Nyt i Fyrkatspillet
www.ihobro.dk

Til forsiden på
www.ihobro.dk
Foto galleri fra 2009 til nu >>>> Arkivet www.fyrkatspillet.dk
2017
   
Amatørteatret Fyrkatspillet havde en flot
 premiere på juleforestillingen "Julekaos" på Hobro Theater søndag, den 3. december 2017. Det er opsætning nr 10 i rækken af Fyrkatspillets juleforestillinger på Hobro Theater.

Forestillingen skulle have haft premiere i lørdags, men vi valgte i stedet at holde en forpremiere lørdag, så der kunne ske nogle afpudsninger således, at vi søndag 3. december havde en flot premiere.

Det at man udsætter en premiere sker jo også på de professionelle teatre. Vi havde en fin premiere med en fyldt sal og med et begejstret publikum.

Der var blomster til de medvirkende fra Byens Blomstertorv.

Med venlig hilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

Foto: Torben Borup


Foto Johnny Sørensen  DK EVENT


2017-12-04 6 fotos fra Fyrkatspillets Julespil

 

2017-11-04  
Så er plakaten til JULEKAOS klar.

Instruktør Dorthe Hansen Carlsen besluttede mht plakatudformning, at når der er Julekaos i handlingen i forestillingen, så skulle plakaten også bære præg af, at der virkelig er kaos. Derfor er de medvirkende spredt for alle vinde også på plakaten.

For der er gang i forestillingen med 24 på scenen på¨Hobro Theater , både i forbindelse med forberedelserne med julen 1910 hos brygger Bie . Petrea Bie er både kampklar til at kvinderne skal have valgret og så skal Petrea Bie selvfølgelig også være klar til at holde jul. Hos de handlende i byen sker der mystiske ting.

At der sker noget i forestillingen og der er gang i og fart i alle de medvirkende, fik Jutlander Banks underdirektør Carsten Brandt Andersen og kommunikationschef Bjarne Hvirring syn for, da de overværede prøven torsdag aften. De kom og så en del af prøven , som kunne høres på trappen,. Der er gang i og fart på replikkerne og der er noget for både børn og voksne.


På billedet ses underdirektør Carsten Brandt Andersen, en af de medvirkende Olga Shapoval Ginnerup,(har rollen som en Ukrainsk nisse), og spillets formand.

Den Ukrainske nisse er blevet så godt integreret i Danmark og i juleforestillingen at hun har meldt sig til at være viking i Fyrkatspillets forestilling.

Foto Bjarne Hvirring.
2017-07-05  

Konge og kejser på Hjerl Hede

Fyrkatspillere gav den som Harald Blåtand og kejser Otto den Store

Tekst og foto af Lotte Nygaard

Lørdag deltog Fyrkatspillet i åbningen af seks ugers levendegørelse på Hjerl Hede. Den gamle kending, Kaj Børge Jung Pedersen, spillede kong Harald Blåtand – eller kong Harald Gormsen, som er det mere officielle navn.

– Poppo vil bære glødende jern, lovede den ene munk, Niels Junior, der har en del år på bagen i Fyrkatregi.
Mogens Karmark fra den gamle garde var den munk, som skulle lade som om, han var Poppo og overbevise kongen om lyksalighederne ved den kristne tro. Kong Harald faldt dog ikke for skrønen, da jernbyrden var blevet udskiftet med en kold kongekrone.

Næh, der skulle mere tungtvejende argumenter til:
– Nogle af mine mænd og jeg har krydset grænsen ved din lille jordvold, Dannevirke. Din hird var bedøvet af at æde og drikke, fortalte Kejser Otto den Store, som blev spillet af Søren Bragh Frederiksen.
– Mine krigere vil hjælpe dig med at kristne danerne, hvis ikke du gør det selv, truede han.
Så var der ikke andet for end at bøje hovedet og lade sig døbe.

Haralds søn, Svend Tveskæg, spillet af en glatbarberet Johannes Bang Jeppesen, forstod sig ikke på politik og blev rasende:
– Jeg vil jage, bekæmpe og om nødvendigt slå dig ihjel, far.

Resten af dagen kunne skuespillerne opleve museet. Den gamle købmand solgte blandede bolsjer i alle farver og smagsvarianter. Det lille mejeri bød på frisklavet kærnemælk, og bageren forførte alle med duften af kager fra før, verden gik af lave. Nogle af spillerne fik desuden både en tur i hestevogn og veterantog.

 

 


Munken (Niels Junior) fremfører legenden om den kristne Poppo, der var så stærk i troen, at han med uskadte hænder kunne bære glødende jern.

Kejser Otto den Store (Søren Bragh Frederiksen) giver kong Harald Gormsøn (Kaj Børge Jung Pedersen) et tilbud han ikke kan afslå. Mogens Karmark er munk.


Kong Harald (Blåtand) må lade sig døbe for at undgå en religionskrig. Den lille page er Anders Wondey Nygaard Jeppesen.
 

Alle fotos samlet her

2017-06-29  

Amatørteatret Fyrkatspillets juleforestilling på Hobro Theater!

 

Amatørteatret Fyrkatspillet har haft  stormøde på Hobro Bibliotek i forbindelse med årets juleforestillingen på Hobro Theater, hvor der er premiere lørdag, den 2. december 2017, kl 14.00.

 

Spillets forfatter Jørgen W Larsen og spillets instruktør Dorthe Hansen Carlsen deltog i stormødet. Dorthe er uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1989.De følgende 22 år var Dorthe en fremtrædende del af Aarhus Teaters skuespillerensemble. Siden 2011 har Dorthe arbejdet som freelance skuespiller og instruktør og har efterhånden mere end 95 forskellige forestillinger i bagagen. Dorthe Hansen Carlsen instruerer Vilhelmsborg Festspillet 2017 . Instruktøren og forfatteren af  juleforestillingen kender hinanden fra Aalborg Teater.  

 

 På stormødet havde forfatteren og instruktøren  en samtale med de, der gerne vil være skuespillere i forestillingen. Her fik de fremmødte børns forældre også mulighed for at få en samtale med både forfatter og instruktør og om "hvor meget de medvirkende gerne vil have at arbejde med?"

  

Flere af de der har givet tilsagn om at være med i juleforestillingen var på ferie og kunne derfor ikke deltage i stormødet på biblioteket. Der er i alt tilmeldt  23 skuespillere, som gerne vil på scenen på Hobro Theater. Der blev tilmelding til sufflør/sufflørafløserjobbet, lys og lydfolk og tilmelding fra folk ,der vil hjælpe til bagved scenen . Såfremt der er læsere, der har lyst og interesse for at være med, er spillet meget interesseret i at komme i kontakt med folk, der har lyst til at være med på holdet ,i forbindelse med opsætningen af forestillingen på Hobro Theater. Kontakt fyrkatspillet@mail.dk

 

Stor hilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 


 

 

Fotos fra stormødet kan ses her

2017-06-23  
Der var godt liv i årets Fyrkatspil på Kongens Fyrkat.

Det fungerer rigtig godt, sagde professor Else Roesdahl, en af de historiske konsulenter fra Aarhus Universitet, som også havde lejlighed til at se forestillingen.
Der er gode temaer, hedensk/kristent, hjemme og det fremmede, og referencer til politiske emner, som optager publikum (Brexit, flygtninge/fremmede osv.). Og kærlighedsmotivet er godt – der er flere islandske sagaer, hvor helten rejser ud og lover at komme tilbage til en trolovet kvinde, men af og til forsinkes hjemkomsten. Dét tema genkendes også fra sagaerne.
Forfatteren Jørgen W. Larsen overværede også forestillingen. Skuespiller Rikke Kirkensgaard overrakte en buket blomster til forfatteren Jørgen W. Larsen fra Fyrkat Blomster/Fyrkatspillet. Rikke sagde, at Fyrkatspillet er glad for det livlige stykke med de nutidige sidespring og at de medvirkende er tilfreds med, at vi er kommet længere frem i vikingetiden, til Knud den Store.
Samtidig med at Jørgen W. Larsen fik blomsterne skulle spillet også lige markere, at vi har en medvirkende, en skuespiller Anna Rose Bommer, der er blevet konfirmeret. Gaven blev overrakt af Michelle Møller Danum, der er instruktørens forlængede arm, når der skal gives besked om de praktiske gøremål.
Til en af de seneste forestillinger havde Fagforeningen HK købt 50 billetter. Fotograf Erik Røgild kom forbi og tog billedet af de medlemmer der stod ved Fyrkathuset.

Med venlig hilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08


 
 
2017-05-20  

Alt er klart til det 31. Fyrkatspil

 
Kun én er større end Knud

Om Knud Den Store går den historie, at han en dag sætter sig i vandkanten og forbyder bølgerne at skylle over hans fødder. Var magten da steget ham til hovedet?

Nej, Knud den Store var kristendommens forfægter og med sin umulige ordre til bølgerne ville han vise sine smiskende hoffolk, at kun én er almægtig (Gud), og selv ikke den mægtigste konge kan kommandere med elementerne.

Men han var stor og frygtet, Knud, der inden sin død i 1035 opnåede at blive konge over først Danmark, så over England og endelig også over Norge.

Han havde nok at se til med at holde sig ved magten på den anden side af vandet mod vest og nord, så mon han også havde tid til at bekymre sig om det igangværende forfald på vikingeborgen uden for Hobro?

Det giver Fyrkatspillet måske svar på i år. Men uanset om han kommer eller ej, så svæver hans ånd mellem egeplankerne i huset på Fyrkat, der i år lægger hus til Fyrkatspillet for 31. år i træk.

”Det bliver en historie med flere gode temaer: Hedninger mod kristne, det hjemlige kontra det fremmede. Og med flere aproposer til aktuelle politiske emner, som optager os i tiden, såsom Brexit, flygtninge og fremmede”, siger Fyrkatspillets formand, Jytte Frederiksen:

”Og en kærlighedshistorie.”

Spillet har premiere fredag den 26. maj og spiller hver aften frem til lørdag den 10. juni – plus en eftermiddagsforestilling lørdag den 3. juni.


 

 

”Alt er klart til Den Store,” melder Fyrkatspillets formand, Jytte Frederiksen, der her præsenterer spillets plakat sammen med underdirektør Carsten Brandt-Andersen fra spillets hovedsponsor gennem 30 af Fyrkatspillets 31 år, Jutlander Bank.

 

2017-05-20  

Søndag den 28.maj 2017 kl. 17.30 indkalder Amatørteatret  Fyrkatspillet til 1. stormøde vedr. juleforestillingen på Hobro Theater 

Mødet finder sted i den store foredragssal på Hobro Bibliotek.
 

Selvom Fyrkatspillet har travlt med forestillingen på Kongens Fyrkat, er det tilrettelagt således, at de børn, unge og ældre skuespillere, der har lyst til at medvirke i juleforestillingen og som gerne vil have en samtale med forfatteren skuespilleren Jørgen W. Larsen, har muligheden for det  lørdag, den 28. maj kl. 17.30 på Hobro Bibliotek. Der er mange der sætter pris på , at de får en rolle , som er skrevet specielt til de personer, der har haft samtalen med forfatteren.

 

Vil du gerne synge, danse, spille skuespil, sy dragter eller hjælpe med rekvisitter og deltage i det praktiske arbejde på og bagved scenen, så kom til mødet eller skriv til Fyrkatspillet.

 

Er man forhindret i at komme den 28. maj kan skrive til Fyrkatspillets mail adr fyrkatspillet@mail.dk eller ringe til mobil 23 30 03 08.

 

Skuespillerformand Kaj Børge Jung Pedersen deltager også i mødet: Kaj vil orientere om Fyrkatspillets Dramaskole, hvor  de børn, og unge der gerne vil være elev, har mulighed for at tilmelde sig til Fyrkatspillets Dramaskole , hvor der undervises i slutningen af aug. sept. og beg af okt.   

 

Spilleplanen er vedh.

 

Stor hilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

23 30 03 08

 

 

2017-05-13  

 Nu er vinen klar til Fyrkatspillet


Fyrkatvinen kan nu købes i Superbrugsen m/motiv fra Fyrkatspillets plakat til forestillingen "Den Store", hvor der er premiere den 26. maj kl 19.00 i Fyrkathuset.

 

Det er en dejlig australsk hvidvin af Chardonnaydruer fra sydøst Australien. Traditionel Chardonnay-stil med antydninger af lime og ananas. En Shiraz  rødvin også fra Australien. Shiraz regnes efterhånden som Australiens ”nationaldrue”.  Den indgår her i cépage med Cabernet-druen.Kombinationen af disse to druesorter, giver en mørkerød vin.

 

Der serveres Tuborgs produkter i Fyrkatspillets salgscontainer. Der kan også købes mjød og en Dr. Nielsen i taffelgruppens salgscontainer.

 

Vinen blev præsenteret af Lisa fra Superbrugsens flotte vinafdeling. Lisa står ved ginen med vikinge mandsdragten. Vinen blev præsenteret for formand for taffelgruppen, Dagmar Mark Larsen, til venstre og for Fyrkatspillets kasserer Birte Carlson til højre.

 

Der er travlhed i taffelgruppen med at tilrettelægge måltiderne.

Til premieren fredag, den 26. maj kl. 19.00, bliver der serveret vikingetaffel bestående af lammekøller med grov salat og vikingebrød. Taflerne er på fredage og lørdage.

 

I år serveres der for første gang flæskesteg og det er den 2. juni efter aftenforestillingen kl. 19.00.

Det koster jo kun 265 kr. for voksne og 130 kr. for børn u/14 år, for at se forestillingen og så kan man få alt det lammekølle kød /flæskesteg mm, som man kan spise. Det er meget brugt, at give venner/familie en oplevelse som gave. Derfor er der mange, der bruger at invitere venner naboer til en lille sammenkomst i forbindelse med et Fyrkatspil i vikingehuset.

 

Ved vore taffelaftener i langhallen kommer alle til at sidde sammen, idet der sættes kort på bordene med den persons navn, der har købt billetterne. Så derfor vil vore gæster altid komme til at sidde sammen ved et taffel, når der serveres lammekøller/ og  den ene aften  med flæskesteg i langhuset.

Der er 3 eftermiddagsforestillinger to søndage kl. 15.00 - og en lørdag eftermiddag kl. 15.00.

Desuden er der 6 almindelige spilleaftener uden taffel.

 

Til alle forestillingerne serveres der the/ kaffe m/tilhørende lækker kransekage fra Bæchs Bagerier i pausen. Desuden øl, vand og vin. Man kan ringe til Fyrkatspillets billettlf 23 23 10 66 og afgive ordre på bestillinger, hvad der skal stilles fra på et bord til et selskab i pausen, Der er også mange, der efter taflet bestiller kaffe/kage.

 

På taffelaftener og inden vore gæster går hjem, har mange Fyrkatgæster tradition for , at gå en tur ud til ringvolden , hvor der er en  stor chance for at høre nattergalen.  Det er en god og en forunderlig oplevelse i forbindelse med et vikingetaffel.

 

På gensyn på Fyrkat

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

 


2017-05-04 Den ny SUPER BRUGS iHobro og Fyrkatspillet præsenterer vinen til Fyrkatspillet 2017
2017-03-29  
Vikingeforedrag i Fyrkats Venner på Hobro Bibliotek
i Den store foredragssal, torsdag, den 6. april kl. 19.00 .
Ph.d studerende Marie Bønlykke Missuno Aarhus universitetet

Foredrag i Støtteforeningen Fyrkats Venner i samarb. med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Knud den Store
I 1016, fortæller den Angelsaksiske Krønike, blev Knud den Store konge i England, og det var her, han tilbragte størstedelen af sin tid. Men vi møder også Knud og hans folk i Danmark. For eksempel da Knud i 1018 sendte sin erobringsflåde hjem, da jarlerne Thorkil Høje, Ulf og senere kongesønnen Hardeknud blev indsat som regenter i Danmark, og da Knud selv besøgte landet i 1019 og 1026/1027. Det er disse begivenheder og mennesker samt deres betydning i den tidlige middelalders Danmark, der er fokus i dette foredrag.

Med venlig hilsen
Fyrkats Venner
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

 

2017-03-29  
Amatørteatret Fyrkatspillet var på pletten i sidste uge

 bl. a. med spillets instruktør Ole Jakobsen og en af vore skuespillere , som er elev på Mariagerfjord Gymnasium Mille Lindø Simonsen.

Fyrkatspillet var blevet kontaktet/inviteret af projektleder Lill Christensen, som stod for "Projekt Frivillig dag". Det foregik i forbindelse med en frokostpause på gymnasiet. Der var flere foreninger, der deltog i projektet. Fyrkatspillet havde hentet dragter og fået arrangeret, at Ole Jakobsen og Mille Lindø Simonsen var til rådighed sammen med spillets formand.
Der var stor interesse for at tale med den professionelle skuespiller og amatørskuespilleren.

Mille Lindø Simonsen er skuespiller i forestillingen "Den Store" og Mille var også skuespiller i spillets juleforestilling "Nissen i Flasken", hvor Mille havde en god rolle. Mille har fået ros, fordi hun går vældig op i at spille teater og Mille er positiv og glad for at være en del af Fyrkatspillet. Mille kunne jo fortælle gymnasieeleverne om, hvordan der arbejdes på et amatørteater , hvor der bliver instrueret af en professionel instruktør.

Fyrkatspillet fik flere kontakter i forbindelse med seancen. Foreningerne der deltog , fandt ud af, hvordan man kan udveksle brochure mm og hjælpe hinanden i markedsføringen. Det var en god oplevelse . Ros for arrangementet.
Fra: Lill | De Frivilliges Hus [mailto:pr@frivillighuset.dk]

 

Billede er taget af projektleder Lill Christensen: Af Ole Jakobsen og Mille Lindø Simonsen.
2017-02-16  

Undervisning i Fyrkatspillets Dramaskole:
En nyhed med en ny underviser, som er professionel performer, danser . Og en underviser der er  professionel skuespiller.

 

Amatørteatret Fyrkatspillet er kommet godt i gang med Fyrkatspillets Dramaskole. Med i Fyrkatspillet på Fyrkat 2017, er der 7 elever fra dramaskolen, der nu er skuespillere og hvor forfatteren Jørgen W. Larsen også har skrevet roller til børnene /de unge fra dramaskolen i forestillingen "Den Store". Dramaskolens undervisning foregår i Amatørteatrets undervisningslokale ovenover Bie Centret.

 

Undervisningen foregår på weekender. Den første weekend er fra 25. og den 26. februar med  underviseren, den professionelle performer, danseren Lars Krebs Jensen, som var Fyrkatspillets koreograf i juleforestillingen "Nissen i Flasken" på Hobro Theater og som de medvirkende i alle aldre var meget glade for.

 

Den næste weekend, hvor der er undervisning er den 4. og 5. marts med skuespiller, uddannet på Statens Teater Skole Mette Frank. Mette er opvokset her på egnen. Mette har været skuespiller på Aalborg Teater og underviser nu i København og laver filmarbejde mm.

Der er stor tilslutning til dramaskolens undervisning. Interesserede kan skrive og tilmelde sig undervisningen til mail adr  fyrkatspillet@mail.dk

Teatrets væsen er en fantastisk verden, hvor alt kan ske.

Vi vil arbejde med at udforske de mange muligheder gennem nogle enkle, legende og sjove øvelser. Øvelser der samler gruppen, samtidig med at den enkelte deltager udfolder sit eget helt unikke talent.

Som barn og ungt menneske er det at møde teatret og andre kreative fag en særlig mulighed for at gå på opdagelse i sig selv, samtidig med at man i mødet med de andre finde nye udtryksformer
Om mig: Jeg er opvokset i Mejlby, Himmerland – og uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København. Jeg har underviser børn, unge, flygtninge og mennesker med særlige behov i drama. Desuden arbejder jeg som skuespiller og har blandt meget andet medvirket i TV-serierne “Banken”, ”Dicte” “Badehotellet”, “Lykke” og “Klovn” samt Simon Stahos film “Magi i luften, TV-dokumentarene “Store Danskere – Kaj Munk” og “Thycho Brahe”. På teatret har jeg optrådt i bla. “Ordet 1 og 2″ på Ålborg Teater, “Dagens Helte, Nattens Ofre”, samt “Brd. Karamazov” på Det kgl. Teater og “Ulrike Meinhofs” sang på Caféteatret i København.
Mette Frank
Skuespiller
 
Lars Krebs Jensen

Mette Frank
2017-01-26  
Amatørteatret Fyrkatspillet kalder til stormøde på Hobro Bibliotek for de, der er interesseret i at være med i spillet 2017:

Tirsdag, den 7. februar 2017 kl 19.00 i den store foredragssal .

Stormøde/1.læseprøve hvor forfatter, skuespiller Jørgen W. Larsen løfter sløret for handlingen i årets forestilling i Fyrkathuset "Den Store" for de skuespillere, der har meldt sig til at være med på Fyrkat og hvor Jørgen W har skrevet 21 roller til de medvirkende skuespillere. Jørgen W medbringer manuskripterne og fortæller om forestillingen og så går læseprøven i gang.

Alle arbejdsgrupper deltager så vidt muligt i mødet, for at høre om årets stykke og om opgaverne for de praktiske grupper. Blandt skuespillerne er der bl. a. børn/unge fra Fyrkatspillets Dramaskole. Her er der forældre til elever fra dramaskolen ,hvor forældrene også har fået lyst til og har meldt sig til at være skuespillere og få skuespiller roller i forestillingen. Nogle forældre har meldt sig til job i de praktiske og i de tekniske arbejdsgrupper således, at børn, unge og forældre sammen kan få en fælles oplevelse og være med til at skabe en forestilling inde i det rekonstruerede vikingehus på Fyrkat og sammen opleve foråret i den smukke natur i Onsild Ådal.

Instruktør for spillets forestilling "Den Store", er skuespiller Ole Jakobsen, som har været tilknyttet til Aalborg Teater, som nu er skuespiller på Svalegangen i Aarhus, senest i Svalegangens forestilling "I Familien". Denne forestilling skal senere på året på turne rundt i landet. Ole Jakobsen instruerer i øjeblikket en forestilling for Cabaret Alfa i Aars.

På mødet vil Fyrkatspillet meget gerne i forbindelse med nye folk, unge, voksne. Også gerne garvede folk, der har lyst til at indgå i arbejdsgrupper eller lyst til at udføre enkelte opgaver. Vi håber, at der i løbet af foråret vil melde sig folk, der er interesseret i at tage del i opgaverne/arbejdet omkring spillets aktiviteter.

Det har jo vist sig, at det er attraktivt for familier og for tilflyttere til området at være med i spillets forskellige arbejdsgrupper, og her deltage i opgaverne omkring spillet og med mulighed for at skabe sig et netværk/venskaber i en forening, der arbejder for, at medlemmerne befinder sig godt og hvor der er udfordringer med at løse de fælles opgaver. Her kan man nemt få forbindelse med en barnepige og nogle har endda fundet et arbejde.

Interesserede kan også kontakte spillet og skrive til fyrkatspillet@mail.dk  eller ringe til Fyrkatspillets tlf. 23 30 03 08.

Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08