Fakta:
Mariagerfjord Cykler


Foreningen Mariagerfjord Cykler blev stiftet i 2017.

Af:Jørgen Tøttrup

Målet er gennem intensiv træning, sammenhold og teamwork at give unge fra lokalområdet så meget selvtillid og tro på sig selv, at de får nyt mod til at gennemføre et uddannelsesforløb eller komme ud på arbejdsmarkedet.
Omkring 15-18 unge var i 2017 inde over projektet. Af dem nåede de otte målet med en afsluttende fem-dages cykeltur på 750 km til Berlin. Alle otte har sat kurs mod nye mål med lærepladser, uddannelse og job.
Projekt 2018 er netop indledt med ugentlige spinningaftner. 17. Juni cykles der igen mod Berlin.


 

Formand for Mariagerfjord Cykler Bent Ringgaard, Hobro, er glad for at kommunen vil bakke op om prosjektet
Fotoalbum
2017-07-04 Efter morgenkaffen hos Pajo Bolte iHobro - startede MARIAGER FJORD CYKLER - turen til Berlin



 

Cykelprojekt bakkes op af skole

Hårde og svedige pedaltramp falder fint i tråd med Hobro Produktionshøjskoles pædagogiske indlæring omkring sundhed og ernæring


Af: Jørgen Tøttrup

Foto: Erik Røgild

Hårde og svedige pedaltramp både til spinning og landevejscykling falder i den grad i tråd med den pædagogiske indlæring omkring sundhed og ernæring på Hobro Produktionshøjskole.
Derfor har skolen indledt et tæt samarbejde med foreningen Mariagerfjord Cykler. Hele skolen er på det nærmeste blevet en del af det frivillige projekt, og en halv snes af eleverne har givet hinanden håndslag på, at de nu går i skarp træning med henblik på at cykle til Berlin til sommer.
Seks af eleverne kommer fra skolens køkkenlinje, hvor køkkenlederne Rasmus Bjørn og Kenneth Kragelund i undervisningen drager nære paralleller mellem fysisk velvære og sund og ernæringsrigtig kost.
-Vi ved, hvad rigtig kost betyder i forbindelse med fysisk udfoldelse. Derfor er det oplagt, at vi aktivt bakker op om et projekt, som fysisk er meget krævende for vores elever, siger Kenneth Kragelund.
I fjor deltog to af skolens elever på køkkenlinjen, Benjamin Jensen og Thomas Povlsen, i projektet, og det er ikke mindst på baggrund af deres gode oplevelser, at Produktionshøjskolen mere målrettet har taget udfordringen op.
-For alle handler det om, at vi på den lange bane fremstår som sunde mennesker. Det ved vi voksne, men som ung kan det være svært eksempelvis at se meningen med at gå til spinning og sidde på en racercykel. Det samme gælder med den sunde kost. Derfor forsøger vi at skabe en slags relationskobling mellem motion og rigtig kost ved at sørge for, at de unge får noget ordentligt at spise forud for træningen. Det bliver altså elementer i vores pædagogiske indlæring, forklarer Kenneth Kragelund.
Han fremhæver også cykelprojektets sociale aspekt.
-Det giver sammenhold, når man har et mål, der tilpas sindssygt, siger Kenneth Kragelund med cykelprojektets afsluttende cykeltur til Berlin i tankerne.
En af de unge fra køkkenlinjen, der i år har valgt tilmelde sig cykelprojektet, er 20-årige Kirstine Madsen fra Hadsund. For hende er det projektets sociale aspekt med sammenhold, der har været drivkraften.
-Jeg ser frem til at lære nogle nye mennesker at kende på en lidt anderledes måde end bare at gå i byen, siger Kirstine Madsen.
Indtil nu er hun ikke blevet skuffet, om end det har været hårdt at deltage i de ugentlige aftner med spinning.
-Men det er spændende, og jeg ser da også frem til at sidde på en racercykel, når vi skal træne udendørs. En sådan cykel har jeg aldrig prøvet før, tilføjer hun.
Kirstine Madsen er på skolens køkkenlinje i gang med en cater-uddannelse med smørrebrød som speciale, men samtidig med at hun tilbereder lækker anretninger er hun sig også bevidst, at det i forbindelse med cykelprojektet er nødvendig med sund og ernæringsrigtig kost.
-Jeg er indforstået med at spise endnu sundere end jeg allerede gør. Der skal mere salat på bordet, smiler hun.
Det er i øvrigt ikke kun i relation til cykelprojektet, at sund og ernæringsrigtig kost er en del af hverdagen for de i alt 24 elever, der er tilknyttet Produktionshøjskolens køkkenlinje. I alle led handler det selvfølgelig hver dag om at tilberede den helt rigtige kost med masser af grøntsager både til skolens 80 egne elever og til omkring 15 personer tilknyttet Ressourcecentret i Handest.  Det er også det sunde, der præger det menukort, de ansatte på Tinglysningen i Hobro som fast kunde kan afgive deres bestilling efter. Der kan dog også indløbe ordrer, hvor ønskerne ikke nødvendigvis behøver at matche det, der tilberedes i hverdagen. Eksempelvis bidrog skolen forleden efter bestilling med menuen til Rosendalskolens julefrokost for 80 deltagere.
 

Produktionshøjskolens køkkenlinje bakker op om projektet. Fra venstre er det Kirstine Madsen, køkkenleder Rasmus Bjørn, Tobias Larsen, Jacob Bach Thomsen, køkkenleder Kenneth Kragelund og Huong Vu.


Kirstine Madsen fremhæver projektets sociale aspekt

-Det nytter noget

De otte deltagere i cykelturen til Berlin er alle kommet videre og har sat kurs mod nye mål

Af Jørgen Tøttrup

Foto: Erik Røgild

De otte unge, der i sommer gennemførte projekt Mariagerfjord Cykler med en afsluttende cykeltur til Berlin, er alle uden undtagelse kommet videre og har sat kurs mod nye mål.

-Det var simpelthen hyggeligt og superfedt at være med, siger en af de unge, Thomas Povlsen, Hobro.

Han har i snart tre år haft sin gang på Hobro Produktionshøjskole, og afslutter til februar sin uddannelse som cater. Det er i skolens køkken, han har fået den uddannelse, han fremad rettet satser på.

-Det gav mig et stort boost at være en del af cykelprojektet. Sammenholdet og venskabet med både unge og ældre i projektet, var bare helt fantastisk, storsmiler Thomas Povlsen.

Han var aldeles uerfaren på en racercykel, da projektet blev skudt i gang med spinning i efteråret 2016. Som de fleste andre oplevede han også flere styrt i forløbet med træning på landevejene. Heldigvis udramatiske styrt uden brud på hverken arme eller ben. Et par hudafskrabninger blev det dog til.

På anden vis kan han også mærke på kroppen, at han har gennemført et langt træningsforløb.

-Da jeg indledte træningen, vejede jeg 140 kilo. Nu er jeg nede på 110 kilo, og kiloene rasler fortsat af mig, jubler den 26-årige caterlærling.

Selvtilliden er vokset i takt med den nedadgående vægt, og Thomas Povlsen har lige som en anden af hans køkkenkammerater og Berlin-rytter Benjamin Jensen ikke undladt at fortælle omgivelserne om det fede ved at være med.

-Turen til Berlin var en ekstra bonus, men for mig var det mere det lange forløb med sammenhold og venskaber, der betød mest, fastslår Thomas Povlsen, som i øvrigt er med i spinningslokalet for at motivere det nye hold til at gøre en indsats.

Jack Petersen er også en af dem, der har stillet sig til rådighed som mentor for det nye hold.

-Det har været en fantastisk oplevelse for mig at være med. Det har givet mig selvtillid og troen på mig selv, siger Jack Petersen.

I forløbet dristede han sig sammen med en af de voksne ledere til at holde foredrag for Rotary, og han blev så afklaret om egen fremtid, at han satte sig et mål om at blive smed. Det ser ud til at lykkes.

-Jeg har gennemført grundforløbet på Erhvervsskolerne i Aars, og til februar starter jeg som smedelærling hos TL Byg, Aalborg, smiler Jack Petersen.

En tredje af deltagerne, Patricia Kajus Andersen har forfulgt sin drøm om at blive cykelmekaniker. Medio januar afslutter hun sin grunduddannelse, og hun har fået læreplads i Fri Bikeshop i Esbjerg med virkning fra 1. februar.

-Det betyder så, at jeg rykker mod syd, men planen har altid været, at jeg flytter efter min læreplads. Min uddannelse kommer i første række, skriver Patricia Kajus Andersen i et opslag på Facebook.

Tilsvarende positive fortællinger er der om de øvrige på 2017-holdet. Eksempelvis har en af deltagerne fået elevplads i it-branchen I Sverige, en anden dygtiggør sig på VUC, og de øvrige er aktive på private arbejdspladser.

Jack Pedersen og Patricia Kajus Andersen er begge kommet videre

 


Thomas Povlsen kalder det superfedt at være en del af projektet. Det har givet ham selvtillid samtidig med at vægten er gået ned fra 140 til 110 kilo
 
Cykelprojekt mod nye mål

Kommunen har blåstemplet projektet på den måde, at det lokale beskæftigelsesråd yder tilskud til det opsigtsvækkende projekt i 2018

Af Jørgen Tøttrup

Foto: Erik Røgild

Ruten bliver den samme som i år, når Mariagerfjord Cykler med frivillige ledere og unge fra bl.a. Hobro Produktionshøjskole efter intensiv træning til sommer sætter kurs mod Berlin. Men denne gang er der ny medvind til projektet, som i det forgangne år beviste sit værd. Resultatet af anstrengelserne blev, at otte unge som en ekstra triumf efter turen til Berlin kan glæde sig over job, lærepladser, uddannelse og ikke mindst en gevaldig portion selvtillid og nye kammeratskaber. Det har vakt genlyd mange steder, bl.a. i Mariagerfjord Kommunes lokale beskæftigelsesråd, som har stillet et økonomisk tilskud i udsigt til gennemførelse af det projekt, som netop er sat i gang. I fjor blev projektet gennemført helt uden kommunale midler. -Gennem forløbet er det blevet tydeliggjort, at projektet har forskellige sigter. Det handler ikke kun om fællesskab og sundhed, men projektet har også fået fat i og favner arbejdslivet, lyder det anerkendende fra fagchef Michael Tidemand, Arbejdsmarkedsforvaltningen i Mariagerfjord Kommune. Han siger, at nogle af de unge deltagere landede rigtig fint, og at projektet som sådan i en beskæftigelsesmæssig sammenhæng er interessant. -Kan det virkelig passe, at man ved at sætte nogle unge på en cykel også kan hjælpe dem beskæftigelsesmæssigt, spørger Michael Tidemand og kommer selv med svaret: -Det er mit indtryk, at alle havde meget ud af det. Det er uhyre interessant i en forvaltning, hvor vi normalt tænker sundheds- og arbejdsmæssigt på en anden måde, siger Michael Tidemand. Formand for Mariagerfjord Cykler Bent Ringgaard, Hobro, er glad for den kommunale opbakning, men naturligvis også for den enorme støtte, man i fjor og forhåbentlig også i det nye projekt nyder fra det private erhvervsliv. -Vi har fortsat brug for økonomisk hjælp til at gennemføre projektet, understreger Bent Ringgaard. Samtidig med at styregruppen er på jagt efter ny kapital, er man ganske langt fremme med forberedelserne til projekt 2018. Omkring 15-20 unge er rekrutteret til projektet, og ugentlige aftner med spinning er indledt hos Claus René i Hobro Helse Sport primært med Line Bøgh Wulff som ansvarlig for instruktionen. Når foråret nærmer sig – formentlig medio marts – indledes den udendørs landevejstræning på racercykler. Der venter minimum to ugentlige træningspas forud for starten til Berlin 17. Juni. Billedtekst:

 


Unge og frivillige ledere har indledt de ugentlige aftner med spinning i Hobro Helse Sport.
 

 

2017-07-04 Fotos fra cykelholdet MARIAGER FJORD CYKLER på vej til Berlin: Tilsendt af Jørgen Tøttrup