Pressemeddelelse, Aalborg 03.02.2022

Vinterferie fyldt med aktiviteter


Vinterferien byder på mange forskellige aktiviteter for hele familien hos Nordjyske Museer.


Der blandt andet live-udgravning og krigerskole på Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby, hvor man også kan lave sine egne vikingesmykker med glasperler. 


På Aalborg Historiske Museum kan børn få uhyggelige fortællinger om spøgelser og mystiske væsener samt tage den vilde jægers lærlingeprøve og blive en rigtig spøgelsesjæger. Der er desuden fastelavnsværksted, hvor man kan lave masker og fastelavnsris. 


I Aalborg midtby er der rundvisninger i Gråbrødrekloster Museet samt i Apotekersamlingen i Jens Bangs Stenhus. Og endelig er Cirkusmuseet i Rold rammen om fastelavnsfest med tøndeslagning søndag 27. februar.



Uhyggelige fortællinger for børn


Tid: 16. februar samt 22., 23. og 24. februar 2022. Alle dage kl. 13-14.

Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Pris: 60 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk

Alder: Fra 6 år og opefter


I gamle dage troede man på mystiske væsener som spøgelser, hekse, trolde, underjordiske højfolk, elverfolk og varulve. På Aalborg Historiske Museum kan man i vinterferien høre nogle af de mange uhyggelige historier om disse væsener, og måske det ikke bare er gamle sagn og myter. Måske findes der rent faktisk spøgelser, hekse og elverfolk.


De underjordiske højfolk kan i hvert fald godt finde på at give mennesker mad og drikke med magisk virkning. Som regel er det en styrkende trylledrik i et sølvbæger eller en skoldkage af rugmel bagt i ovnens gløder – og de underjordiske højfolk har lovet, at der er smagsprøver til de børn, der deltager.


Mens uhyggen breder sig i museets mørke Aalborgstue, hvor historierne fortælles, og højfolkenes trylledrik smages, så kan man også finde magiske ting fra andre sagnvæsener i den pose, som man får udleveret. Den indeholder blandt andet lygtemandens lys og havfrueskind. På den måde er man godt forberedt, næste gang man møder de mystiske væsener ude i den virkelige verden.


Foruden de uhyggelige fortællinger for børn, åbner der 11. februar en ny miniudstilling på Aalborg Historiske Museum med fokus på spøgelser og andre uhyggelige væsener.

 

Spøgelser og mystiske væsener: Lærlingeprøve for børn

 

Tid: 12., 15.-19. februar (uge 7) samt 22.-26. februar (uge 8) 2022. Alle dage kl. 10-16

Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Pris: Gratis, når entréen er betalt. Børn under 18 år har gratis adgang

Alder: Fra 6 år og opefter


Den vilde jæger har brug for en ny lærling i jagten på farlige og overnaturlige væsner. Den forrige lærling var en komplet umulius, og det eneste, der er tilbage af ham, er et par afbrændte støvler. Han kunne ikke engang springe over et tændt bål til hest. Resten af ham forsvandt i flammerne, da han kæmpede med en lindorm.


I vinterferien kan børn fra seks år og opefter derfor tage en såkaldt lærlingeprøve for at se, om de er værdige til at blive den vilde jægers nye hjælper i jagten på uhyggelige spøgelser. Prøven er ikke for sarte sjæle, da der er brug for en person med en skarp hjerne og en jernhård vilje.


Prøven foregår i den nye miniudstilling om spøgelser og overnaturlige væsener, som kan opleves på Aalborg Historiske Museum fra fredag 11. februar. Består man prøven, får man en særlig trolddomsrune, som yder beskyttelse og gør en stærkere – hvis man er uheldig og møder overnaturlige væsener ude i den virkelige verden.


Fastelavnsværksted: Lav dine egne masker og fastelavnsris


Tid: 12., 15.-19. februar (uge 7) samt 22.-26. februar (uge 8) 2022. Alle dage kl. 10-16

Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Pris: 20 kr. i materialeomkostninger

Alder: Henvender sig primært til børn i alderen 3-8 år


På Aalborg Historiske Museum kan børn udfolde deres kreative evner i fastelavnsværkstedet. Her er der fjer, pailletter, perler og meget andet, så man kan lave en sjov, smuk eller måske en uhyggelig maske til fastelavn. Kun fantasien sætter grænsen.


Man kan også lave et flot fastelavnsris. I gamle dage, faktisk helt tilbage til 1700-tallet, var der tradition for at rise hinanden op af sengen til fastelavn. Dengang var det et frugtbarhedsritual, mens det i dag mere er drillerier. Tidligt om morgenen fastelavnssøndag skal man nemlig ”rise sine forældre op” ved at slå med et fastelavnsris på deres dyner, mens man synger ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have! Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!” Hvis de ikke er stået op, når man kommer med riset, skal de give fastelavnsboller.


I værkstedet er der mulighed for at lave flotte fastelavnsris pyntet med kulørte papirstrimler, blomster af silkepapir, fjer, bånd, udklippede katte, masker, fastelavnstønder og andre sjove ting. Så er man helt klar til at rise far og mor op af sengen fastelavnssøndag, som i år falder den 27. februar.


 

Vikingemuseet Lindholm Høje: Live-udgravning af jernalderfund fra Vaarst


Tid: 22.-24. februar 2022 kl. 11-15

Sted: Vikingemuseet Lindholm Høje, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

Pris: Almindelig entré – voksne 90 kr., børn under 18 år har gratis adgang


Nu får gæsterne på Vikingemuseet Lindholm Høje mulighed for at komme helt tæt på arkæologens arbejde. Her kan man 22., 23. og 24. februar overvære udgravningen af helt ekstraordinære gravfund fra jernalderen. Alle er velkommen til at se med og opleve det samme sus, som arkæologen utvivlsomt får, når genstande efterhånden kommer til syne.


I forbindelse med udgravningerne af et større jernalderkompleks i Vaarst med flere hundrede grave fra perioden 200-550 e.Kr. samt et helligt tempel derved har museet hjembragt flere store jordklumper indkapslet i gips – såkaldte præparater. De stammer fra nogle af de allerstørste grave, vi kender fra Danmark fra perioden omkring 300 e.Kr., og det er dem, som arkæologerne nu vil kigge nærmere på, hvad indeholder. Hjemtagelsen er sket for blandt andet at kunne udgrave genstandene deri under kontrollerede forhold, hvor vind og vejr ikke spiller ind, som ved en almindelig udendørs udgravning.


Og jordklumperne gemmer på særdeles spændende genstande, som ikke har set dagens lys i ca. 1700 år. Røntgenfotos afslører blandt andet, at en af dem indeholder et kranium og en smykkeopsats med glasperler og flere andre smykker. Der er blandt andet tale om et par store fibler af bronze (en slags sikkerhedsnåle til at holde tøj sammen med), men jordklumpen indeholder også andre usædvanlige genstande af bronze eller sølv, der ikke umiddelbart kan identificeres. I de andre forventer arkæologerne at finde genstande som pilespidser, toiletudstyr i form af en sølvpincet, ragekniv m.m. samt en stor og eksklusiv rosetfibula, der er en af de mest luksuriøse former for smykker fra slutningen af 200-tallet. Alt dette kan man følge på allertætteste hold, når genstandene lidt efter lidt dukker frem af jorden.


Udgravningen foretages af arkæologer fra Nordjyske Museer samt en konservator fra Bevaringscenter Nord.


Lav dit eget vikingesmykke med glasperler


Tid: 22.-27. februar 2022 kl. 10-16

Sted: Vikingemuseet Lindholm Høje, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

Pris: 30 kr. i materialeomkostninger

Alder: 5-12 år


I jernalderen og vikingetiden pyntede man sig med farvestrålende glasperler og i mange grave fra den tid, finder vi glasperler, som har været en del af et smykke, som den døde har fået med i graven.


Nu kan børn lave deres egne vikingesmykker med mange forskellige slags glasperler, som alle er kopier af originale perler fra jernalder og vikingetid, som blandt andet er fundet i grave fra den tid. Der er mulighed for at lave både armbånd og halskæder, så det er kun fantasien, der sætter grænsen.


 

Krigerskole – lær at slås som en viking


Tid: 24. og 25. februar 2022 kl. 11-15

Sted: Vikingemuseet Lindholm Høje, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

Pris: Almindelig entré – voksne 90 kr., børn under 18 år har gratis adgang


Besøgende på Lindholm Høje kan 24. og 25. februar opleve vikingetidens våben på nærmeste hold og se, hvordan de blev brugt, når vikingerne var i kamp eller på togt langt hjemmefra. Der vises rekonstruktioner af originale vikingevåben, og i krigerskolen kan børn og andre under sikre forhold prøve at kæmpe som en ægte viking med sværd, økse, skjold og spyd.


Man kan også lære, hvordan man slår ild på ægte vikingemanér, så man altid kan tænde et bål, selvom man ikke lige har moderne tændstikker ved hånden. Vi forkuller hør og koger fyrsvamp og gør det klar til at fange gnisterne, som er grundlaget for at kunne slå ild med flint og ildstål.


Endelig kan man i læderværkstedet lave runer på læderbrikker. 


Aktiviteterne foregår udendørs, så museet anbefaler varmt tøj og fornuftigt fodtøj.



Rundvisning: Vikingerne ved Lindholm Høje


Tid: Søndag 20. februar 2022 kl. 13-14

Sted: Vikingemuseet Lindholm Høje, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

Pris: 115 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk


På det smukke område ved Lindholm Høje ligger en gravplads fra sidste del af jernalderen og vikingetiden, som er helt unik. Den lå gemt i næsten tusind år under metervis af flyvesand, indtil den blev genopdaget i 1880’erne. Dengang var gravpladsen en stor gåde, for hvor kom alle de grave fra? Et stort søslag, foreslog nogle. Den ivrige amatørarkæolog Augusta Zangenberg gik i gang med at redde området, så ordentlige undersøgelser kunne udføres.


I 1950’erne blev gravpladsen så endelig udgravet, og vi ved derfor i dag, at der på Lindholm Høje er grave fra en 500-årig periode fra ca. år 400 til 900 e.Kr. Gravpladsen er vandret hen over bakken over tid, hvilket også gælder for landsbyen derved, som gennem perioden har flyttet sig. Derfor er der også spor efter en landsby, som har ligget ikke ved siden af, men ovenpå de ældste dele af gravpladsen, hvor sandet allerede dengang havde dækket og skjult gravene.


På rundvisningen får du hele historien om gravpladsen og om udgravningerne i 1950’erne. Turen går også ind på selve museet, hvor man kommer helt tæt på de mange fund, der er gjort ude på gravpladsen. Fund, som er med til at give et billede af livet i yngre jernalder og vikingetid. Blandt andet ser vi på de gravgaver, som de afdøde fik med sig i efterlivet, som fx smykker og lerkar – men man møder også de hunde, som fulgte med deres herre i døden, og som man har fundet i en af brandgravene.


Fundene viser, at det har været helt almindelige mennesker, der har boet på Lindholm Høje. Det betyder dog ikke, at de har levet afsondret fra resten af verden. Limfjorden har fungeret som et vindue ud i verden, og som en slags datidens motorvej har fjorden og de øvrige vandveje muliggjort handel med omverdenen. Fund bekræfter, at området ved Lindholm Høje havde veletablerede handelsforbindelser til bl.a. Norge, Sverige og de britiske øer – fx blev flintdolke sejlet til Norge for at blive byttet til andre varer som pels og klæbersten.


 

Rundvisning i Gråbrødreklosterets ruiner


Tid: Tirsdag 22. februar 2022 kl. 16.30-17.30

Sted: Gråbrødrekloster Museet, Algade 19, 9000 Aalborg – Elevatortårnet ved Sallings indgang

Pris: 100 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk


Gråbrødrekloster Museet er et underjordisk museum, der ligger tre meter under en af Aalborgs travleste gågader, Algade. Her fortælles historien om gråbrødreklosteret, der lå præcis her fra 1240’erne og frem til det blev nedlagt i 1530. Tirsdag 2. februar kan man komme med på en rundvisning blandt de gamle klosterruiner, hvor museets guide fortæller om munkeordenens dramatiske historie i Aalborg.


På rundvisningen fortælles om selve dagliglivet i middelalderen for både de rige og de fattig. For hvordan var det egentligt at leve i en verden, hvor religion var fremherskende og centrale institutioner som sygehuse og skoler ikke eksisterede? Undervejs kan man bogstaveligt talt møde nogle af middelalderbyens mennesker, som stadig ligger der, hvor de blev begravet for flere hundrede år siden.


Området, hvor klosteret lå, er også der, hvor Aalborg som by opstod. På rundvisningen får man derfor også fortællingen om byens allertidligste historie – fra en sæsonbetonet handelsplads omkring år 750 til en egentlig by i begyndelsen af 900-tallet. Du kan blive klogere på, hvorfor byen netop ligger ved Limfjordens smalleste i den østlige del af Nordjylland samt selve byens navn – for hvad betyder byens tidligst kendte navn ”Alabu” egentligt?


Rundvisning: Besøg det gamle Svane Apotek


Tid: Lørdag 19. februar kl. 11-12

Sted: Apotekersamlingen, Jens Bangs Stenhus, Østerågade 9, 9000 Aalborg

Pris: 85 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk


Lørdag 19. februar får man en unik mulighed for at træde ind i en mærkværdig verden med gamle lægemidler, sære miksturer og salver lavet af pulveriserede mumier, hvalolie, hjorteblod og andre eksotiske ingredienser. Det foregår på loftet i Jens Bangs Stenhus – det markante renæssancehus fra 1624 midt i Aalborg.


I næsten 350 år blev der drevet apotek i husets stueetage, og loftet allerøverst oppe gemmer på en sand skatkiste af anekdoter og apotekergenstande. Fra 1665 og helt frem til 2013, hvor huset rummede Svane Apoteket, har de skiftende apotekerne gennem årene sat krukker og møbler, udgået medicin og gamle apparater op på loftet – ganske som enhver anden familie, der lige skal have ryddet ting af vejen.


Derfor kan man nu bogstavelig talt træde ind i fortiden blandt skranke, krukker, glas og andet apotekerinventer fra de seneste 350 år. Samlingen er indrettet som et gammelt apotek, og man vises rundt blandt mere end 2.000 forskellige slags medicin fra det ikoniske Svane Apotek.


Samlingen er fyldt med mange forunderlige og sære miksturer og salver, som i dag virker ret eksotisk, men som i gamle dage var en naturlig del af medicinskabet. Undervejs fortæller museets guide blandt andet om verdens mest berømte lægemiddel, theriaken, og hvordan man kurerede dårlig ryg med hjorteblod, hval-olie og øl. Og så får man selvfølgelig også anekdoterne om husets mange apotekere gennem tiderne – et job, der gik i arv fra generation til generation. 


 

Fastelavnsfest på Cirkusmuseet


Tid: Søndag 27. februar 2022. Fastelavnsgudstjeneste kl. 13.15, fest på Cirkusmuseet fra kl. 14

Sted: Rold Kirke samt Cirkusmuseet i Rold, Østerled 1, Rold, 9510 Arden

Pris: Gratis for alle


Søndag 27. februar er der fastelavssøndag, og festlighederne begynder i Rold Kirke kl. 13.15 med en særlig fastelavnsgudstjeneste for hele familien, hvor man gerne må være udklædt. Efter gudstjenesten går vi videre til Cirkusmuseet i Rold, der ligger tæt ved kirken. Her fejres fastelavn i det gamle ridehus, og store som små har mulighed for at slå katten af tønden i kampen om at blive kattekonge og dronning. Der er to tønder – en for de mindste samt en for de lidt større børn på syv år og opefter.


Man er naturligvis stadig velkommen til fastelavnsfesten på Cirkusmuseet, der begynder kl. 14, selvom man ikke deltager i gudstjenesten i Rold Kirke, og det er ganske gratis at være med. Der kan købes varm kakao, fastelavnsboller og sodavand i salgsboden.


Festlighederne er arrangeret i samarbejde med Cirkushusets Støtteforening, Rold Kirke og Rold Bylaug. 



Uhyggelige fortællinger for børn Aalborg Historiske Museum


I gamle dage troede man på trolde, hekse, spøgelser og andre mystiske væsener. I vinterferien kan børn høre uhyggelige historier og blandt andet smage det underjordiske højfolks trylledrik. Foto: Nordjyske Museer

 

 


Spøgelser og mystiske væsener – Lærlingeprøve for børn

Er du den vilde jægers nye lærling? På Aalborg Historiske Museum kan børn teste sig selv, om de har kvalifikationerne til at blive en rigtig spøgelsesjæger. Illustration: Jørgen Bech Pedersen

 


Fastelavnsværksted Lav dine egne masker og fastelavnsris

27. februar er fastelavnssøndag, hvor man traditionen tro skal rise sine forældre op af sengen. På Aalborg Historiske Museum kan man i både uge 7 og 8 lave sine egne fastelavnsris og festlige masker. Foto: Nordjyske Museer

 


Live-udgravning af jernalderfund fra Vaarst

Gæsterne på Vikingemuseet Lindholm Høje får mulighed for at komme helt tæt på arkæologens arbejde. Det sker, når der udgraves jordblokke i museets forhal, som er hentet hjem fra en jernalderudgravning i Vaarst. Røntgenfotos afslører, at de gemmer på mange spændende genstande. Foto: Nordjyske Museer

 


Lav dit eget vikingesmykke med glasperler

På Vikingemuseet Lindholm Høje kan man lave vikingesmykker med glasperler, som er kopier af originale fund fra vikingetiden. Foto: Nordjyske Museer

 


Krigerskole – lær at slås som en viking

I vinterferien kan man lære at kæmpe som en ægte viking, når Vikingemuseet Lindholm Høje får besøg af en viking fra Fyrkat – der er blandt andet krigerskole og ildslåning på programmet. Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer

 


Rundvisning Vikingerne ved Lindholm Høje

I Nørresundby ligger Lindholm Høje, der er Nordeuropas største gravplads fra jernalder og vikingetid. Søndag 20. februar har man mulighed for at komme på rundvisning på både gravplads og museum. Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer

 


Rundvisning i Gråbrødreklosterets ruiner

Tre meter under Algade midt i Aalborg finder man ruinerne af Gråbrødreklosteret, der blev opført i 1240’erne. I Vinterferien er der rundvisning i de gamle klosterruiner. Foto: Nordjyske Museer

 


Rundvisning Besøg det gamle Svane Apotek

Oppe på loftet i Jens Bangs Stenhus finder man gammelt inventer, krukker, glas og medicin, som stammer fra det gamle Svane Apotek, der lå i stueetagen i næsten 350 år. Nu er der mulighed for at komme på rundvisning i den enestående Apotekersamling. Foto: Nordjyske Museer