Et billede, der indeholder tekst, clipart, skilt

Automatisk genereret beskrivelse


            Pressemeddelelse, Aalborg 28.09.2021



Efterårsferie fyldt med aktiviteter


I efterårsferien er der særlige børnerundvisninger på Aalborg Historiske Museum med smagsprøver, der er byvandringer for børn og voksne, man kan møde vikingerne på Fyrkat, se cirkusartisten Katja Schumann optræde og meget, meget mere. Nordjyske museer tilbyder et væld af aktiviteter på mange af vores afdelinger i hele uge 42.


Der er aktiviteter følgende steder: Aalborg Historiske Museum, Aalborg midtby, Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby, Vikingemuseet Fyrkat i Hobro, Boldrup Museum, Koldkrigsmuseet REGAN Vest samt Cirkusmuseet i Rold.



Aalborg: For børn: Skeletværksted og knoglejagt


Tid: Skeletværkstedet er åbent mandag 18. oktober til torsdag 21. oktober kl. 11-14.30. Knoglejagten finder sted alle dage i efterårsferien i hele museets åbningstid.

Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Pris: Materialegebyr på 50 kr. for at deltage i skeletværkstedet. Knoglejagten er gratis.

Alder: Ca. 4-10 år.


Skeletværksted

Der venter en uhyggelig efterårsferie på Aalborg Historiske Museum. Man kan blandt andet besøge skeletværkstedet og være med til at lave kranier og andre skeletdele, som man kan pynte dig selv eller dit værelse med.


I værkstedet er der mulighed for at støbe kranier af gips, lave skeletsprællemænd af perler eller klippe uhyggelige kraniemasker. Man kan også tegne en uhyggelig og skrækindjagende tegning, som kan laves til en badge, der kan sættes på tøjet eller tasken. Endelig kan man også tage en t-shirt, en mulepose eller andet stof med hjemmefra og dekorere den med stoftryk med kranier og knogler.


Jagten på de forsvundne knogler

Alle dage i efterårsferien kan man hjælpe arkæologen Gyda, som har været på udgravning og fundet en masse knogler. Hun har dog fået dem væk igen. Mens hun har gået rundt på museet og kigget på udstillingerne for at finde ud af, hvor knoglerne fra udgravningen passer, har hun nemlig tabt dem. Hvis man hjælper Gyda med at finde de forsvundet knogler, får man en lille findeløn.


Knoglejagten er gratis, og den henvender sig til børn i alderen ca. 4-10 år.

 

Aalborg: For Børn: Smag på historien


Tid: Mandag 18. oktober, onsdag 20. oktober og fredag 22. oktober kl. 10-11

Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Pris: 80 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk.

Alder: Ca. 4-10 år.


På Aalborg Historiske Museum fører museumsguiden an i en sansemættet rundvisning, hvor der ud over de spændende historier også bliver mulighed for både at smage, lugte og røre ved historien.


For hvordan smagte den grød, som kvinden i jernaldergraven fik med sig, mon? Hvordan er det at have en hjelm fra 2. verdenskrig på? Er det de samme krydderier, man brugte i middelalderen, som man bruger nu? Hvordan var det at gå i skole for 100 år siden?


Alt det og meget mere kan børnene undersøge på disse aktive og sansemættede rundvisninger, hvor man med brug af vores sanser forsøger at svare på de mange spørgsmål, som naturligt dukker op, når man kigger tilbage i historien.


Rundvisningen varer cirka en time, og den henvender sig særligt til børn i alderen 4-10 år i følge med en voksen. Undervejs er der blandt andet smagsprøver på jernaldergrød og fedtemadder.


Aalborg: Uhyggelig børnebyvandring


Tid: Lørdag 23. oktober kl. 13-14.30

Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Pris: 100 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk.

Alder: Børn fra 9 år og op – i følge med en voksen.


Aalborg ligner på mange måder en pæn, hyggelig og moderne by, men pas på – for under overfladen er der masser af historier om spøgelser, hekse og uhyggelige fangehuller. Nu har de 9-12-årige mulighed for at tage med på en byvandring, der er specielt tilrettelagt for børn, som interesser sig for overtro, fantasy og farlige spøgelseshistorier.


Turen starter på Aalborg Historiske Museum, hvor børnene allerførst får udleveret hvidløg, der skal beskytte dem mod mørkets kræfter. Guiden viser museets gamle bøddelsværd frem, og i den mørke Aalborgstue fra 1602 fortælles om tro, overtro og trolddom i gamle dage.


Derefter går vi rundt i byen, hvor der fortælles uhyggelige historier fra byens fortid – og der er garanti for et godt gys undervejs. Man hører blandt andet om Fandens rede øverst oppe i Budolfi Kirkes tårn, om en hel heksebande, der huserede i Aalborg i 1600-tallet, og om bødlens uhyggelige arbejde på Gammeltorv med tortur og henrettelser.


Turen går også til Helligåndsklosterets gård, hvor det måske spøger, og ned under jorden til Gråbrødrekloster Museet, hvor der er skeletter i massevis.


Nørresundby: For børn: Dekorer dit eget vikingevåben


Tid: Mandag 18. oktober til søndag 24. oktober kl. 10-17

Sted: Vikingemuseet Lindholm Høje, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

Pris: Det koster 50 kr. pr. våben i materialeomkostninger.

Alder: Ca. 5-12 år


I efterårsferien kan børn dekorere deres helt egne vikingevåben i Ildmagerens værksted ved Vikingemuseet Lindholm Høje. De kan male dem i skrækindjagende farver, udsmykke det med vikinge-ornamentik eller skrive deres navn med runer. Kun fantasien sætter grænsen.


Der kan vælges mellem sværd, stridsøkser, Thors-hamre eller skjold – alle af træ – som man så selv maler med vandbaseret akrylmaling.


Der er mulighed for at male vikingevåben hver dag fra 18. til 24. oktober. Det foregår i Ildsmagerens værksted, som ligger udenfor, så husk varmt tøj, der evt. kan tåle lidt maling.


Alle under 18 år har gratis entré på museet, men det koster 50 kr. pr. våben i materialeomkostninger.


Onsdag 20. oktober kan man desuden opleve en ægte viking fra vikingegruppen ved Lindholm Høje. Her fortæller han om vikingernes bue og pile, og han viser sine egne våben frem. Vikingen kan opleves kl. 11-15.


Aalborg: Klosterbyvandring: Aalborgs tre middelalderklostre


Tid: Onsdag 20. oktober kl. 17-19

Sted: Vor Frue Kirke – ved springvandet, Arkivstræde 1, 9000 Aalborg

Pris: 100 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk.


I middelalderens Aalborg fandtes hele tre imponerende klostre, grundlagt på hver sin tid og med hver sin klosterorden. Nu har man mulighed for at tage med på en helt særlig byvandring, hvor man går fra kloster til kloster, og får historien om klosterlivet på godt og ondt i middelalderens Aalborg.


På vores klosterbyvandring vil vi med byens gader som kulisse og lidt god fantasi forsøge at leve os ind i, hvordan Aalborgs middelalder så ud, da munkene og nonnerne kom til Aalborg. Man stifter bekendtskab med tre klosterordener, og hører om deres særkende, og om hvordan livet formede sig bag klostrenes tykke mure, samt hvilken betydning klostervæsnet havde for byen.


Museets byvandring begynder der, hvor Vor Frue Kloster lå, og den fortsætter til Gråbrødreklosteret og dernæst går man ad Østerå over Gammeltorv og standser op ved Aalborg Helligåndskloster, som regnes for Helligåndsordenens bedst bevarede kloster nord for Alperne.


Aalborg: Besøg det gamle Svane Apotek


Tid: Lørdag 16. oktober kl. 14-15

Sted: Apotekersamlingen, Jens Bangs Stenhus, Østerågade 9, 9000 Aalborg

Pris: 85 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk.


Nu kan man træde ind i en mærkværdig verden med gamle lægemidler, sære miksturer og salver lavet af pulveriserede mumier, hvalolie, hjorteblod og andre eksotiske ingredienser. Det foregår på loftet i Jens Bangs Stenhus – det markante renæssancehus fra 1624 midt i Aalborg.


I næsten 350 år blev der drevet apotek i husets stueetage, og loftet allerøverst oppe gemmer på en sand skatkiste af anekdoter og apotekergenstande. Fra 1665 og helt frem til 2013, hvor huset rummede Svane Apoteket, har de skiftende apotekerne gennem årene sat krukker og møbler, udgået medicin og gamle apparater op på loftet – ganske som enhver anden familie, der lige skal have ryddet ting af vejen.


Derfor kan man nu bogstavelig talt træde ind i fortiden blandt skranke, krukker, glas og andet apotekerinventer fra de sidste 350 år. Samlingen er indrettet som et gammelt apotek, og der vises rundt blandt mere end 2.000 forskellige slags medicin fra det ikoniske Svane Apotek.


Samlingen er fyldt med mange forunderlige og sære miksturer og salver, som i dag virker ret eksotisk, men som i gamle dage var en naturlig del af medicinskabet. Undervejs fortæller museets guide blandt andet om verdens mest berømte lægemiddel, theriaken, og hvordan man kurerede dårlig ryg med hjorteblod, hval-olie og øl. Og så får man selvfølgelig også anekdoterne om husets mange apotekere.



Hobro: Mød vikingerne på Fyrkat


Tid: Lørdag 16. oktober til søndag 24. oktober. Alle dage kl. 10-16

Sted: Vikingemuseet Fyrkat, Fyrkatvej 37 B, 9500 Hobro

Pris: Voksne 75 kr. Børn og unge under 18 år har gratis adgang. Bemærk, at en entrébillet gælder alle dage i efterårsferien.


I efterårsferien (16. til 24. oktober) er Vikingegården, som er en del af Vikingemuseet Fyrkat i Hobro, fyldt med vikingeliv og aktiviteter for hele familien.


De mange vikinger kommer blandt andet for at udveksle erfaringer og lære af hinanden, og som publikum kan man i løbet af ferien opleve plantefarvning af uld og hør, fletning af kurve, fremstilling af glasperler, smedning, ildslåning, buebyggeri og meget andet. Nogle aktiviteter kan opleves hver dag, mens andre sker på udvalgte dage i ferien.


Publikum er velkomne til at selv at prøve de mange forskellige håndværk, og har man lyst til at lære at skyde med bue og pil som vikingerne gjorde det, så er der bueskydning med erfarne instruktører alle dage kl. 13-14.


Hele programmet kan se på www.nordjyskemuseer.dk fra uge 40.


Katja Schumann-show på Cirkusmuseet i Rold


Tid: Mandag 12. oktober kl. 13

Sted: Cirkusmuseet i Rold, Østerled 1, Rold, 9510 Arden

Pris: 80 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetten giver adgang til både show og til museets udstillinger. Billetter kan købes via www.nordjyskemuseer.dk.

Alder: Ca. fra 5-12 år samt forældre.


Mandag 18. oktober får Cirkusmuseet besøg af en rigtig cirkusartist. Her gæster Katja Schumann nemlig museet. Hun stammer fra den berømte cirkusfamilie af samme navn og har levet det meste af sit liv med og i cirkus.


Katja Schumann optræder med et helt særligt dyreshow, der inkluderer legesyge hunde, veltrænede geder og ikke mindst gåsen Kloge. Sidstnævnte er blandt andet kendt fra filmen Gooseboy fra 2019.


Der er garanti for god underholdning for børn og deres forældre – og andre barnlige sjæle – for Katja Schumann er kendt for kunne at træne sine dyr så godt, at de er fuldstændig trygge i manegen. Katja har hele 60 års erfaring i at træne og optræde med dyr, og det bliver derfor en leg at vise alle de kunster, som publikum kan opleve mandag 18. oktober.


Showet henvender sig især til børn i alderen 5-12 år, men det er en oplevelse, som samler hele familien.


REGAN Vest: Vandretur i terrænet inkl. smugkig ind i anlægget


Tid: Søndag 17. oktober kl. 14-16

Sted: Koldkrigsmuseet REGAN Vest, Røde Møllevej 24, 9520 Skørping

Pris: 125 kr. inklusiv 5 kr. i administrationsgebyr. Billetter kan købes via billet www.nordjyskemuseer.dk.


Nordjyske Museer inviterer 17. oktober på en guidet vandring i terrænet oven på koldkrigsbunkeren REGAN Vest – og et eksklusivt smugkig ind i den karakteristiske indgangstunnel.


Turen begynder med at deltagerne får lov at gå ind i selve anlægget REGAN Vest – eller i hvert fald i den første del. Det bliver nemlig muligt at komme med ind i første del af indgangstunnellen og se dens specielle udformning samt ”ydre vagt”, høre om byggeriet, kridtundergrunden og flagermusene.


Derefter fortsætter turen ud i terrænet, hvor man ser på nødudgang, luftindtag og udstødningstårne. Der vil være fokus på anlæggets historie, hemmeligholdelsen, de bygværker der kan ses i terrænet, baggrunden for anlæggets beliggenhed og på den planlægning, der var omkring REGAN Vest i tilfælde af en atomkrig.


Bemærk, at terrænet ved REGAN Vest er stejlt, og at der er endnu ikke etableret stier. Arrangementet er derfor ikke egnet for gangbesværede. Det er ligeledes ikke muligt at medbringe klapvogne og lign. på turen. 

 

Forslag til billedtekster:

Skeletværksted og knoglejagt

Aalborg Historiske Museum åbner i efterårsferien et skeletværksted, hvor børn kan støbe kranier og meget andet. Der er desuden knoglejagt i museets udstilling. Foto: Nordjyske Museer


Smag på Historien

På Aalborg Historiske Museum kan børn i løbet af efterårsferien smage, lugte og røre sig igennem historien. De smager bl.a. fedtemadder, som mange skolebørn havde med i madpakken for 100 år siden. Foto: Nordjyske Museer


Uhyggelig børnebyvandring Aalborg 

Aalborgs fortid gemme på mange uhyggelige og drabelige historier. Lørdag 23. oktober kan børn komme med på en særlig børnebyvandring med fokus på alt det uhyggelige. Her får de blandt andet udleveret hvidløg som beskyttelse mod gamle spøgelser, når de går igennem Latinergyden. Foto: Nordjyske Museer


Dekorer dit eget vikingevåben_Vikingemuseet Lindholm Høje

På Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby kan børn male og dekorer sine egne vikingevåben i efterårsferien. Der er både sværd, skjolde, økser og Thors hamre, som alle er klar til at få vikinge-ornamentik og flotte farver. Foto: Nordjyske Museer


Klosterbyvandring Aalborg

I middelalderens Aalborg fandtes hele tre imponerende klostre med hver sin klosterorden. I efterårsferien har man mulighed for at tage med på en helt særlig klosterbyvandring, hvor man går fra kloster til kloster, og får historien om klosterlivet i middelalderens Aalborg. Foto: Nordjyske Museer


Apotekersamlingen_Besøg det gamle Svane Apotek

Apotekersamlingen i Jens Bangs Stenhus indeholder foruden 350 års apotekerinteriør en masse eksotiske og helbredende medikamenter og miksturer af bl.a. hjorteblod, hvalolie og andre spændende ingredienser. Det kan ses på en særlig rundvisning lørdag 16. oktober. Foto: Nordjyske Museer


Mød vikingerne på Fyrkat

I dagene 16. til 24. oktober kan man møde masser af vikinger på Vikingegården ved Fyrkat. De fletter bl.a. kurve, fremstiller glasperler, smeder, slår ild og lærer dig at skyde med bue og pil. Foto: Lars Horn / Baghuset


Katja Schumann-show på Cirkusmuseet

På Cirkusmuseet i Rold kan man opleve den kendte artist Katja Schumann, der optræder med et særligt show fyldt med veltrænede geder og legesyge hunde. Foto: Nordjyske Museer


REGAN Vest indgang_Nordjyske Museer

Bemærk, dette foto må kun benyttes ved omtale af omtalte arrangement

Nordjyske Museer, der næste år åbner Koldkrigsmuseet REGAN Vest, udbyder i efterårsferien en vandretur i terrænet over bunkeren med fokus på anlæggets historie og hemmeligholdelsen af byggeriet. Som et ekstra krydderi starter turen med en smugkig ind i bunkerens indgangstunnel. Foto: Nordjyske Museer