2019-11-13  

Kom i julestemning på de nordjyske museer


I tiden op mod jul kan man komme til julestue i Aalborg, møde den lettere gnavne museumsnisse på Boldrup Museum, fejre vintersolhverv med vikingerne på Fyrkat, besøge julemarkedet ved Mariager Museum og meget, meget mere. Nordjyllands Historiske Museum byder på et væld af juleaktiviteter for hele familien på mange af dets afdelinger i november og december.

Der er aktiviteter følgende steder: Aalborg Historiske Museum, Vikingecenter Fyrkat, Hals Museum, Boldrup Museum, Cirkusmuseet i Rold, Mariager Museum samt Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling.

Læs mere nedenfor eller på https://nordmus.dk/14729-2/


Aalborg: Kom til julestue på Aalborg Historiske Museum

Tid: Lørdag 23. november 2019 kl. 10-17
Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg
Pris: Børn under 18 har gratis adgang. Voksne 40 kr.

Den gamle museumsbygning i Algade oser af julestemning, når dørene åbnes til årets julestue lørdag 23. november.

I museets julestue står det smukt pyntede træ og stråler med al sin glans, og i selve juleværkstedet kan man selv klippe gammeldags julestads og juleklip, som man kan tage med hjem og pynte sit eget træ med. Museet har materialer og skabeloner klar, så de besøgende kan koncentrere sig om at slippe kreativiteten løs.

Renæssance-gløøg, fedtebrød og julebolsjer

Traditionen tro byder museet også på gratis smagsprøver på juledrikken Lutendranck, som var renæssancens svar på gløgg. Derudover kan man smage lækre, hjemmebagte fedtebrød, som er bagt efter gammel, traditionel opskrift. Museet kan dog ikke garantere smagsprøver hele dagen, for fedtebrødet plejer at være yderst populære hos museets gæster.

Til gengæld er der masser af julebolsjer. Børn i alle aldre har nemlig sammen museets bolsjemager mulighed for at koge deres helt egne bolsjer med forskellige julesmage. Sammen med museets bolsjekoger rulles bolsjemassen ud og klippes i mundrette størrelser. Kan man ikke spise alle sine bolsjer, kan man få en lille slikpose med hjem.

Mød cigarmagere fra C. W. Obels Tobaksfabrik

Skulle man være nysgerrig på, hvordan en god nytårscigar rulles, så kan man kigge med fra kl. 11-15, når pensionerede cigarmagere fra C. W. Obels gamle Tobaksfabrik sætter sig til rette ved de gamle og originale værkstedsborde, som normalt er en del af udstillingen på Aalborg Historiske Museum.

Her rulles cigarer som i gamle dage, og cigarmagerne fortæller anekdoter fra tiden på fabrikken, som engang var en af Aalborg største arbejdspladser.

Hjælp museumsnissen

Til julestuen på Aalborg Historiske Museum har de mindste også mulighed for at hjælpe den stakkels museumsnisse.

Drillenissen har nemlig skubbet museumsnissen ned fra loftet, så han har slået hovedet og mistet hukommelsen. Det er rigtig ærgerligt, for nu kan han ikke længere huske den julesang, som han så godt kan lide. Museumsnissen ved dog, at der er nogle ledetråde på museet, der kan hjælpe ham med at komme på den igen. Han har derfor dog brug for hjælp af børn med unge, skarpe øjne til at finde sporene på museet.

Man kan hjælpe museumsnissen i hele museets åbningstid fra den 23. november og helt frem til jul.



Nostalgisk jul i julebutikken

Åbningstider for julebutikken
5.-30. november: mandag-lørdag kl. 10-17
1.-23. december: mandag-lørdag kl. 10-17.30.
Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg
Pris: Gratis adgang.

Julebutikken på Aalborg Historiske Museum er noget ganske særligt. Her oser det nemlig af julestemning som i de gode, gamle dage med masser af gammeldags julepynt på hylderne.

Der satses på gammeldags og traditionel julepynt, der vækker nostalgiske minder om den gode, gamle jul. Der er glaskugler, glanspapir til flettede hjerter og flagguirlander til juletræet, men man finder også ting som de klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, Helligtrekongerlys og meget andet, som de voksne familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Blandt de mest populære varer er blandt andet julekort med gammeldags motiv, englespil og ikke mindst Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947. Man kan både finde genoptryk af de originale kravlenisser samt finde andre varer med Brammings nisser som motiv.

I det hele taget spiller stemningen fra gamle dage en stor rolle, og museet gør meget ud af at genskabe den gammeldags julestemning. Blandt andet indrettes julebutikken med gamle købmandsdiske og som et flot midtpunkt vil et juletræ af gran stå pyntet med kugler, fugle, flag og andet gammeldags julepynt.



Nørager: Mød nissen på Boldrup Museum

Tid: Søndag 1. december kl. 13-16
Sted: Boldrup Museum, Ørnbjergvej 13, Boldrup, 9610 Nørager
Pris: 50 kr. Børn under 13 år 25 kr.

Søndag 1. december – første søndag i advent – er det atter tid til den populære julehyggedag for hele familien på Boldrup Museum ved Nørager. Et arrangement, der tidligere år har haft hundredvis af gæster.

Det er dog sædvanligvis en afslappet dag for hele familien, hvor julestress ikke findes. Her er det julehygge i børnetempo. Der er blandt andet mulighed for at gå med i skoven og hente gran, mos og grene og bagefter lave sine egne juledekorationer. Der er desuden julemusik, der flettes hjerter, spises julegrød, og der serveres hjemmebagte æbleskiver, gløgg og kaffe.

Om eftermiddagen ved to-tiden er det tid for børnene at finde museets nisse, så han kan få sin julegrød. Ellers bliver han lidt gnaven.



Hobro: Vintersolhvervsmarked hos vikingerne på Fyrkat

Tid: Lørdag 14. december kl. 12-16
Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37 B, 9500 Hobro
Pris: Gratis adgang

Når egnens vikinger for 24. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil vikingegården ved Fyrkat summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 14. december, og denne dag fremstår husene på Vikingegården som markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer deres håndværk og sælger deres hjemmegjorte varer.

De mange deltagende vikinger sælger blandt andet forskellige ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede unikasmykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og meget, meget andet.

Markedshallerne vil være stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.

Stemningsfuldt fakkeltog

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionsrige vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage – også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder søndag 22. december.

Den moderne jul har rødder i vikingetiden

På trods af, at den kristne jul kom til efter vikingetiden, så er det gamle traditioner, der i dag videreføres. I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, gæstebud, ofringer, handel, kappestrid og hyggeligt samvær. En slags forløber for vor tids julefrokoster med mad og drikke i festligt lag.

Og faktisk stammer selve ordet jul også fra vikingetiden, selvom det altså ikke var Jesusbarnets fødsel, der blev fejret, men derimod årets mørkeste og længste nat, som skulle gennemleves på trods af mørkets onde kræfter. Der var brug for en lysfest til at holde mørket stangen, og ifølge de islandske sagaer kaldtes denne fest for ”jólablót” eller blot ”jól”.




Mariager: Julemarked i den gamle museumsgård

Tid: Søndag 17. november 2019 kl. 11-16
Sted: Mariager Museum, Kirkegade 4 A, 9550 Mariager
Pris: Gratis adgang

Søndag 17. november er der julemarked på Mariager Museum, og i den anledning er museumsgården og museet fyldt med gammeldags julestemning.

Traditionen tro koges der klejner og brygges kaffe i det blå køkken, der er levende julemusik og boder i museumsgården og i den gamle biograf har vi masser af julevarer. I Vognporten er der julefortællinger og juleværksted for børn. I løbet af eftermiddagen er der rundvisninger på museet.

Dagen arrangeres af Mariager Museumsforening og Mariager Handelsstandsforening, og der er fri entré til museet og julemarkedet.



Rold: Julemarked i det gamle ridehus ved Cirklusmuseet

Tid: Lørdag 23. november 2019 kl. 11-15
Sted: Cirkusmuseet i Rold, Østerled 1, Rold, 9510 Arden
Pris: Gratis adgang.

Lørdag 23. november markerer vi julens komme, når Cirkusmuseet i Rold traditionen tro slår dørene op til årets julemarked.

Det gamle ridehus fra Cirkus Miehe er denne dag fyldt med boder, der bugner med forskellig julepynt og julevarer – blandt andet færdiglavede juledekorationer.

I dagens anledning vil der også være en kagekonkurrence, hvor man kan komme forbi med sin egen hjemmebagte kage og deltage i konkurrencen om ”julemarkedets bedste kage”. Der er ingen tilmelding, og det er valgfrit, hvilken kage, man kommer med.

Det er selvfølgelig også muligt at købe varm gløgg eller nyde en god kop kaffe med kage i ridehusets hyggelige rammer.

I løbet af dagen kan man også udfordre sin indre spillefugl og deltage i bylaugets amerikanske lotteri.

Det er Cirkushusets Museumsforening der sammen med Rold Bylaug står bag markedet, og på markedet kan man få en snak om museet og om støtteforeningens arbejde.

Både museum og julemarkedet er åben kl. 11-15.




Jul hos møllenisserne i Hadsund

Tid: Søndag 24. november 2019 kl. 10-15
Sted: Hadsundegnssamling og Møllehistorisk Samling, Rosendals Allé 8, 9560 Hadsund
Pris: Gratis adgang

Søndag den 24. november 2019 – præcis en måned før juleaften – afholder Havnø Mølles Venner sit traditionelle julearrangement i samarbejde med Møllehistorisk Samling og Hadsund Egnssamling.

De to museer ligger side om side. I Egnssamlingen er stuerne pyntet med gammeldags julepynt og i Møllehistorisk Samling kan børn gå på opdagelse og lede efter møllenisserne, der gemmer sig i udstillingen.
I møllevennernes café kan man hygge sig med gløgg og æbleskiver, og børn kan lave deres helt egne juledekorationer eller trille havregrynskugler.

De mindste kan også male deres eget mel på Havnø Mølles Venners små håndkværne, og de får selvfølgelig det færdige mel med sig hjem, så der kan bages julekager af det.

Det er dog ikke kun børnenes dag. Havnø Mølles Venner har nemlig i samarbejde med Hadsund Bryghus fremstillet en eksklusiv Havnø Mølle øl, som kun sælges her.

Der er derfor lagt op til en rigtig hyggelig dag og en stemningsfuld optakt til julemåneden for hele familien.



Julemarked på Hals Museum

Tid: Lørdag 30. november 2019 kl. 10-15
Sted: Hals Museum, Skansen 1, 9370 Hals
Pris: Gratis adgang

Lions Club Hals Sophie Hedvig arrangerer igen i år julemarked på Hals Museum. Det afholdes lørdag 30. november kl. 10-15.

Til det hyggelige og traditionsrige julemarked sælges hjemmelavet julepynt, kranse og juledekorationer til både ude og inde. Det grønne hold, som står for at producerer de mange juleting, har lagt sig i selen for, at der også i år vil være mange skønne ting at sælge, og de har selv været i skoven eller i egen have for at finde materialer til julepynten.

Der er kaffe og kager til de mange gæster, der plejer at lægge vejen forbi. Kik forbi, nyd det skønne gamle museum og duften af jul og gran.

Der er også mulighed for at deltage i julemarkedets lotteri.

Overskuddet går ubeskåret til julehjælp i den tidligere Hals Kommune.





Forslag til billedtekster:
(Billeder vedhæftet pressemail – ellers kontakt Nordjyllands Historiske Museum på jens-erik.moeller@aalborg.dk)

Mariager Museum der koges klejner
Traditionen tro, holdes der julemarked i den gamle købmandsgård, som til dagligt er rammen om Mariager Museum. Der koges blandt andet klejner i museets blå køkken. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Lutendranck og småkager til julestue på Aalborg Historiske Museum
Julestuen på Aalborg Historiske Museum er altid et populært tilløbsstykke. I år afholdes julestuen 23. november, og det er muligt både at smage Lutendranck og fedtebrød samt lave sine egne bolsjer i bolsjeværkstedet. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Julebutikken Aalborg Historiske Museum
I julebutikken på Aalborg Historiske Museum kan man opleve julen som i de gode, gamle dage. Her er gammeldags julepynt, som vækker nostalgiske minder. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Vintersolhverv Fyrkat
14. december fejrer vikingerne på Fyrkat, at vi snart igen går lysere tider i møde. For 24. år i træk afholdes der vikinge-vintersolhvervsmarked, som afsluttes med et stemningsfyldt fakkeltog. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Mød møllenisserne i Hadsund Møllehistorisk Samling
Søndag 24. november er Møllehistorisk Samling i Hadsund fyldt med møllenisser, og der er aktiviteter for hele familien. Balndt andet kan man male sit eget mel, som man kan tage med hjem og bage julekager med. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Boldrup Museum Nissen
Første søndag i advent, 1. december, kan man blandt andet hjælpe med af finde nissen på Boldrup Museum, så han kan få sin julegrød. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Boldrup Museum

Mariager Museum

Fyrkat Museum

Aaborg Museum

Aalborg Museum