nordea-fonden mangler Nordjyske Museer nu godt 7 mio. kr., for at kunne realisere alle fire faser af projekt ”Fyrkat – en ny heldagsdestination”. De øvrige midler er dels hentet i museets egne kasse, 2 mio. kr., samt 3 mio. kr. fra Mariagerfjord Kommune, 500.000 kr. fra Jutlander Fonden Hobro, 200.000 kr. fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond samt 500.000 kr. fra Spar Nord Fonden.

I første fase, som nu gennemføres i løbet af 2022-23, renoveres østlængen på Fyrkat Møllegård og her skabes et udstillingsrum, hvor man ikke alene kan tilbyde publikum en bedre formidling, men også får nogle rammer, der sikrer, at de kostbare genstande fra udgravninger ved Fyrkatborgen bliver opbevaret mere forsvarligt. Dertil kommer, at man formidler fortællingen om Fyrkat og de danske vikingeborge, der blev opført under Harald Blåtand. Oveni etablering af ny udstilling indgår nu også en væsentlig opgradering af publikumsfaciliteterne på Fyrkat Møllegård samt fornyet skiltning ved vikingeborgen, Fyrkat Engsø og Vikingegården.

Projektets øvrige faser indebærer en renovering af Fyrkat langhus og renovering af Fyrkat Vandmølle. Hele projektet koster omkring 20 mio. kr. og er planlagt til at finde sted over de næste fire år.

Fyrkat i dag
Vikingemuseet Fyrkat ved Hobro er i dag én af Danmarks væsentlige vikingeattraktioner, men udfordringen er, at de forskellige tilbud ligger så spredt, at publikum sjældent får hele oplevelsen med. Som gæst kommer man først til vikingegården – en rekonstrueret stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Her er sommeren igennem levende formidling ved frivillige vikinger.

Kører man en lille kilometer videre ad landevejen – eller går langs den naturskønne Fyrkat Engsø – kommer man til det, der har givet hele attraktionen navn, nemlig vikingeborgen Fyrkat – eller rettere det sted, borgen i sin tid lå. Fyrkat er én af fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat formidles historien på selve borgen og på skilte i landskabet samt med et rekonstrueret langhus, publikum kan gå ind i.

Indtil for nylig var de mange fund, som arkæologer fra Nationalmuseet i 1950’erne og 1960’erne udgravede ved Fyrkat ringborg, udstillet på Hobro Museum i Vestergade, men nu samles de i stedet tæt på borgen.

For yderligere information, kontakt venligst:
Nordjyske Museer: Lars Christian Nørbach, museumsdirektør på tlf. 25 19 74 13.
Nordea-fonden: Signe Balling, kommunikationskonsulent på tlf. 40 70 37 79
Udvikling Hærvejen: Mikkel von Seelen, sekretariatschef på tlf. 23 70 59 74

Fyrkat Møllegaard.jpg
Med en generøs bevilling på knap 5.5 mio. kr. støtter Nordea-fonden både en ny udstilling og nye publikumsfaciliteter på og ved Fyrkat Møllegård, der ligger ved vikingeborgen Fyrkat. Området er en del af Hærvejen, så opgraderingen bliver til glæde for såvel museumsgæster som folk, der går og cykler ad Hærvejsruten.
Foto: Nordjyske Museer
2022-04-22  
Pressemeddelelse, Aalborg 20.04.2022

Historisk Festival på Nordjyske Museer
Publikum får fri entré og masser af gratis arrangementer

Her er Nordjyske Museer kalender

Sidste år skiftede vi navn til Nordjyske Museer og for at vise, hvor mange spændende udstillingssteder og arrangementer, der gemmer sig bag navnet, inviterede vi publikum gratis indenfor i en hel uge. Vi kaldte arrangementet Historisk Festival, og selv om vi blev ramt af coronarelaterede sognenedlukninger, var festivalen en stor succes med mange glade gæster, og derfor inviterer vi til festival igen i år.

Denne gang løber Historisk Festival over en weekend op til sæsonstart på mange af vores afdelinger. Lørdag 30. april og søndag 1. maj er der således fri entré til en række museer, lige som vi udbyder byvandringer, foredrag og andre spændende arrangementer ganske gratis.

Da der er et begrænset antal pladser, skal man booke en billet på forhånd. Det er muligt at booke sine billetter fra i dag, onsdag 20. april kl. 10 på www.nordjyskemuseer.dk. Da museet ønsker, at så mange mennesker som muligt kan tage del i oplevelserne, kan man maks. booke to billetter pr. transaktion.
Direkte link til billetsalg: https://nordjyskemuseer.dk/kalender/?month=&location=&genre=gratis

Åben udgravning, udstilling om Cirkus Miehe, stenalderdage, vikingelege på Fyrkat, forskellige foredrag og byvandringer – det er blot nogle af de mange arrangementer, museumsgæster kan opleve ganske gratis. Hele festivalprogrammet kan ses på nordjyskemuseer.dk, og herunder er der nærmere beskrivelser af udvalgte arrangementer.

Besøg Rakkerens Hule – Aalborgs gamle fangehul
Helt eksklusivt kan man i år besøge Rakkerens Hule - kælderen under Aalborgs gamle Vesterport fra 1400-tallet. Den ligger ud for Aalborg Historiske Museum ved Budolfi Plads. Kælderen blev i en årrække brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere og andre småkårsfolk – deraf navnet Rakkerens Hule. De sidste rester af selve Vesterport blev revet ned i 1870’erne, men under jorden er kælderen stadig bevaret, og under Historisk Festival åbner Aalborg Historiske Museum stedet for publikum. Her fortæller en guide fra Nordjyske Museer historien om kælderen, hvorefter man kan gå ad den gamle spindeltrappe ned i kælderen.

Magisk medicin i det gamle apotek
I næsten 350 år lå der et apotek i stueetagen af Jens Bangs Stenhus midt i Aalborg. Under Historisk Festival kan børn og voksne sammen gå på opdagelse i det gamle apotek til en særlig familierundvisning blandt sjove krukker og flasker, som gemmer på magiske miksturer og salver. Apotekernes gamle sager, sære apparater og eksotiske medikamenter findes nemlig i dag i Apotekersamlingen på loftet i Jens Bangs Stenhus. Som en del af rundvisningen lærer man at slå tabletter – helt som apotekeren gjorde i gamle dage – samt at lave brusende medicin med den magiske sodavandskande. Her vejer man de forskellige ingredienser af på apotekets gamle vægt, inden de blandes i kanden, og magien opstår.

Stenalderdage på Lindholm Høje
Hvordan var det at leve i stenalderens Danmark? Under Historisk Festival kan man på Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby komme helt tæt på stenaldermenneskene og se, hvordan de for tusinder af år siden fremstillede de fine genstande og redskaber, som vi i dag kender fra arkæologiske fund. På området ved museet viser en gruppe af bondestenalderfolk forskelligt håndværk, og der er rundvisninger i museets oldtidsudstilling.
Har man en sten eller en flintesten liggende derhjemme og tænker; er det mon et redskab fra stenalderen? så er der også hjælp at hente. I forbindelse med Historisk Festival kan man nemlig tage stenredskaber med til Vikingemuseet Lindholm Høje, hvor en arkæolog med ekspertise i stenalderen sidder klar til at vurdere, hvad det er, man har med. For det kan væres svært at afgøre for en lægmand, om det bare er en sten, eller om der er tale om et flere tusind år gammelt menneskeskabt redskab.
Der er stenalderdage på Vikingemuseet Lindholm Høje både lørdag 30. april og søndag 1. maj.

Pløje- og sådag på Boldrup Museum
Oplev traktorer fra da bedstefar var dreng, når der lørdag 30. april skal pløjes og sås på Boldrup Museum. Denne dag har museet allieret sig med Motor- og Traktorklubben Jylland, der kommer og klarer forårsarbejdet på museets marker. Det er efterhånden blevet en god tradition, at markerne ved museet pløjes og tilsås med gamle veterantraktorer, og arrangementet plejer at tiltrække mange gæster. De gamle traktorer ruller ind på museet allerede fra den tidlige morgenstund, og kl. 10 begynder markarbejdet. Udover at se de gamle maskiner, kan du også besøge museets mange dyr, der tæller både høns, grise, får og kaniner. Der er altid masser af dyrebørn på denne tid af året.

Åben udgravning: Jernalderlandsby i Svenstrup
Lørdag 30. april kan du komme med på en rundvisning i den aktuelle udgravning af en landsby fra ældre jernalder ved Svenstrup. For ca. 2000 år siden lå en jernalderlandsby på en bakketop syd for Godthåb med udsigt over ådalen. Arkæologer fra Nordjyske Museer er netop nu i gang med at udgrave og registrere landsbyen, der stammer fra ældre jernalder (dvs. ca. 500 f.Kr.-500 e.Kr.). Indtil nu er der blandt andet fundet velbevarede stenlægninger, bevarede ildsteder og mindst 30 langhuse, som har ligget på stedet i århundrederne omkring år 0. Arkæologer fra Nordjyske Museer viser rundt på udgravningen, hvor de fortæller om de spændende fund på stedet og om livet i jernalderen.

Kold Krig: Hadsund Kommandocentral og REGAN Vest
Hvordan og hvorfra skulle samfundet ledes, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig? Mange bygninger rundt om i Danmark havde en helt særlig funktion under Den Kolde Krig – nogle mere hemmelige end andre. Fra kommandocentralerne skulle det civile beredskab styres i tilfælde af et krigsudbrud, og under den kolde krig lå der lidt over 100 kommunale kommandocentraler spredt over hele Danmark. Det var herfra det lokale politi, borgmesteren, civilforsvaret og den kommunale ledelse kunne koordinere beredskabet, hvis den kolde krig havde udviklet sig til en regulær krig. En af dem var Hadsund Kommandocentral, og søndag 1. maj kan man komme med på rundvisning i den fuldt møblerede bunker og høre mere om dens rolle under den kolde krig.

I slutningen af 2022 åbner en anden koldkrigsbunker i det Nordjyske, REGAN Vest, som man kan høre mere om ved et foredrag på Kulturstationen i Skørping lørdag 30. april. Her fortæller museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Bodil Frandsen, om selve det underjordiske anlæg, der blev bygget i perioden 1963-68, og om de folk, der ved en krig skulle med derned. Foredraget kommer også ind på den omfattende, men for de fleste mennesker ukendte, krigsplanlægning, som REGAN Vest var del af.

Vikinger på Fyrkat
I 980 byggede Harald Blåtand en række ringborge - én af dem var Fyrkat Ved Hobro. Under Historisk Festival er der rundvisninger på området, hvor borgen lå, og ikke langt derfra er der vikingeaktiviteter på vikingegården. Den er en rekonstruktion af en stormandsgård fra vikingetiden med beboelse, stald og værksteder. Både lørdag og søndag demonstrerer vikingerne gamle håndværk. Har man lyst til at lære at skyde med langbue, som vikingerne gjorde, er der bueskydning med professionel instruktion om lørdagen.

Særudstilling om Cirkus Miehe
Lørdag 30. april åbner en ny særudstilling om Cirkus Miehe og familien bag på Cirkusmuseet i Rold. Det var et af de vigtigste cirkus i Danmark i første halvdel af 1900-tallet, og samtidig gjorde den tyske indvandrerfamilie Miehe, hvad den kunne for at blive accepteret som danske. Den nye udstilling viser usædvanlige genstande og sjældne filmoptagelser – deriblandt en afskåret ponyhov udformet som et askebæger, et cirkuspengeskrin og en cirkusdirektørs rejsepasbog fra 1800-tallet. I forbindelse med Historiske Festival er der på åbningsdagen rundvisning ved museumsinspektør Lykke Olsen.
 
2022-04-08  
Fortidsminder fejres over hele landet
Besøg blandt andet Nihøje ved Nibe og Skandinaviens største gravhøj


 Foto og tekst:: Nordjyske Museer

På årets fortidsmindedag, der er en landsdækkende begivenhed arrangeret af danske museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, kan du komme med på gratis rundvisninger ved to markante nordjyske fortidsminder. Lørdag 23. april kan du høre om en bronzealderslægts begravelsesområde ved Frendrup Nihøje, og søndag 24. april er der rundvisning ved Skandinaviens største gravhøj: Hohøj.

Kører man fra Nibe mod Øster Hornum, kan man ikke undgå at lægge mærke til det markante bakkedrag, der ligger lige vest for byen. Det er et af de højeste punkter i Himmerland, og der ligger her hele syv gravhøje fra ældre bronzealderen (1700-1100 f.Kr.).

Gruppen af gravhøje kaldes Frendrup Nihøje, og selvom der i dag kun er syv gravhøje, så har der som navnet antyder oprindeligt været ni. To af højene er blevet sløjfet, men kan dog stadig anes som svage buler i landskabet. I anledning af årets fortidsmindedag kan du møde arkæolog Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer, som viser rundt og fortæller om højenes historie.

En bronzealderslægts begravelsesområde
Frendrup Nihøje ligger, så man kan se bronzealderhøjene på lang afstand, hvilket på ingen måde er tilfældigt. Opførelsen af en gravhøj har krævet en effektiv organisering og mange ressourcer, og det har derfor kun været folk fra samfundets elite, som er blevet begravet på denne måde. Højbyggeriet i ældre bronzealder opfattes derfor som en høvdingeslægts måde at vise sin og slægtens magt og storhed til omverdenen. Man ved naturligvis ikke hvem, der ligger begravet i højene, men at der er tale om datidens elite, det er der ingen tvivl om.

På det markante bakkedrag er der udsigt til Limfjorden mod nord, og der er tilknyttet en vandrerute, som fører igennem en hulvej ned til de gamle marksystemer, som stammer fra bronzealderen og frem til middelalderen (ca. 1700 f.Kr. – 1050 e.Kr.)

Det er gratis rundvisninger lørdag 23. april kl. 10.00, kl. 10.30, kl. 11.00 og kl. 11.30. Den fungerer som en fin introduktion til en vandretur på egen hånd på områdets stisystemer efterfølgende. Det anbefales, at man tager fornuftige sko på.

Skandinaviens største gravhøj
Hohøj i Alstrup Krat er med en højde på 12 meter ikke bare Danmarks, men Skandinaviens største gravhøj, og når man står på toppen af bronzealderhøjen, er man hele 110 meter over havets overflade. Der er således en fantastisk udsigt ud over Mariager Fjord.

Søndag 24. april kl. 13 tager arkæolog Karin Johannesen fra Nordjyske Museer publikum med på rundtur i Alstrup Krat ved Mariager, hvor hun fortæller om bronzealderens høje, jernalderens marker og bebyggelse. For Hohøj er blot et af utallige fortidsminder i dette område, hvor man i landskabet kan se spor efter mennesker fra stenalderen (ca. 4000 f.Kr.) og helt frem til nutiden.

Rundturen begynder ved Hohøj, som med sin imponerende størrelse er det mest iøjnefaldende fortidsminde i området, men på markerne og i skoven omkring Hohøj ligger mindst 12 andre gravhøje. Publikum kommer forbi flere af dem i løbet af turen.

Det er dog ikke kun gravhøje, som præger landskabet. Mindre end 100 meter fra Hohøj ligger en hulvej, som var en del af oldtidens vejforløb, og længere mod nord ligger adskillige marksystemer, der er anlagt i slutningen af stenalderen, dvs. for omkring 4000 år siden. De er blevet dyrket op gennem bronze- og jernalderen og frem til omkring Kristi fødsel, og her 2000 år senere kan marksystemerne stadig anes i skovbunden som terrasser og volde. Udgravninger i området har desuden afsløret en jernalderboplads fra samme periode. Her har menneskene, der dyrkede agrene i Alstrup Krat, formentlig boet.

Turen til Hohøj og Alstrup Krat varer ca. en time, og det er gratis at deltage. Fornuftigt fodtøj anbefales.


Tid og sted - 23. april 2022 kl. 10-12: Rundvisninger ved Frendrup Nihøje
Parkeringspladsen ved Nihøjevej, ca. 200 m øst for adressen Nihøjevej 38, 9530 Støvring (mellem Øster Hornum og Nibe).

24. april 2022 kl. 13-14: Rundvisning ved Hohøj og Alstrup Krat
Udstillingsbygningen ved Hohøj, Hohøj Skovvej 9, 9550 Mariager

For yderligere information om de to arrangementer kontakt venligst:
Arkæolog og museumsinspektør Thomas Rune Knudsen
Mobil 2519 7453 / Mail: thomas.knudsen@aalborg.dk

Fortidsmindedag 2022 - Hohøj
Til årets Fortidsmindedag, som foregår over en hel weekend, kan man søndag 24. april komme med på rundvisning ved Skandinaviens største gravhøj: Hohøj. Her fortæller arkæolog Karin Johannesen fra Nordjyske Museer om områdets historie i bronzealderen. Foto: Nordjyske Museer


Fortidsmindedag 2022 - Frendrup Nihøje
Ikke langt fra Nibe finder man Frendrup Nihøje, der er et begravelsesområde for en vigtig bronzealderslægt. 23. april er der rundvisninger i området ved højene med arkæolog Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer. Foto: Nordjyske Museer

2022-04-13  
Rock koncert i Ishuset i Hobro

Fredag den 22. april kl 20. Gratis Clinic kl. 17
Søren Andersen trio med support Tempest Drive


Leveret af:: Admin ForLiveMusikiHobro

Det er lykkedes for os at booke den forrygende talentfulde og kendte guitarist og musiske multi kunstner Søren Andersen til  fredag den 22., hvor han kommer til Hobro med sin Guilty Pleasure koncert.

Med sig har han bassisten Michael Gersdorff Kristensen og på trommer Allan Tschicaja kendt fra Pretty Maids.

De kommer og fyrer den totalt af med rockmusik fra aller øverste hylde. Søren er en fremragende guitarist og live kunstner med smæk på spaden og her i det lille Ishus, kan du komme helt tæt på.

Det er et rockshow, der plejer at spille for fulde huse på meget større spillesteder, så gå ikke glip af denne helt specielle mulighed, hvis du kan lide guitarrock!!

Kl 17 inden koncerten holder Søren clinic, hvor han nørder grej, fortæller om branchen og svarer på spørgsmål. Så kom endelig. Denne del er gratis, og hvis du vælger at blive til koncerten, kan du købe billet i Ishuset efter clinic.

Om Søren Andersen - en mand med mange talenter:

- Superguitarist, sangskriver, komponist, producer og medindehaver af det legendariske MEDLEY STUDIE.

Kendt som den ene halvdel af det danske guitarfænomen ELECTRIC GUITARS og mangeårig guitarist for Mike Tramp og for Glen Hughes i USA.

Turnéer og livejobs med bla. Anne Linnet, Sanne Salomonsen, Jesper Binzer og Marco Mendoza. Ja selv D.A.D har han været afsted med, da han i en periode varetog bassen for sygdomsramte Stig Pedersen.

"Guilty Pleasures" albummet er en drøm Søren Andersen havde længe. Det er rent instrumentalt.

Albummet fik 8 af 10 mulige i heavymetal.dk og 5 stjerner i GAFFA.

Her er uddrag fra anmeldelsen i GAFFA:

...Fans af fræsere som Vai/Sheehan, Satriani, Moore, Malmsteen, Lukather og Becker vil nikke anerkendende til hentydningerne til heltene i Sørens veloplagte guitarspil.

... Søren er selv skribent på alt materialet, og det står stærkt i al sin rockede alsidighed. Rejsen rundt i landskabet af inspirationskilder kunne formentlig sagtens være taget for 20 år siden - der er en overvægt af metallisk guitaristeri á la 80’erne og 90’erne - men udtrykket forbliver både farverigt, højtflyvende og sammenspillet.....

...som knægt ville Søren bare spille guitar, og det gør han stadig med overbevisende fingersnilde og finurlighed i læderbuksen.

SUPPORT: Tempest Drive

Siden 2015 har Hobro-fødte nu Aarhus-baserede Tempest Drive skåret rock'n'roll helt ind til kernen. Med fart på trommerne, gain på spaden og rå passion i stemmen. Ufiltreret. Ægte.

Efter udgivelsen af deres anden EP, Color, i 2020 gik de oprindelige medlemmer hvert til sit, med kun guitaristen stående tilbage. Men som et musikalsk vakuum trådte tre nye rockstjerner til. Og genopbygningen af Tempest Drive var begyndt.

Den upolerede rock-kerne står stadig kompromisløst tilbage, suppleret af inspirationer ikke kun fra rockgenren, men fra alle genrer. Fusion, folk, surf, pop. Som et overflødighedshorn af energi og sved bruger bandet alle tilgængelige redskaber i musikkens verden til at skabe musik, som kan få folk til at glemme, hvem de tog afsted med eller hvor meget, de skal på lokum.

Det er 70’ernes selvtillid, 80’ernes festlighed, 90’ernes rebelskhed og nutidens virkelighed. Det er rock’n’roll, som det altid har haft til hensigt at være.

Skal vi vise Søren Andersen at han også her i lille Hobro kan få fuldt hus?!
Og samtidig vise vores lokale rock drenge i Tempest Drive lidt kærlighed! De fortjener et meget større publikum.


2022-04-09  
Clever fordobler målet for det offentlige ladenetværk.

Store ambitioner for fremtiden
I Clever vil vi gerne gøre det smart, nemt og ligetil for dig at køre elbil.

Læs, hvordan vi har skruet op for vores ambitioner for Danmarks største ladenetværk, og se de fordele, du kan opnå som kunde i Clever, hvis du kombinerer dit opladningsabonnement med vores nye elprodukt, Clever Power.
20.000 ladepunkter i 2025
Vi har store ambitioner, og derfor fordobler vi målet for vores offentlige ladenetværk: Vi vil etablere 20.000 nye ladepunkter inden udgangen af 2025. Derudover gør vi lynopladning til hvermandseje, når 1.100 af de nye ladepunkter bliver lynladepunkter.

Vi er allerede godt i gang:
• Køge lynladestation er netop indviet med 16 udtag
• Esbjerg lufthavn åbnede d. 6. april med otte udtag
• Odense har været åben for test siden d. 4. april
Du får altså snart endnu nemmere ved at få energi på farten på tværs af landet.
Se kommende lynladepunkter


Energi til din bolig og bil
Vidste du, at Clever nu også er et elselskab? Vores elprodukt hedder Clever Power og er skræddersyet til dig med et opladningsabonnement hos os.

Med Clever Power får du:
• Strøm til indkøbspris time for time
• Mulighed for at spare penge på de fleste af vores opladningsabonnementer og slippe for tilbagebetalingen
• Abonnement til 49 kr./md.
Mindstepris i bindingsperioden (2 mdr.) er 98 kr. + dit faktiske kWh-forbrug
Du får ikke certificeret grøn strøm med Clever Power. Vi har i stedet valgt en anden retning, som sikrer, at vi i fællesskab får mere vedvarende energi i elnettet.

Vi bruger nemlig vores midler på at støtte fremtidens vedvarende energiproduktion. Det første projekt, vi støtter, er en kommende solcellepark i Tryggevælde på Sjælland.
Fordele med Clever Power
Vi håber, du vil med på rejsen.

Venlige hilsner fra os i Clever
2022-04-09  
Valsgård Borgerforening
Borgermøde om fjernvarme i Valsgård.


tekst og foto: Henning Jochumsen.

HERMED LIDT RELAVANT INFO OM FJERNVARME I VALSGÅRD.

Informationsmøde vedr. evt. fjernvarme fra Hobro 07/04-2022 kl. 19:00 | Driftschef Mikkel Grath - Hobro - Varmeværk Med initiativ fra Anna Dalsgaard og Valsgård borgerforening Fjernvarmemøde Mødet er afholdt d.d. på Valsgård Skole. Velmødt omkring 120 borgere med interesse i fjernvarmen kommer til Valsgård. Hobro varmeværk har 10 ansatte og er et andelsselskab med ca. 2055 forbrugere. Økonomien afhænger af om der er overskud el. underskud, hvorved varmeprisen reguleres efter, således det går i 0,- når året er gået. Varmen på Hobro varmeværk produceres på biomasse, 60%, og overskudsvarme, 40%, (KNAUFF, BALLARD, AGRI NORCOLD). Varmeværket har den holdning at der altid skal være stor forsyningssikkerhed, hvilket betyder at der bruges penge på at sørge for, at hvis noget går ned, så er der en reserve til at tage over, hvilket medfører at de ikke kan være de billigste, men til gengæld altid have en god forsyningssikkerhed, hvis uheldet skulle være ude og noget går ned, de er dog det trettende billigste i Nordjylland ud af ca. hundrede. Hvordan opstartes projekt ”Fjernvarme” Det er vigtigt at der er bred opbakning for at det er et vellykket projekt at ligge varme ned, derfor vil Hobro Varmeværk gerne have en opbakning på minimum 60%. Desto flere der er med på projektet, desto billigere bliver det. For at kunne få fjernvarme skal man være et godkendt forsyningsområde til fjernvarme, hvilket betyder at Valsgård lige nu ikke er godkendt til fjernvarme, da det er et gasområde. Man kan ændre status fra at være et gasområde til et fjernvarmeområde hvilket indebærer at der skal laves et projektforslag som skal godkendes af kommunen før Hobro Varmeværk, kan godkendes til at udvide deres kapacitet og leverer varmen. Det bedste der kan gøres, er at opstille en borgergruppe, som går i dialog med kommunen og Hobrovarmeværk og borgerne i Valsgård og laver et projektforslag. Hvad koster det at få fjernvarme? Der er to modeller: 10 års modellen 0 kroner i tilslutning her og nu Forhøjet fast bidrag i 10 år. Fjernvarmeunit med i tilslutning Forbrugerens økonomi: demontering af fyr samt montage af fjernvarme unit. Her kommer det til at koste mellem 45.000 - 50.000 kr. på en fjernvarmetilslutning. Her og nu modellen Betaling af tilslutningsbidrag Betaling af Fjernvarmeunit Ændringer i husets installation Opstart med normalt fast bidrag Her kommer det til at koste mellem 45.000 - 50.000 kr. på en fjernvarmetilslutning. Det er muligt at gå ind på Hobro varmeværks website, gå ind under fanen ”fjernvarme” og her kan man lave en vejledende prisberegning og-/ eller se et eksempel på en ”10 års model” og ”Her og nu model”. Samtidig kan der sammenlignes priser på gas og fjernvarme. Udsigter - tidshorisont Der går 1-1,5 år før et projektforslag kan være godkendt. Efter projektforslaget er godkendt, kan man i Valsgård forvente at der går, realistisk set, cirka 3 år før man kan begynde projektet, da Hobro Fjernvarme ikke kan påtage sig flere opgaver lige nu. Realistisk set kan der gå 5-6 år før den sidste har adgang til fjernvarme. Udfordringer Priserne på markedet kan ændre sig ift. varmepriserne på el og gas, dette kan have en konsekvens, da tilslutningsprocenten kan nå at falde. Andre ledningsejere kan stå i vejen for at udfører projektet. Projektets omfang kan være en udfordring i og med der skal materialer til, hvilket på nuværende tidspunkt er en mangel varer, entreprenører og maskiner til at grave. Ydermere stiger mange materialer i pris lige nu, på rør alene 40 pct inden for få måneder. Relevante spørgsmål fra borgerne Spørgsmål 1: Kan man få indført tilslutningspligt på fjernvarme, ligesom man har på gas. Svar 1: Dette er blevet fjernet for nogle år siden, men der diskuteres lige nu om det skal indføres igen. Spørgsmål 2: Hvordan tæller skolen og hallen med i antal forbrugere? Svar 2: Skolen og Hallen tæller en tilslutning hver, da der tælles målere og ikke tilslutninger. Men der vil også blive set på hvor mange forbrugere der er ved den enkelte tilslutning, hvis der er mange forbrugere på disse adresser. Spørgsmål 3: Kan Hobros produktion klare at leverer til Valsgård? Svar 3: Hvis der er flere forbrugere end vi har kapacitet til, så bygger vi således at der er kapacitet til at varetage opgaven, eller der vil undersøger om der kan leveres mere overskudsvarme. Spørgsmål 4: Kan Rockwool levere overskudsvarme til Hobro Varmeværk? Svar 4: Dette undersøges allerede nu, og kunne være en mulighed ift. at få ført overskudsvarmen fra Rockwool til Valsgård. Spørgsmål 5: Kunne man ikke forestille sig at de virksomheder som leverer overskudsvarme nu, bliver begrænset af priserne på Gas nu? Svar 5: Dette er en realitet, og er en risiko at tage, hvorved priserne kan stige. Men så vil der blive brugt olie i stedet.


2022-04-06  
Padel tennis: Her kan du spille padel i Nordjylland

Verdens hurtigst voksende sportsgren har ramt Nordjylland. Det er blevet let tilgængeligt for nordjyderne at prøve kræfter med den hurtigt voksende sportsgren, der har været grund til etablering af både indendørs- og udendørs faciliteter de seneste år

I Nordjylland har vi allerede nu mere steder, hvor du kan dyrke den enkle, tempofyldte og sociale ketchersport, som alle taler om. Alle, der har prøvet det, forstår, hvorfor sporten vokser så hurtigt og efterhånden også er en af de mest omtalte sportsgrene i det nordjyske.

Padel er et holdspil med kun fire spillere på hver bane, som er nemt at komme i gang med, og det gør det til en perfekt måde at socialisere på. Saml venner, kollegaer eller familie. Pak træningstasken, og tag ud på en af de mange baner i Nordjylland.

Alle kan være med. Lige fra børn til seniorer. Du behøver ikke at have erfaring med ketchersport for at have det sjovt, selvom I er på forskellige niveauer.

Hvad er padel?
For begyndere kan den populære sportsgren, også kaldet padel tennis, bedst beskrives som en kombination mellem tennis og squash.

Banen er designet som en tennisbane i miniature med målene 10 x 20 meter og har sin oprindelse fra Mexico. Padelbanen, som normalt er belagt med kunstgræs, er omringet med et glas- og gitterbeklædt bur, der har fire meter høje vægge.

Væggene bruges i spillet på næsten samme måde, som når du spiller squash. Padel spilles normalt i double med fire spillere, men i Nordjylland finder du også singlebaner, der er en smule mindre end double-banerne.

Selvom padel oftest betegnes som ketchersport, så spilles der ikke med en ketcher med strenge, men i stedet et padel bat, der er fremstillet i en kombination mellem hård skum og glasfiber eller carbon med gennemgående huller. Det minder altså mere om en tykkere strandtennisketcher, end det minder om en normal tennisketcher.

Battet generer mindre kraft end en tennisketcher, og på den måde bliver der flere lange og skønne dueller - også mellem begyndere. Du kan derfor få en helt anden spilletid end i eksempelvis tennis. Bolden minder utroligt meget om en tennisbold, men er lidt mindre og blødere. Fællesnævneren er, at pointene tælles på samme måde som i tennis.

Hvor kan du spille padel i Nordjylland?
Som padelspiller i Nordjylland har du gode muligheder for at spille padel. Der er flere haller og områder at vælge imellem og de fleste kan nemt tilgås med offentlig transport.

I denne guide er listet +25 padelområder i Nordjylland, hvor både professionelle og begyndere kan spille padel. De fleste steder kan alle bookes, mens der nogle steder blot er adgang for medlemmer.

Har du ikke dit eget bat, er det næsten altid muligt at leje eller låne udstyr på stedet - ofte gratis.

Med venlig hilsen / Mit Freundlichen Grüssen / Best Regards

Peter Gøggaard-Clausen
Padel Specialist
+45 60716992

Padelforretning specialiseret i at rådgive dig om det bedste udstyr ud fra vores nøje udvalgte sortiment af brands.

Hjemmeside: www.Padelspecialist.dk
Adresse: Strandvejen 9, 1. 9000 Aalborg



2022-04-04  
Valsgård Borgerforening affaldsindsamling 2022

Affaldsindsamlingen løb af stablen søndag den 3. april kl. 10 i Valsgård anlæg. Det var igen i år Borgerforeningen der stod for arrangementet. Ca. 30 voksne og børn var mødt op til årets affaldsindsamling i og omkring Valsgård by, og der blev samlet Ca. 180 kg sammen, heldigvis mindre end de forgangne år, så noget tyder på at borgerne i byen, er blevet meget bedre til at få affaldet i byens mange skraldespande. Rundstykker sponseret af Spar købmanden blev nydt inden turen med indsamlingen af affald gik i gang. Til afslutning blev der grillet pølser ligeledes sponsereret af Spar købmanden. Alt i alt en hyggelig dag, så stor tak til dem der mødte op og hjalp med affaldsindsamlingen.
2022-04-01  
Pressemeddelelse, Rebild 01.04.2022

Rejsegilde på udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest
Håndværkerne blev fejret med taler, hotdogs og håndbajere


Nordjyske Museer og Ejendomsfonden REGAN Vest havde i dag inviteret til rejsegilde på den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Bygningen, der er tegnet af AART architects, skal tage imod alle de gæster, der besøger den atomsikre regeringsbunker i Rold Skov. Udover publikumsfaciliteter, cafe, butik og billetsalg, er her også udstillinger om den kolde krig, og der etableres et læringscenter, hvor skoleelever i dilemmaspil bliver udfordret i opgaver, der afspejler bunkerens funktion – at sikre det danske demokrati, så længe som muligt i en krisesituation.

Et rejsegilde er en festdag, hvor bygherre fejrer håndværkerne og hylder den store indsats, de har lagt i byggeriet. Og der var da også masser af ros, da Per Lyngby, næstformand i Ejendomsfonden REGAN Vest og bestyrelsesformand for Nordjyske Museer, bød velkommen.

”Det er en glædens dag. Men inden vi holder gilde, vil det være på sin plads også at dvæle et øjeblik ved det, der for tiden fylder mest, nemlig krigen i Ukraine. REGAN Vest og dens fortælling om demokrati er stadig aktuel, og endnu mere nu”, fastslog Per Lyngby og tilføjede.

”Fortællingen om REGAN Vest – demokratiets sidste bastion – er vigtig at huske og formidle. Det får vi heldigvis snart mulighed for, når velkomstbygningen, bunkeranlægget, maskinmesterboligen og stisystemet alt sammen står klar senere i år”.

Et byggeri med udfordringer

Per Lyngby takkede såvel fonde og sponsorer som medarbejdere, der har bidraget til at realisere det nye museum, og så var turen kommet til håndværker og entreprenører.

”Projektet har ligesom stort set alt andet i samfundet været udfordret af COVID-19 og ikke mindst de efterfølgende prisstigninger på materialer og råvarer. Byggeriet har også oplevet store udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har betydet omtrent to måneders forsinkelse. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet og samarbejdsevner, så en endnu større forsinkelse er blevet og vil blive indhentet undervejs. Vi har en stram tidsplan, og sådan er vilkårene nu en gang”.

”Med det in mente er det en ekstra stor fornøjelse i dag at kunne sige tak for den gode arbejdsindsats, som håndværkerne på pladsen har lagt for dagen. I har med jeres fleksibilitet og evne til at få enderne til at nå sammen en stor andel i, at vi i dag kan holde rejsegilde”., sagde Per Lyngby og fortsatte:
”Nu ser vi frem til senere i år at kunne åbne Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Der er ingen tvivl om, at det bliver et væsentligt bidrag til de danske museer og en styrkelse af Danmarks kulturhistoriske egenkapital”.

En væsentlig museumsopgave

Jeppe Ugilt, viceborgmester i Rebild Kommune, understregede i sin tale det nye museums betydning for området og kaldte det ”en attraktion af hidtil usete dimensioner i Danmark”. Han slog fast, at ”områdets mange andre og mindre attraktioner vil nyde godt af den opmærksomhed, som REGAN Vest vil skabe”, og understregede, at ”de mange nationale og internationale besøgende udgør et stort vækstpotentiale for erhvervslivet og turismen”. Og så var der ros til Nordjyske Museer for det store arbejde med at sikre bunkerens originale interiør for eftertiden:

”I Rebild Kommune er vi meget glade for, at det er Nordjyske Museer, der nu skal løfte opgaven med at gøre denne fantastiske attraktion tilgængelig for et stort publikum.
Noget af det, der gør bunkeren så særlig og adskiller den fra alle andre koldkrigsbunkere, der kan besøges, er jo autenticiteten – at alt interiør i bunkeren er det originale. Det gør arbejdet med at bevare dette unikke stykke danmarkshistorie for eftertiden ekstra svært – og ikke mindst ekstra vigtigt, og den opgave skal der helt særlige kompetencer til at løfte, og dem besidder det statsanerkendte museum, Nordjyske Museer”.

Den hemmelige fortælling pakkes ud

Den nye velkomst- og udstillingsbygning er tegnet af AART architects, som på dagen var repræsenteret ved associeret partner Mikkel Seier Christoffersen.
Han fremhævede i sin tale kontrasten mellem den hemmelige bunker og den synlige, nye bygning, der nu pakker fortællingen om den kolde krig ud.

”Det usynlige REGAN Vest får med velkomst- og udstillingsbygningen en synlig tilføjelse. Det, der var hemmeligt og gemt under jorden, bliver nu åbnet op, og bygningen, vi fejrer rejsegildet for i dag, vil blive et synligt vidnesbyrd om, at fortællingen om den kolde krig aldrig må glemmes, men derimod skal formidles. Og det budskab er jo desværre blevet helt uvirkeligt aktuelt og vigtigt,” sagde han og fortsatte:

”Vi har bestræbt os på at tegne en bygning, der – selv om den med sin blotte tilstedeværelse røber en del af hemmeligheden- på sin egen hemmelighedsfulde måde markerer og åbner for fortællingen om den kolde krig og bunkeren. Det har været væsentligt for os, at bygningen ikke skal mime den oplevelse, man får i bunkeren og maskinmesterboligen, men at den rummer en egen fortælling og frem for alt bliver en god ramme for museets formidling”.

Bygherre var traditionen tro vært ved pølser og øl, og der blev sagt tak og ønsket god weekend i smuk forårssol ved det kommende museum.

FAKTA:
REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Nordjyske Museer er er meget taknemlig for den store velvilje og generøse økonomisk støtte, man har modtaget fra den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland (0,5 mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

For yderligere information, kontakt venligst:
Lars Christian Nørbach, museumsdirektør for Nordjyske Museer på 25 19 74 13.
https://nordjyskemuseer.dk/u/regan-vest/
https://www.facebook.com/KoldkrigsmuseetREGANVest

Firmaer involveret i byggeriet

Rådgivere

AART architects
https://aart.dk/

NIRAS
https://www.niras.dk/
kontorer/danmark/aarhus/

SLA
https://www.sla.dk/

Kumulus Agency Aps
https://kumulus.agency/

COWI
https://www.cowi.dk/

Entreprenører og underentreprenører

Gunnar Nielsen A/S
https://www.gn-as.dk/

Underentreprenør
NCC Hercules
https://hercules.dk/

Jorton A/S
https://www.jorton.dk/

Underentreprenører
CRH Concrete
https://crhconcrete.dk/

STS Støvring A/S
https://sts-tag.dk/

Tømrermester Ole Bæk Pedersen Aps
https://olebp.dk/

Borup Andersens Maskinfabrik Aps
https://bama-hadsund.com/

ap facader
https://ap-facader.dk

NCCConstruction Danmark A/S
https://www.ncc.dk/

Bravida Danmark A/S
https://www.bravida.dk/

HedeDanmark A/S
https://www.hededanmark.dk/

Ambiente A/S
https://www.ambiente.dk/

Audio Visuelt Centrum
https://www.avc.dk/

Fortheloveoflight
http://www.fortheloveoflight.dk/

Taintec
http://taintec.dk/
 - under reconstruction

Walk Agency
https://www.walk.agency/

I dag har der været rejsegilde på den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Dagens talere var fra venstre Per Lyngby, næstformand i Ejendomsfonden REGAN Vest og formand for bestyrelsen på Nordjyske Museer, Jeppe Ugilt, viceborgmester i Rebild Kommune og Mikkel Seier Christoffersen, hos AART architects.
(Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer)

Et rejsegilde er først og fremmest håndværkernes fest, og traditionen tro blev der serveret pølser, da der var rejsegilde ved den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest.
(Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer)
2022-04-01   
Første omvisning i Jenny Hansens udstilling Efterspil

Gobelinvæveren Jenny Hansen, som bor i Hobro, er lige nu aktuel med udstillingen Efterspil i Kunstetagerne Hobro. Torsdag den 7. april kl. 15 inviteres til den første gratis omvisning i udstillingen. Alle er velkomne.

Jenny Hansen er en af Danmarks førende gobelinvævere, og hun har om nogen ført den århundredgamle teknik ind i den moderne nutid. På udstillingen præsenteres nye og nyere værker fra kunstnerens hånd, og det er tydeligt, at teknik, materialer og motiv går op i en højere enhed, når Jenny Hansen sidder ved sin 240 cm. brede gobelinvæv. Hendes palet omfatter ca. 1.500 nuancer, som hun kan bruge til indfarvning af det kamgarn, hun væver med, og når man hertil lægger, at den enkelte vævetråd kan bestå af op til seks forskellige nuancer, ja, så er der basis for et både afstemt og kontrastfuldt udtryk. Motiverne findes gerne i naturen, hvor Jenny Hansen støtter hukommelsen med fotografier, som sammen med tegnede og malede skitser i akryl danner grundlag for de store kompositioner, som hun væver efter. Ofte redigeres og manipuleres motiverne i digitale tegneprogrammer, og netop foreningen af gobelinteknikken, som havde sin storhedstid i 1600- og 1700-tallet og den moderne, digitale teknologi, har gjort Jenny Hansen til en pioner på sit felt.

Udstillingen kan ses til og med den 30. juli. Der vil være gratis omvisninger hver den første torsdag i måneden gennem hele udstillingsperioden.

Med venlig hilsen
Anne Lie Stokbro
kunstfaglig medarbejder
kunsthistoriker, mag.art.

Jenny Hansen. Gudenåen, 2020, 2,2 x 3,35 m Foto Mogens Nielsen.

Jenny Hansen. Gobelin i ramme, 40 x 40 cm, 2017. Foto Mogens Nielsen

Jenny Hansen. Skræpper II, 2 x 1,95 m, 2012-13

2022-03-31  
Oplev vikingeliv og håndværk på Fyrkat i påsken
Mærk vikingelivet, lær at slå ild, og smag på forskellige typer af mjød


Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer 

Efter en lang vinterpause er vikingerne på Fyrkat ved Hobro igen klar til at byde publikum velkommen. 2022-sæsonen skydes i gang skærtorsdag 14. april, og det sker blandt andet med vikingelege, demonstration af gamle håndværk, ildslåning og mjødsmagning.

Vikingegården kommer uden tvivl til at summe af liv, når vikingerne flytter ind i de gule huse og levendegør vikingetiden for museets mange gæster. I løbet af påskedagene demonstreres håndværk af forskellig art. Nogle dage er der tændt op i smedjen, andre dage kan man opleve vikinger, der laver mad eller arbejder med huslige sysler som nålebinding. Køkkenhaven gøres klar til beplantning, og der hugges tagspån med økse til byggeri af et halvtag.

Langfredag og påskesøndag er der mulighed for at opleve vikinger i svedehytten – en slags primitiv sauna, som bygger på gamle badstuetraditioner med glohede sten, der overhældes med vand. Skulle en gæst føle sig fristet, er man velkommen til at være med.

Publikum kan deltage
Alle fem påskedage er der også andre aktiviteter, publikum kan deltage i. Man kan for eksempel lære at slå ild med ildstål og flint – en livsnødvendighed for en vikings overlevelse. Uden ild, ingen mad, varme eller mulighed for at udføre forskellige håndværk. Vikingerne har fundet både forkullet hør og kogt fyrsvamp, som er effektivt til at fange de gnister, der springer frem, når man slår flint og ildstål mod hinanden.

Vikingerne elskede også at dyste i fysiske idrætter. I påsken kan børn blandt andet trække fedtpind, føde en bjørn eller gå til Island efter sild, som nogle af de gamle lege kaldes. Har man lyst til at kæmpe som en ægte viking med sværd, økse, skjold og spyd, er der også mulighed for det. Legene betoner forskellige egenskaber som fx styrke, udholdenhed, smidighed, balance og timing – så i nogle dyste er det godt at være høj, andre godt at være smidig. Fælles for dem er, at man kæmper, det bedste man kan, og at legene dengang blev brugt som træning til det krævende vikingeliv på togter og på slagmarken.

For de lidt ældre gæster, som ikke leger vikingelege, er der hver dag kl. 14 mjødsmagning. Der vil være en introduktion til mjødbrygning i vikingetiden, og man har mulighed for at smage tre forskellige mjød. Mjødsmagningen koster 25 kr.


Program for påsken på Vikingemuseet Fyrkat

Skærtorsdag 14. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, buebyggeri, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

Langfredag 15. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, svedehytte, smedning, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

Lørdag 16. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, nålebinding, halvtagsbyggeri, træarbejde, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

Påskedag 17. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, svedehytte, smedning, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

2. påskedag 18. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, brikvævning
Kl. 14: Mjødsmagning

Fyrkat Ildslåning
I påsken kan du blandt andet lære at slå ild med ildstål og flint – en livsnødvendighed for en vikings overlevelse. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer


Fyrkat smedning
Langfredag og påskesøndag kan du opleve vikingesmedene på tæt hold, når de arbejder med det glohede jern ved den varme esse. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer


Fyrkat vikingelege
I påsken kan du lege forskellige vikingelege, som har fokus på egenskaber som fx styrke, udholdenhed, smidighed, balance og timing. I vikingetiden var det god træning forud for togter mod fjerne kyster og kampe på slagmarken. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer



2022-03-25  
Vinsmagning i Valsgård forsamlingshus Torsdag den 17-03-2022.

af: Henning Aage Jochumsen

Aftenen med vinsmagning i Valsgård forsamlingshus Torsdag den 17. marts blev en stor succes, der var lidt over 60 tilmeldte til arrangementet, som forløb over alt forventning.

Dette var et samarbejde med Spar købmanden Lars Jensen, Valsgaard borgerforening og Valsgaard foredragsforening, som havde inviteret Flemming Urth, vinekspert og forhenværende købmand, til at fortælle om de forskellige vine, samt historien bag. Maden kom fra Bramslev Bakker, dette var en let anretning med tapas, som passede godt til den forestående vinsmagning. Man kunne tydeligt mærke den gode stemning i løbet af aftenen, hvor alle hyggede sig. Spar købmanden Lars Jensen havde lavet nogle gode tilbud på de forskellige vine, som man kunne bestille til en rigtig god pris denne aften. Flere udtalte i løbet af aftenen at det var et godt initiativ, der var taget til netop dette arrangement, og håbede at noget lignende kunne gentages en anden gang. Så tusind tak til alle der deltog i aftenens vinsmagning og gjorde det til en hyggelig aften. Samt et stort tak til alle de frivillige der gjorde denne aften mulig.




2022-03-16  
Affaldsindsamlingen skyder foråret i gang

Danmarks Naturfredningsforening Mariagerfjord og Grønt Råd opfordrer alle til at give en hånd med.

Alle kan være med til at gøre Mariagerfjord til Danmarks reneste kommune. Anledningen er den årlige affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) Mariagerfjord i samarbejde med kommunen og Grønt Råd gennemfører omkring uge 13 og søndag d. 3. april.
Foruden alt det andet affald, der desværre ligger og flyder overalt, har vi i år fokus på at indsamle engangskaffekopper, som vi i Danmark bruger 130 millioner af om året, hvoraf mange bliver smidt rundt omkring.

Søndagsindsamlingen er for alle:

Søndag d. 3. april mellem kl. 13 og 16 er der fire indsamlingssteder i Mariagerfjord Kommune og alle er meget velkomne til at være med. Der er mødesteder ved:

- P-pladsen ved Spar, 9510 Arden
- Det Røde Pakhus, Søndre Kajgade 12, 9500 Hobro
- Parkeringspladsen på havnen, 9550 Mariager
- Dykkerklubben, Bådsstræde 23, Fiskehavnen, 9560 Hadsund Obs. Lørdag 2.april

Tilmelding til søndagsindsamlingen er ikke nødvendig, og der bliver udleveret sække og handsker til alle. Deltagerne bliver budt på en lille forfriskning. Kommunen sørger for, at indsamlet affald bliver kørt væk.

Fotokonkurrencen: I år kan du vinde et gavekort på 400,- kr. til DN’s webshop for det bedste foto fra en affaldsindsamling. Send dit foto med e-mail til og@dn-mariagerfjord.dk og vær med i konkurrencen

Vores ønskemål er, at der slet ikke er noget affald at samle ind. Men sådan er virkeligheden desværre ikke. Så kom derfor og vær med til årets indsamling af affald henkastet i naturen og vores byområder.

Med venlig hilsen
Ole Guldberg
DN Mariagerfjord
og@dn-mariagerfjord , Mobil. 22630185
2022-03-15  
Live Musik i Hobro har været på Julemærkehjemmet iHobro

Af: Erna Olsen

I dag har jeg afleveret overskuddet fra 2021 fra "Live Musik i Hobro" til Julemærkehjemmet Hobro.

Vi er en forening af frivillige, der brænder for livemusikken og vi vedtog fra starten, at vores overskud skulle gå til det bedste formål, vi kunne forestille os, nemlig Julemærkehjemmet.
Her gør de et fantastisk arbejde med at hjælpe børn mellem 7 og 14 år med at bekæmpe mobning, ensomhed, mistrivsel og lavt selvværd. Her får børnene hjælp til at tackle problemerne.
Overskuddet var kun på 945 kr, men det er takket være jer, der kom til vore koncerter, at der ER et overskud. Tusind tak for det!
Vi håber I vil hjælpe os til at kunne gøre det samme næste år.
Jeg fik en virkelig god rundvisning på hjemmet af Jonas på 12 år, som har været på hjemmet i 3 uger og Emma Sophia på næsten 12 år, som har været der 6 uger.
De viste mig rundt i deres verden, hvor jeg så værelser på pige- og drenge gangen, opholdsrum, det vigtige køkken, hvor der duftede dejligt, undervisnings lokaler, krea rum, musiklokale osv.
Og imens de viste rundt, fortalte de rigtig godt begge to, så jeg fik et virkeligt godt indtryk af, hvor skønt der er at være.
Jeg lagde også mærke til den ro, der var over det hele.
Til sidst blev beviset på donationen overrakt foran trappen omgivet af de skønne børn.
Det var en helt igennem god oplevelse.
Jeg ville ønske vi kunne give dem noget mere, men vi skal jo også holde billetprisen så langt nede, så den ikke forhindrer nogen, i at komme til vore koncerter. Det er en balancegang.

Mvh. Erna Olsen


2022-03-09  
Valsgård Borgerforening.
Møde om Fjernvarme i Valsgård Den 7. April 2022. kl.19

Tilsend af Henning Aage Jochumsen

På opfordring fra flere borgere i byen, grundet de stigende priser på gas og olie, Indkalder vi hermed til et stor møde på Valsgård skole Torsdag den 7/4 kl.19.00 for at høre Hobro fjernvarme om muligheden for at få fjervarme til Valsgård, og om det kan lade sig gøre, og her har vi været så heldig at Anna Dalsgård fra Valsgård har fået en aftale i stand med Mikkel Grathe fra Hobro varmeværk, som vil komme og fortælle om mulighederne der er i vores by, lidt om priser på hvad det koster, tilslutning og tidshorisont og meget mere, der vil være mulighed for at stille spørgsmål , og der vil være mulighed for at købe en øl eller sodavand på stedet. Så mød op den 7 April kl.19 på Valsgård skole.
2022-03-09  
Sidste chance for at se Kunstetagernes tre udstillinger

Af: Anne Lie Stokbro

Lørdag den 19. marts er sidste chance for at se Kunstetagernes tre udstillinger.


Udstillingerne omfatter Karen Gable Madsens og Hjördis Haacks malerier, som sammen med Laila Westergaards granitskulpturer og –relieffer vises på udstillingen ”Afdækning-tildækning; Hans Henrik Lerfeldts collager, tegninger og malerier, som kan ses på udstillingen ”Krop & Kunst – Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige; og kunsthåndværkergruppen Netmaskernes udstilling ”Art Déco i strik”, som præsenterer 21 strikkede fortolkninger af moden omkring 1920.

”De tre udstillinger er naturligvis væsensforskellige”, fortæller kunstfaglig medarbejdet i Kunstetagerne Anne Lie Stokbro. ”Det er jo selvstændigt arbejdende kunstnere, vi har med at gøre. Alligevel er der et fællestræk i alle kunstnernes ønske om at trænge ind i både kunstens materialer og fortællinger.”, siger hun. I ”Afdækning-tildækning” handler det om at undersøge materialernes samspil med motivet, når Karen Gabel Madsen maler på ubehandlet lærred, som synes at suge oliefarven til sig og opløse motivet, og når Hjördis Haack lader store dele af lærredet stå ubehandlet og de aflæselige motiver kun fylde en brøkdel af lærredet. Billedhuggeren Laila Westergaard lader sine motiver komme til syne ved at hugge ind i den massive granit og ”afsløre”, hvad stenene rummer.

I Hans Henrik Lerfeldts surreelle univers er menneskekroppen helt central. Men det er umulige kroppe, som udstillingstitlen også antyder. Nok kan man genkende lemmer og kropssprog, nok er hudfarvede nuancer gennemgående, men kroppene er fragmenterede og anonymiserede og tilsat alskens abstrakte, maleriske elementer. Udstillingen spørger, hvad det gør ved vores oplevelse af motiverne?

I ”Art Déco i strik” har strikkekunstnerne programmeret nutidens ofte digitaliserede strikkemaskiner til at skifte mellem garnkvaliteter og strikketeknikker og til at gentage mønstre. Dermed udforsker og udfordrer de strikkens mange teknikker og materialer og de forener nutidens tekstile teknologi med moden for 100 år siden, da geometri, ornamenter og inspiration fra arkitekturen og den moderne verden vandt indpas i især kvindebeklædning. De 20 deltagere dykker med andre ord ned i strikkens teknikker og formsprog og fører 100 år gamle udtryk op i vores egen tid. Det kommer der smukke og spændende resultater ud af.

Med venlig hilsen
Anne Lie Stokbro
kunstfaglig medarbejder
kunsthistoriker, mag.art.
Video fra kunstetagerne klik herunder
2022-03-02  
Fastelavnsfest i Valsgård.

Tilsend af Henning Aage Jochumsen

Søndag den 27. marts holdt Valsgård borgerforening og Valsgård kirke igen den årlige fastelavnsfest.

Dette bliv en kæmpe succes igen i år, om end med mange flere deltager en de foregående år. Kirken var fyldt helt op, så al plads var optaget, og mange måtte stå op for at kunne deltage i fastelavns gudstjenesten, som blev afholdt af præsten Jane Jelsbak. Efterfølgende gik alle deltager over i forsamlingshuset, hvor der var flot pyntet op til fastelavnsfesten. Forsamlingshuset var også fyldt helt op, med alle de flotte udklædte børn og voksne, som alle hyggede sig i stor stil. Der kunne købes kaffe og kage, så der var god mulighed for at hygge inden tøndeslagningen gik i gang. Igen i år var der tre tønder der skulle slås ned, en til de mindste fra 0-6 år og en til de 7-16 årige, og ikke mindst en til alle kvinderne. Alle deltager fik slået godt til tønderne, så der var spænding lige til det sidste, om hvem der blev kattekonger og kattedronninger. For de mindste blev det Ava og Bella, og for de store børn blev det Oliver og Lukas, og kvinden der slog tøndens sidste bræt ned var Louise Andersen, alle fik overrakt en flot kurv med godter i som præmie. Der skulle jo også kåres de bedste udklædte, og det blev igen i år næsten en umulig opgave, da der var så mange flotte og kreative udklædninger. Der var prinsesser, supermænd, brusebad, alfer, dyr og mange flere. Men der måtte træffes et valg og det blev Astrid og Benjamin der løb af med præmierne, som de to bedste udklædte børn. Valsgård borgerforening vil sig et stort tak til alle de fremmødte, for at være med til at gøre fastelavnsfesten til en kæmpe succes, man må sige, at det er blevet en så stor begivenhed, så man fra næste år kommer til at afholde fastelavnsfesten i Valsgårdhallen, da der simpelthen ikke længere er plads til alle deltagere i forsamlingshuset. Også en stor tak til de frivillige der hjalp med kagebagning og til hjælperne i forsamlingshuset, uden dem ville det ikke kunne lykkes.






2022-03-02  
Hør kuratoren fortælle om Hans Henrik Lerfeldt

TILSENDT AF: Anne Lie Stokbro

Torsdag den 3. marts kl. 18.00 inviterer Kunstetagerne til særomvisning i udstillingen KROP & KUNST. Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige. Omviser er udstillingens kurator, cand.mag. i kunsthistorie Majken Madsen, som forklarer om den vinkel, hun har lagt på udstillingen:

Udstillingen KROP & KUNST – Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige belyser et udvalg af Lerfeldts værker fra en ny vinkel, hvor kroppen og det kropslige møde er i fokus.

Udstillingen stiller skarpt på det erotiske, som udspringer af menneskets utopiske søgen efter det uforgængelige liv. Som en erotisk overflade er huden vigtig i menneskets afsøgning af sig selv, og netop nøgenhed og hudfarvede elementer er gennemgående i Lerfeldts værker.

Hvad vi i vores første hurtige møde med værkerne kan se som pornografiske scener, bliver dog ved nærmere eftersyn afløst af undren. For hvad er det egentlig for kroppe vi ser på? Udstillingen lægger op til, at vi skal mærke efter, at vi skal gå tæt på, lade os undre og stille spørgsmål. Hvordan mærker vi mødet med Lerfeldts kroppe på vores egen krop? Kan Hans Henrik Lerfeldts kunst gøre os klogere på os selv og vores omverden?

På udstillingen kan man se et udvalg af Hans Henrik Lerfeldts værker fra Hobro Kunstsamling herunder JETTE & KARL JACOB IBSENS- LERFELDT SAMLING, erhvervet i 2004. Lerfeldt samlingen omfatter over 600 værker og er den største af sin art i Danmark. Dele af samlingen vil næsten altid være tilgængelig på Kunstetagerne.

Illustration:
Hans Henrik Lerfeldt. Magisk model, 1973-77.

Med venlig hilsen
Anne Lie Stokbro
kunstfaglig medarbejder
kunsthistoriker, mag.art.
2022-02-09  
Vinsmagning i Valsgård forsamlingshus, 17 marts 2022

AF: Henning Aage Jochumsen Valsgård Borgerforening

Torsdag den 17. marts afholdes der vinsmagning v/Flemming Urth med tapas/ostebord fra Restaurant Bramslev Bakker kl. 19.00 i Valsgård forsamlingshus.

Dette er et arrangement i samarbejde med Spar Valsgård, Foredragsforeningen og Valsgård Borgerforening

Vinspecialisten Flemming Urth vil fortælle om de forskellige vine, deres oprindelse og til hvilken slags mad de vil gå godt med. Så har du lyst til en hyggelig aften, og måske snart har en forestående fest, hvor man mangler viden om, hvilken slags vin der skal bruges, så kom og få den rette vejledning, og smag på de forskellige vine. Billetterne kan købes ved Spar Valsgård, fra fredag den 11 februar.

På billedet ses Spar købmand Lars Jensen, formanden fra Foredragsforeningen Per Andersen og formanden fra Valsgård Borgerforening Henning Jochumsen
2022-02-04  
Fastelavn 2022 i Valsgård

Tilsend af Henning Aage Jochumsen

Nu nærmer tiden sig for fastelavn, så igen i år har Børnehaven Myretuen i Valsgård malet og dekoreret fastelavnstønderne flot.


Personalet i børnehaven fortalte, at børnene hyggede sig rigtig meget med at male tønderne, og snakken gik om hvad de gerne ville klædes ud som til fastelavn. Så vi håber at forældrene finder deres kreativitet frem, så børnene bliver flot udklædte til fastelavnsfesten. Igen i år er det et samarbejde med Valsgård kirke og Valsgård Borgerforening, der gør det muligt, at der holdes fastelavn i Valsgård forsamlingshus søndag den 27. Februar. Det hele starter med fastelavns gudstjeneste i kirken ved præst Jane Jelsbak kl 14 for udklædte børn og voksne, derefter fortsætter eftermiddagen med tøndeslagning i Valsgård forsamlingshus, hvor der skal findes kattekonger og kattedronninger. Der vil også blive præmier til de mest kreative og fantasifulde udklædninger. Arrangementet er gratis at deltage i, og der vil være mulighed for at købe kaffe og kage m.m.. Så mød op søndag den 27. Februar kl. 14 i kirken og vær med til, at det bliver en fantastisk fastelavnsfest. På billedet ses de flotte dekorerede fastelavnstønder og Elvira, Benjamin og Oliver, tre børn der glæder sig til fastelavn

Fastelavnstønder flot dekoreret
2022-02-03  

Nordjysk Museer tilbyder mange aktiviteter i vinterferien >>>>>>>
2022-02-02  
Kunstnermøde med Anne Bendixen torsdag den 10. februar kl. 19 i Kunstetagerne

Her den seneste video

Tekstilkunstneren Anne Bendixen fortæller torsdag den 10. februar kl. 19.00 om Kunstetagernes udstilling Art Déco i Strik. Anne Bendixen er medlem af kunsthåndværkergruppen Netmaskerne, og ved kunstnermødet vil hun fortælle om gruppens baggrund og det udstillingsfællesskab, som nu i over 20 år har promoveret maskinstrik.

I den aktuelle udstilling har 20 medlemmer af gruppen fundet vej gennem nåleøjet efter en censurering af forslag til strikkede fortolkninger af 1920’ernes modedille, Art Déco, som særligt vandt frem i Paris og New York. Med kjoler og dragter giver de 20 kunsthåndværkere deres bud på en opdatering af stilen, der prægede både arkitektur, indretning og mode i årene mellem de to verdenskrige. Det er der kommet elegante, ornamenterede og glimmerfyldte kreationer ud af, som ubesværet kunne være en del af vor tids aktuelle modebillede.

Ved kunstnermødet lægger Anne Bendixen naturligvis også vægt på sit eget bidrag, kjolen med garn”cape”, Manhattan Glamour. Inspirationskilden er den ikoniske Chrysler Building, som med sine 318 m var verdens højeste bygning ved indvielsen i 1930. Bygningens karakteristiske spir med vifteformer har dannet inspiration for det spinkle, gentagne mønster i Anne Bendixens kjole i eksklusivt japansk silke og mohair, mens det florlette viskose- og guldtråd, som udgør cape’en, bringer mindelser om bygningens lodrette struktur.

Alle er velkomne til kunstnermødet. Medlemmer af Mariagerfjord Kunstforening kommer gratis ind, øvrige kan købe billetter à kr. 50 i døren.

Med venlig hilsen
Anne Lie Stokbro
kunstfaglig medarbejder
kunsthistoriker, mag.art.

Anne Bendixen. Manhattan Glamour, 2020.

William van Alen: Chrysler Building, 1930
2022-01-23  
Kunstboxens Panorama
Herunder navne på udstillere i Kunstboxen i Mariager


Kunstboxens Panorama

Fra 1.februar - 30 marts har Kunstboxen valgt at præsentere et varieret udsnit af de faste kunstneres og kursisters værker.

Modtaget fra: Ester Kristensen, Kunstboxen Mariager

Vi har givet hinanden plads og lov til at udvikle nye veje samtidig med, at vi viser nogle solide efterspurgte fundamenter i galleriet. Ofte hører vi vore besøgende udtale ” hvor har I mange gode ting, man ikke ser andre steder”. Vi inviterer gerne på en fantasifuld rejse gennem flere kunstarter i galleriet.

I centrum af galleriet viser Margit Nielsen en række malerier med stor spændvidde. Hun arbejder både med abstrakte malerier, med hint til det univers, man befinder sig i, samt meget naturtro miniaturer af småfugle. Desuden viser hun en serie blå/grønne/hvide malerier med hentydninger til det miljø, vi alle må agere på.
I det lille atelier med udsigt til gaden udstiller vor lang tids gæstekunstner Lene Clausen sine smukke æteriske malerier i turkis, gule og blå farver med plads til fantasien. Ser vi himmel og hav, vores indre himmelrum eller noget helt andet? Det er op til beskueren af afgøre. Aase Schultz malerier er inspireret af både landskaber og farver, og hun fremviser desuden smukt bearbejdet skind og læder. Til stadighed designer og udvikler hun nye former for tasker, rygsække mm, som hun syr af genbrug fra sofaer og jakker. For nylig kreerede hun bl.a. nogle smukke meget brugbare skindposer med forskellige broderede hunde til hunde godbidder. Alt syet med stor akkuratesse på industri- og broderi maskine.

Ester Haderup Kristensen både maler samt underviser et akvarelhold på max 8 kursister. Hendes akrylmalerier bærer præg af flere lag maling og en følsom søgning efter den bedste komposition, de rigtige farver og former. Naturen, ofte med vand, har inspireret mange af hendes motiver, hvoraf nogle er af mere abstrakt karakter. Esters akvarel hold, som maler tirsdag formiddage året rundt, kommer omkring mange øvelser og teknikker samt egne valg. Et par stykker, Gurli Mortensen og Ingeborg Hastrup, der har fulgt kurset i flere år, udstiller her egne værker. Ole Terp maler både billeder og former dyr, skulpturer og figurer i bronzebelagt beton. De sidstnævnte tager sig ud, som kom de lige fra bronzestøberierne. Hans priser er dog helt afstemte efter materialet, og han udvikler til stadighed nye former.

På hylderne ligger Himmerlandsvævernes dekorative viskestykker, håndklæder og plaider. Farverne er afstemte efter klassiske mønstre, og naturmaterialerne falder helt i tråd med vores nutidige miljøhensyn. Et andet naturmateriale, som er gennemarbejdet med stor sans for form og æstetik er træet, i Lars Nielsens skåle og vaser. Han har sans for drejning både på langs og på tværs af træstubbene, så spændstighed, årer og bark går op i en højere enhed.

Glaskunstnerne Bettina Vahle og Edel Kragh får lyset til at spille på hver deres måde. Bettina arbejder med egne designs i både store og små valmuer, ugler, fisk mm. Edels glas er i mindre formater, engle, træer, flag o.l., mange til at hænge op i vinduer. Endelig er der de øvrige formgivere, som transformerer ler til skønne vaser, kopper, saltkar mm. Her skal nævnes Connie Thornemann, der udforsker materialet både i forhold til ældre og nye teknikker. Hendes raku-brændte vaser med filigran-dekoration er billedskønne i deres udformning og farverne er ren natur. Linnea Thejl er en sprudlende keramiker, som arbejder i porcelæn. Hendes små badekar til salt, store tekopper og breve til ”kontoret for knuste hjerter” vækker både smil og begejstring.
Ikke alle kunstnere er nævnt her. Men gå på opdagelse i Kunstboxen, Kirkegade 3, 9550 Mariager, og fornem de mange hænder og tanker, der har været med til at danne den brede horisont i Kunstboxen. Du kan følge os på www.kunstboxen-mariager.dk eller kig ind og se virkeligheden. Åbningstider tirsdag-torsdag samt lørdag-søndag kl. 11-16

Klik på billederne
herunder

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
2022-01-21  
Kom tæt på forfatteren Hans Kirk

Tilsendt af: Jens-Erik Møller

Opvæksten i Hadsund satte store aftryk i Kirks livssyn og forfatterskab

”Om aftenen ligger jeg sorgfuld og tænker på vor egen by, med dens støv og ælte, dens hæslighed og fattigdom og drik og slagsmål. Den er ikke så fin, men den var fuld af rigtige mennesker.”

Sådan skrev den kendte forfatter Hans Kirk mange år senere om dengang, hvor han til sin store sorg blev sendt fra barndomshjemmet i Hadsund på kostskole på Sorø Akademi som 11-årig. Det var i 1909. Kirk boede aldrig siden i Hadsund, men hans barndomserindringer fra Hadsund og omegn sad dybt i ham. Lægesønnen Kirk tog som barn med sin far, Christen Kirk, på lægebesøg hos rig og fattig. Det gjorde et stort indtryk på drengen. Det lærte ham, at folks sociale livsvilkår formede deres livssyn, og den lære brugte han senere i sine romaner og noveller – blandt andet i Fiskerne (1928), Daglejerne (1936) og De ny Tider (1939).

Mandag 7. februar kan du blive klogere på den kendte forfatter Hans Kirk og hans første leveår i Hadsund. Det sker, når museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Lykke Olsen, og dr. phil. Morten Thing, der i 1998 udgav biografien Hans Kirks mange ansigter, har en spændende samtale om forfatteren på Hadsund Egnssamling. Samtalen og interviewet med Hans Kirk-eksperten Thing sker i anledning af 60-året for Kirks død.

Barndomsoplevelser beskrevet i Kirks romaner
Dr. Phil. Morten Thing udgav i 1998 biografien Hans Kirks mange ansigter. Her udfoldede han Kirks forvandling fra lægesøn i Hadsund til elev på Sorø Akademi til ung jurist og dernæst til intellektuel forfatter og debattør på venstrefløjen.

Selvom Hans Kirk kun boede i Hadsund de 11 første år af sit liv, satte opvæksten her store spor i hans livssyn. Samtalen mellem museumsinspektør Lykke Olsen og Morten Thing kommer særligt til at dreje sig om, hvordan Kirks barndom i Hadsund formede ham som menneske og som forfatter. Hvilke værdier og hvilket livssyn drev Kirk? De kommer blandt andet ind på baggrunden for romanen Fiskerne, der trækker på Kirks oplevelser med sin fars indremissionske familie og morens grundtvigianske baggrund. De taler også om Daglejerne og De ny Tider, hvor Kirk bruger cementfabrikken Dania, der lå tæt ved Hadsund, som baggrund for fortællingen om daglejere, der bliver til industriarbejdere.

Morten Thing kommer også nærmere ind på Hans Kirk som aktiv kommunistisk forfatter og samfundsdebattør i efterkrigstiden, hvor Sovjetunionens styre for alvor slog sprækker i Vesten – og hans eftermæle.

I forbindelse med arrangementet vil det være muligt at se et par af Hans Kirks personlige ting, som i dag er en del af Nordjyske Museers store samling – blandt andet hans barnestøvler og forskellige originalfotos – ligesom der er kaffe og småkager bagt efter opskriften fra Hans Kirks barndomshjem.

Arrangementet er støttet af Fonden Himmerland.


Hvor: Hadsund Egnssamling, Rosendals Allé 8, 9560 Hadsund
Hvornår: Mandag 7. februar kl. 16.30-18.00
Pris: 85 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Inkl. kaffe og småkager
Køb billet på www.nordjyskemuseer.dk 


Billedtekster:

Hans Kirk Hadsund Egnssamling1
Forfatteren Hans Kirk trådte sine barnesko i Hadsund. Det kan man læse i dr. phil Morten Things bog Hans Kirks mange ansigter. Mød ham, og hør mere om Hans Kirk, når museumsinspektør ved Hadsund Egnssamling Lykke Olsen interviewer Thing på museet mandag 7. februar.
Foto: Nordjyske Museer

Hans Kirk Hadsund Egnssamling2
Barndomsårene i Hadsund satte dybe spor hos forfatteren Hans Kirk. 7. februar kan du på Hadsund Egnssamling høre mere om, hvordan opvæksten prægede hans forfatterskab. Her ses Hans Rudolf Kirk til venstre med sin mor Johanne Kirk og med lillebroren Knud Børge Kirk til højre, ca. 1905.
Foto: Nordjyske Museer

Hans Kirk Hadsund Egnssamling3
Forfatteren Hans Kirk sammen med Bodil Kirk og forældrene Christen og Johanne Kirk. Udateret.
Foto: Nordjyske Museer


For yderligere information, venligst kontakt
Lykke Olsen, museumsinspektør, Nordjyske Museer, tlf. 31 99 41 71, mail: lykke.olsen@aalborg.dk








2022-01-18  
OMVISNING OG BOGLANCERING I KUNSTETAGERNE HOBRO TORSDAG DEN 20. JANUAR KL. 15-17

Modtaget af: Anne Lie Stokbro
kunstfaglig medarbejder

Kunstetagerne er igen åbne for publikum fra mandag den 17. januar. Der vises frem til 26. februar tre udstillinger: Afdækning-tildækning, som præsenterer skulpturer af Laila Westergaard og malerier af Karen Gabel Madsen og Hjördis Haack, Hans Henrik Lerfeldt-udstillingen omtalt neden for, samt udstillingen Art Déco i strik, som omfatter strikkede kjoler ag dragter af medlemmerne af kunsthåndværkergruppen Netmaskerne, som har ladet sig inspirere af 1920’ernes dekorative stil, Art Déco.

Torsdag den 20. januar tager vi hul på 2022s arrangementsprogram. Kl. 15 er der gratis omvisning i udstillingen Krop & kunst. Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige, og kl. 16 præsenteres billedkunstneren Bruno Kjærs bog Skyggebibliotekets spejl. Der er gratis adgang til begge arrangementer, blot skal man huske mundbind og coronapas.

Omvisning i udstillingen Krop & kunst. Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulig
Cand.mag. i kunsthistorie og kurator på udstillingen, Majken Madsen viser kl. 15 om i Krop & kunst– Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige. Udstillingen belyser et udvalg af Lerfeldts værker fra en ny vinkel, hvor kroppen og det kropslige møde er i fokus.

Krop & kunst stiller skarpt på det erotiske, som udspringer af menneskets utopiske søgen efter det uforgængelige liv. Som en erotisk overflade er huden vigtig i menneskets afsøgning af sig selv, og netop nøgenhed og hudfarvede elementer er gennemgående i Lerfeldts værker. Hvad vi i vores første hurtige møde med værkerne kan se som pornografiske scener, bliver dog ved nærmere eftersyn afløst af undren. For hvad er det egentlig for kroppe, vi ser på?

I omvisningen vil Majken Madsen føre deltagerne ind i og helt tæt på Hans Henrik Lerfeldts værker og kunstneriske univers. Omvisningen lægger op til, at vi skal mærke efter, at vi skal gå tæt på, lade os undre og stille spørgsmål. Hvordan mærker vi mødet med Lerfeldts kroppe på vores egen krop? Kan Hans Henrik Lerfeldts kunst gøre os klogere på os selv og vores omverden?

Krop & Kunst omfatter et udvalg af Hans Henrik Lerfeldts værker fra Hobro Kunstsamling, herunder fra Jette og Karl Jacob Ibsens Lerfeldt-samling, erhvervet i 2004. Lerfeldt-samlingen omfatter over 600 værker og er den største af sin art i Danmark.

Skyggebibliotekets spejl. Boglancering

kl. 16-17 lancerer billedkunstneren Bruno Kjær bogen Skyggebibliotekets spejl. Hans store udstilling Skyggebibliotekets spejl blev vist i Kunstetagerne forår-sommer 2021. Nu dokumenteres udstillingen med en bog på 100 sider.

Med udstillingen, som var hans hidtil mest omfattende, skabte Bruno Kjær et fiktivt univers med afsæt i sin erindring om fætteren Frank, som i 1966 stak til søs som 18-årig og omkom på sin første tur. Bruno Kjær var på det tidspunkt 13 år gammel, og i hans fantasi fortsatte fætteren sin færd som opdagelsesrejsende: Han flød på verdenshavene, gjorde optegnelser og indsamlede materiale og data fra de egne, han besøgte. I udstillingen beskrev og fortolkede Bruno Kjær dette fiktive univers i en totalinstallation med flere hundrede malerier, tegninger, træsnit, objekter, skulpturer, fotos og lydværker, alt sammen iscenesat som en genspejling af et bibliotek med kartoteksskabe, bogreoler, lysbøger og eksempelsamlinger.

Bruno Kjær har gennem en årrække dokumenteret sine væsentligste udstillinger i bogform. ”Med bøgerne fastholder jeg udstillingernes forskellige karakterer, og med artiklerne lægges der lag på lag af referencer og forståelsesrammer ind over mit arbejde. Det er både inspirerende og øjenåbnende.”, siger kunstneren.

I den nye bog dokumenteres Skyggebibliotekets spejl gennem fotografen Niels Fabæks installationsfotos, og i to artikler bringes vinkler på udstillingens temaer, symbolik og referencer. Leif Emerek, mag.art. i litteraturvidenskab, beskriver i sin artikel ”Rejsen gennem skyggebibliotekets spejl. Mellem fortryllelse og affortryllelse. En grafisk roman” udstillingen som ”… en grafisk og auditiv roman – om længsel og søgen efter identitet og det gode liv. En fortælling om opbrud fra hjemstavnen og dets fatale konsekvenser og ulykkelige afslutning.” Ved at betragte udstillingen og dens temaer som en rejse og sætte den ind i en rejselitterær kontekst konkluderer Leif Emerek, at ”udstillingen bliver en metafor for og en fabel om rejsen og de mulige erkendelser, en rejse kan bringe med sig.”

Anne Lie Stokbro, mag.art. i kunsthistorie, beskriver i sin artikel ”Skygge – bibliotek – spejl” udstillingens opbygning, enkelte dele og sammenhæng med Kunstetagerne som lokalitet, særligt den nære tilknytning til Hobro Bibliotek, som Bruno Kjær udnyttede i udstillingen. Hun skriver bl.a..: ”… overalt i Skyggebiblioteket spejlede det velkendte det uventede, tvistede og fremmedgjorte, som peger mod nye indsigter og erkendelser. Som altid i Bruno Kjærs kunst spejlede kunsten imidlertid også sig selv som idé, indrammet af en på én gang reel og fantastisk fortælling og sat i scene i skyggen af et bibliotek.”

Ved bogreceptionen, som er åben for alle interesserede, vil Bruno Kjær naturligvis være til stede, ligesom de to forfattere vil fortælle om deres vinkel på Skyggebibliotekets spejl.

Kommende arrangementer:
Torsdag den 27. januar kl. 15: Gratis omvisning i udstillingerne
Lørdag den 29. januar kl. 13-14: Kunstnermøde med Laila Westergaard
Torsdag den 3. februar kl. 15: Gratis omvisning i udstillingen Afdækning-tildækning
Torsdag den 10. februar kl. 19: Kunstnermøde med Anne Bendixen i udstillingen Art Déco i strik

Illustrationer:
Hans Henrik Lerfeldt: Magisk model, 1973-77.
Bogomslag, Skyggebibliotekets spejl.



2022-01-17  Foto AsgerChristiansen
Et lille lokomotiv daler ned fra Himmelen

Veteranbanen får et nyt køretøj

Modtaget fra Max S. Rasmussen

Det er ikke ofte, der falder noget ned fra Himmelen. Det kan veteranbanen bekræfte.
Men her til formiddag dalede der på Mariager station i bogstavligste forstand et lille
lokomotiv ned fra Himmelen. – Og lokomotivet kommer, som det er kaldet. Det er
veteranbanens nyanskaffelse, der var på en lille lufttur.
Veteranbanen har ikke længere sporforbindelse ud til den store verden og til landets
øvrige jernbanenet, og lokomotivet kunne derfor ikke ankomme til fjordbyen
standsmæssigt ad skinnevejen. Derfor trådte
vognmandsfirmaet Rene Thorsager hjælpende til og
hentede lokomotivet i Randers og kørte det ad
landevejen til Mariager for at få det 17 tons tunge lille
lokomotiv ud på veteranbanestrækningen mellem
Mariager og Handest. Stille og roligt og med stor
akkuratesse manøvrerede de professionelle kranfolk
det lille lokomotiv ned på skinnerne på
jernbanestationen i Mariager. I formiddag kl. 10:02 fik
hjulene greb om skinnerne, og sporvidden passede
heldigvis perfekt!
Der er tale om en såkaldt Köf-traktor nr. 274 (=rangerlokomotiv), som veteranbanen
har købt på en auktion over brugt jernbanemateriel.
Lokomotivet er 54 år gammelt, og endnu alt for ung til at gå på efterløn. Køretøjet har
fortsat masser af vitalitet og fremtid for sig. Veteranbanen så muligheden for at
anskaffe sig et sjovt ”ældre” køretøj, som oven i købet er i køreklar stand, og som kan
løfte nogle helt konkrete arbejdsopgaver hos banen. Veteranbanen bød ind, og vupti
overgik ejerskabet af lokomotivet til MHVJ.
Köf; tysk konstruktion fra mellemkrigsårene
Grundkonstruktionen af lokomotivet stammer tilbage fra 1926-1927, fra en type, som
Berliner Maschinenbau A.G., vormahls L. Schwartzkopff leverede til de
nederlandske statsbaner. Typen havde lavtsiddende langsgående trinbrætter på
begge sider, der muliggjorde en nem på- og afstigning. Køretøjet skulle kunne
betjenes fra begge sider i førerhuset, hvorfor der var installeret betjeningsgreb i begge
sider. Det var planlagt, at køretøjet skulle kunne betjenes af én mand (=føreren), og for
at lette hans arbejde, blev der anbragt automatiske koblingsanordninger i begge ender
af lokomotivet. Kraftoverføringen var hydraulisk. Fra 1936 og frem til 1944 byggedes
der i alt 1.400 køretøjer af denne type til de tyske jernbaner.
Med vanlig tysk sans for grundighed kom typen naturligvis til at hedde:
Köf, der står for ”Kleinlokomotive, Öl-antrieb durch Dieselmotor, Kraftübertragung mit
Flüssigkeitbetriebe”.
Lokomotivet er bygget i opdateret ”efterkrigsudgave” i 1968 af A/S Frichs Maskinfabrik
og Kedelsmedie, Århus, i en serie på i alt 40 køretøjer, leveret i årene 1966-1968 til
DSB.
Hos DSB blev lokomotivtypen anvendt til rangering på nogle af landets større
stationer. Köf-Traktor 274 har i sine DSB-år forrettet tjeneste i bl.a. Nykøbing F.,
Vordingborg, Lersøen (Nørrebro), Fredericia og Århus. Lokomotivet sluttede sine
dage, hensat i Randers, hvorfra det så nu er transporteret til Mariager til ny og aktiv
tjeneste på den 17 kilometer lange strækning, der er Danmarks længste veteranbane.
Var lokomotivet ikke blevet reddet af veteranbanen, var det blevet offer for
skærebrænderens flammer og solgt som skrot.
En lille sej slider
”Vi er rigtig glade for vores nyanskaffelse”, fortæller veteranbanens driftsbestyrer
Katrine Blåberg Andersen. ”Det lille lokomotiv skal primært bruges til intern transport af
vort jernbanemateriel mellem Mariager og Handest. Samtidig er lokomotivet også
perfekt til at fremføre nogle af vore mange tunge arbejdstog
med bl.a. grusballast, sveller og skinner, der skal bruges
ude på strækning i forbindelse med den kontinuerlige
sporvedligeholdelse af jernbanen”, slutter Katrine
Blåberg Andersen, der tilføjer: ”Lokomotivet vil dog ikke blive
sat til at trække vores veterantog, der kører i sommersæsonen”.
Veteranbanens nyanskaffelse som aktiv rangertraktor i Nykøbing Falster, 1969.
Mariager – Handest
Veteranjernbane
Dansk Jernbane-Klub
Ny Havnevej 3, DK-9550 Mariager +45 98 54 18 64 www.mhvj.dk  mhvj@jernbaneklub.dk

3. Pålæsning i Randers,
6. Hvidsten passeres,
9. Endestationen er nået. Foto AsgerChristiansen

10. Lokomotivet daler ned fra Himmelen,
Endestationen er nået
Det lille lokomotiv er – i en moden alder - ankommet til sin nye arbejdsgiver
2022-01-14  
Ny podcast om Hobro Havns historie

11 afsnit om toldboder, havnearbejdere, pakhuse og badegæster

Det er næsten 200 år siden, Hobro fik en havn, som med sin blomstrende industri kom til at sætte sit præg på byens historie helt frem til i dag. De mange fortællinger, der knytter sig til havnen, er nu samlet i en podcast-serie i 11 afsnit, der blandt andet fortæller om Hobro havns barndom, dens toldboder, Hobro Gasværk, pakhusene, havnearbejderne, fjordens natur og meget mere.

Hobro Havn blev grundlagt i begyndelsen af 1830’erne og voksede sig snart stor. I første halvdel af 1900-tallet er der livlig aktivitet.

Sveden hagler af havnearbejderne, når de slæber de 100 kg tunge sække med korn og gødning ind i pakhusene. Et andet sted på havnen losser deres kolleger kul af engelske dampskibe. Imens vugger flere andre både i kø ved havnekajen, hvor de venter på at losse eller laste værdifulde sager som kaffe, spiritus eller melasse.

I baggrunden skramler toget - i folkemunde kadavervognen - afsted med slagteriaffald fra Hobro Andelsslagteri. Endestationen er benmelsfabrikken Blåkilde Mølles Fabrikker. Lasten spreder en hæslig dunst langs havnebanen, så selv hærdede toldbetjente rynker på næsen.

Lokalt samarbejde og støtte

Pakhuse, skibsværfter, kulfirmaer og meget andet udgjorde den lille, men moderne havn, der også var med til at gøre Hobro til en industriby. I dag danner havnen en smuk ramme om et velbevaret kulturmiljø
med spisesteder, kulturinstitutioner og stadig lidt industri.

Podcasten er blevet til i et samarbejde mellem kunsthistoriker Klaus Højbjerg, GASmuseet, Nordjyske Museer, Kunstetagerne i Hobro, Mariagerfjord Kommune samt skuespillere fra Himmerlands Teater, der lægger stemme til virkelige og opdigtede historiske dialoger og monologer som et ekstra krydderi på historierne. Podcasten er støttet af Mariagerfjord Kommunes Udvalg for Kultur og Fritid, Region Nordjyllands lille Kulturpulje, Sparekassen Danmark og Sparekassen Hobro Fonden

De første tre af 11 afsnit er allerede at finde i udvalgte podcastapps herunder Spotify samt på Nordjyske Museers YouTubekanal og på museets hjemmeside www.nordjyskemuseer.dk.

I den kommende tid udgives yderligere otte afsnit indtil udgangen af februar. I foråret 2022 opsætter museet en håndfuld skilte på udvalgte bygninger på Hobro Havn med korte fortællinger om bygningerne - som en appetitvækker til at høre podcasten.

Hele serien ser således ud:
Da Hobro fik en havn
Toldboder
Vindø Teglværk
Blåkilde Mølles Fabrikker
Dampskibe på fjorden
Havnearbejdere, pakhuse og kul
Hobro Værft
Hobro Gasværk
Ferie og fritid på og ved fjorden
Mariager Fjords natur
Kunst på havnen


For yderligere information, venligst kontakt
Peter Hørup, museumsinspektør, Johannes V. Jensen og Thit Jensens Museer, tlf. 42 61 81 98
Lykke Olsen, museumsinspektør, Nordjyske Museer, tlf. 31 99 41 71

Billedtekster:

Podcast Hobro Havn_1
En ny podcast om Hobro Havns historie kan hentes gratis på en række platforme – blandt andet Spotify og Nordjyske Museers hjemmeside. Logoet her med havnens ikoniske kulkran i baggrunden viser, at man er på rette spor.
(Illustration Nordjyske Museer)

Podcast Hobro Havn_2
Hobro Havn fotograferet i 1890 med sejl – og dampskibe i forgrunden og den lille toldbod og Marienlund Gæstgiveri i baggrunden. En ny podcast i 11 afsnit fortæller hele havnens historie.
(Foto: Nordjyske Museer)

Podcast Hobro Havn_3
Søndre Kajgade fotograferet i 1943 med de pakhuse, som i dag huser Lystfartøjsmuseet og Det Røde Pakhus. Dengang var bygninger ejet af henholdsvis Hobro Korn og Foderstofforretning og Det Danske Gødningskompagni. En ny podcast i 11 afsnit fortæller hele havnens historie.
(Foto: Nordjyske Museer)

Podcast Hobro Havn_4
Hobro Kul og Koks Import fik i 1937 en elektrisk kran til at losse kul. Politikere og erhvervsfolk i byen var begejstrede, mens havnearbejdere frygtede, at den ville tage deres arbejde. En ny podcast i 11 afsnit fortæller hele havnens historie.
(Foto: Nordjyske Museer)














2022-01-05  
Giv 4 timer og få en oplevelse for livet

Brug for 400 frivillige til Europæisk Folkemøde i Mariager

Når verdens første Europæiske Folkemøde til sommer løber af stablen 25.- 28. august i Mariager, bliver det ikke bare med deltagelse af borgere og politikere fra 43 nationer, men også med en kæmpe stab af lokale frivillige.
Det fortæller chefkoordinator af frivillige ved ”Political Festival of Europe”, Jens Lykke.

Ikke bare byen, men hele området og kommunen kommer til at syde af liv og stemning, og med forventning om op til 25.000 gæster over de i alt 3 dage, bliver der behov for rigtig mange frivillige hænder, hvis alt skal lykkes og Mariager-mødet blive en succes.
Eftersom det er første gang i historien, at byen skal være vært for så stort er arrangement, er der jo heller ikke de store erfaringer at bygge på, men vi har allieret os med erfarne folk fra Folkemødet på Bornholm og Kulturmødet på Mors, så vi ved, hvor det er, udfordringerne kan opstå, fortsætter han. Desuden er der et tæt samarbejde med Smuk Fest i Skanderborg.
Det er således helt afgørende, at fx kommunikation, logistik og praktik er i top, og derfor får vi brug for rigtig mange frivillige hænder og hoveder. Vi skal bruge folk til både opsætning og afvikling af de over hundrede arrangementer, der er på programmet, ligesom der skal bruges folk til servicering af gæster, vejvisning, parkering, brandvagt, affaldshåndtering og oprydning mm. - i alt et sted mellem 350 og 400 personer.
Der er ingen krav til de frivillige - kun at de er villige til at give 4, 8 eller 12 timer i løbet af de 3 dage.

Til gengæld tør vi godt love de frivillige en mega-oplevelse for livet, - tænk at have været med til at arrangere verdens første europæiske folkemøde, - det bliver både drønspændende og sjovt, garanterer Jens Lykke, der til organiseringen af de mange frivillige assisteres af Finn Christensen, Jane Grøn, Søren Wilkens og Mikkel Skovsbo.
Der er ikke nogen egentlig løn for at give nogle ”fritimer” til folkemødet, men alle får både mad og drikke, ligesom alle frivillige bliver inviteret til en brag af en ”frivillig-fest” i efteråret 2022.
Et halvt hundrede frivillige har allerede givet tilsagn om at medvirke, men vi skal bruge mange flere, fortsætter Jens Lykke, og er man bare en lille smule interesseret, er der mulighed for både at tilmelde sig eller bare høre mere om mulighederne onsdag 2. februar, hvor Political Festival of Europe, der er folkemødets officielle navn, inviterer alle interesserede til orienteringsmøde på Det gamle Rådhus på Torvet i Mariager.
På mødet vil vi gå lidt mere i detaljer med, hvor mange, vi forestiller os, der skal bruges til de forskellige opgaver, og selvom man måske ikke lige kan se, hvad man kan bidrage med, så kik forbi alligevel - for jeg er helt sikker på, at vi får brug for alle de hænder og hoveder, der har lyst, så vi sammen kan vise hele resten af Europa, at Mariager, Mariagerfjord og Danmark kan noget helt særligt, som vi gerne deler med dem alle.

Europæisk Folkemøde info-træf for FRIVILLIGE 2022 - ONSDAG 2. Februar kl 17.00 - 19.00 på Det Gamle Rådhus i Mariager. Political Festival of Europe er på mødet vært med lidt spiseligt og en en forfriskning

Og tag meget gerne nogle venner eller din familie med - at være frivillige sammen - gør det jo til en fælles oplevelse, - og kan du/I ikke denne dag, så kik forbi Det gamle Rådhus i Mariager eller ring, mail, skriv til en af frivillige koordinatorerne fx Jens Lykke på 29231818