Nyt i Fyrkatspillet
www.ihobro.dk

Til forsiden på ihobro.dk

Billeder relateret Fyrkatspillet

www.fyrkatspillet.dk

Arkivet

Arkivet på denne side er fra 2012-2013-2014

2014-12-04  
Der er en rigtig god og hyggelig julestemning på Torvet i Mariager - ligesom på et gammeldags julekort.

Også et flot juletræ.
.
Amatørteatret Fyrkatspillet fik æren af at åbne låge nr. 1. i "Julekalenderen på det smukke Mariager Rådhus" den 1. december kl. 16.30, hvor der var blevet mørkt. Der var flot pyntet på Torvet , hvor der var to boder fra Institutionen "Sødisbakke" i Mariager.

Nicklas og Mikkel Skovsbo fra Visit Mariagerfjord , havde skaffet et klaver og mikrofoner og højtaleranlæg til ,at "Nisser på Linjen", som spiller på Hobro Theater, kunne tage til Mariager og synge "Humørsangen" fra årets juleforestilling. Teknikken fungerede bare perfekt.

Fyrkatspillet fik Turistkontorets flot pyntede nissebo. til skuespillerne fra "Nisser på Linjens" , til tre nisser og til to Bie brødre. Kapelmester Kasper Fonnesbæk Andersen spillede på klaveret. Fra venstre "Kravat" Leif Bach Sørensen, "Pikat" Frederik Bjerre Mouritzen, "Valdemar Bie" Emil Asp,, "Nikul" Charlie Hart , "Viggo Bie" Bertram Ingwersen. Charlie Hart bor i Mariager og var den eneste af de medvirkende , der var på hjemmebane på det smukke torv.

 

 

2014-11-24  
Der er efterhånden opbygget en livskraftig Juleklassiker og en god tradition omkring Julespillet på Hobros historiske Theater.

Forestillingerne er altid bygget op på et højt kunstnerisk niveau med en forståelse og plads til det morsomme, så også børnene får en spændende oplevelse og glade forventninger til Julen.
Bies Bryghus og Brygger Hans Jacob Bie er igen en del af historien. Det er altid interessant at tænke tilbage og få indblik i tiden da industrialiseringen startede.
Hans Jacob Bie var en foregangsmand og var lige så meget for Hobro som Brygger Jacobsen var for København.
Bestyrelsen i Bies Bryghus er meget glade for den omtale Julespillet giver os, som et af de ældste bryghuse
I Danmark og med et gammelt Bryghusmuseum samt et moderne bryggeri, ja så er der stadig en mulighed
for at se tilbage i tiden og opleve det mere end 150 års gamle gård miljø.

Jeg kan varmt anbefale hele familien at se Julespillet.

Rigtig god fornøjelse og på gensyn næste år.
Kurt Vestergaard
Formand: Bies Bryghus.
 
2014-10-17  
Ny samarbejdspartner :

Fyrkatspillet har haft travlt i de sidste uger, hvor der er prøver flere gange om ugen ,på "Nisser på Linjen" , der har premiere den 27. november på Hobro Theater.

Som noget nyt har Salling Museum opfordret lokal historikeren John Pedersen Harre, der arbejder med Nausterne ved Harrebjerg, til at tage kontakt til Fyrkatspillet, i anledning af opsætningen af den nye skiltning af området ved Nausterne. Vedh pressemeddelelse fra vores samarb. partner vedlægges til orientering. Amatørteatret Fyrkatspillet er glad for kontakten med Salling Museum og med John Pedersen og der var da også andre gæster end Fyrkatspillet i weekenden, da de 10 Fyrkatvikinger besøgte Harrevig. I dagens anledning var der også besøg fra Kulturstyrelsen, på Harrevig , idet Marianne Rasmussen fra Kulturstyrelsen fortalte om skiltningen og om nausterne. Fyrkatspillet har flere gange været i kontakt med Marianne Rasmussen på vikingeborgen på Kongens Fyrkat.

Fyrkatspillet folk blev meget flot modtaget og der er stor forventning i Fyrkatspillet til samarbejdet med museet og John Pedersen og med Johns bagland. Fyrkatspillet planlægger at deltage næste år, hvor vi så tager endnu et vikingetelt,vikingeborde og desuden er der planer om krigerne også skal med til Harrevig.


Filmprojektet "Daglejlernes Børn".
Fyrkatspillet har jo også været til premiere på filmen om forfatteren Hans Kirks romaner, filmen har titlen "Daglejernes Børn" , der i sidste uge havde premiere i Kulturhuset i biografen i Hadsund. Det var en stor oplevelse at se hvordan at de dygtige folk/ fantastiske gode typer , af de arbejdere/pårørende, der med glimt i øjet, fortalte om arbejdslivet på Cementfabrikken Dania , Godt at folk på Lokalhistorisk Forening med bl.a. Jørgen Andersen , i tide fik passet på de historiske kilder/effekter. Det godt at se og mærke, hvordan befolkningen til et møde her forleden på "Mødestedet i Assens" " mærkede de lokales bevidsthed". Det var som Hans Kirk var i lokalet. Befolkningen er stolte af og de værner om kulturarven i Dania og Assens.

Havde de passet ikke på og værnet om kulturarven på Lokalarkivet i Assens, havde vores skuespillere i Fyrkatspillet Niels Junior og vores dragtgruppes formand Berit Holst Sørensen i Fyrkatspillet ikke haft de billeder som filmprojektet havde lånt, af arbejderne fra Dania, så havde de ikke haft mulighed for at finde/caste de rigtige typer til rollerne/beklædningen til de 35 skuespillere fra Fyrkatspillet. Dragterne var fra Fyrkatspillets kostumemagasin. I Fyrkatspillet har det været en god oplevelse, at arbejde sammen med Henrik Bugge Mortensen om filmprojektet. Der har medvirket over 50 personer fra Fyrkatspillet i forbindelse med filmprojektet. Projektet er foregået med nogle aftaler, der gensidigt er blevet overholdt. Derfor er Fyrkatspillet meget tilfreds med vores indsats/resultatet og med samarbejdet med Henrik Bugge Mortensen og de tekniske medarbejdere i projektet.


Færøturen - Handlingen i Fyrkatspillet 2014 - hvor handlingen udspandt sig på Mykenes.
Der har i ugens løb også været et møde i Fyrkatspillet , hvor de 31 Fyrkatvikinger, der var med på Færøturen, har udvekslet billeder. En af Fyrkatspillets fotografer Marianne Andersen Nordjyske Billeder, er medlem af spillet,, deltog i turen. Vi så først Mariannes flotte billeder, men vi kunne også glæde sig over de billeder , som de øvrige deltagere havde med. Fyrkatspillet fik flotte tilkendegivelser fra Thorshavns borgmester , om at vi i Fyrkatspillet på Fyrkat lader handlingen i Fyrkatspillet 2014 , gå til Færøerne til Mykenes (som vi også fik set på fra tæt hold), Der var folk fra Thorshavns museums ledelse, arkæolog Simen Arge, som så vores forestilling , synes at det var helt fantastisk, at Fyrkatspillet kunne spille vikingeteater - midt på scenegulvet - om Færøerne i Amatørteatrets lokaler i Thorshavn . Simun tilføjede , at handlingen/historien var nem at følge.. Formanden fra Amatørteaterforeningen i Thorshavn , vil meget gerne komme med sin gruppe til Hobro/til Fyrkat. I Fyrkatspillet ser vi alle hen til at gøre gengæld for Thorshavns, gæstfrihed. og for den store oplevelse i den smukke og storslåede natur.

Med teaterhilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 
2014-10-18 fyrkatspillet 6 fotos

 

2014-09  
Travlhed og stor interesse for at være med i Fyrkatspillet på Hobro Theater og til forestillingen ude på Fyrkat.

Der er stor aktivitet i Amatørteatret Fyrkatspillet .

Forleden aften var der prøve i Fyrkatspillets lokaler over Biecentret på årets juleforestilling der har premiere torsdag, den 27. november med titlen "NISSER PÅ LINJEN" , hvor der er 25 medvirkende og hvor alle roller er besat. Samme aften var der stormøde til Fyrkatspillet 2015 på Kongens Fyrkat, hvor der var et flot fremmøde med 50 deltagere mange unge mennesker. Der var stor interesse for at høre om de forskellige arbejdsgrupper, hvor man også kunne melde sig til Fyrkatspillets kampgruppe M/K " Kong Haralds Hird af Kongens Fyrkat". Det var skuespillerformanden Helle Thaarup Kristensen, der bl.a. orienterede om, at gruppen går i gang med træningen m/professionel kamptræner ,efter efterårsferien. Der var mødt forældre til børn, hvor børnene var til læseprøve ovre på øveloftet og hvor forældrene så tilmeldte børnene , til også at være med på Fyrkat. Der var også interesse for at høre, om hvordan de praktiske grupper , som rekvisit- , dragt-, teknikgruppen med lys og lyd og taffelgruppen arbejdede og hvor der også blev tilmeldt nye medlemmer. Man kan stadig tilmelde sig som skuepiller. eller til de øvrige grupper på fyrkatspillet@mail.dk eller på Fyrkatspillets tlf. 23 30 03 08. Blandt de der meldte sig var også en islænding, en arkæolog, der gerne vil deltage i formidlingen af Fyrkatspillets aktiviteter og som lige har afleveret sit phd projekt på Aarhus Universitet.

Med Teaterhilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

 

2014-09-25 1. Stormøde i Fyrkatspillet

4 fotos af Marianne Andersen

2014-08-18  
Stormøde på Biblioteket om julespillet

Der var en god stemning på Hobro Bibliotek , da  skuespiller Anders Lund  kunne byde velkommen til  stormødet og  kunne præsentere Amatørteatret Fyrkatspillets nye instruktør Kim Brandt . Kim Brandt har stor instruktørerfaring og  er skuespiller og sanger.  Kim Brandt fortalte, at glædede sig til opgaven og at hans kollegaer, skuespillerne Frank Gundersen og Anders Baggesen havde fortalt , at der er godt team  og - interesse for skuespil i Fyrkatspillet.

 

Forfatteren Jørgen W. Larsen  fortalte om årets juleforestilling.

Julespillet bliver i år lidt anderledes.

Vi hopper igen tilbage til omkring 1880 erne. Der skete ustyrlig mange sjove og besynderlige ting i Hobro og omegn. Jernbanen er lige kommet med det brok det afstedkommer. Gassen er på vej. Byen vokser hastigt. Så hastigt at borgmester og bystyre har svært ved at følge med. Bryggeren stresser over at vil være først med pilsneren, som Jacobsen på Carlsberg også jagter. Og så….er telefonen kommet til byen. Kunne man mon forestille sig at datidens telefonapparater vakte lige så megen  opsigt og forvirring som vore dages smartphones. Det tror jeg nok. I hvert fald på centralen hvor de ærbare og kyske telefonjomfruer slet ikke kunne finde på at lytte med på samtalerne.

Og slet ikke hvis der skulle have forvildet sig en nisse ind!

 

 

Det er i grove træk årets juleunivers.

Det anderledes ligger også i, at de enkelte roller får mere plads. De medvirkende vil gerne have lidt mere at lave.

Der er ny instruktør Kim Brandt,  laver prøveplaner således, at der er tilrettelagt prøver time for time, ligesom når vi prøver ude på Fyrkat. Koncentreret prøveforløb uden spildtid.

Og der er en forfatter, som synes at det her univers er noget af det sjoveste og inspirerende.

Vi mangler et par modne mænd m/pondus. Skulle der være andre, der kunne have lyst til at være med i  forestillingen på Hobro Theater ,er der stadig mulighed for at melde sig til  på Fyrkatspillets mailadrfyrkatspillet@mail.dk  eller  på Fyrkatspillets tlf.  23 30 03 08 ..

Det er et par gennemgående roller ,at Forfatteren  fisker efter medvirkende. Meld jer hurtigst muligt, så jeg kan skrive videre på jeres roller og skræddersy rollerne til jer, siger forfatter Jørgen W. Larsen.

 

 Billedet : Det er Kasper Fonnesbæk Andersen der lige spillede en glad sang, som de yngste på holdet sang med på sammen med koreograf Dorte Mørch, instruktør Kim Brandt og forfatter og skuespiller Jørgen W. Larsen.

 

Fotograf: Marianne Andersen
 

Med Teaterhilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

Formand

mobil 23 30 03 08


 

   
2014-07-24
 

Stormøde i Amatørteatret Fyrkatspillet på Hobro Bibliotek lørdag, den 9. august kl. 9.30 og meld dig til  årets juleforestilling på Hobro Theater.

 

Lige efter, at Fyrkatspillets forestilling  "ØEN" var færdig på Kongens Fyrkat, blev der holdt et orienterende møde på Hobro Bibliotek om sæsonens juleforestillingen på Hobro Theater . Der var mødt kendinge og mange nye ansigter. 

 

Der var gang i flyglet med kapelmester Kasper Fonnesbæk Andersen ved tangenterne, hvor de medvirkende , såvel nye medvirkende og tidligere skuespillere gerne ville synge nogle af de livlige melodier fra sidste års juleforestilling.

 

Der var mødt 9 i alderen fra 7 til 18 år .   Som noget nyt kommer der i år gang i "Købmand Bies forretning", som tidligere havde til huse i dele af ABNs forretning i Adelgade 26 . Vi skal jo ikke glemme, at nisserne  også huserer i bryggerens lejlighed, i købmandsbutikken og på maltloftet.

 

De fremmødte havde en fælles gejst på det første stormøde, for at give publikum en unik oplevelse i det gamle Hobro Teater  med premiere torsdag, den 27. november og der spilles sidste gang den 7. december.  En lang og spændende proces er begyndt for, at godtfolk kan komme i komme i julestemning igen i år og der er brug for alle frivillige – store som små.

 

Så har du lyst til at være med i et professionelt instrueret amatørteater med nyskrevet dansk dramatik ,med indlagt sang og musik, så mød op lørdag, den 9. august kl 9.30  og kom med i fællesskabet, hvor der er plads til både sjov, alvor, pjat, musik og sang og hvor vi har det godt.

 

Skulle du være forhindret i komme den 9. august og er du interesseret i at være med, så skriv til Fyrkatspillets mail adr fyrkatspillet@mail.dk eller ring til Fyrkatspillets mobil 23 30 03 08.

 

 

Med bryggerhilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

formand

Foto: Erik Røgild billedet med de unge 7- 18 år.

Foto: Rico Laursen

 





 

2014-06-30

31 vikingeklædte Fyrkatvikinger fra Kongens Fyrkat fra Amatørteatret Fyrkatspillet flyver til Færøerne på tirsdag, den 1. juli med en forkortet udgave af "ØEN" til Tórshavn til Havnar Sjónleikarfelag amatørteaterforening, hvor forestillingen skal opføres mindst to gange.

Sådan skrev Fyrkatspillet til vore medvirkende i ØEN

Vil du med på en rejse til Færøerne fra 1. – 4. juli og opføre vikingespillet ”Øen” ?

Det er efterhånden mange år siden, at Fyrkatspillet har været på turné-rejser i udlandet.
I 1993 var vi i Wolin (Jomsborg) i Polen, i 1995, 1997 og 2000 var vi i Hafnarfjørdur på Island. Også Falköping i Sverige, vores venskabsby, har vi besøgt og opført vikingespil. Alle de mange Fyrkatvikinger, der var med på disse ture, har nogle gode minder og oplevelser at se tilbage på; ingen tvivl om det.

Rejsegruppen har i den senere tid arbejdet ret intenst med at forberede en rejse til Tôrshavn på Færøerne, som har 2 formål:

1) At opføre 2 - 3 forestillinger af årets Fyrkatspil - ” Øen” - i en forkortet udgave af den der blev opført i år Fyrkathuset i perioden fra den 23. maj til og med den 7. juni .
2) At give deltagerne en rejseoplevelse og indtryk af Færøsk natur og kultur.

Vi har kontakt med MáF, som er et amatørteaterforbund for Færøernes 19 amatørteatre.

UDREJSE: Vi mødes TIRSDAG den 1. juli , kl 12.00 i Aalborg Lufthavn. Flyafgangen er kl 13.55. – Ankomst til Vágar: kl 14.55 (lokal tid)

HJEMREJSE: FREDAG den 4. juli, kl. 17.50 (lokal tid). Ankomst til Aalborg Lufthavn – kl 20.45

Transport: Vi flyver med det færøske luftfartsselskab Atlantic Airways til Vágar Lufthavn(FAE) på Færøerne – afstand: ca. 1.100 km - flyvetiden er ca. 1½ time. Vi har allerede reserveret 30 flybilletter.

Instruktør Frank Gundersen har lavet drejebogen til den udgave af "ØEN" , der skal opføres på Færøerne. Det er første gang, at vi har været ude at rejse med en forestilling, der er skrevet specielt til den landsdel, Fyrkatspillet gerne ville besøge. Fyrkatspillet har i flere år arbejdet på at komme ud at rejse. På et tidspunkt foreslog en overlæge , en færing Tummas Justesen på Røntgenafdelingen på Sygehus Himmerland, som er meget interesseret i Fyrkatspillet. Tummas foreslog , , at vi skulle tage og opføre Fyrkatspillet i Nordens Hus. Vi har forsøgt at få arrangeret en forestilling i Nordens Hus, men det er vanskeligt at få plads i Nordens Hus, midt i sommerferien, hvor der er mange udstillinger i Nordens Hus. Tummas Justesens ven, arkæologen Simun Arge, som er uddannet på Aarhus Universitet og ansat på museet i Torshavn har Fyrkatspillet også kontakt med og han kommer også og ser forestillingen. Vi er glade for , at vi fik kontakt med Amatørteaterforeningen i Tórshavn og de er meget interesseret og de vil også gerne komme på besøg i Hobro . Vi vedh. billeder af teatersalen , hvor vi skal spille nede i salen på gulvet og hvor publikum skal sidde udenom " spillet", ligesom vi gør på Fyrkat.

Langt de fleste , af de store roller , er besat af de skuespillere , der var med i forestillingen på Fyrkat. Frank Gundersen har haft prøver med "rejsestykket" med de medvirkende på Fyrkat . Efterfølgende har de medvirkende prøvet i Fyrkatspillet egne lokaler på øveloftet over Biecentret . Troldkvinden er en anden skuespiller , Roxana Zerber, har ikke mulighed for at komme med. Her har et medlem af Fyrkatspillet Jette Tolstrup Karmark, som er gift med en af skuespillerne Mogens Karmark, fået rollen som troldkvinden i forestillingen. Jette Karmark har spillet på den tidligere amatørscenen Vestenvinden i Randers.

Tórshavn borgmester , Heðin Mortensen kommer og ser forestillingen. Fyrkatspillet har en hilsen og en gave med fra Mariagerfjord Kommune og fra borgmester Mogens Jespersen.

Vi vedlægger program for turen . Forestillingen opføres kl 19.00. Indehaveren af vaffelboden på Torvet i Mariager, Karsten Jacobsen , er halvfæring . Karsten har også været meget interesseret og hjælpsom mht at hjælpe med programmet for turen. En af Karsten bekendte bor på Nolsoy og han har forslået, at vi skal tage turen til Nolsoy, hvor Karstens danske bekendt Jens-Kjeld Jensen er guide.


Fyrkatspillet har fotograf Marianne Andersen fra Hadsund , med på turen.

Med venlig Hilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
formand
mobil 23 30 03 08

 

 

 

 

 

 
2014-06-27
Belægningsprocent "ØEN".

Hvordan gik det med Fyrkatspillet 2014 "ØEN", sådan skriver Fyrkatspillets pressesekretær , Hanne Øxenholt ,som i dag er ansat på Herning Folkeblad.

Selv om belægningsprocenten på årets Fyrkatspil var lidt lavere end sidste år – 77,9 imod 90,8, ser Fyrkat-vikingerne tilbage på det 28. vikingespil med stor glæde og tilfredshed.
- Vi havde den udfordring i år, at vi fik ikke solgt alle pladser i pinsen, Kr. Himmelfartsdag og grundlovsdag, men ellers har der været solgt ganske godt de andre dage, så det er en meget tilfreds bestyrelse .
- Heldigvis var der en del turister der også tog chancen og købte billetter i porten til Møllegården lige inden forestillingen, fortæller formand Jytte Frederiksen.

Selv de mindste udsving tæller i belægningsprocenten, når der kun er 120 pladser i det smukke vikingehus, og det glæder Fyrkatspillet, at der især var rigtig mange børn og unge familier og familier , hvor bedsteforældre havde taget børnebørnene med i vikingeteater i år. Fyrkatspillet havde for første gang prioriteret at spille ØEN tre eftermiddagsforestillinger, hvor vi tidligere har haft to forestillinger. Selvom instruktøren i flyeren havde rådet familier m.m., at det nok var bedst med en aldersgrænse for det yngste publikum til 5 år, så kom gik det fantastisk med at have mindre børn med.

Forældrene sidder med børnene , så børnene mærker nærheden med den voksne . Der var ingen børn der forstyrrede forestillingen og Fyrkatspillet vil i forbindelse med evalueringen se om der er mulighed for flere eftermiddagsforestillinger, men vi kan stå inde for, at der er programsat 3 eftermiddagsforestillinger i 2015..

- Flot vejr, det er første gang i mange år, at de medvirkende i Fyrkatspillet, som under taflerne plejer at sidde inde i Fyrkathusets vestrum, valgte at sætte bordene ud udenfor Fyrkathuset og spiste taflet på sådan en flot juniaften. Det dejlige taffel med lammekøller og tilbehør fik taffelgruppen ,som sædvanlig megen ros for.

"Mange af de 1.403 tilskuere, der fandt vej til den imponerende Onsild Ådal i år, for at se "ØEN", gav da også spillets folk god respons. Mange glædede sig/blev overrasket over den ankomst af skuespillere, der kom ind igennem Møllegårdens portåbning og ankom fra et havareret vikingeskib med beskadiget mast og dragehoved og som lå i Fyrkat Engsø og hvor passagererne var utilfredse med navigationen/sejladsen og hvor handlingen i forestillingen 1. scene fortsatte inde i Møllegården .

Under selve forestillingen var det ikke kun de fine skuespilpræstationer og de dygtige børn , der blev lagt mærke til. Mange blandt publikum roste de flotte dragter med brikvævede bånd og de enkle rekvisitter og de mange smukke, nye dragter i hør og uld og de hurtige sceneskift. Også kvinderne med våben vakte opmærksomhed og den specielle lyssætning og udnyttelsen af vestrummet til troldkvinden og de smukke lydkulisser i sceneskiftene .

Forfatter Jørgen W. Larsen og instruktør Frank Gundersen havde valgt, at handlingen skulle være klar og publikum kedede sig ikke. Billetsalget kan fortælle, at der har været ca. 40 udlændinge. Så tidl. adjunkt Ib Juhl Søndergaards engelske oversættelse af beskrivelsen af forestillingen, var ikke oversat forgæves.


Vi havde jo også en troldkvinde i forestillingen, da spillets historiske konsulent stod "ved de frilagte grave syd for Fyrkathuset" efter en eftermiddagsforestilling om "ØEN" , og fortalte om "Sejdkvinden i grav nr. 4" , sagde professor Else Roesdahl, at kvinden i grav nr 4 havde bulmeurt med i graven. Else Roesdahl trak en parallel i handlingen fra forestillingen med troldkvinden, som også havde indtaget bulmeurt, ind i foredraget, for det interesserede publikum. Her var for øvrigt 30 amerikanere , som var meget begejstret over oplevelsen med forestillingen. Kropssproget er en god hjælp, når man har lidt på tryk om handlingen at støtte sig til. Else Roesdahl oversatte efterfølgende sit foredrag om Sejdkvinden til engelsk.

Visit Aarhus guider , oftest arkæologistuderende og der var en studerende der lige har skrevet sin ph d færdig, synes at det er værd at gøre opmærksom på det helt unikke vikingeteater , der fortæller en morsom historie, som godt kunne have foregået. PR-gruppen der administrerer billetsalget, kan fortælle at vore kunder stort set kommer fra hele landet.Folk er blevet opmærksom på overnatnings tilbuddene i Fyrkatspillets flyer. Fyrkatspillet er glade for samarbejdet med indehaverne af overnatningsstederne, som havde tegnet annoncer i Fyrkatspillets flyer.

I forbindelse med de seneste to forestillinger med "Øen", har Fyrkatspillet modtaget to mails fra publikum: Pudsigt nok fra Islændinge, som gerne vil fortælle pressen om indtryk/oplevelser. :

Amatørteatergruppen Fyrkatspillet
”Øen” 2014


Min mand og jeg var i Hobro i pinsen for at se Amatørteatergruppen Fykatspillet opføre vikingespillet ”Øen”.
Det var med en vis forventning, men overraskelsen var alligevel stor. Selve stykket var særdeles underholdende og meget morsomt. Skuespillerne var helt i top og spillede af indlevelse og stor glæde. Det var ikke at mærke, at der her var tale om amatører. Kostumerne var flot kreeret i ægte vikingestil og passede godt til de mange forskellige karakterer, som var med til at gøre stykket vellykket. De brægende får på ”Øen”, som viste sig at være den færøske ø Mykines, var en skøn detalje. Vi havde en pragtfuld aften.

Anne Gísladóttir


Endnu en beskrivelse af oplevelsen med forestillingen.
Fyrkatspillet 2014
En ´spot on´ kvalitetsoplevele for hele familien, vikingenørden og alle dem der bare nyder en god fantasi og fortælling.
Fyrkatspillet 2014 er opført af vikingeinteresserede amatørskuespillere under professionel vejledning og er opført i det rekonstruerede vikingehus der står ved vikingeborgen Fyrkat. Stedet i sig selv er en oplevelse. Udover den historiske oplevelse ved at stå i Harald Blåtands fodspor så er Fyrkat et utroligt smukt sted. Vikingeborgen står på en bakke midt i et vådland og har dermed fantastisk udsigt over området, der byder på livligt fugleliv, køer og får der går frit i området, skov og smukke huse, en rigtig ideal udsigt.
For at komme frem til borgen går man igennem en gård, bindingsværkshus fra 1857, en gammel mølle. Det er i denne gård at Fyrkatspillet starter. Tilskuerne står samlet i gården, da den lige pludselig bliver overtaget af råbende og skrigende vikinger med en kvinde i snor. De fører så tilskuerne op til borgen og hvad der så skete ja, det kræver en billet.
Best beskrivende for den følgende oplevelse var dog nok da vi, en gruppe af 7 mennesker med forskellige baggrunde og niveauer af vikinge-interesse der rækker fra ”jeg er egentlig ligeglad, er her bare fordi jeg fik en gratis billet” til det professionelle og ”jeg har glædet mig siden jeg købte vores billetter for 2 måneder siden”, vi var alle enige i at forestillingen var overstået alt for hurtigt. Alligevel blev vi nødt til at konstatere at vi havde været der i næsten 2 timer. Men de siger jo at tiden flyver, når man morer sig.
Jeg er så vist en af dem der har en vikinge-interesse over gennemsnit. Udover at komme fra Island og være vokset op med sagaerne og historier af de vikinger de først bosatte sig på øen for over 1000 år siden, har jeg studeret den verden og gjort vikingerne til min profession, har skrevet en Ph.d. afhandling i Nordisk sprog og litteratur med speciale i middelalderlitteratur og vikingetiden. På Fyrkatspillet så jeg de historier, det materiale og den verden jeg kender godt igennem mit arbejde komme til live på en måde der var tro mod traditionen, som var en fornøjelse for min indre vikinge-nørd, men samtidigt var kreativ på den helt rigtige måde, som var en fornøjelse for resten af mig der bare er et helt almindeligt menneske ,som sætter en stor pris på underholdning og en god oplevelse. Fyrkatspillet leverede det hele.
Da jeg kørte derfra ærgrede jeg mig over at dette var mit første besøg på de små 7 år jeg har boet i Danmark. Det er hele 13 forestillinger jeg har gået glip af!! Samtidigt blev jeg så charmet af den atmosfære der gør sig gældende i gruppen at jeg nu har meldt mig ind. Så nu går jeg forhåbentlig ikke glip af en forestilling mere. Men absolut vigtigst af alt, glæder jeg mig til at få lov til at bidrage til og være med i at løfte den vigtige opgave at videreføre vores kulturarv ind i nutiden.
Bergdís Þrastardóttir

Hanne Øxenholt Amatørteatret Fyrkatspillet
pressesekretær for Jytte Frederiksen
Amatørteatret Fyrkatspillet Formand

 



 

 

2014-06-11
I årets Fyrkatspil "ØEN" blev der brug for at anskaffe 2 speciallamper
til scenen , hvor troldkvinden GRYLA skulle stå i vestdøren og have et kraftigt lys fra to speciallamper , som Fyrkatspillet skulle indkøbe, for at understøtte den overnaturlige stemning i scenen . Spar Nord som i alle årene økonomisk har bakket op om spillet , har givet Fyrkatspillet lamperne . Da bankdirektør Frank Kristensen overrakte lamperne til leder af Fyrkatspillets lys- og teknik gruppe, Finn Boysen, var troldkvinden Gryla ikke til stede, men det var Gitte Munk , som i stykket havde rollen som en engelsk kvinde Ula (dette billede af taget af Henrik R. Mortensen).

Vi vedlægger 2 billeder taget af fotograf Marianne Andersens fra forestillingen med troldkvinden Gryla - spillet af Roxana Zeber og et andet billede fra scenen , hvor fårehyrden Olavur spillet af Jonas Bilstrup, kommunikere med troldkvinden. 

Med vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen

2014-06-03
Amatørteatret Fyrkatspillet er meget glad for at Jutlander Bank også ,ligesom Sparekassen Hobro, har valgt at være hovedsponsor for Fyrkatspillets forestilling ØEN.

Det betyder meget for Fyrkatspillet driftsregnskab. Selvom alle i Fyrkatspillet arbejder gratis, skal der mange rigtig penge til , for at gennemføre et vikingespil på Fyrkat. Vi kan ikke undvære vore sponsorer og vi er meget glade for opbakningen fra erhvervslivet og fra Mariagerfjord Kommune og fra fonde. Uden disse tilskud var der ikke et Fyrkatspil.

 

Ellers går det godt ude på Fyrkat med forestillingerne. Vi har jo rigtig sommer på Fyrkat. Vi har nu spillet 3 eftermiddagsforestillinger. Her var der rigtig mange familier m/børn i alle aldre. Det var virkelig et meget ungt publikum , der var begejstret over forestillingen. De mange børn, forældre og bedsteforældrene talte om handlingen i pausen og nød kaffe, sodavand og kage og en kold øl i pausen..

 

Der spilles fra tirsdag og resten af ugen kl. 19.00. Heraf er der to taffelaftener fredag den 6. juni og pinselørdag den 7, juni også kl. 19. 00 . Der er billetter tilbage på alle spilledage. Billetterne kan købes på www.fyrkatspillet.dk og turistkontorerne i Mariagerfjord kommune.

 

På billedet ses underdirektør Carsten Andersen fra Jutlander bank sammen med spillets formand Jytte Frederiksen .  Fotograf  Bjarne Hvirring.

 

2014-06-03
Gamle skikke og nye veje
Af bankdirektør Per Sønderup, Jutlander Bank

Jeg sad en aften her i maj 2014 og så en portrætudsendelse i TV om en af Hobros store sønner; racerkøreren Tom Kristensen, der er født og opvokset på Shell-tanken på hjørnet af Aalborgvej og Hadsundvej.

Blandt andet tilbragte han fem år på en racerskole i Japan, som han nu nærer stor respekt for, og hele verden er i dag hans hjemmebane. Men sine rødder i Hobro – dem vil han altid huske og værdsætte, fremgik det.
Under hans træning på mountainbike så vi Tom K. suse igennem Onsild Ådal, som Fyrkat jo er bygget på bredden af. Da kom jeg til at fundere over: Også de vikinger, hvis skæbner vi følger under de årlige Fyrkatspil i Hobro, drog ud i verden. Men med hvilket formål drog de af egentlig sted?
Ja, det er vi nok tilbøjelige til at glemme, når den kunstneriske frihed hvert år slippes løs her i langhuset med intriger, kampen mellem det gode og det onde, mellem kristen og hedning, mellem kvinde og mand, mellem høvding og træl.
Fyrkatspillene bliver år for år mere og mere handlingsmættede og humoristiske. Vi er godt underholdt, når vikingerne navigerer forkert og kommer op at skændes om den rette kurs. Og nedenunder det hele ligger forestillingen om, at vikingerne var dem, drog afsted over havet for at plyndre og uddele bøllebank.
Billedet er bare ikke retvisende.
Vikingerne var faktisk handelsfolk. De drog afsted mod øst, ind i Østersøen og langt op i de russiske floder for at handle. De drog mod vest til England, de drog mod syd til Paris, de drog mod nord. Well, ikke alt var altid fryd og gammen mellem de tilkommende og den oprindelige befolkning, men formålet var at handle: At berige hjemegnen med varer ude fra den store verden.
Vikingerne kunne ha’ holdt sig til Onsild Ådal.
Tom K. kunne ha’ holdt sig til Nysumbanen.
Og Sparekassen Hobro kunne ha’ holdt sig til Store Torv i Hobro.
Ingen af delene ville ha’ tjent lokalsamfundet.
Sparekassen Hobro, der har været hovedsponsor for Fyrkatsspillet siden foreningens fødsel i 1986, hedder nu Jutlander Bank. Vi er billedligt talt rejst ud i verden for at blive klogere og stærkere. Men vores lokale rødder vil aldrig fornægte sig. Vi er rejst ud for at berige hjemegnen på en måde, som vi ikke kunne gøre på langt sigt ved at blive hjemme.
Derfor er det en glæde igen i år at være hovedsponsor for Fyrkatspillet. Rigtig god fornøjelse med årets forestilling!
 


2014-05-27
Der var to talere ved premieren på Fyrkatspillet ØEN .

Der var borgmesteren Mogens Jespersen, der så et Fyrkatspil for første gang.

 Borgmesteren var begejstret for forestillingen. Den anden taler ved premieren var, formanden for DATS Dansk Amatør Teater samvirke , Anders Hind. . Anders Hind plejer ikke at holde tale ved premieren, Næstformanden Pia administrator for Det Hemlige Teater i Aalborg, er næstformand i DATS, var også med til premieren.

Ved eftermiddagsforestillingen i søndags, var der fuld hus og her var der 30 amerikanere inviteret af Rotary i Hinnerup , som havde stort udbytte at forestillingen og oplevelsen. Blandt publikum var også Fyrkatspillets historiske konsulent professor Else Roesdahl , Aarhus Universitet. Else fortalte efter forestillingen, om kvinden - "om Sejdkvinden i grav nr 4". Else fortalte om de mange gravfund i "Sejdkvindens grav - grav nr 4" og drog paralleller, om bulmeurt og fortalte at ligesom troldkvinden i forestillingen ØEN, som også havde overnaturlige kræfter p.g.a , .at den unge troldkvinde bl.a. havde indtaget bulmeurt. Tryllestaven som også var i sejdkvindens grav , blev der også fortalt om, Desuden sagde Else, at sådan som langhallen i dag bliver brugt til Teater, sådan har den temmelig sikkert også været brugt til i vikingetiden. Man samlede folk i langhallen, når der kom skjalde og andre godt folk på besøg på Kongens Fyrkat. Else Roesdahls foredrag blev først holdt på dansk, derefter på engelsk, for de rigtig mange interesserede tilhørere.

Der spilles endnu to eftermiddagsforestillinger kl. 15.00 og der er 4 forestillinger med taffel og 6 aftenforestillinger tilbage. Billetterne sælges på Turistkontorerne i Mariagerfjord Kommune og på www. fyrkatspillet.dk Billetter kan også købes 1/2 time før forestillingen i porten til Møllegaarden , Fyrkatvej 45 i Hobro.
2014-05-10
Fyrkatspil 2014 –skrevet af professor Else Roesdahl Aarhus Universitet om årets Fyrkatspil.

ØEN

Så er det igen tid til fornøjeligt samvær med en skare gæve vikinger fra Fyrkategnen og med deres kvinder, som denne gang ikke alle er hjemmefra, for nogle er røvet i England på et krigstogt med Svend Tveskæg. Vore pigeglade vikinger oplever stort og småt, og som altid vil mændene gerne opfattes som store helte, men bliver pillet ned af kvinderne med snusfornuftige bemærkninger – både af dem derhjemme og af de engelske, og bl.a. med gode spørgsmål om, hvorfor de er så opsatte på at drage i krig. En troldkvinde er der også.

De vikingemænd, vi møder i årets Fyrkatspil, er almindelige mennesker, som der sikkert var flest af også den gang. Det er ikke vilde, heroiske vikinger, som man kan læse om i mange bøger. De bliver slemt søsyge, og de farer vild undervejs over det store hav og får sig nogle gevaldige overraskelser. Den største overraskelse får de nok, når de ankommer til den endelige destination for det skib, der tager dem med bort fra Færøerne. Måske bliver det udgangspunkt for næste års Fyrkatspil? Det skal desuden blive spændende at se, hvordan det flotte Fyrkathus denne gang fungerer som teatersal; for huset er bl.a. ramme om et ophold på en lille færøsk ø, hvor der er mange får! Vi glæder os også til at se, og måske gense, de altid så glimrende skuespillere.
Else Roesdahl
 
2014-04-16
Open By Night:

Fyrkatspillet, er på Store Torv - Vikingekamp i samarbejde med Hobro Handelsstandsforening og Østerskov Efterskole.

Fyrkatspillet har sit vikingetelt med på Store Torv i forbindelselse med Open By Night. Fyrkatspillets taffelgruppe sælger lammekøller m/salat og brød fra Fyrkatspillets vikingetelt Fyrkatspillets vikingetelt er nemt at kende . Det er teltet med fragmentet af Guldfuglen . Guldfuglen , fragmentet , der er fundet på Fyrkat . Guldfuglen er Fyrkatspillets logo. Fyrkatspillets skuespillere er på Store Torv og de vil fortælle interesserede , om forestillingen "ØEN ". Der sælges billetter til de 15. forestillinger i forbindelse med Open By Night. Fyrkatspillet har koblet pcer og printer til i vikingeteltet. De 15 forestillinger til ØEN, opføres i perioden fra fredag, den 23. maj til og med den 7 juni 2014. Pinselørdag er sæsonens sidste forestilling, hvor du efter taflet kan tage ud på ringvolden og høre nattergalen, der fløjter så forunderlig på Kongens Fyrkat. Der er ialt 6 forestillinger med efterfølgende taffel på fredage /lørdage , hvor der serveres ,vikingelammekøller m/salat og vikingebrød inde i Fyrkathuset.

Fyrkatspillet har i år efterkommet et ønske fra publikum om, at programsætte en eftermiddagsforestilling mere kl 15.00.Fyrkatspillet har tidligere haft to eftermiddagsforestillinger ,men í år har vi tre forestillinger. En eftermiddagsforestilling i vikingehuset kl. 15.00 passer fint for de "kunder", der gerne vil lave et arrangement med famlie/venner og købe kage og kaffe eller et glas øl/vin i pausen på Fyrkat og tage hjem eller tage på restaurant og spise aftens mad .

Billeder er taget af fotograf Marianne Andersen .
 

2014-03-26
Med humoren som vigtigste våben

Vi ved at de danske og norske vikinger var berygtede som barbariske krigere når de gik i land for at erobre, plyndre og det der var værre blandt andre folkeslag, hvis sprog man end ikke forstod. De gjorde kongens besiddelser større, nogle bosatte hvor de kom frem mens andre øgede befolkningen i hjemegnen ved at bringe nyt blod (læs fødedygtige kvinder) med sig hjem fra togt.

Det fortoner sig i det uvisse hvordan det foregik og om alle hjembragte, nye borgere fandt sig godt til rette og om de i virkeligheden ganske frivilligt var kravlet ombord på vikingeskibet når turen gik retur mod Danmark – ja måske mod Fyrkat. Lad os håbe, at det allerede dengang var rygtedes langt omkring, at det i virkeligheden var den store lykke at flytte til den skønne natur, de mange gode oplevelser og den trygge tilværelse, som livet her ved Mariager Fjord byder på. Lad os omskrive historien med lidt fri fantasi og forestille os, at vores forfædre med høj troværdighed og et lystigt væsen allerede dengang var gode ambassadører for den markedsføring vi i dag gør under temaet ”Flyt til Mariagerfjord – og få råd til det hele”.

Vi ved det ikke, men de vikinger, som år efter år optræder ved Fyrkatspillet, er i hvert fald gode ambassadører for området – ikke mindst fordi man her benytter et meget hårdslående våben i erobringen af andres hjerter. Våbnet er humoren, og den er med hele vejen på den rejse, som dette års Fyrkatspil tager os med på. Det kan vi med garanti glæde os til.

Tak til Fyrkatspillets mange aktører og hjælpere og god fornøjelse til publikum.

Torben Ladefoged, Erhvervsdirektør, Mariagerfjord Erhvervsråd
 


2014-03-26
Tag en håndfuld kvindegale vikingekrigere og en flok bevæbnede engelske kvinder, som hader vikinger.
Sæt dem sammen på en ensomt beliggende nordatlantisk ø. Krydr dem med en troldkvinde, et par lokale fårehyrder, tre tavse eremitmunke, samt ikke mindst ca. 500 får!
Hvad får vi så?
Omtrent to timers sprudlende vikingeeventyr i skyggen af kong Svend Tveskægs erobringstogter til England.
Det er en røverhistorie, men hvem ved, måske er det foregået sådan!
Rigtig god fornøjelse.

Jørgen W. Larsen
 
2014-03-14
 

Fyrkatspillets dragtgruppe fik en interesseret  ung pige med på kostumeholdet ,ved det første åben hus arrangement .  Det var en interesseret, glad ung pige , som medbragte vikingebøger , som hun havde fået foræret af sin mor. Hun glæder sig til at komme i gang og være med  til at designe dragterne til ØEN . Dragtgruppen vil gerne have flere interesserede med i gruppen og derfor er der åben hus mandag, den 17.. og den 24. marts  fra kl. 19.30 - kl. 21.00 i Fyrkatspillet lokaler ovenover Biecentret med indgang fra Bies Have.   Kan du sy på maskine eller kan du  brodere, applikere  og er du interesseret , så mød op.

 

 


Det er Dragtgruppens formand Berit Holst Sørensen der står og viser bogen.
2014-03-01

Folk til et anderledes vikingetaffel søges?
Fyrkatspillet Taffelgruppe vil gerne "afprøve nye veje" . Taffelgruppens formand,
Birte Carlson, har allerede bestilt lammekøllerne hos slagter Henning Højbjerg i
Snæbum. Taffelgruppen har besluttet, at der skal ske noget nyt. Derfor inviterer
taffelgruppen alle interesserede til at komme ud i Gildesalen på Fyrkat
Møllegaard, fredag, den 7. marts fra kl. 16.00 - 19.00 og få smagsprøver
af grillstegte lammekøller og eventuelt komme med id6er til nye tiltag, hvad angår
tilbehør til et vikinge-taffel, herunder forslag til krydderurter, grøntsager og
marinader m.m. - Der er forskellige grøntsager m.m. i Gildesalen ; så der vil være
mulighed for at smage og afprøve nye forslag.
Det kunne jo også være, at der kommer folk, der ikke spiser lammekød, men
som "måske alligevel kunne blive fristet til at smage lammekød", der er tilberedt
i en specielvikinge-marinade? Den snak om, at lammekød smager af uld, er
noget, som folk siger, uden at have smagt Fyrkatlammekøllerne.
Fyrkatspillet vil også gerne i forbindelse med folk, der har lyst til at være med i
taffelgruppen. Der er brug for folk, til mange forskellige arbejdsopgaver, sælge
kaffe og øvrige drikkevarer. Deltage i forberedelserne tilde aftener, hvor der er
vikingetaffel. Man kan også tilegne sig nogle gode tips til grill aftenerne
derhjemme i haven eller i sommerhuset.
Kom og gi' en hånd med i Taffelgruppen og ha' det rart i det samarbejde, der er,
når der opføres vikingeteater på Fyrkat. Taffelgruppen er på Fyrkat hele
spilleperioden. Vores arbejde udføres altid med et smil , siger en glad og tilfreds
taffelformand Birte Carlson. Har du lyst til at kreere en helt speciel salat og være
med til at skabe et anderledes vikingetaffel på Kongens Fyrkat ? Vi hygger os
derude i de smukke naturomgivelser, hvor nattergalen ude på Fyrkatvolden
synger med sin klare stemme, når taflet er forbi og man nyder stilheden. Det er
så forunderligt og en god oplevelse/tradition for Fyrkafuikingerne , men også for
vore gæster. Med vikingehilsen og på gensyn i Gildesalen fredag,den 7. marts,
kl 16.00-19.00.
På Taffelgruppens vegne
Birte Carlson
gruppeformand
Fonnand. Jytte Frederrksen . Udsigten 26 . 9500 Hobro . Tlf.98 52 00 08 - E-uail: fyrkatspillet@)rnai1.dk
Kasserer: LisbethCarlsen . Mikalsvej2 .9500Hobro. TIf.98548421 . E-nuil:lica@postll.tele.dk
il. I


 

Foto Marianne Andersen , til venstre Birte Carlson, Jette L. Jensen og Helene Damborg Vernersen.
2014-02-14
Spændte aktører i "ØEN" er klar til at gå i gang med opgaverne og tage udfordringerne.

Fyrkatspillet er klar til at gå i gang med læseprøver til, Fyrkatspil nr 28 i rækken af ny dansk dramatik, skrevet til Kongens Fyrkat. Der er premiere den 23. maj og der spilles til og med den 7. juni inde i det rekonstruerede vikingehus på Fyrkat.

Forfatteren, skuespilleren Jørgen W. Larsen afleverede forleden manuskriptet til Amatørteatret Fyrkatspillet. De godt 30 medvirkende på scenen var som sædvanlig spændte på at høre , om hvor handlingen foregår i årets spil. Manuskriptet 2014 "ØEN" og her kommer vikingerne langt omkring til Færøerne , til Norge, til England og selvfølgelig kommer vi også til "Kongens Fyrkat".
Jørgen W. siger om manuskriptet til " ØEN" :Historien er fri fantasi, ud fra historiske og geografiske teser og facts.
Det er en komedie og derfor er vægten lagt på humoristiske situationer og komiske møder og modsætningsforhold mellem mennesker.
Det var meget svært at navigere og vikingerne blev jo ofte overrasket over, at man havde forventning om at komme til England og så i stedet fandt vikingerne ud af, at de var kommet til Færøerne.
Frank Gundersen og Jørgen W. er vældig tilfreds med, at der var mange nye ansigter, blandt de medvirkende. Frank Gundersen går nu i gang med at bearbejde manus. Fra tirsdag den 18. februar møder alle de medvirkende op til nr 2 læseprøve i Fyrkatspillets lokaler ovenover Bies centret .

Torsdag, den 20. februar kl. 17.00 har instruktionen indkaldt til produktionsmøde . Her deltager håndværkere, tekniske. gruppe, kostumefolk og skuespillerformanden og øvrige praktiske grupper , så alle grupper kan få de første meldinger om de opgaver , som instruktøren har programsat til "Øen".

Vedh filer med fotos taget af fotograf Tove Koch, kan bringes u/b såfremt fotografens navn bliver nævnt.
Stor vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil
23 30 03 08
2014-02-14 4 fotos fra stormødet i Fyrkatspillet

 

2013-12-23
 

Folk til et anderledes taffel søges?

Kom og hjælp og ha' det rart i det fælles samarbejde, der er i spilletiden på Fyrkat. Taffelgruppen er på Fyrkat hele spilleperioden. Vores arbejde udføres altid med et smil. Har du lyst til at kreere en helt speciel salat.

Kategori

Teater, Foredrag / møder

Sted

Fyrkat Møllegaard Gildesalen, Fyrkatvej 45, 9500

Startdato

Fre. d. 07. mar. 2014

Kørestolsbrugere

Stedet er ikke tilgængeligt for kørestolsbrugere

Slutdato

Fre. d. 07. mar. 2014

Hørehæmmede

Der er ikke installeret teleslynge

Tidspunkt

kl.16.00 - 19.00

Pris

Gratis

Arrangør

Fyrkatspillet, Jytte Frederiksen Udsigten 26 9500 Hobro, 23300308,

 fyrkatspillet@mail.dk,

http://www.fyrkatspillet.dk

Hjemmeside

http://www.fyrkatspillet.dk

 

2013-12-23

Kostume & dragtgruppen "Ny stil 2014"
 

Fyrkatspillet er andet end aktørerne, man ser på scenen. Der er også kostumegruppen, der er med til at bære og løfte spillet igennem. Har man lyst til at sy, brodere og nørkle, kan man komme og se de nye bøger og mønstre til dragter. Det er nu, at de nye snit skal designes. Dragtgrupen samarbejder med Guldbageren, som vil give brød. Der skal bestilles noget, men man skal også have tid til hygge.

 

Kategori

Teater, Foredrag / møder

Sted

Fyrkatspillets øvelokale over Biecentret indg. Bies Have

Startdato

Man. d. 13. jan. 2014

Kørestolsbrugere

Stedet er ikke tilgængeligt for kørestolsbrugere

Slutdato

Man. d. 13. jan. 2014

Hørehæmmede

Der er ikke installeret teleslynge

Tidspunkt

kl.18.30 - 21.00

Pris

Gratis

Arrangør

Fyrkatspillet, Jytte Frederiksen Udsigten 26 9500 Hobro, 23300308,

 fyrkatspillet@mail.dk,

http://www.fyrkatspillet.dk


 

2013-12-02
Programmet for julespillet 2013 kan ses her
programmet 2013/Forside.pdf
programmet 2013/SIDE 2.pdf
programmet 2013/SIDE 3.pdf
programmet 2013/BAGSIDE.pdf
 

 

 
2013-11-16
At efterlyse klaver og tøj til Fyrkatspillets Juleforestilling på Hobro Theater gav pote.

Nisserne var på spil på øveloftet her i weekenden. Instruktøren Anders
Baggesen, koreografen Dorte Mørch og kapelmester Kasper Fonnesbæk Andersen ,
De 3 glade skuespillere morede sig med klaveret. Jernrammen er taget af og
der er muligheder for krybe igennem .

Der blev prøvet kostumer, der blev sunget og danset. De glade unger fik
kuløren og så blev der lige snuppet nogle billeder.

Amatørteatret Fyrkatspillet takker for den store interesse, iver og
hjælpsomhed, der været i forbindelse med, at Fyrkatspillet efterlyste et
klaver. Vi fik en aftale i stand med den første ,der ringede og fortalte at
vi kunne få et klaver. Det var ude i Brøndum. Vore håndværkere tog derud med
værktøj og trailer. For at klaveret kunne være håndterlig og kunne flyttes
op i Fyrkatspillets lokaler over Biecentret, var det vigtigt først og
fremmest at få den tunge jernramme ud .

Herefter fulgte en masse henvendelser i alt 44 har haft ringet til spillet
og fortalt , at vi gerne måtte afhente et klaver. Vi takker for den store
interesse og hjælpsomhed.

Fyrkatspillet kom også med efterlysning af kjoler og jakkesæt, dagligtøj,
kasketter m.m. og her har Fyrkatspillet modtaget rigtig mange gode ting.
Vore håndværkere har lavet mange stativer på dragtmagasinet . Dragtgruppen
er ved at få sat system i opbevaringen af alle de ting vi har fået.


Når man har arvestykker af så flot tøj, så nænner man ikke at aflevere det i
en genbrugsforretning. Ikke for at spillet vil konkurrere med
genbrugsbutikkerne, som også er meget velvillige overfor Fyrkatspillet, men
de der har afleveret tøjet til spillet, har sagt, at nu kommer tøjet til
ære og værdighed, i vore forestillinger om Danmarks Ældst Bevarede
Bryggerianlæg.

Vi er glade for det tøj , som vi har fået , men vi kan bruge mere .Når der
skal ryddes op og man vil betænke Fyrkatspillet med kostumer,jakkesæt,
selskabstøj m.m. kan man skrive til fyrkatspillet@mail.dk eller ringe til
Fyrkatspillets tlf. nr 23 30 03 08.

Endnu engang stor tak for interessen. Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
 
Fra Venstre mod højre  Malou Bak Kristensen, Sofie Hedegaard Lund, Emil Asp.
Foto Anders Lund

2010-10-18
Sejlene er sat til Brainstorm på Gasmuseet søndag den 27. oktober 2013 kl. 14.00

Som opfølgning af det 1. stormøde med instruktør Frank Gundersen, indkaldes der til 2. stormøde på Gasmuseet, hvor både skuespiller og instruktør Frank Gundersen og skuespiller og forfatter Jørgen W. Larsen, som skriver manuskriptet for 2014, tager en samtale med de der vil være i med Amatørteatrets Fyrkatspillet forestilling i Fyrkathuset på Kongens Fyrkat.

Stormødet holdes for, at alle de medvirkende kan få en snak med både forfatter og instruktør således , at de der gerne vil være skuespillere får mulighed for tale med forfatter og instruktør om hvilke udfordringer m.h.p rolle m. m, de medvirkende kunne ønske sig. Der er mulighed for, at de der ikke har meldt sig, men har fået lyst til at være med på lerstampede gulv, har mulighed for at tilmelde sig pr mail til mail adr fyrkatspillet@mail.dk eller ringe og tilmelde sig til Amatørteatret Fyrkatspillet til Fyrkatspillets tlf. 23 30 03 08. Når man er skuespiller i Fyrkatspillet og får dramaundervisning , så skriver forfatteren en rolle til hver enkelt, der har meldt sig, som skuespiller. Der bliver taget et billede af de der melder sig. Dette billede bruger man også i dragt-og kostumegruppen, når der skal aftales , hvilket kostume der er brug for til den pågældende rolle.

Såfremt der er interesserede der kunne tænke sig at være med til designe vikingedragter er der også mulighed for det. Fyrkatspillet har købt den nyeste litteratur om dragter, fordi det altid er en udfordring læse om historien bag dragterne, men selvfølgelig også at se farver og design.

På samme måde kan man tilegne sig viden om, hvordan man fremstiller krydderblanding til lammekøller, hvordan køllerne steges og hvilke krydderurter, der bruges i den grove salat, når der tilberedes taffel, den viden får man , når man melder sig som frivillig til taffelgruppen.


For at få forslag til idéer og bud på bordet på, hvad der kunne være sket for godt 1000 år siden, da vikingeborgen Fyrkat blev bygget, har Fyrkatspillet besluttet og sige ja tak til museumsleder Hanne Thomsen , så Fyrkatspillet indtager Gasmuseet denne søndag eftermiddag. Der er gode kulisser for dramaskolen til et teatermøde, hvor Fyrkatspillet tager hul på at bygge fundamentet op til et drama med premiere den 23. maj 2014 kl. 19.00 . Gasmuseets nabo, ejeren af Hobro Bådværft Peter Leth, regner med at kunne deltage i seancen . Peter er meget interesseret i vikingetid og den måde som Fyrkatspillets arbejder på .

Selvom det er et helt anderledes koncept i år , så ligger nogle af hovedlinjerne i handlingen fast.
Handlingen i årets spil skal omkring Færøerne, til Thorshavn omkring Nordens Hus. Vi skal selvfølgelig også tilbage til Kongens Fyrkat til Onsild Aadal, til kulturen i landskabet.

Ved stormødet sidste år havde Amatørteatret Fyrkatspillet besøg af 9 arkæologer fra Aarhus universitet, De 9 kom sammen med de øvrige medvirkende i Fyrkatspillet med bud på , hvordan man forestillede sig , der på Grønland i vikingetiden?
Tre af de studerende fra Aarhus Universitet, som havde medvirket i seancen , fik mulighed for at komme og se forestillingen "Enhjørningen". Det var en fantastisk oplevelse for de studerende , at se spillet inde Fyrkathuset, at de fik lyst til at komme til stormødet i Fyrkatspillet. Bestyrelsen, instruktør og forfatter, vil da meget gerne have at de tre unge kommer og deltager i stormødet sammen med de øvrige medvirkende. Til pressens orientering vedlægger vi tre arkæologers beskrivelse af arkæologernes oplevelse af forestillingen "Enhjørningen"

Med vikingehilsen.
Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
Formand

www.fyrkatspillet.dk

 

Fotos: Marianne Andersen

2013-10-18
Om Fyrkatspillet

Af Minna, Jane og Jannie

Vi synes at årets Fyrkatspil er godt gået. Det er stemningsfuldt i smukke omgivelser i den rekonstruerede hal, hvor hallens naturlige stjernehimmel passede godt ind. Desuden var lyd og lys generelt rigtig godt, både i forhold til skuespillet og rammerne omkring det. Ligeledes var det en super scenografi med gode rekvisitter og flotte dragter.
Det er dejligt med et skuespil i hallen, da man formentlig netop har benyttet den til det og altså er det dejligt, at hustypen fortsat benyttet til formålet og netop gengiver forgangne tider. Dertil fungerede sceneskiftet fra inde i hallen til markedspladsen ude og inde i hallen igen rigtig godt.
Der var mange gode skuespillere i alle aldre, som var godt castede til rollerne. De forstod at formidle både handling og indhold godt til publikum uanset alder og baggrund og det var sjovt at se de samme typer gå igen fra det ene setting til det næste.

Historien var god og dramatisk lige ud af landevejen med god humor om en dreng der kommer ud på en rejse og vender hjem som en ung mand. Han får rejst fra det koldeste nord, længere mod syd og sine rødder og når det varme syd for at vende hjem igen, ældre og klogere.
Det var et vikingespil som omhandler andre end blot vikinger, men også norner som rigtige personer der ikke bare sidder og spinder i et hjørne, som de ellers ofte bliver skildret. Generelt var kønsrollerne godt skildret med både stærke kvinder og lejesoldater i Byzans. Ligeledes var samfundet både ude og hjemme, for de rejsende, handlende, folk i krig og de politiske situationer som har præget samfundet dengang – som i dag - skildret på en rigtig fin måde. Det hele slutter en fin ring både geografisk og historisk set.
Det var en rigtig hyggelig aften hvor publikum blev inddraget på en god måde og man sad tilbage med en god mavefornemmelse med et sug i maven efter en skøn og sød slutning.

Skuespillet er også en god måde at vise arkæologiens verden frem på en anden måde. Mange af ideerne fra det indledende møde med både ideforfatter og skuespillere blev vist og brugt på en sjov måde. For os som studerende fra både Forhistorisk Arkæologi og Middelalder- og Renæssancearkæologi ved Aarhus Universitet var det dejligt at få muligheden for at komme ud af busken og bruge vores viden i praksis. Fyrkatspillet var en god sparingspartner som kunne være sjove at fortsætte samarbejdet med.


 
 
2013-10-18
Knas med hjulene i Fyrkatspillets juleforestilling

Nu er billetsalget gået i gang til Fyrkatspillets efterhånden traditionsrige juleforestilling på Hobro Theater. I år har forestillingen fået den finurlige titel ”Hjuleknas i Bryggergaarden”.
Det er sjette år i træk, at fyrkatspillerne, som ellers huserer om sommeren i langhuset på Fyrkat, rykker i vinterhi på Hobro Theater for at sprede julehygge blandt byens borgere.
Omkring 40 medvirkende er i fuld gang med forberedelserne under ledelse af det kendte team af kunstnere fra de seneste to juleforestillinger: Forfatter Jørgen W. Larsen, instruktør Anders Baggesen, koreograf Dorte Mørch og kapelmester Kasper Fonnesbæk Andersen.
Der er programsat otte forestillinger på Hobro Theater med premiere fredag den 29. november: Der spilles sidste gang søndag den 8. december.
Billetter købes på www.fyrkatspillet.dk og på turistkontorerne i Mariagerfjord Kommune.

[Billedtekst]
Tre af modellerne på plakaten for årets juleforestilling poserer her sammen med formand Jytte Frederiksen og marketingchef René Astrup fra hovedsponsor Sparekassen Hobro. Skuespillerne er fra venstre Mogens Karmark, Emil Asp og Lone Bak Laustsen.



Klik på kortet, og du kommer til en side, hvor du kan købe billetter til julespillet

 



 

 
20130914
Efterlysning: Amatørteatret Fyrkatspillet savner en meget vigtig rekvisit til Fyrkatspillets familieforestilling på Hobro Theater.

Vi har brug for et gammelt udtjent klaver til juleforestillingen. Fyrkatspillet vil gerne på en eller anden måde kunne overtage/købe klaveret. Grunden er, at klaveret aldrig nogen sinde ville kunne komme til at "stemme igen", når vi har haft det med i forestillingen.

Ja det lyder spændende med sådan en replik , hvor vi har en kapelmester og en komponist på podiet, som er ved at færdiggøre sin musikuddannelse på Aarhus Universitet. Men man skal jo have set Fyrkatspillets totalteater familiejuleforestilling på Hobro Theater , før man ved , at der er jo ingen grænser er for , hvad de voksne i alle aldre og hvad de mange nisser kan finde på , for de er jo alle steder.

Fyrkatspillet regner med , at blive kontaktet af interesserede og hjælpsomme borgere, der gerne vil have handle af med Fyrkatspillet om et udtjent klaver. Det er underordnet om klaveret er med jernramme, vi mangler rekvisitten nu, for prøverne er i gang og der er jo ikke lang tid til den 29,. november 2013 , hvor der er premiere på det smukke Hobro Theater. Billetsalget starter den 15. september på www.fyrkatspillet.dk og på Turistkontorerne i Mariagerfjord Kommune.

Kontakt vedr. klaveret til Fyrkatspillet på 98 52 00 08 eller på 29 28 03 98.

Med juleteaterhilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
 
 
2013-08-31
 Fyrkatspillet har plads til og brug for flere
beklædningsgenstande i vore magasiner. Fyrkatspillet skal nok passe på
kostumerne og effekterne , som vi får foræret.

Fyrkatspillet har fra to familier i Hobro og omegn modtaget dragter, som
Fyrkatspillets dragtgruppe, der står for dragter til juleforestillingen,
er meget glade for at have fået.

Det betyder meget for Fyrkatspillet , at vi bare kan tage de kjoler og
jakkesæt, overtøj ud fra vores magasin, når der er møde med instruktøren, i
stedet for , at vi skal på jagt efter kostumerne i alle str.

Vi har jo fået rigtig mange dragter fra Willestrupspillets og Vestenvinden i
Randers magasiner, dengang begge amatørteaterforeninger ophørte med at
spille teater. Men vi har brug for flere dragter.

Fyrkatspillet vil gerne i kontakt med folk, der har noget tøj, som man gerne
vil give til Fyrkatspillet og som vi kan bruge i julespillet. Mørke jakkesæt
, smoking, kjole og hvidt, skjorter,alm. kjoler, selskabskjoler ,
forklæder, hatte, kasketter, tasker, overtøj,arbejdstøj, seler. Alle str har
interesse.

Såfremt der er nogen, der har noget tøj, som Fyrkatspillet må afhente,
kommer vi gerne efter det. Kontakt fyrkatspillet@mail.dk eller ring til
Fyrkatspillets mobil tlf. på 23 30 03 08

Billedet:

Til venstre står dragt- og kostumegruppens formand Berit Holst Sørensen
sammen med et andet medlem af gruppen Ruth Carlson, som begge er ved at
hænge nogle af de dragter på plads i magasinet, som Fyrkatspillet netop
lige har fået foræret.

Erik Røgild var på pletten og tog billedet.

Med venlig hilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
 
2013-08-24
Flot tilmelding og stor interesse for "Juleforestillingen 2013 på Hobro Theater"

Da Instruktøren Anders Baggesen fra Aarhus Teater , i forbindelse med Fyrkatspillets tilmeldingsmøde til "Juleforestillingen 2013 på Hobro Theater", sidst på dagen, forleden kunne afslutte seancen, hvor der havde været megen sang, oplæsning m.m. af de 36 medvirkende , sagde Anders Baggesen:

Vi har igen kunnet samle et rigtigt godt og stærkt hold, og med det som udgangspunkt ved jeg, at vi kan lave en fantastisk forestilling! Jeg glæder mig til samarbejdet og glæder mig til at se jer til prøverne.
Anders Baggesen sagde, at det at arbejde med Fyrkatspillets folk , er noget særligt . Der er en speciel stemning, der er en arbejdsiver og der et engagement, glæde og forventning, både hos de, der skal være på scenen , men også blandt de mange ,der arbejder med forestillingen bagved scenen . De der har meldt sig brænder for forestillingen : Man er opsat på at gøre en indsats - give den en ekstra skalle - for at få vi alle kan få et flot resultat.

Første læseprøve bliver den 1. september , hvor prøven holdes på Hobro Bibliotek. De medvirkende skal også lige over på Hobro Theater - hvor de får mulighed for "at føle sig " på det smukke Hobro Theater. Fyrkatspillet har fået lov til , at de må rulle filmlærredet op, så de medvirkende kan stå på scenen, medens instruktør, koreografen fortæller om stykket.
De øvrige prøver holdes efter den 1. september i Amatørteatret Fyrkatspillets egne lokaler over Bies Centret, hvor spillepladsen på Hobro Theater er bliver markeret på gulvet.


Med venlig Teaterhilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

2013-07-11
"Juleforestillingen 2013 på Hobro Theater i støbeskeen"

Amatørteatret Fyrkatspillet har haft et orienterende møde på Hobro Bibliotek om juleforestillingen 2013 , som opføres som totalteater på Hobro Theater.

Der var et fint fremmøde og god spørgelyst fra de 30, der deltog i orienteringsmødet. Det var en glad og engageret instruktør , skuespiller, Anders Baggesen, der fortalte om , hvordan han og forfatteren til juleforestillingen skuespiller Jørgen W. Larsen har talt om og lagt planer for, hvad forestillingen skal indeholde .Det er aftalt, at Anders Baggesen skal skrive nogle nye sangtekster og være med til at komponere nogle nye melodier, sådan at det bliver kvikke /lyse sange og en rock ballade bliver der også plads til.

Det kendte team af kunstnere fra de seneste to juleforestillinger på Hobro Theater er på banen:
Forfatter Jørgen W. Larsen, instruktør skuespiller Anders Baggesen, koreograf Dorte Mørch og kapelmester Kasper Fonnesbæk Andersen.

Forfatteren Jørgen W. Larsen sidder oppe i den svenske skærgaard i sin båd med sin familie og nyder den smukke natur og den dejlige sommer. Men det er ikke bare ferie, for Jørgen W har en udfordring med sig i bagagen, i det forfatteren håber på , at der på turen gerne skulle kunne komme inspiration og muligheder til at skrive noget af manuskriptet til juleforestillingen.

Næste step i "Juleforestillingen 2013 på Hobro Theater" er tilmeldingsmødet lørdag den 10. august kl. 12.00 på Hobro Bibliotek her er instruktør, koreograf og kapelmester klar til at fortælle mere om det manuskript der er i støbeskeen. Spillet håber på , at såvel begyndere som øvede medvirkende vil komme og tilmelde sig året juleforestilling lørdag, den 10. august. Der bliver opgaver , der har appel til både børn og voksne. Så det er bare med at møde op og være med til at skabe rigtig totalteater på det 111 år gamle Hobro Theater. Der plejer at være en god stemning, hvor der både prøves/arbejdes med børn fra fem år, unge og voksne . Når først Kasper sætter sig ved det velstemte flygel og de to vendelboer Dorte og Anders kommer i gang, så vil de medvirkende føle sig rigtig godt tilpas.

Søndag, den 1. september kl. 12.00 skulle rollerne være fordelt , for der har vi den første prøve i Fyrkatspillets øvelokale over Bie centret.

Der er programsat 8 forestillinger på Hobro Theater og der er premiere fredag, den 29. november og der spilles sidste gang 8. december. Total Theater for hele familien.
 
2013-06-29
Åben Værft med håndværkerbesøg

I lørdags var der "Åben Værft med håndværkerbesøg" på Hobro Værft . Der var stor interesse for de forskellige håndværk og der var en dejlig folkemusikgruppe der spillede inde på skibsværftets bådplads. Fyrkatspillets tre håndværkere havde stillet vikingeteltet op. Harry Nedergaard viste hvordan drejebænken fungerer , Jørgen Jensen sleb knive og drejejern og Kjeld Rasmussen fremstillede skafter til økser.

De tre pensionerede håndværkere har ca i gennemsnit 16 arbejdstimer d.v.s. "fast arbejde for Fyrkatspillet året rundt". Der arbejdes med indrette magasiner og der repareres og fremstilles skjolde og andet inventar, således at de er klar med de udførte opgaver til Fyrkatspillets to årlige forestillinger på Fyrkat og til juleforestillingen på Hobro Theater. I øjeblikket er trægruppen i gang med en større udfordring, en projektering af en vikingedrejebænk til Fyrkatspillet. Når drejebænken er færdig vil Fyrkatspillets håndværkere indgå i Fyrkatspillets mange aktiviteter på Fyrkat, på vikingegaarden og på vikingemarkedet på Sildehagen.

I Fyrkatspillet bestyrelse synes vi, at det er imponerende, at vi har folk, der kan klare såvel de mulige, som de næsten umulige opgaver , som kun " tusindkunstnerne" kan klare.

Billedet . Fra Venstre Jørgen Jensen, ved den elekt. drejebænk Harry Nedergaard og til venstre Kjeld Rasmussen.

Med venlig hilsen
Amaørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

 

 

 

 

 

2013-06-19
Orienteringsmøde om Juleforestillingen 2013

Amatørteatret Fyrkatspillet vil mandag, den 24. juni holde et orienteringsmøde kl. 19.00 på Hobro Bibliotek. Her kan interesserede møde juleforestillingens instruktør , koreograf og kapelmester for juleforestillingen 2013. Så de der gerne vil spille med i teaterforestillingen kan sammen med de, der måske hellere vil synge eller danse , møde op i Fyrkatspillet , som jo også er en dramaskole.

Få en snak med instruktøren og koreografen, der på mødet går i gang med øvelser "krop og bevægelse" og hvor kapelmesteren slår an med rytmer på flyglet, i den store sal på Hobro Bibliotek. Det er en god måde, for ligesom at varme op og hvor interesserede kan se, hvordan der undervises og hvor de medvirkende selv kan i dialog med instruktør og koreograf kan byde ind på, hvad der skal ske i totalteaterforestilling på Hobro Theater. Der er lavet en god tidsplan, hvor der er optagelsesprøve mandag, den 10, august på Hobro Bibliotek, hvor de forskellige roller og opgaver,der indgår i manuskriptet i årets juleforestilling bliver aftalt og fordelt . Første prøvedag er søndag, den 1. september .

Der bliver skrevet nye sange i glade rytmer og er lagt op til , at det bliver en forestilling med tempo , hvor man igen i år vil bygge et podie ud i den smukke teatersal.

Med juleteaterhilsen

Fyrkatspillet

Jytte frederiksen

mobil 23 30 03 08

fyrkatspillet@mail.dk
 

Her er fotos fra 2012

2012-11-26 De øver de gør klar i fyrkatspillet julespil på Theateret i Hobro på fredag går løs

20130612
Amatørteatret Fyrkatspillet har fået en fin gave af en vore Fyrkatvikinger
der bor i Herning. Som har været skuespiller i flere forestillinger

Fyrkatspillets næstformand som står for rekvisitterne var forhindret i at
være tilstede i går ved overrækkelsen. Men Aase Thorsen har besluttet, at de
smukke runer "ristet med navnet FYRKAT" , skal følge Fyrkatspillet, når vi
er på Kongens Fyrkat, på Vikingegaarden, på Vikingemarkedet på Sildehagen
m.m. Det passer smukt til spillets flotte Vikingetelt med Guldfuglen - et
smukt fragment af filigran smykket , som er fundet på Fyrkat og som er
Fyrkatspillets logo.

Erik Martinussen fra Herning skriver:


Netop hjemvendt fra tirsdagens prægtige forestilling må jeg atter rose
Fyrkatspillet for sin evne til både at bevare den autentiske fortid og forny
sig.


Vikingespillet anno 2013 foregår mest indendørs, men i det flotte vejr nød
vi også i pausen både drabelige kampe og handel med eksotiske varer.


Handlingen bringer os længere rundt i verden end normalt - fra Brattahlid
til Byzans.
Vikinger kom langt omkring i de prægtige skibe, selv om de ikke efterlod
mange synlige spor.
I Brattalid på Grønland er ikke mange spor tilbage, og i dagens Tyrkiet kan
der findes 'graffiti' med runer, da der er efterladt spor i Istanbul i form
af runer i Hagia Sofia bygningen.


Jeg har selv haft fornøjelsen at spille med for år tilbage, så det var
dejligt at se både gode gamle såvel som nye friske spillere, der gav den en
enhjørning-tand til.


Det var derfor dejligt at kunne overrække en lille gave - et stort skilt af
fyrretræ med navnet FYRKAT ristet (brændt) i autentiske Futhark-runer.
Skiltet er lavet at senior-spejdere i Sct. Georg Gilderne, og har været
anvendt på en sommerlejr, der var inspireret af vikingetiden i Danmark.


Selv holder jeg stadig foredrag om Vikingerne, og rister runer til unge &
ældre.


Foto Erik Røgild billedet kan bruges u/b såfremt Erik Røgilds navn bliver
nævnt

2013-06-02
Professorer på Fyrkat

Fyrkatspillet får søndag 2. juni 2013, i forbindelse med forestillingen kl. 15.00, fornemt besøg.

Det er professor og tidligere direktør på British Museum i London sir David Wilson, der kommer på Fyrkat.

Han er manden, der har oversat begge vikingebøger til engelsk, Fyrkat En jysk Vikingeborg I. " Borgen og bebyggelsen" skrevet af professor og tidl. rigsantikvar og direktør for Nationalmuseet Olaf Olsen og af arkitekt og forfatter Holger Schmidt, og Fyrkat II En jysk Vikingeborg "Oldsagerne og Gravpladsen" skrevet af professor Else Roesdahl Aarhus Universitet .

Det er netop i selskab med Else Roesdahl, at den engelske professor, der altid har ønsket at opleve Fyrkatspillet, kommer til Hobro og til Kongens Fyrkat..

Efter forestillingen vil professor Else Roesdahl give publikum , en kort orientering om "de frilagte grave udenfor ringborgen".

Interesserede der gerne vil høre Else Roesdahl , samles syd for Fyrkathuset efter forestillingen. Der vil også være mulighed for at stille Else Roesdahl spørgsmål.

Det vil ligne David Wilson dårligt ikke at supplere. Det håber vi på han gør. David Wilson forstår dansk via sin svenske kone.
 
 
2013-06-04
Når voldene omkring vikingeborgen Fyrkat atter grønnes, er vi mange, der får sommerfugle i maven. Omkring 100 aktive Fyrkat-vikinger får kriblen i fingrene efter at komme ud i vikingehuset >>>>>

2013-05-20
Spar Nord støtter ”Enhjørningen”

Igen i år ser vi med spænding og forventning frem til premieren på årets Fyrkatspil ”Enhjørningen”.

Enhjørningen siges at være så stor som et æsel. Den er vild og voldsom i kamp og helt umulig at fange i live. Mon det lader sig gøre i årets Fyrkatspil? Og hvordan mon forfatter Jørgen W. Larsen har tænkt sig at skabe dramatik om fabeldyrets horn i panden og dets mægtige kraft?

Alt det får vi svar på, når tidsrejsen til vikingetiden begynder 24. maj med energiske skuespillere og inspirerende rammer som faste ingredienser. Stemningen plejer at være intens og spændingsfyldt, når skuespillerne folder sig ud og levendegør den svundne vikingetid, og i år bliver efter alt at dømme ingen undtagelse.

Vi ser også frem til den sommerlige og idylliske atmosfære, der breder sig omkring Langhuset på Fyrkat. Og så glæder vi os naturligvis til at sætte tænderne i flammegrillet lammekød efter forestillingen og nyde de vidunderlige rammer i selskab med hundredvis af andre tilskuere fra nær og fjern.

I Spar Nord har vi altid bakket økonomisk op om Fyrkatspillet, og det gør vi også i år. Som lokal bank sætter vi en ære i at støtte op om de lokale ildsjæle, der leverer et stort bidrag til vores lokalsamfund. Derfor har vi i år sponseret de dyreskind fra Aalborg Zoo, der skal gøre forestillingen og hele oplevelsen af vikingetiden endnu mere ægte.

Vi ønsker de mange ildsjæle bag Fyrkatspillet held og lykke med årets forestilling. Og vi ønsker publikum rigtig god fornøjelse med den eventyrlige tidsrejse.

Frank Kristensen
Direktør
Spar Nord Mariagerfjord
 

2013-05-10
Fyrkatspillets Taffelgruppe har holdt vinsmagning
hvor de fremmødte valgte den vin, der bliver serveret på Fyrkatborgen. Deltagerne tænkte på grillstegt lammekød og sommeraften på Fyrkatborgen, da vinene blev valgt. Ved afstemning blev valgt to franske vine. Rødvinen er Les Grands Cypres, lavet på druerne Grenache, Syrah og Mouvedre, og hvidvinen, La Grande Chapelle Bordeaux. Kvickly har bestilt mange vinetiketter af plakaten ”Enhjørningen”, så Fyrkatspillets vin kan nu købes i Kvickly.
På billedet ses taffelgruppens formand Birte Carlson og salgsleder Daniel Nielsen Kvickly .
Foto Erik Røgild

 

2013-05-10
Bagerbrød med rødder

Helt fra Fyrkatspillets start har der været aftener med taffel med lammekøller, groft brød og vikingesalat.
Brødet til spillet er blevet leveret først af Bæchs Bagerier og senere af Steffens Bageri. Nu har Guldbageren overtaget tjansen med at lave brød til spillet.
Fyrkatspillet fik i sin tid en opskrift af Geoffrey Bibby, tidligere museumsinspektører fra Moesgaard Museum. Han rejste med tidligere rigsantikvar professor P.V. Glob til Bahrain og foretog de spændende udgravninger der.
Det var folk fra taffelgruppen, der inspirerede bagermester Steffen Bay til at bage taffelbrødet efter den opskrift.
Det blev så populært, at Fyrkatspillet også har opfordret de nuværende ejere af Guldbageren Irene Nielsen og Henrik Bay til at bage brødet til butikken. Brødet blev præsenteret på forretningens 16 års fødselsdag.
Guldbageren på Mariagervej ville markere Fyrkatspillet med at kalde brødet Fyrkatbrød . Og når noget skal navngives med Fyrkat og om Kongens Fyrkat - bygget af Harald Blaatand - så kan det vel ikke være mere nærliggende at bede dronning Tove og kong Harald om at være med til at navngive brødet . I dagens anledning var Guldbagerens ekspeditrice Kathrine Hallas, i en flot vikingedragt .

 



2013-05-10
Jubilæum med Fyrkatspillet

Malermester Niels Rasmussen, Hobro, har nu rundet de 10 år med Fyrkatspillet som udflugtsmål med sit personale.
I alle årene er det Karina og Ejvind Carlsen, der har været malermesterens kontakt. Siden Lis og Jørgen Larsen flyttede til Hobro fra Aarhus, har de også samarbejdet med Niels Rasmussen.
Niels Rasmussen har prøvet at have folk til at stå i kø efter taffelbilletter, da Fyrkatspillet havde manuelt billetsalg på Turistkontoret på Hobro Bibliotek. Nu klares billetsalget elektronisk eller på Turistkontoret. I år har alene Niels Rasmussen indkøbt 40 billetter til "Enhjørningen", der har premiere 24. maj.
En enkelt gang fik de yngste malere overtalt mester til at prøve et andet socialt velfærdsarrangement for personalet. Men det skete kun en gang, for maden i vikingehuset var lige den tand bedre med lammekøller og alt tilbehøret.
Selv de unge kan lide at komme langt tilbage i tiden, når bare der er humor på scenen og god stemning ved taflet i det unikke teaterrum.

På billedet er det Lis Larsen og Ejvind Carlsen fra Fyrkatspillet, der har besøg af malermester Niels Rasmussen. Foto: Erik Røgild

Hanne Øxenholt
Fyrkatspillets pressesekretær
 

2013-04-24
Fyrkatspillet på langfart


- Vil du dræbe den isbjørn, der tog ham, spørger Oystein knægten Ketil i den første scene i
-årets Fyrkatspil, "Enhjørningen."

Forviret? For er der nu isbjørne på Fyrkat? Slet ikke, men spillet starter denne gang i
Grønland, hvortil nogle fanger er forvist, og det er livet her, der beskrives.
Aldrig tidligere er man kommet så langt omkring i et vikingespil, for samme Ketil bliver sendt
tilbage til hjemlandet, så tilskuerne kommer med på en lang sejltur. Vi kommer også omkring
vikingeborgen Aggersborg, hvor alle er blevet slagtet med undtagelse af Ragna, og borgen er
brændt ned, Det er en bøn fra hende, der sender Ketil videre igennem skovene med kurs mod
Fyrkat, og her render han ind i både svindlere og ulve.
Med sig på rejsen har han en narhvaltand, som giver den ud for enhjørningens horn, og sådan
6t er magisk og passer på vor unge ven.
Han oplever mangt og meget, og oplever også at komme i katiffens hird i Byzants, inden turen
atter går mod Fyrkat og endelig hjem imod Grønland igen.
De meget skiftende scenarier er en udfordring for forfatter og_instruktør 3ørgen W. Larsen, Og
for scenefolkene, lydfolkene, dragtgruppen og skuespitlerne i årets stykke. Det er en helt ny
måde at gribe et vikingespil an på. Rtligevet er elementerne fra historien der; konflikten
imellem kong Harald glåtand og sønnen Svend Tveskæg, imellem krigere og bønder. Bønder
der lever fattigt under opkrævningen af skatter til kongernes krige. Men der er også kærlighed,
kampscener og masser af humor. Præcist, som Fyrkatspillet de senere år har været så kendt
for.
Og med landets mest intime vikingeteaterscene i vikingehuset på Fyrkat, er tilskuerne ganske
tæt på det hele.
Stor vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Hanne Øxenholt
Fyrkatspillets pressesekretær
 


Fotografen Erik Røgild var på besøg i Fyrkatspillets lokale over Biecentret, hvor prøverne foregår til årets Fyrkatspil, der har premiere i Fyrkathuset den 24. maj og hvor der spilles til og med lørdag, den 8. juni og fangede lige dette unge par fra forestillingen "Enhjørningen", skuespillerne Kathrine Buskbjerg med vikingenavnet Svala og vikingen Ketil spillet af Christian Kastbjerg.
Forfatter og instruktør er skuespiller ved Aalborg Teater Jørgen W. Larsen.

Med venlig hilsen Amatørteatret Fyrkatspillet Jytte Frederiksen
 

2013-02-15
Vikinger i alle aldre

Da Fyrkatspillet samlede tropperne til sæsonens andet stormøde, var der vikinger i alle aldre. Nye skuespillere er også kommet til – blandt andet to aktører fra Lindholm Høje Spillet, så Fyrkatspillet nu har overtaget i alt tre fra dette spil. I alt 33 skuespillere har meldt sig.

Ud af de 65 fremmødte var der repræsentanter fra alle grupper under spillet, men der kan stadig bruges flere frivillige. Det gælder både i taffelgruppen, rekvisitgruppen og dragtgruppen, ligesom folkene, der tager sig af pladsen ude ved Fyrkat godt kunne bruge lidt assistance.

I det 27. spil i sommeren 2013 skal handlingen tilbage til Fyrkat. Der arbejdes netop nu fra flere sider på, at ringborgene i Danmark – og dermed Fyrkat – kommer på Unescos kulturarvsliste, og det har forfatter Jørgen W. Larsen bakket op med handlingen i årets stykke.

Han glæder sig over at have en teaterscene, som ingen anden forfatter i Danmark kan prale af; nemlig det rekonstruerede vikingehus, der ikke findes magen til i Danmark.

- Det er jo et unikt teaterrum med en fantastisk akustik. Vi kan røbe, at vi skal ud at rejse i årets spil, og selvfølgelig tager vi ud, hvor der er spor fra vikingerne. Dragtgruppen skal sy nye rober fra en fremmed kultur, forklarer han.

Billetsalget til årets forestillinger er gået i gang - onlinesalg på www.fyrkatspillet.dk og på Turistkontorerne i Mariagerfjord Kommune . Der spilles fra fredag den 24. maj til og med den 8. juni 2013.

Interesserede kan stadig nå at melde sig til de forskellige arbejdsgrupper og skrive til mailadr fyrkatspillet@mail.dk eller til Fyrkatspillets hjemmeside www.fyrkatspillet.dk.

Fotos kan bruges u/b såfremt fotografens navn Marianne Andersen bliver nævnt.

Venlig hilsen Hanne Øxenholt pressesekretær for Amatørteatret Fyrkatspillet
 
Foto: Marianne Andersen

 

 

2013-01-30
Har du en viking i maven?

Selv om der er et godt stykke tid til, at Fyrkatvikingerne rykker ind i det smukke vikingehus på Fyrkat, skal staben findes nu: Det gælder alt fra taffelfolk til tøjsnedkere, så Fyrkatspillet er nu ude med nettet. Der skal fanges nogle frivillige, der på stormødet søndag 3. februar vil melde sig til ikke blot at give en hånd med, men også at få venskaber for livet og oplevelser, der ikke glemmes i en hast
- I Fyrkatspillet er vi altid på udkig efter hjælpende hænder til de mange opgaver, som i fællesskab får maskineriet til at køre og får et teaterstykke op at stå i vikingehuset på Fyrkat. Der er mange spændende opgaver at kaste sig over. Man kan være med til at designe kostumer og sy dragterne, hjælpe til med at fremstille rekvisitter, pladsindretning, opstilling af vogne, lave kaffe til medvirkende, når der er prøver på Fyrkat. Ja. Der er mange poster, der skal besættes i sådan et omfattende projekt, fortæller formand for Fyrkatspillet Jytte Frederiksen.
De fleste roller er besat, men der er stadig plads til især nogle yngre mænd.

På stormødet på Hobro Bibliotek kan man møde forfatter og instruktør skuespiller Jørgen W. Larsen. Han løfter sløret for, hvordan han har forestillet sig, at de medvirkende skal være med til at skabe manuskriptet i den rammesynopsis til Fyrkatspillet 2013, som Jørgen W Larsen allerede har skrevet, og som han præsenterer på det stormødet.
Gruppelederne fra de forskellige arbejdsgrupper fortæller også, hvilke opgaver de forskellige grupper har.
- . Bestyrelsen håber, at rigtigt mange har lyst til at være med i det 27. Fyrkatspil på Fyrkat, hvor man spiller fra 24. maj. Der spilles 15 forestillinger til og med 8. juni, beretter Jytte Frederiksen.

Hanne Øxenholt
Pressesekretær
 
 
2013-01-18
Dramatikken tager livtag med videnskaben - Amatørteatret Fyrkatspillet inviterer til et Dramatisk Battle på Gasmuseet .

Tirsdag, den 22. januar 2013 kl. 19.00, har Gasmuseets museumsinspektør Hanne Thomsen åbnet museet til denne spændende og anderledes seance, hvor der kommer arkæologistuderende fra Aarhus Universitet og deltager i et panel og udfordrer skuespiller ved Aalborg Teater og forfatter Jørgen W. Larsen.

Fyrkatspillet og Fyrkatspillets forfatter Jørgen W. Larsen går i 2013 nye veje, når manuskriptet til dette års stykke skal skrives. Professor Else Roesdahl Aarhus Universitet har fundet nogle interesserede arkæologistuderende , som besøger Vikingebyen Hobro og Vikingekommunen Mariagerfjord . Else Roesdahl fortæller , at en af de arkæologistuderende, der deltager i "Det dramatiske battle" på Gasmuseet , hedder Freja, og hun har skrevet en opgave om vognfadingsgrave, så hun "kender Sejdkvinden i grav 4 på Fyrkat", godt.

Skuespilleren , instruktøren og forfatteren Jørgen W. Larsen har skrevet en manchet til seancen og til panelet.

Hvad skete der egentlig dengang for over 1000 år siden? Hvorfor blev der bygget en borg i Onsild Aadal tæt ved fjorden? Var vor fortid egentlig så dramatisk, som vi almindeligvis forestiller os? Eller var det meget værre? Disse og lignende spørgsmål vil med garanti blive endevendt , når Fyrkatspillet inviterer til dramatisk battle med en gruppe arkæologistuderende fra Aarhus Universitet . Det kan godt gå hen og blive andet et kedeligt. Så mød op, især hvis man har lyst til at blande sig og også opleve dramatikken tage livtag med videnskaben.

Fyrkatspillet håber, at vort publikum til vore forestillinger og vore sponsorer kunne have interesse i at deltage, samt de medvirkende i forestillingerne. I det hele taget , vil vi meget gerne have, at de der er interesseret i Fyrkatspillets virksomhed deltager. Skibsværftsejer Peter Leth Hobro Skibsværft og museumsinspektør Hanne Thomsen deltager begge i seancen.

Med vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
Formand
mobil 23 30 03 08
 
 

2013-01-13

Julespil satte publikumsrekord

1047 billetter solgt til ”Jul i Røg og Damp”

Femte gang var lykkens gang for Amatørteatret Fyrkatspillets julespil i 2012.
Foto: Jette Veggeby
Foto: Marianne Andersen
 

Efter otte forestillinger nåede ”Jul i røg og damp” op på en belægningsprocent på omkring 85. Og det har skabt glæde hos de 40 skuespillere, der gav den hele armen på scenen.

-        Det er især flot, når man tænker på, at vi hidtil kun har spillet fire forestillinger om året”, understreger Fyrkatspillets formand, Jytte Frederiksen.

Det var i november 2008, at tæppet gik til fyrkatspillernes første julespil på Hobro Teater. I de første år spændte Sparekassen Hobro et økonomisk sikkerhedsnet ud under satsningen, så nu har juleforestillingen udviklet sig til en fast tradition. Det fine billetsalg hjælper væsentligt på økonomien omkring julespillet, men det kræver stadig en lang række sponsorer, hvoraf sparekassen igen er en af de store. Der arbejdes på at finde finansiering til Fyrkatspillets største udgift i forbindelse med julespillet: Leje af Hobro Theater på 34.000 kroner plus  moms  for de 17 dage, hvor vi betaler husleje til teatret.

,”De folk, der styrer det elektroniske billetsalg, kan se, at der er solgt billetter til stort set hele landet. Det er dejligt, at publikum sætter pris på et spil, hvor vi vægter professionelle instruktører, koreografer, kapelmestre og forfatter. Forældreopbakningen og opbakningen fra de pårørende har også været fantastisk”, siger Jytte Frederiksen.

Og Fyrkatspillet har aldrig solgt så mange billetter til et julespil som i år. I 2011 solgte julespillet 620 billetter, og i 2012 blev der solgt 1047 billetter. Dermed nåede man op på en belægningsprocent på 81,35 til de ni forestillinger – inklusive forpremieren med indbudt publikum.

 Hanne Øzenholt

Pressesekretær

 

 

2013-01-09


 
 

2012-12-07
Fyrkatspillet har i år Otte forestillinger med "Jul over Himmerland" "JUL I RØG OG DAMP"

Fotos: Marianne Andersen

20121207 Jul over Himmerland - JUL I RØG OG DAMP
Da Fyrkatspillet fostrede det første julespil tilbage i 2008, var der fire opførelser. Siden da er antallet gradvis vokset, og i år bydes der på ikke færre end otte forestillinger. Det har vist sig , at der er pæn efterspørgsel til at se Danmarkspremieren på Hobro Theater , skrevet af den professionelle skuespiller fra Aalborg Teater Jørgen W. Larsen, og instruktør er, ligesom i fjor, Anders Baggesen, der er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater. Han har virket både som skuespiller og som instruktør på en lang række scener landet over, og julestemning og nisser har han også erfaring med – efter have optrådt i tv-julekalenderne Jul på Slottet og Jul på Kronborg. Anders har skrevet alle de glade nissesangtekster. Koreografen Dorte Mørch har sammen med Anders lavet de flotte scenebilleder. Kapelmester Kasper Fonnesbæk Andersen , musikstuderende på Aarhus Universitet, har i samarbejde med Anders Baggesen komponeret sangene med de glade melodier.

Der har også været en pæn interesse til at købe buffet i Theater Restauranten. I søndags var der fuldt hus ved buffeten i Theater Restauranten i forbindelse med juleforestillingen.
Til Fyrkatspillets sidste 4 forestillinger er der fortsat ledige billetter. Såfremt man går ind på hjemmesiden og alle pladser er markeret med rødt, har man måske alligevel en chance for at komme ind og se forestillingen "Jul I Røg og Damp".

Er forestillingen udsolgt? Til hver forestilling har vi reserveret pladser til kørestolsbrugere. Disse pladser kan man ikke se på oversigten over salen og dermed heller ikke, hvorvidt de er optaget. Der kan dermed være ledige pladser i salen og det er derfor en god idé at kontakte Lis og Jørgen Larsen på tlf. 86157434 eller mobil 23231066. De kan oplyse dig om, hvor mange ledige pladser der er til rådighed. Der er dørsalg i foyeren 1 time før hver forestilling.
Med bryggerhilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet mobil 23 30 03 08

2012-11-24
Hovedsponsors forord til julespilsprogramfolder

En kommodekomedie
Af adm. direktør
Per Sønderup,
Sparekassen Hobro
Så har vi igen sat os til rette her i Hobros mere end 100 år gamle teatersal. Nu sidder vi og venter spændt på, hvordan Fyrkatspillerne vil underholde os i år.
Nisser og julestemning hører til i ”Jul over Himmerland”. Det ved vi fra tidligere. Og samtidig løfter skuespillerne forskellige flige af byens historie. I første del i 2010 fulgte vi opførelsen af Bie’s Bryghus. Anden del i 2011 handlede om jernbanens ankomst til byen. Og i år, i tredje del, skal vi følge teaterets egen tilblivelse.
Vi møder åndseliten fra København, der ikke aner, om de befinder sig i Esbjerg, Holstebro eller Hobro. Men tilbage hertil (hvad byen nu end hedder) vil de i hvert fald ikke, før byen får rejst en ordentlig scene i stedet for den trange ”kommodeskuffe”, som lokale dilettanter og omrejsende trupper hidtil har været henvist til.
Og pludselig bliver vi vidner til storpolitiske diskussioner om, hvad der er vigtigst for en by; et sprudlende kulturliv, et driftigt erhvervsliv eller et moderne sundhedsvæsen?
Ja, uha, det var grimme spørgsmål. For ingen af os tilskuere har jo købt billet til årets julekomedie for at skulle tage stilling til nutidens alvorlige spørgsmål – såsom prioritering mellem ret kontra pligt, fritid kontra arbejde, velfærd kontra skattetryk.
Men ikke desto mindre er det lige præcis sådanne påtrængende dilemmaer, Fyrkatspillerne på fornøjelig vis behandler i årets juleforestilling, ligesom de med glimt i øjet får rejst spørgsmålet om, hvorvidt ny teknologi, der gør menneskers håndkraft overflødig, men samtidig øger produktiviteten, mest er til skade eller gavn. Og dengang, i 1890’ernes Hobro, var de moderne opfindelser, man måtte forholde sig til, ikke de kommunale robotstøvsugere, der jo har fundet vej til den politiske dagsorden her i 2010’erne, men hvæsende dampmaskiner.
Hvordan ”Jul i Røg og Damp” ender, vil jeg ikke antyde her. Det skal I selv have lov at opleve i de kommende timer.
Men hvorom alting er … så er det en fornøjelse for mig at blive mindet om, hvordan ”min” sparekasse dengang som nu påtager sig rollen som hjælper for byens gode kræfter. Det gjaldt i 1890’erne såvel som i 2008, da det var sparekassen, der hjalp Fyrkatspillerne i gang med deres første julespil. Vi spændte et økonomisk sikkerhedsnet ud og er fortsat hovedsponsor.
Julespillet er blevet en succes. Ja, en ægte Hobro-tradition. Rigtig god fornøjelse

 



2012-11-24
Af Gudrun Gormsen museumsinspektør

Fra 1979 til 1986 var jeg ledende museumsinspektør ved Sydhimmerlands Museum i Hobro.

Her var en af mine første, større forsknings- og dokumentationsopgaver at registrere det helstøbte bygningsanlæg, der hørte til H.I. Bies Bryggeri, som netop var lukket, og at undersøge bryggeriets historie. Dette arbejde resulterede i en artikel om bryggeriet i det industrihistoriske tidsskrift ”Fabrik og Bolig”. H.I. Bies Bryggeri, der er oprettet i 1841, er et af Danmarks ældste bryggerier, ligesom det var et af de første bryggerier i provinsen, der begyndte at brygge bajersk øl. Bryggeriets bygninger udvidedes i takt med udviklingen i produktionen. I dag kan man således i bygningsanlægget ved Adelgade i Hobro ikke kun se en særdeles velbevaret købmandsgård med tilhørende bryggeri, men også bygninger, der har rummet gærkældre og tappehal samt ved kanten af Vesterfjord det store ishus. Om vinteren skar man isblokke på den frosne fjord for at bruge dem til hurtig nedkøling af det bajerske øl.

Derfor var det en særlig oplevelse og stor glæde for mig at overvære Fyrkatspillets julespil, ”Bryggeriet”, på Hobro Theater i november 2010. Julespillet fortalte H.I. Bies Bryggeris tidlige historie. Det er fortællingen om, hvordan to præstesønner fra Udbyneder præstegård etablerer sig i Hobro. Den ene bror er farmaceut på apoteket, mens den anden er udlært i handel i den lille købstads største købmandsgård, hos købmand og brændevinsbrænder Søren Sørensen. Spillet fortæller om de to brødres kamp for at få gang i både handel og ølbrygning, om hvordan deres lillebror, Hans Jakob Bie, der også er udlært købmand, overtager virksomheden i 1846, og om hvordan han herefter går på frierfødder og forlover sig med en ung pige af det bedre borgerskab i Randers.

I 2011 forsatte julespillet i Hobro Theater med at fortælle den videre historie om Hans Jakob Bie og hans familie. Om et livet i en familie, hvor otte børn vokser op i trygge rammer, og om hvordan han forvandler sit bryggeri fra et hvidtølsbryggeri til et bryggeri, der mestrer den vanskelige kunst at brygge bajersk øl. Hertil kræves særlig viden om øllets gæring, ligesom der stilles særlige krav til dyrkning af gær.
Hans Jakob Bie drev bryggeriet med stor succes frem til sin død i 1904.

Med de to julespil på Hobro Theater har Fyrkatspillet åbnet for teateret som et middel til ikke kun at fortælle og iscenesætte en god historie, men også for at fortælle lokalhistorie og kulturhistorie på en ny måde. Det er amatørteater på et højt plan. Stykkerne bygger på solid research med god sans for de dramatiske virkemidler. Skuespillerne spiller med et smittende engagement og humør, og såvel iscenesættelse som scenografi er virkningsfuld.

Jeg håber, at Fyrkatspillet fremover får mulighed for at opføre flere af den type forestillinger, der forener dramatik og lokalhistorie på meget levende vis, og som når et bredt og stort publikum.


Gudrun Gormsen
museumsinspektør
 


2012-11-20



2012-11-21
Der er stor travlhed i Amatørteatret Fyrkatspillet.

Foto: Søren Bragh Frederiksen

Det er galleriejer Søren Hugo Andersen, der sidder ved maleriet.

Fire kunstnere instruktøren Anders Baggesen, koreografen Dorte Mørch, kapelmesteren Kasper Fonnesbæk Andersen arbejder med skuespilleren og  forfatteren Jørgen W.
Larsens manuskript til "Jul over Himmerland" "JUL I Røg OG Damp", der har
premiere fredag, den 30. november kl 19.00 og der spilles i alt 8 gange
sidste gang søndag, den 9. december 2012.

Der er rigtig mange folk, der gerne vil hjælpe Fyrkatspillet med alle de
praktiske opgaver , der skal til og der skal løses, for at forestillingen
kan danne en helhed med totalteater  på Hobro Theater.

På rekvisitlisten havde skuespilleren og instruktøren Anders Baggesen fra
Aarhus Teater skrevet, at han skulle bruge et maleri -  et vinterlandskab
med en kirke i str. 2,40 m i længden og 1.20 m i højden.

Kunstneren Søren Hugo Andersen indehaver af "Galleri Classic" i Skibsgade i
Hobro ,har ved andre lejligheder hjulpet Fyrkatspillet og spillet gik da
heller ikke forgæves til Søren Hugo med denne her opgave.

Søren Hugo synes godt om samarbejdet med Fyrkatspillet. Sidste år påtog
Søren Hugo Andersen sig opgaven med at lave et mægtigt stort skilt , dengang
da borgerne fra Hobro  ville byde de kongelige velkommen, da toget kørte
forbi stationen i Hobro.


Med bryggerhilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08



2012-11-17
Fyrkatspillet har premiere på JUL I RØG OG DAMP den 30-11-12 på Hobro Theater. Køb billetter her

Bryggeren Hans Jacob Bie fra Danmarks ældst bevarede Bryggerianlæg . Billedet er taget fra Fyrkatspillets øvelokale over den gamle tappehal i Biecentret. Foto Jette Veggerby

2012-10-05
Da nisserne reddede de ubehjælpsomme amatører
FYRKATSPILLET: Årets juleforestilling handler om tilblivelsen af Hobro Theater
”Byens teaterliv er lagt i hænderne på en flok ubehjælpsomme amatører, som selv mener, de er verdensmestre i teater.”
Ja, sådan står der, ordret, i forfatterens egen præsentation af dette års julespil på Hobro Theater.
Men der er altså ikke tale om en karakteristik af truppen bag tredje forestilling i trilogien Jul over Himmerland, som her i 2012 har undertitlen Jul i Røg og Damp. Nej, vendingen ”de ubehjælpsomme amatører” refererer ikke til Fyrkatspillets gæve skuespillere anno 2012, men til det spirende kulturliv i Hobro i slutningen af 1800-tallet.
Professionelle bagmænd
Trilogiens første forestilling i 2010 handlede om opførelsen af Bie’s Bryghus i midten af 1800-tallet, i 2011 kom jernbanen til byen, og her i 2012 følger vi så tilblivelsen af Hobro Theater … der kunne lade tæppet gå første gang for 110 år siden.
Som de foregående to år er det den professionelle skuespiller fra Aalborg Teater Jørgen W. Larsen, der er forfatter til julespillet, og instruktør er, ligesom i fjor, Anders Baggesen, der er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater. Han har virket både som skuespiller og som instruktør på en lang række scener landet over, og julestemning og nisser har han også erfaring med – efter have optrådt i tv-julekalenderne Jul på Slottet og Jul på Kronborg.
Men oppe på scenen er det altså de rutinerede Fyrkatspillere, der tager publikum med på en tur tilbage til slutningen af 1800-tallet.
Spænding og humor
Om handlingen i årets stykke skriver Jørgen W. Larsen, der lover både spænding og humor i komedien om dampmaskiner, gaslys og bryggerens forpinte bagdel:
”Vi nærmer os århundredskiftet. Udviklingen går stærkt. Selv i en lille provinsby som Hobro. 
Bie’s bryggeri er en stor succes. Næsten for meget. Bryggeren kan ikke rigtig følge med de nye tider. Hans sønner gør, hvad de kan, men den gamle er stædig. Ikke mindst på grund af en byld i en vis legemsdel. 
Samtidig er byens teaterliv lagt i hænderne på en flok ubehjælpsomme amatører, som selv mener de er verdensmestre i teater. Det går selvfølgelig rivende galt. Ikke mindst da byens velkendte nisser blander sig i løjerne og er garanter for den helt store morskab. 
Fornuftige borgere arbejder, trods stor modstand, for et nyt teaterhus i Hobro, og til sidst får de håndfast hjælp fra underverdenen.”
Otte forestillinger
Da Fyrkatspillet fostrede det første julespil tilbage i 2008, var der fire opførelser. Siden da er antallet gradvis vokset, og i år bydes der på ikke færre end otte forestillinger. Der er premiere fredag den 30. november, og sidste forestilling spilles søndag den 9. december.
I forbindelse med alle forestillingerne tilbyder Theater Restauranten en julebuffet.
 

Så er plakaten for årets juleforestilling klar. Den præsenteres her af Brith Lund Jørgensen fra Unik Grafik, som har skabt plakaten, formanden for Fyrkatspillet, Jytte Frederiksen (t.h.), og adm. direktør Per Sønderup fra Sparekassen Hobro, som er hovedsponsor for julespillet. Drillenisserne i baggrunden er Louise Flarup og Lise Andersen.
Så er plakaten for årets juleforestilling klar. Den præsenteres her af Brith Lund Jørgensen fra Unik Grafik, som har skabt plakaten, formanden for Fyrkatspillet, Jytte Frederiksen (t.h.), og adm. direktør Per Sønderup fra Sparekassen Hobro, som er hovedsponsor for julespillet. Drillenisserne til venstre er Louise Flarup og Lise Anderse
Adm. direktør Per Sønderup fra Sparekassen Hobro, som er hovedsponsor for julespillet, præsenterer plakaten for årets juleforestilling, mens Fyrkatspillets drillenisser Louise Flarup og Lise Andersen gør deres bedste for at distrahere ham.


 


 

Foto: Marianne Andersen


 

 





 

 




 

Der indkaldes herved til 1. stormøde

Mandag, den 3. september 2012, kl 19.00 på Hobro Biblioteks store foredragssal kl.19.00

og alle, der er interesseret i Amatørteatret Fyrkatspillet, er velkomne.

I Fyrkatspillet er vi altid på udkik efter folk , der er interesseret i at være med til at løse de mange forskellige opgaver , som der er i forbindelse med at sætte et Fyrkatspil op i Fyrkathuset ved vikingeborgen på Fyrkat.

Der er mange muligheder, også for tilflyttere til at være med og for folk, som bare har lyst til alene eller med venner eller med hele familien beslutter sig til, at nu vil de gerne være med og have kontakten til det netværk, der i Fyrkatspillet og opleve den smukke natur i Onsild Ådalen og omkring Fyrkat Engsø. Der er flere børnefamilier , der vælger, at de gerne vil spille teater i vikingehuset og være skuespillere sammen med deres børn.

Man vælger en arbejdsgruppe eller flere arbejdsgrupper og tager en snak med gruppelederen , som på mødet fortæller nærmere om, hvilke muligheder/opgaver, der skal løses. Man melder sig til Fyrkatspillet og får en aftale. Man kan have en aftale med ,at man for eks er med i taffelgruppen, om at lave/sælge kaffe nogle gange i løbet af spilleperioden ,eller at man vil være med til en eller flere taffelaftener. I alle arbejdsgrupperne er der også tid til socialt samvær over en kop kaffe og en hyggesnak i en pause.

Vi har brug for mange hænder, bl. a. til dragt- og kostumegruppen, rekvisit og pladsgruppen, taffelgruppen og til mange andre praktiske opgaver, som man byde sig ind på. Selvfølgelig er der også brug for folk, der vi være skuespillere eller statister

De, der gerne vil være skuespillere eller vil være kriger i kampgruppen, får alle en samtale med forfatteren samt med instruktøren eller lederen af kampgruppen .

Det er således det 27. Fyrkatspil, der lægges en grundsten til den 3. september 2012 og det bliver også et anderledes spil. Alle gruppelederne , alle medvirkende , de nye der kommer til 1. stormøde, håndværkerne og de folk ,der arbejder med sceneudsmykninger, er alle spændt på at høre om forfatterens planer til manuskriptet og til instruktørens planer for opsætningen af et Fyrkatspil 2013, i det rekonstruerede vikingehus - det er ny dansk dramatik med en historie om, hvad der er sket på Fyrkat og i vikingetiden i Temaet "Projekt Danmarks Oldtid Fyrkat i landskabet" og vi inddrager "Kulturen i Landskabet" med Fyrkat Engsø med vikingeskib. Fyrkatspillet håber også på, at der bliver mulighed for at give en maritim undervisning til roere i dragter af uld og hør.

Såfremt du er interesseret i at være med , men er forhindret i at være med til Fyrkatspillets stormøde, så skriv hvad du/I kunne tænke jer at deltage i, til mailadr fyrkatspillet@mail.dk eller ring til Fyrkatspillets tlf 23 30 03 08 .

Fyrkatspillet 2013 har premiere fredag, den 24. maj og der spilles til og med den 8. juni 2013. Forestillingen opføres 15 gange.

Manuskripterne uddeles primo februar 2013 , hvor vi har første læseprøve . Prøveforløbet tilrettelægges, i scenebilleder time for time således, at der er mindst mulig spildtid for alle, når instruktøren har været igennem de første prøveforløb med alle akterne i forestillingen. Det er spændende for alle medvirkende , at være med til at bygge en forestilling op sammen.

Med venlig hilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
formand
mobil 23 30 03 08


 


2012-08-20
Fyrkatspillets julespil 2012

Med castingen på Fyrkatspillets julespil
2012 er projektet for alvor sat på skinner.
Godt 40 børn og voksne var mødt frem på
Hobro Bibliotek for at synge og agere sig til
instruktør Anders Baggesens opmærksomhed.

Anders Baggesen, der også var instruktør af 2011-stykket, har styr på den
fortsatte historie - skrevet af Jørgen W. Larsen og bygget op omkring
bryggerfamilien Bie, og nu skulle han finde aktører, der passede ind i hans
idéer.

Instruktøren skulle blandt andet finde bryggerens søn og svigerdatter, men
også en hel del børn skal være med til at gøre spillet på det gamle Hobro
Theater i dagene 30. november til 9. december lystigt og levende.

Julespillet, der er en slags totalteater med scene ned iblandt publikum, er
fyldt med sang og musik, og komponisten Thomas Christensen har også sit at
skulle have sagt, når de store roller skal besættes.

På castingen skulle små og store med X Factor synge for instruktøren, og
Anders Baggesen besluttede på stedet, at der var materiale til masser af
sang i årets forestilling.

De unge imponerede så meget, at man kan forvente en særlig vægt på roller
med deres medvirken, men også voksne mænd og kvinder måtte igennem mangt og
meget under castingen.

Nu venter så mange timers øvning med det mål at få godtfolk fra Hobro og
omegn i julestemning igen i år.

Mange hilsener
Hanne Øxenholt
Fyrkatspillet PR-gruppe


 

 

 

 

 

2012-08-17
Julespillet satser på ungdommen
af jetteveggerby.dk

Lørdag den 11. august kaldte Julespillet 2012 til casting på biblioteket i Hobro og masser af spændte og forventningsfulde børn, unge og forældre mødte op. Igen i år er det en skøn blanding af amatører og professionelle, der i de næste måneder skal brygge videre på lokalhistorien om bryggerfamilien Bies og opførelsen af Hobro Teater, således som det foregik i 1902. Godt og vel 40 var mødt frem med en lille skuespiller eller sanger i maven og de blev budt velkommen af Jytte Frederiksen samt instruktøren Anders Baggesen, der stod for dagens casting i samarbejde med komponist Thomas Christiansen. Luften blev tyk af spænding, da Anders Baggesen levende begyndte at fortælle om den røde tråd i årets spil og hvordan især den ene af Bies døtrene med sin stædighed var en drivende kraft i opførelsen af teatret. I det fjerne kunne man næsten høre hestevognen køre over brostenen og de små spærrede øjnene op, da Anders Baggesen sprang rundt og fortalte om de intriger og slåskampe, som han forventer kommer til at indgå i årets julefortælling.

Derefter blev loftet over biblioteket forvandlet til X-factor, da alle skulle synge en valgfri sang og selv om enkelte blev helt blanke, så kunne de fleste synge sig gennem teksten Lille Peter Edderkop. Mange gode sangstemmer foldede sig denne lørdag ud til bl.a. ”Hey Jude” og ”Amazing Grace” så loftet løftede sig, og en tilfreds Anders Baggesen udbrød - ”der kommer til at indgå meget sang i dette års julespil!”

Sang gør det selvfølgelig ikke alene og de små børn måtte herefter overbevise Anders Baggesen om, at de har hvad der skal til af charme og smil, ligeledes skulle de kravle som frække mus, hvilket de naturligvis ikke havde spor svært ved! De voksne kvinder måtte gå frem og tilbage som var de snobbede Københavnere, der kom til Hobro, hvilket dengang nok blev betragtet som værende udkantsdanmark! Mændene slap heller ikke, da de foran kvinderne skulle gå til ”You can leave your hat on” og her må vi nok konstatere, at det var kvinderne, der levede sig mest ind i rollen mens de piftede og grinede.

Castingen sluttede af med samspil mellem udvalgte par, som Anders Baggesen gerne ville se spille og her nærmede vi os det, som det hele handler om – at give en god oplevelse til publikum, der både indeholder skønsang og overraskelser. Mødelokalet var fyldt af dagens deltagere, da f.eks. Lone Laustsen gav den hele armen over sin medspiller Anders Lund – ja, den arme mand fik endda slag!

Julespillet er en skøn blanding af alle aldre, men Spillet vælger i år at satse mest på ungdommen, da der har vist sig nogle helt fantastiske talenter, der kommer til at få bærende roller. Det er også med stor stolthed, at spillet igen i år har fået Anders Baggesen som instruktør. Ud over sine skuespillerevner, som han i øvrigt har fået flere priser for, bl.a. en Reumert, så besidder han helt specielle evner til at få det bedste frem i den enkelte og især børn er utrolig glade for Anders Baggesen, der allerede har både roller som mus, katte og dukker i tankerne til de mange deltagende børn.
 

 


2012-07-29
Så er der casting til julespillet 2012.

Forestillingen for hele familien.

Amatørteatret Fyrkatspillet kalder til casting i den store foredragssal på Hobro Bibliotek , lørdag den 11. august fra kl . 10 til kl. 14.00.

At spille Amatørteater er en livsstil for nogen. Vi har professionelle instruktører . I 2011 havde vi for første gang instruktøren, skuespilleren Anders Baggesen fra Aarhus Teater, som instruktør. Anders har i 8 år stået for instruktionen af Wilhelsborgspillene. Forfatteren, skuespiller ved Aalborg Teater var Jørgen W. Larsen . Koreografen var Dorte Mørch, som har vundet mange priser for scenografi/koreografi i revyer og som også har været koreograf i flere af forestillinger i Fyrkatspillet på Fyrkat. Kapelmester var sidste år musikeren Thomas Christiansen . Det var et vældig godt team, så derfor vil Fyrkatspillet gerne have disse 4 kunstnere til at arbejde sammen i totalteaterforestillingen på Hobro Theater, der har premiere den 30. november kl. 19.00 og der spilles til og med den 9. december.

Der bliver skrevet ny dansk dramatik, der bliver skrevet ny musik og nye tekster. Det bliver i glade rytmer, som 2011. Vi havde en bragende succes med totalteaterforestillingen Nissebryg. Det viste sig, at det smukke Hobro Theater var/er eminent til totalteater. Der bliver igen i år bygget et podie ned igennem teatersalen , så alle kan se og høre. De medvirkende har entreer fra foyeren, fra den store scene og fra begge sidedøre ved siden af den store scene.

Så de der er interesseret i være skuespiller, synge, danse eller spille med i orkestret, eller være med til arbejde bagved scenen , skal bare komme til castingen på Hobro Bibliotek lørdag, den 11. august og mød de 4 kunstnere bag julespillet 2012.

Manuskriptet er skrevet i en munter tone, der "brygges videre på Danmarks Ældst bevarede Bryggeris historie", om H I Bies Bryggeri. Der sættes nutidige ting ind i dramatikken . Bryggernisserne er også på spil og der gang i ølbrygningen , ligesom det heldigvis også sker i dag ,i det smukke bevarede bryggerianlæg med det smukke forhus og med den smukke bryggerlejlighed. Forhuset og lejligheden er jo tegnet af den kendte arkitekt Jens Vilhelm Dahlerup, mange steder omtalt som professor Dahlerup, som har tegnet Glyptoteket og det Kongelige Teater m.m. Jens Vilhelm er præstesøn fra Norup Præstegaard og Hans Jacob Bie er præstesøn fra Udbyneder Præstegaard. Så det oser jo af historie fra hele Mariagerfjord. Begge præstesønner var jo venner med brygger J.C. Jacobsen på Carlsberg Bryggeri. Jo forbindelserne er i orden og der sker også noget særligt i købstaden Hobro og i omegnen.

Med venlig Teaterhilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
Formand
mobil 23 30 03 08
 



2012-07-27
Derfor støtter jeg Amatørteatret Fyrkatspillet
Det kan være vanskeligt at få sat ord på en fælles forståelse af vores forhistorie, men det er en nødvendighed, for sammenhængskraften i samfundet.
Så enkelt kan det udtrykkes om den mission, som Amatørteatret Fyrkatspillet er ude i, og som de ihærdigt år efter år de seneste 25 år har løst til stor tilfredshed for alle. Med sine godt skrevne manuskripter og veludførte skuespil på såvel Fyrkat Borgen som Bies bryggeri når Amatørteatret Fyrkatspillet helt sikkert en målgruppe, som vi på museet kun vanskeligt kan få i tale. Personlig har jeg set flere andre vikingespil i Danmark, men aldrig et af så høj faglig standard og underholdningsmæssig kvalitet som Amatørteatret Fyrkatspillet. Museet er på denne baggrund meget tilfredse med samarbejdet og ser frem til, at der også de kommende år er mulighed for, at Amatørteatret Fyrkatspillet kan gøre sit til at levendegøre vores fælles historie.
Med venlige hilsener
Lars Christian Nørbach
Museumsdirektør, ph.d.



For 10. gang er der vikingemarked på Sildehagen i Hobro.

Ruth Carlson passer gryderne Kaj Børge Jung Pedersen og Ruth Carlson hjælper hinanden med suppen på Sildehagen Christian Nannerup sørger for brænde/pinde til bål ophænget til brændenælde pandekagerne. Fyrkatspillet på Sildehagen Gry Nannerup steget brændenældepandekager

I de 10 år har Fyrkatspillet været med og aktiv på Vikingemarkedet.

Der er 200 vikinger på Sildehagen og når gæsterne/besøgende forlader Sildehagen er der fælles spisning for alle vikinger.

På 10. år er det Fyrkatspillet, der står for tilberedning/servering af maden til de 200 vikinger , som befinder sig på vikingemarkedet på Sildehagen. Menuen består jo selvfølgelig af lammekøller . Desuden er det undtagelse fra taffelmenuen til Fyrkatspillet på Fyrkat, idet der også bydes på svinekam. Tilbehør er de grove grøntsager fra vikingetiden.
Menuen serveres lørdag aften. Det er Fyrkatspillets taffelgruppe , der står for indkøb og tilberedning og servering og rengøring af grillrist m.m.

Det er skuespilleren Kaj Børge Jung Pedersen , medlemmer af taffelgruppen Hans Holst Sørensen og Erik Gildsig , der er på stegeholdet i år. Erik Gildsig har været med i spillets taffelgruppe helt fra begyndelsen og han har også, såfremt han har haft mulighed for det feriemæssigt, arbejdet med traktementet i forbindelse med vikingemarkedet.

Tilbehøret til lammekøllerne og svinekammen , er jo en grov salat grøntsager m/tyttebærdressing og groft brød bagt hos Guldbageren på Mariagervej, efter en opskrift fra Moesgaard Museum.
Der bliver dækket et lang bord på hele Sildehagen. Vikingerne har selv træ tallerkener . Der er hyggeligt samvær og en god stemning.

Fyrkatspillet stiller med godt 20 FYKATVIKINGER på Sildehagen. Fyrkatspillet har 2 boder på Vikingemarkedet. Vi har en bod , hvor de der ikke fik taffel i forbindelse med Fyrkatspillet "Vølvens Hævn" , nu kan komme og tage frokost i boden nærmest indgangen . Her serveres der Vikingesuppe med grove grøntsager , lammekøller, salat og fladbrød m/tyttebærdressing . Desserten kan købes i vikingeteltet lige overfor vikingeteltet med lammekøller . Desserten er en lækker brændenældepandekage til 5 kr.

Ligesom sidste år har Fyrkatspillets kampgruppe deres professionelle kamptræner Jon Kold med Sildehagen. Kampgruppen laver sit eget show på vikingemarkedet og de laver også et optrin med Kampgruppen Garm fra Herning. Fyrkatspillets Kampgruppe har nemlig også været på vikingemarked på Trelleborg og her mødte de Kampgruppen Garm, som også skal med til markedet på Sildehagen.

Fredag aften den 3. august er medlemmer af Fyrkatspillets kampgruppe på Store Torv med Hobro Handelsstandsforening i forbindelse med Open By Night.

Med vikingehilsen
Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
Formand
 



Belægningsprocenten på årets Fyrkatspil

2012-06-20
Af Hanne Øxenholt

Selv om belægningsprocenten på årets Fyrkatspil var lidt lavere end sidste år – 85,2 imod 95,8, ser Fyrkat-vikingerne tilbage på det 26. vikingespil med stor glæde og tilfredshed. 

Vi havde ikke solgt alle pladser i Pinsen, men ellers har der været solgt ganske godt de andre dage. En delturister tog også chancen og købte billetter i porten til Møllegården ligeinden forestillingen, fortæller formand Jytte Frederiksen. 

Selv de mindste udsving tæller i belægningsprocenten, når der kun er 120 pladser i det smukke vikingehus, og det glæder formanden, at der især var mange børn i år. 

Mange af de 1753  tilskuere, der fandt vej tilden imponerende Onsild Ådal i år for at se Vølvens Hævn, gav da også spillets folk god respons. Mange glædede sig over den stemningsfulde start på spillet, da Vikingeskibslauget Fyrkat vikingeskib Marsk blev roet  ind til kysten  fra Fyrkat Engsø, af de medvirkende skuespillere i Vølvens Hævn. 

Under selve forestillingen var det ikke kun de fine skuespil præstationer, der blev lagt mærke til. Mange blandt publikum roste de flotte, applikerede dragter til de kristne og de mange smukke, nye dragter i hør og uld. Også våbnene vakte opsigt, og kampene har vundet større indpas i forestillingen medkrigere, bevæbnet med vellignende sværd, skjolde og økser. Her blev især de krigeriske piger med deres drabelige og smukke læderhjelme bemærket. 

.Også autentiske vikingeinstrumenter er kommet til, og de majestætiske bannere, der faldt ned med de kristne symboler, gav også forestillingen et præg af elegance. 

Som noget nyt i år havde Fyrkatspillet stillet et telt opsåledes, at publikum kunne gå ind og sætte og få en kop kaffe m.m. i pausen. Publikum gav udtryk for, at de var glade for teltet ,også når de efter en forestilling med efterfølgende vikingetaffel,  ventede på, at der blevdækket op til "landets bedste vikingetaffel" inde i langhallen. 

Nu vendes blikket så frem ad mod 2013-forestillingen, hvor Fyrkatspillet atter åbner portene til vikingehuset på Fyrkat, men ind i mellem skal et julespil med totalteater på Hobro Teater lige op at stå


2012-06-15
De første spæde skridt på vej mod Fyrkatspillets julespil 2012


billede nr. 14

Foto: Marianne Andersen

De første spæde skridt på vej mod Fyrkatspillets julespil 2012 blev taget, da det indledende møde blev holdt tirsdag 12. juni på i foredragssalen på Hobro Bibliotek. Her var 30 interesserede mødt frem for at høre instruktør Anders Baggesen, skuespiller ved Aarhus Teater, fortælle om de tanker, han og forfatter Jørgen W. Larsen har gjort sig om den røde tråd i årets spil. Om Danmarks Ældst bevarede bryggerianlæg H I Bies Bryggeri, hvor der stadig bryggers øl.
 Et endelig manuskript ligger der nemlig ikke endnu, for stykket skrives først, når de sidste roller er besat efter casting lørdag 11.august.
Når Anders Baggesen, der også var instruktør af2011-stykket, alligevel gerne nu vil lufte tanker og idéer om den fortsatte historie, bygget op omkring bryggerfamilien Bie, ligger det i, at han gerne vil vække interessen hos borgere med en skuespiller i maven.
Således drømmer instruktøren blandt andet om at finde et ungt par, der har flair for dansens og sangens glæder, og som kan spillebryggerens søn og svigerdatter – naturligvis med alle de intriger og altdet drama, der hører sig til i et vaskeægte julespil.
Fælles for skuespillere, dragtfolk, lys- og lyd personalet, børn og voksne i julespillet er, at de arbejder på at give publikum en unik oplevelse på det gamle Hobro Teater med premiere den 30.november og til og med den 9. december 2012.
En lang og spændende proces er begyndt med det mål at få godtfolk fra Hobro og omegn i julestemning igen i år, og der er brug for alle frivillige – store som små.
Instruktør Anders Baggesen understreger, at ingen roller er besat før efter 11. august, så alle med mod på at være med i et professionelt amatørteater med indlagt musik kan nu bruge sommerferien til at overveje at blive en del af teamet bag forestillingen, hvor der er plads til både til magi, sjov, alvor, pjat og musik . Hvordan går det medbryggerfamilien, øl brygningen, bryggernisserne og hvem kommer på besøg i år? Det bliver totalteater som i 2011 - en magisk og musikalsk juleforestilling for hele familien på Hobro Theater .
Fyrkatspillet har vedh. fotograf Marianne Andersens billeder.
Billede nr 14 , hvor der er tre personer , vil vi for en ordens skyld nævne navnene. fra venstre Marianne Nielsen (bryggerfamiliens stuepige) , Niels Tue Isaksen (Hans Jacob Bie, brygger), Helle Wolder Christiansen (Petrea Severine Bie, gift med Hans Jacob Bie)

Stor hilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen
 


2012-06-14
Stormøde om Julespillet 2012
af Jette Veggerby

Tirsdag den 12. juni blev de første nisseløjer og intriger spundet i Julespillet 2012 på loftet over Hobro bibliotek, der de næste 5 måneder bliver tilholdssted for amatørteatret Fyrkat, der ud over det kendte vikingespil også står for Julespillet.

Vanen tro var det Jytte Frederiksen, der bød velkommen til de 30 fremmødte, som var en skøn blanding af gamle kendinge og nye spændte ansigter – alle med den fælles gejst for at give publikum en unik oplevelse i det gamle Hobro Teater i starten af december.

Efter velkomsten fortsatte instruktøren fra sidste år, Anders Baggesen, skuespiller fra Århus Teater, med at fortælle om det han og forfatter Jørgen W. Larsen tænker skal blive den røde tråd i det kommende spil. For lige nu er det kun gisninger, ønsker og drømme der udgør indholdet i et perfekt Julespil, da spillet først skrives, når de sidste roller er besat efter casting lørdag den 11. august på loftet over Hobro Bibliotek.

Anders Baggesen fortæller levende omkring historien om bryggerfamilien Bies, der nu måske er rykket hen til ca. 1900-tallet, hvor Hobro Teater blev indviet – og måske kommer dette til at blive en scene i spillet. På den anden side drømmer instruktøren om at finde et ungt par, der har evner i dansen og sangens glæder, og som kan spille brygger søn og svigerdatter – naturligvis med alle de intriger og alt det drama, der hører sig til.

En lang og spændende proces er begyndt for at godtfolk fra Hobro og omegn kan komme i julestemning igen i år og der er brug for alle frivillige – store som små – og instruktøren understreger, at ingen roller er besatte før efter den 11. august, så har du mod på at være med i et professionelt amatørteater med indlagt musik, så mød op og kom med i Fyrkat-familien, hvor der er plads til både sjov, alvor, pjat og musik!
 


20120602
Fyrkatspillet har anskaffet et telt således,
 at publikum i pausen kan opholde sig i teltet. Det er rart, at man kan komme i ly for eventuel regn/vind. Fyrkatspillet har sat teltet op, som et forsøg på, at gøre det mere behageligt for publikum, når der evt. kommer en byge . Publikum roser os for, at det nu er muligt , at man kan komme i læ/ly, såfremt der bliver regnvejr. Ventetiden til at taflet er parat går hurtigt, fordi folk ikke bliver utålmodige i ventetiden. Der var et ekstra taffel i aftes torsdags, det var Fyrkatspillets hovedsponsor Sparekassen Hobro, der havde et taffel for inviterede gæster.

Fyrkatspillets billetsalg er parallelt med sidste års billetsalg. Der er stadigvæk billetter tilbage til eftermiddags- og aftenforestillingerne. Der er billetter tilbage på taffelaftener ( www.fyrkatspillet.dk  ). Vi gør for en ordens skyld opmærksom på, at der som sædvanlig også er billetsalg til aftenens forestilling i Møllegaarden 1/2 time før hver forestilling.

I Fyrkatspillets forestilling "Vølvens Hævn" bliver Vølvens gravnævnt. Publikum er meget interesseret i at se de "fritlagte grave udenfor ringvolden". "Gravene blev jo frilagt" i forbindelse med Mærsk fondens donation til renovering af stolpehullerne og plancherne på ringborgen m.m. Det er en flot og en smuk renovering.

Derfor har Fyrkatspillet som noget nyt givet publikum til "Vølvens Hævn", mulighed for at høre en af skuespillerne, Søren Bragh Frederiksen , fortælle og vise, hvor "Vølvens grav, grav nr 4" er på Fyrkat. Orienteringen om graven tager max.8 minutter, hvis der er interesse for det.

Lørdag, den 9. juni 2012 efter forestillingen kl. 15.00 fortæller professor Else Roesdahl fra Aarhus Universitet kort om kvinden fra grav nr. 4.Fyrkatspillet er meget glade for, at Else Roesdahl, (historisk konsulent for "Vølvens Hævn" ),vil fortælle om fundene i grav nr 4.

Vikingehilsen

Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen


2012-05-16
Forord af H.C. Maarup Borgmester
Fyrkatspillet 2012
For 26. gang kan vi nu glæde os til at tage del i et historisk drama med både kant, vid og
bid. Og det er helt bevidst, jeg skriver ”tage del i” – for skønt vi som publikum ikke er
med i selve spillet, så har vi jo også en rolle. Nemlig rollen som beskuer, betragter og
modtager.
Når vi så ved, at årets fyrkatspil hedder ”Vølvens Hævn” – så kan man jo næsten ikke
undgå at indtage rollen som tilskuer med en lille frydefuld gysen i maven.
For Vølven var jo ikke helt ufarlig. Hun var spåkone, sandsigerske, fremtidskigger. Hun
var datidens overvismand, og hun havde helt bestemt magten over både hvid og sort
magi. Og sikkert også en del politisk magt.Hun kunne fortælle om kommende gode tider
med krigsbytte, sejre, fremgang og held – men hun kunne også tage magten, viljen,
livslysten fra enhver, der kom hende på tværs.
Den mystik, der omgærder Vølven, dette kig ind i overtroens, det okkultes verden, hvor
ting kan gå i opfyldelse eller afværges med urter og besværgelser og kontakt til det
hinsides – det tryllebinder os. Måske fordi, vi netop selv lever i en hverdag fuld af
realisme og en kalender, der nok kunne trænge til lidt magi ind i mellem.
Derfor glæder jeg mig meget til at overvære – og tage del i – årets fyrkatspil. Jeg glæder
mig til lidt magi i hverdagen.
Venlig hilsen
H.C. Maarup
Borgmester


2012-05-16
Forord af Frank Kristensen Direktør, Spar Nord Mariagerfjord
Banken støtter op for 26. gang

Så er vi atter klar til at sætte kursen vest for Hobro, hvor vi med spænding ser fremtil premieren på
årets Fyrkatspil "Vølvens Hævn".

Vølver siges at være omgivet af trolddom og spådom, og vi er spændt på at opleve, hvad
forfatter Jørgen W. Larsen og hele holdet bag Fyrkatspillet vil udsætte os publikummer for i år.

Vi behøver dog ikke nutidige Vølver for at spå og rådgive os om, hvad det er derreelt venter os på Fyrkat.

Vi ved, at der venter os en intim og spændende forestilling, hvor de veløvede skuespillere folder sig
ud på helt klods hold i de enestående unikke rammer i Langhuset på Fyrkat.

Vi ved, at der på aftener med taffel vil brede sig en en skøn duft af grillstegt lam, som vi så kan se frem
tilsætte tænderne i, når forestillingen er slut.

Vi ved, at spillet vil trækker hundredevis af tilskuere fra nær og fjern til Fyrkat.

Vi ved, at Fyrkatspillet er et kulturelt Fyrtårn, der er med til at markedsføre vores dejlige by og kommune.

Vi ved, at mange frivillige har fundet glæde og sammenhold ved at bidrage med et utal af frivillige arbejdstimer
således at spillet nu har kunnet afvikles i 26 år i træk.

Som lokal Bank har vi bakket økonomisk op om Fyrkatspillet gennem alle 26 år, og Iår er ingen undtagelse.
Her har Banken med en donation sørget for nyt kampudstyr og dragter til vikingekampgruppen.

Vi ønsker hele holdet bag Fyrkatspillet held og lykke med årets spil, og ønskerpublikum rigtig god fornøjelse.


Venlig hilsen
Frank Kristensen
Direktør, Spar Nord Mariagerfjord
 



2012-05-16
Forord af Else Roesdahl
Vølvens Hævn
Det er nu på seksogtyvende år, at Fyrkatspillet opfører et spændende vikingedrama – denne gang med en lidt uhyggelig titel, der signalerer hedensk hævn. Men mon ikke det hele ender godt, ligesom det plejer. Jørgen W. Larsen har skrevet stykket, som foregår i en opbrudstid: i overgangstiden mellem hedenskab og kristendom – da kristendommen for 1000 år siden var ny som Danmarks officielle religion, og de sidste hedninge havde vanskelige forhold, når det kom til konflikter, selv om dagligdagen normalt var fredelig nok. Her er uvejr og bortførelser og venskaber og skjulte aftaler og kvindelist og meget mere. Igen er en af hovedpersonerne den usædvanlige kvinde, som blev begravet med mange mærkeligt ejendele på borgens gravplads – lige uden for huset, hvor spillet opføres. Hun må have været en hedensk vølve og har gennem årene givet stof til flere Fyrkatspil, hver med sin historie om hende.

I det flotte rekonstruerede Fyrkathus kommer vi tæt på de mange gode skuespillerne og på spillet, og vi kan også beundre deres fine og omhyggeligt udførte dragter og rekvisitter. Samtidig kan vi under spillet og det efterfølgende taffel opleve selve bygningen og få en fornemmelse af, hvordan borgens huse i sin tid blev brugt. De har været fortrinlige til gæstebud og til ’teater’, altså fremføring af digte og anden underholdning for samfundets ledende mænd og kvinder. Med Fyrkatspillet kommer vi på flere måder tæt på vikingetiden. Jeg glæder mig igen i år!

Else Roesdahl

 


2012-05-16
Fyrkatvikinger kampklar

Med dragter til kampgruppen, en specielvikingehjelm og 10 håndsmedede økser har Fyrkatspillets kampgruppe fået etekstra pift.

Hjelm og dragter kommer fra vikingespillet på Lindholm Høje.

- Fyrkatspillet blev kontaktet af ledelsen fra Lindholm Højespillet, der tilbød os,at vi kunne købedragter og rekvisitter, da Lindholm Høje spillet skulle lukkes ned. Det var en stor investering, men økonomiskstøtte fra Spar Nordhar gjort det muligt for spillet ogsåat kunne anskaffe 10 håndsmedede økser. Det er en nyhedi spillet, derikke tidligere har kæmpet med økser. Flotte asketræshåndtagtil økserne skal vore fire dygtige håndværkere, derarbejder på fuldtid for Fyrkatspillet, have ære og ros for, siger Jytte Frederiksen, Fyrkatspillets formand.

Fyrkatspilletsvikingekampgruppe er et samarbejde med Fyrkatspillet ,Ung I Mariagerfjord ogØsterskov Efterskole. En flot kampgruppe,der i 2012-spillet "Vølvens Hævn" skal vise kampen imellem de kristne og de asatroende. Der ryger mange skjolde, for det går voldsomt forsig, når der kæmpes med økser og med sværd.

Foto Frants Thaning tekst Hanne Øxenholt



20120423
Fyrkatspillet rødvin og hvidvin kan købes i Kvickly :

Fyrkatspillet har for længst holdt vinsmagning, hvor dervar et flot fremmøde . Hvilken vin der skal vælges foregår ved afstemning, Demedvirkende var ikke i tvivl. Et stort flertal stemte for, at rødvinen skullevære AP Rosso, Italien, lavet på Corvina drue. Hvidvin: Nottage Hill,Australien, lavet på Chardonnay drue. Varehuschef Mikkel Janum ogtaffelgruppens formand Mariann Frederiksen var meget tilfreds og tilpas, da deforleden i Kvickly præsenterede vinen. Mikkel Janum har bestilt mange vinetiketteraf plakaten til "Vølvens Hævn", således at Fyrkatspillets vin nu kankøbes i Kvickly. Det er en populær gaveide.

Stor Vikingehilsen

Fyrkatspillet

mobil 23 30 03 08

Foto Erik Røgild


2012-04-22
Hvor ligger Vølvens Hævn begravet?

Det er igen tid til Fyrkatspil. Det er igen tid til at få gravet lidt i vores fortid, finde den gode historie i sparsomme vidnesbyrd om Danernes liv og ikke mindst blive underholdt derved. Netop det mestrer Fyrkatspillet på allerbedste vis - i år for 26. gang.

30 grave er blotlagt foran voldene på Fyrkat og kvinden fra ”grav nr. 4” har givet inspiration til årets skuespil. Kvindens gravgaver vidner om fortids heksekunst. Her lå altså Vølven begravet. Vølver siges , at kunne være fredelige spåkoner med evner udi helbredende ritualer, men de kunne også være ubehageligt magtfulde og fjerne livslysten fra enhver med sin trolddom. ”Vølvens hævn” må derfor så absolut være stærke sager og ikke noget at spøge med. Men lige nøjagtig det, er heldigvis hvad Fyrkatspillet gør – fanger alvoren og dramaet i historiens vingesus og tilfører en god portion ofte nutidig humor. Det er god underholdning.

Ifølge forfatter Jørgen W. Larsen udspiller skuet sig i usikre tider med tvivl om man skal holde sig til det kendte eller tro på det nye og uprøvede. Lige nu står vi jo så også i det nogle vil kalde usikre tider, hvor det ville være rart at kunne kigge bare lidt ind i fremtiden, men netop fremtiden er jo uhyggelig vanskelig at spå om. Og det er måske i grunden ikke så galt endda, at vi ikke kender morgendagen. Måske var det det, som nogle indså for over 1000 år siden, måske var det det, der gjorde Fyrkats spåkone - Vølven - hævnlysten, måske er det det, som gør årets Fyrkatspil spændende.

God fornøjelse til publikum og held og lykke til alle medvirkende med ”Vølvens Hævn”.

Torben Ladefoged, Erhvervsdirektør, Mariagerfjord Erhvervsråd
 


20120420
Nye toner i Fyrkatspillet

Men hovedsponsoren er stadig den samme

Musik, spillet ”live” på autentiske vikingetidsinstrumenter, bliver en af årets fornyelser i Fyrkatspillet, som stadig har Sparekassen Hobro som hovedsponsor. Den unge musiker Ida Wivel står med lyren, spillets formand Jytte Frederiksen med benfløjten, mens sparekassens adm. direktør Per Sønderup har ”taget en lur”.
Når lyset sidst i maj blænder op til premieren på ”Vølvens Hævn”, så er det 26. år i træk, at Fyrkatspillet opfører sin vikingeforestilling i det rekonstruerede langhus ved ringborgen.
År for år har manuskripterne, teknikken og skuespillerne udviklet sig. Men én ting er uforandret: Sparekassen Hobro har været hovedsponsor lige fra den spæde start til i dag.
Derfor lagde Per Sønderup, administrerende direktør i Sparekassen Hobro, forleden vejen forbi Fyrkatspillets øvelokaler på loftet over Biecentret i Hobro for at orientere sig om, hvilke nyheder der er i vente i årets forestilling.
Jytte Frederiksen, spillets formand, kunne straks fortælle om to nyskabelser. Dels indeholder ”Vølvens Hævn” en scene med tidsspring frem til vor tid. Det er aldrig sket før. Dels ledsages årets forestilling for første gang af levende musik, skabt på autentiske vikingetidsinstrumenter.
Instrumenterne består af en lur, et sæt trommer, en fløjte, der er skåret ud i en knogle, samt en lyre.
Fløjten er lagt i munden, og lyren er lagt i hænderne på en ny aktør i Fyrkatspillet, den unge Ida Wivel. Ida, der til daglig går i 2. G på Støvring Gymnasium, har i mange år spillet musik, og hun kan blandt andet se tilbage på et år på en klassisk musikefterskole i Holstebro.
Den unge nordjyde har tidligere været knyttet til vikingespillet Lindholm Høje, der lukkede sidste år. I Aalborg mødte Ida formanden fra Hobro, Jytte Frederiksen, der fik Ida til at søge sydpå til Hobro – hvor hun nu bliver en væsentlig brik i den musikalske fornyelse af Fyrkatspillet 2012.
 

2012-03-11
Hos Veebiees Fashion House ved Polititorvet i Hobro finder nye og anderledes vinduesdekorationer hver måned ind i vinduerne sammen med moderigtig tøj til kvinder i alle aldre.

Denne gang er det rekvisitter fra Fyrkatspillet, som kan ses frem til 26. marts. Hos Veebiees Fashion House er de anderledes rekvisitter et lige så godt blikfang som tøjet og der gennem sig som regel også en spændende historie i de - ofte gamle - ting. Igennem tiden har Veebiees Fashion House haft 136 forskellige temaer i vinduerne, lige fra militær, dinosaur, motorcykler, hvidstengruppen, bondegårdsdyr, dukketeater og gamle kaffedåser, men Fyrkat har ikke været på programmet før.

"Vi vil naturligvis også gerne lave en udstilling med Fyrkatspillet, da det er en vigtig del af Hobro og på mange måder byens varemærke" udtaler Veebiees Fashion House, der har valgt dette kalenderår til primært at præsentere spændende attraktioner.

Inspirationen finder Veebiees Fashion House også i emner, der er oppe i tiden, som f.eks. filmen om Hvidstengruppen lige som OL 2012 er sat af i kalenderen i juli måned.



2012.03.09
Kære Fyrkatvikinger

På bestyrelsens vegne vil vi gerne indledningsvis give udtryk for stor tilfredshed med forløbet af 2. stormøde og af gennemlæsningen af manus. Der er stor tilfredshed med manus.

Der indkaldes til pressemøde på Fyrkat i Fyrkathuset torsdag, den 15. marts 2012 kl. 16.00.

Vi vil meget gerne have, at så mange medlemmer møder op i vikingedragt som muligt. Dragt- og kostumegruppen har givet tilsagn om, at de gerne vil ”klæde medlemmerne i vikingedragter” til pressemødet.

Udlevering af dragter/støvler/sko foregår mandag, den 12. marts i Fyrkatspillets øvelokale over Bie Centeret i tidsrummet fra kl. 19.30 til kl. 20. Du skal helst selv komme og hente din dragt. Såfremt du er forhindret i at komme og hente din dragt på mandag på øveloftet, kan du bede en fra din gruppe om at tage en dragt med til dig. Du kan klæde om ude i Fyrkathuset.

Fyrkatspillet er vært ved en sandwich på pressemødet og byder på en forfriskning dertil. Dragtgruppen registrerer, hvem der deltager i pressemødet, så vi har et overblik over, hvor mange der kommer på Fyrkat.

Vi forventer, at der bliver taget et pressebillede af ”hele holdet” af de fremmødte Fyrkatvikinger. Vi har vores egen fotograf med til pressemødet.

Instruktør Frank Gundersen og forfatteren Jørgen W. Larsen vil på pressemødet orienterer lidt om årets spil ”Vølvens Hævn”. Årets plakat bliver præsenteret af PR-gruppen. Flyveren bliver præsenteret af vore sponsorer, der deltager i mødet.

Når pressemødet er slut, skal alle aflevere dragter/støvler/sko til dragtgruppen i Fyrkatspillets øvelokale. Da det er mange dragter, at dragtgruppen skal have hængt op og støvler der skal lægges på plads, vil dragtgruppen gerne bede jer om, at I lige har tålmodighed og afventer, at dragtgruppen kan få jer krydset af på udlånslisten og få dragterne hængt på plads.

Vi glæder os til at se jer til pressemødet torsdag, den 15. marts 2012 kl. 16 og god arbejdslyst med ”Vølvens Hævn”.
 


2012-02-05
Amatørteatret Fyrkatspillet indkalder herved til 2. stormøde til Fyrkatspillet 2012.

Fotos fra fyrkatspillet 2011 af Frants Thaning

Søndag den 12. februar 2012 kl. 14.00 i den store foredragssal på Hobro Bibliotek

Traditionen tro byder Fyrkatspillet på kaffe, the, saftevand og fastelavnsboller fra Guldbageren på Mariagervej.

I mødet deltager forfatteren og instruktøren for det nyskrevne manus til Fyrkathuset .

Forfatteren er skuespilleren på Aalborg Teater Jørgen W. Larsen
Instruktør er skuespilleren Frank Gundersen

Historisk konsulent professor Pernille Hermann Aarhus Universitet
Historisk konsulent professor Else Roesdahl Aarhus Universitet

Forfatteren fortæller om årets manuskript til forestillingen. Det bliver jo et særligt spændende manuskript og en anderledes forestilling, der opføres ude i Fyrkathuset ved Ringborgen Fyrkat.

Fire kendte arkæologer har afleveret arkæologiske genstande:
Arkæolog, museumsdirektør Lars Christian Nørbach
Arkæolog og museumsdirektør for Nationalmuseet Per Kristian Madsen
Arkæolog, professor Else Roesdahl, Aarhus Universitet
Arkæolog, professor Neil Price fra Aberdeen Universitet, Skotland

De fire arkæologer er da i hvert fald meget spændte på, hvad Jørgen W. Larsen har fundet på og hvordan de arkæologiske genstande er skrevet ind i årets manus.

Hvert år når den nye danske dramatik bliver læst op ved den første læseprøve, så er alle Fyrkatvikinger spændte på at høre , hvordan årets stykke er? Men i år forestiller Fyrkatspillets medvirkende, at hver enkelt af de fire arkæologer er spændt på ," hvad er sket med netop mit valg af arkæologisk genstand , som jeg har udpeget"? Arkæologerne vil jo også synes ,at det er interessant , at de bliver "medforfattere" til en handling, et spil til scenebilleder der fortæller/bringer medforfatternes arkæologiske genstande frem fra udstillingsmontren og ind i scenelyset. Forestillingen bliver meget dramatisk , men vi lover , at der nok skal være en munter undertone .

Jørgen W. Larsen og Frank Gundersen vil fortælle om de opgaver som alle de praktiske grupper bliver involveret i.

Manus udleveres og de der har valgt at blive skuespillere har den 1. læseprøve i forbindelse med stormødet.

I Fyrkatspillet er der blandt medlemmerne mange tilflyttere. I spillet kan man finde et godt socialt netværk og det en populær forening, som også tiltrækker børnefamilier.
Der vil blive brug for folk til pladsgruppen, dragtgruppen, taffelgruppen og til kampgruppen. Såfremt du er interesseret i at deltage i Fyrkatspillet 2012, men er forhindret i at deltage i stormødet, så skriv til Fyrkatspillet@mail. dk eller ring på 23 30 03 08.

Der er premiere på Fyrkatspillet den 25. maj og der spilles til og med den 9. juni 2012. Billetsalget er gået i gang. www.fyrkatspillet.dk

Med vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
formand
mobil 23 30 03 08


 



Billetsalget for fyrkatspillet 2012 starter 1.februar og Fyrkatspillet indkalder til 2.stormøde
 


2012-01-30
Datoer for prøver på Fyrkatspillet på Fyrkat 2012.
Hermed fremsender vi prøveplanen, hvor vi for en ordens skyld gør opmærksom på, at I ikke skal møde til prøve alle disse dage.
Når prøverne har kørt nogle gange, bliver der tilrettelagt en prøveplan , som regel time for time.
For at instruktøren kan tilrettelægge et prøveforløb , vil vi gerne vide, såfremt du har nogle absolutte afbud, så som runde fødselsdage, barnedåb m.m , til prøveplanen.
Fyrkatspillet vil gerne have jeres absolutte afbud til prøveplanen snarest således, at instruktøren kan tilrettelægge prøveforløbet.
Send jeres absolutte afbud til fyrkatspillet@mail.dk s


Februar:
Onsdag, 1. februar Billetsalget åbner.
Søndag 12/2 Stormøde kl. 14.00 på Hobro Bibliotek og 1. læseprøve
Tirsdag 21/2
Torsdag 23/2
Tirsdag 28/2

Marts:
Torsdag 1/3
Tirsdag 6/3
Torsdag 8/3
Tirsdag 13/3
Torsdag 15/3
Tirsdag 20/3
Torsdag 22/3
Tirsdag 27/3
Torsdag 29/3

April:
Torsdag 12/4
Tirsdag 17/4
Torsdag 19/9
Tirsdag 24/4
Onsdag 26/4

Maj:
Tirsdag 1/5
Torsdag 3/5
Tirsdag 8/5
Torsdag 10/5
Tirsdag 15/5
Fredag 18/5
Lørdag 19/5
Mandag 21/5
Tirsdag 22/5
Onsdag 23/5 Forestilling - forprøve m/ elever fra Julemærkehjemet
Torsdag 24/5 Generalprøve forpremiere
Fredag 25/5 Premiere kl 19.





Spilleplan 2012 for Amatørteatret Fyrkatspillet

Fyrkatspillet billetsalg åbner den 1. februar 2012
Der opføres 15 forestillinger, hvor der til hver forestilling er plads til 120 tilskuere.
Elektronisk billetsalg på Fyrkatspillets hjemmeside
www.fyrkatspillet.dk og på alle Turistkontorerne i Mariagerfjord Kommune
Såfremt du har spørgsmål vedr. forestillingen 2012
så kontakt tlf. 86 15 74 34 eller tlf 23 23 10 66

Forfatter er skuespilleren på Aalborg Teater Jørgen W. Larsen
Instruktør er skuespilleren Frank Gundersen
Manuskriptet bliver skrevet specielt til Fyrkathuset.
Der udleveres oversatte handlingsreferater på engelsk og tysk.
Læs nærmere på www.fyrkatspillet.dk

Uge 21
Fredag 25. maj 2012 kl. 19.00 Premiere m. taffel
Lørdag 26. maj 2012 kl. 19.00 Forestilling m. taffel

Uge 22
Tirsdag 29. maj 2012 kl. 19.00
Onsdag 30. maj 2012 kl. 19.00
Torsdag 31. maj 2012 kl. 19.00
Fredag 1. juni 2012 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Lørdag 2. juni 2012 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Søndag 3. juni 2012 kl. 15.00

Uge 23
Mandag 4 juni 2012 kl. 19.00
Tirsdag 5. juni 2012 kl. 19.00
Onsdag 6. juni 2012 kl. 19.00
Torsdag 7. juni 2012 kl. 19.00
Fredag 8. juni 2012 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Lørdag 9… juni 2012 kl. 15.00
Lørdag 9. juni 2012 kl. 19.00 Forestilling m. taffel

Forbehold for ændringer



 


2012-01-24
Dramatiske muligheder i udgravninger.

Fyrkatspillet har haft sit første pressemøde med henblik på sæson 2012. Det var ikke nogen tilfældighed, at mødet blev afholdt på Hobro Museum, idet forfatteren, Jørgen W. L arsen godt kunne tænke sig at samarbejde med de historiske eksperter i sommerens spil i Vikingehuset på Fyrkat.

- Kom med jeres største og mest ubegribelige mysterier, så skal vi løse dem for jer, var Jørgen W. Larsens opfordring til historikerne.
-
Arkæolog, museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum havde et spændende indlæg bl. a. om to kvindegrave, en på Fyrkat og en ved Sebber, der ligger ca. 40 km. væk. Endvidere er arkæolog, professor Neil Price fra Aberdeen Universitet, samt arkæolog og museumsdirektør for Nationalmuseet Per Kristian Madsen og arkæolog, professor Else Roesdahl, Aarhus Universitet indbudt til at komme med inputs. De har alle fire peget hver peget på en arkæologisk genstand, som de gerne vil have , at forfatteren skal fortælle en historie om og som vil indgå i manuskriptet til Fyrkatspillet 2012.

I Fyrkatspillet er vi da glade for og ydmyge overfor, at fire så kendte arkæologer, interesserer sig for Amatørteatret Fyrkatspillet og har lyst til at "spille med" og udvælge en arkæologisk genstand til forfatteren.

Når arkæologerne fortæller/beskriver de genstande de finder i udgravningerne , så skal de fortælle om de resultater , som man videnskabeligt har arbejdet sig frem til.

Man kan dog være helt sikker på, at sommerens Fyrkatspil ikke bliver en snak om historiske facts eller en skråsikkerhed om, hvad der er foregået for mere end 1000 år siden, siger Jørgen W Larsen. Men jeg synes, det kan være spændende at se, hvad der sker med nogle historiske data, når de bliver bearbejdet af dramatikken og fantasien. Sagt på en anden måde skal fiktion og fakta arbejde hånd i hånd og ikke være hinandens modpoler.

I mødet deltog Fyrkatspillets instruktør på tredje år, skuespilleren, Frank Gundersen, en flok skuespillere, kostume-. taffel-. lys-, pr-, håndværkere- og økonomifolk, men også Fyrkatspillets samarbejdspartnere ungdomsskoleinspektør Lars Otte Koefoed Mariagerfjord Ungdomskole og forstander Mads Lunau fra Østerskov Efterskole , var der med interesserede elever. Fyrkatspillet indledte samarbejde med disse partnere ved forrige års spil, så derfor var adskillige af deres elever også mødt op og deltog med stor spørgelyst.
Men vigtigst af alt var forfatteren Jørgen W. Larsens afsluttende replik:
- Det er bare guf, hvad jeg har hørt.
Som sædvanligt starter billetsalget til sommerens Fyrkatspil onsdag, den 1. februar 2012 . Billetterne sælges online på www.fyrkatspillet.dk samt på alle Turistkontorerne i Mariagerfjord kommune. Premieren er fredag den 25. maj 2012 kl. 19.00 . Der opføres 15 forestillinger i alt . Der er to eftermiddagsforestillinger og 6 programsatte taffelaftener.


Med venlig hilsen
p..b.v.
Jytte Frederiksen
formand
mobil 23 30 03 08

 


2012-01-03
Pressemødet på Hobro Museum torsdag, den 5. januar kl.19.00

Invitation til pressemøde på Hobro Museum torsdag, den 5. januar kl. 19.00 .
Spændende seance på Hobro Museum, hvor arkæolog og museumsdirektør for Nordjyllands Historiske Museum, sørger for at Hobro Museum er åben.

Fyrkatspillets forfatter, skuespilleren Jørgen W Larsen har bedt Fyrkatspillet om, at tage kontakt til tre kendte arkæologer. Forfatterens opfordring og ide var at sige til arkæologien: "Kom med jeres største og mest ubegribelige mysterier, så skal vi løse dem for jer". Sådan at et Fyrkatspil ikke bare bliver en levendegørelse af historien, men føjer yderligere fabulerende lag til vores alle sammen individuelle fornemmelse af fortiden.

Forfatteren Jørgen W Larsen siger: Som dramatiker, er det vigtigt, at vi ikke ender op med en snak om historiske fakta eller en skråsikkerhed om, hvad der er foregået. Det som jeg synes kunne være spændende er, at dramatikken/fantasien træder til, hvor sagkundskaben må give op. Eller sagt på en anden måde, at fiktion og fakta arbejder hånd i hånd.

Lars Nørbach afleverer sit arkæologiske bidrag. Lars er jo på hjemmebane og er på Regionens sydligste museum i Vikinge Kommunen Mariagerfjord. Forfatteren Jørgen W. Larsen og instruktøren skuespilleren ,Frank Gundersen deltager i mødet, sammen med nogle interesserede Fyrkatvikinger.

På pressemødet vil der blive fremlagt arkæologiske genstande fra de tre arkæologer. Spændende for dramatikken/fantasien og et anderledes Fyrkatspil vil blive skabt .

På gensyn på Hobro Museum , Vestergade 21, 9500 Hobro

Stor vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08


2011-12-01
 Open-by-Night gav stort besøg i bryggerlejligheden i H I Bies Bryggeri i Adelgade nr 26.

2011-12-01 Open-by-Night gav stort besøg i bryggerlejligheden i H I Bies Bryggeri

På trods af vejret torsdag aften var der rigtig mange mennesker på gågaden i forbindelse med Handelsstandsforeningens open-by-night-arrangement.

Markedschef Arne Schade Hobro Handelsstandsforening tog flot imod og bød bryggerfolkene velkommen på Store Torv og stillede Hans Jacob Bie nogle spørgsmål til brygningen af Bies øl.

Et særligt arrangement forgik i den gamle bryggerlejlighed på 1. sal i H I Bies Bryggeri, hvor et bredt udsnit af skuespillerne fra juleforestillingen ”Nissebryg” med ”bryggerparret” Petrea og Hans Jacob Bie (Helle Wolder og Tue Isaksen) i front sang julesange, kendte og nyskrevne, for de besøgende, som havde fundet vej op ad trappen til lejligheden på 1. sal. Tue Isaksen, der for tiden har rollen som brygger Hans Jacob Bie i ”Nissebryg”, fortalte de besøgende i korte træk om juleforestillingen og foreslog dem at købe billetter til de 3 forestillinger der kommer i den kommende weekend.

Ca. 200 besøgende fra nær og fjern kom i løbet af de 3 timer arrangementet varede og fik et indtryk af og en orientering om, hvordan brygger Hans Jacob Bie og hans familie og tjenestefolk i 1859 havde boet i det flotte forhus, som en god ven i 1858, den dengang unge arkitektstuderende Jens Vilhelm Dahlerup, havde tegnet for bryggeren.

Søren Bragh Frederiksen bød velkommen og fortalte de mange besøgende udpluk fra den spændende historie om familien Bie og om bryggeriets historie og besvarede de spørgsmål, som mange af de besøgende stillede om bryggeriet og om bryggerlejlighedens fremtid. Næsten alle besøgende udtrykte utilfredshed med den måde, hvorpå kommunen på det seneste har disponeret over den flotte og interessante lejlighed. De havde hellere set, at lejligheden bliver møbleret sådan som bryggerlejligheden har set ud omkring 1900-tallet.

Med venlig hilsen Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen mobil 23 30 03 08


2011-11-05

I den dejlige bryggerlejlighed var der dækket med duge og sølvlysestager og med sølvfade der er købt på auktionen i Randers , da boet efter Ingrid Svendsen født Bie var under hammeren på auktionen i efteråret1988.Der var en god stemning i den smukke og særegne spisestue.

Fra julespillets start har Sparekassen Hobro bakket omjuleforestilling på Hobro Theater. Der har været spillet Nødde Bo Præstegaard,Jul i Gammelby og i 2010 opførte vi første afsnit ny dansk dramatik at"Jul over Himmerland" "Bryggeriet" og i år opføres"Jul over Himmerland" "Nissebryg" . De to afsnit kan sesuafhængig af hinanden fordi i præsentationen fortælles det , så publikum barekan komme og få det fulde udbytte af forestillingen "Nissebryg".

Hovedsponsor er også i år Sparekassen Hobro og det var RenéR. Astrup fra Sparekassen Hobro og Bjarne Hvirring , der var tilstede vedpræsentationen. Rene´ Astrup sagde i forbindelse med præsentationen af den 4.julespilsplakat, at det er glæde for Sparekassen Hobro at se, den store opbakning der er bag Fyrkatspillets julespil . Der bruges rigtig mange fritimerpå at få julespilsprojektet færdigt. Men René bemærkede, at der var glæde og forventning blandt de fremmødte.

Plakaten blev præsenteret. Fotografen er Erik Røgild, der eren trofast hjælper, når det gælder Amatørteatret Fyrkatspillets aktiviteter og det er spillet meget glade for. Vi var glad for at der blev taget nogle flottebilleder, af de nisser der er med i årets Fyrkatspil. Fotografen Erik Røgild var også tilstede ved præsentationen.

Unik Grafik Brith Jørgensen har designet plakaten, var sammen med fotografen tilstede ved præsentationen.

Instruktøren Anders Baggesen fortalte om, at det var en fornøjelse og god oplevelse at være instruktør for Amatørtearet Fyrkatspillet. Det er engagerede folk i arbejdsgrupperne og de medvirkende på scenen er velforberedte til prøverne, alle aldersgrupper - er koncentreret om at vi skal have det sjovt sammen og nå et godt resultat.

Anders Baggesen har fået frie hænder af forfatteren Jørgen W. Larsen til skrive til i manus. Det er en glad bryggerfamilie Hans Jacob Bie og hans kone Petrea får 8 børn i forestillingen. Der er mange problemer og genvordigheder , der sker jo mange nisseløjer i forestillingen, men vejrguderne spiller jo også bryggeren et pus.

Kapelmester Thomas Christiansen kendt fra Morskabsteatret ogogså kendt fra Aalborg Teater og Wilhelsborgspillet medvirker . Thomas ogAnders har skrevet nye tekster og sange.

Koreografen Dorte Mørch har også travlt med forestillingen.

Der er som noget nyt bygget et podie ud, for at publikum skal mærke nærheden med nisserne og de medvirkende. Gammeldags jul medjulesange, juletræer og med magi kort sagt en rigtig familieforestilling. Billetter sælges på www.fyrkstpillet.dk eller for de der ikke vil brugeelektronikken på at Turistkontorerne i Mariagerfjord kommune.
Jytte Frederiksen
Amatørteatret Fyrkatspillet
formand
23 30 03 08


2011-10-24
Her i efterårsferien har Fyrkatspillet stået for en aktivitetsweekend på Vikingegaarden Fyrkat. 12 Fyrkatvikinger var i gang derude og servicerede og fortalte de besøgende om Fyrkat og om vikingetidens mad. Der blev budt på en grov vikingesuppe med fladbrød.Der blev stegt og budt på lammekøller begge dage med grov salat med tyttebær . Fra smedjen kunne man høre ,at der også var aktivitet . Der blev smedet vikingekampøkser til Fyrkatspillet. Krigerne kamptrænede . Man hygger sig derude sådan en weekend med smukt vejr. Fyrkatvikingerne møder godt en time før , at turisterne kommer og spiser morgenmad sammen.

Når man er Fyrkatviking og også er med i juleforestillingen på Hobro Theater "Jul over Himmerland", kan blive nød til, men man får det indpasset, at skuespillerne lige springer ned i Fyrkatspillet øvelokaler over Biecentret og deltager i en prøve og senere er tilbage i Vikingetøjet på Vikingegaarden Fyrkat. Foto : Fotograf Erik Røgild var også på Vikingegaarden.

Med vikingehilsen Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen mobil 23 30 03 08


2011-10-17
Så tager Fyrkatspillet hul på 2. del af den nye danske dramatik "Jul over Himmerland" der opføres af amatører,
men som er skrevet af professionel forfatter og som iscenesættes af professionelle kunstnere.

Amatørteatret Fyrkatspillet har nu åbnet billetsalget til årets juleforestillingen for hele familien "Jul over Himmerland" 2. del ,der opføres på Hobro Theater. Billetterne sælges på Fyrkatspillets hjemmeside www.fyrkatspillet.dk. De der ikke har mulighed for at bestille billetterne derhjemme ved pcéren , kan som sædvanlig gå på Turistkontorerne i Mariagerfjord Kommune og købe billetter, når det drejer sig om billetter til Fyrkatspillets forestillinger, der har elektronisk billetsalg. I år kan vort publikum sidde og nyde maden i Theater Restauranten i ro og mag og ikke tænke på ,at de skal op i god tid i salen , for at sikre sig en god plads, for der er nemlig nummererede pladser i år.

Som noget nyt er der bygget et podie/scene ud i salen, således ,at det også bliver spændende for børnene/ og for det voksne publikum at følge, hvad der sker på podiet, tæt på publikum, med bryggernisserne og med de øvrige medvirkende.

Hobro Handelsstandsforeningen har en juletradition for at hente julenissen ved lemmen til Maltloftet. De mange nisser, der spiller med i forfatteren, skuespilleren Jørgen W. Larsens manuskript "Jul over Himmerland" holder sandelig også til på Bryghusets Maltloft i Bies Bryggeri. For nisserne, skal jo have et sted at bo, for at kunne lægge planer, for løjer og drillerier, når det nu snart er jul i Danmarks ældst bevarede Bryggerianlæg, Bies Bryggeri.

Der er 45 medvirkende på scenen på det smukke Hobro Theater. "Jul over Himmerland" har rigtig mange medvirkende børn og unge, ja faktisk folk i alle aldre. Den kendte instruktør og skuespiller Anders Baggesen, som har instrueret i 8 Vilhelmsborg spil, er instruktør for forestilling og Dorte Mørch er koreograf. De to vendelboer har arbejdet sammen i forbindelse med opsætning af revyer og forestillinger. De sætter begge pris på, at der er tempo på det, der foregår på scenen.

Der er premiere fredag, den 25. november kl. 19.00 , der spilles lørdag, søndag den 26. og den 27. november og lørdag den 3. og søndag den 4. december kl. 14.00. Det er et godt tidspunkt med en forestilling kl. 14.00 , for så kan børnenes forældre/ bedsteforældre, der har været i Hobro Theater om eftermiddagen, også nå at snuppe et julefrokostarrangement om aftenen.

Der øves i Fyrkatspillets øvelokaler over Bie Centret. Fyrkatspillet har bestilt et manus , der skulle være sjovt og fornøjelig for børn med magi og med nisser og med løjer. Med en glad bryggerfamilie der trives må man sige .

Fyrkatspillet julespil er blevet en tradition . Det er faktisk også noget særligt, at der bliver skrevet ny dansk dramatik et julespil , der handler om bryggernisser om ,at der er i en bygning , hvor der er et rigtigt maltloft.

Vi har hele anlægget bevaret , fra haven , ishuset , hele gårdanlægget , der brygges dejlig Bie øl - der dufter af øl i bryghuset, der er en restaurant og en dejlig velbevaret bryggerlejlighed. Det blåmalede køkken er intakt. Tjenestepigerne boede på loftet. Spisestuen i bryggerlejligheden er intakt med møbler og lysekrone, indbo fra den tidligere brygger Svendsen. der er stuk i loftet. Det er jo nok også et af de få steder , hvor der en spisestue med træpaneler og hvor de gamle porcelænsstikkontakter er bevaret og fungerer. Jo det er en perle. Men det er jo også et fredet anlæg.

Amatørteatret Fyrkatspillet Jytte Frederiksen

Brygger Hans Jacob Bie Bies Bryggeri var en god ven med arkitekten Jens Vilhelm Dahlerup
 

 

Arkivet klik her