Nytårsparole 2015

 

Hr. Borgmester, kommissionsmedlemmer, samarbejdspartner, gæster og kære frivillige, velkommen til beredskabets nytårsparole 2015.

 

Frivillige Knud Byrge Christensen Bach, er død, den 10. november efter et års alvorlig sygdoms forløb. Knud blev 60 år.

Vi vil nu holde 1 min. Stilhed, jeg vil bede forsamlingen om at rejse sig.

 

Æret været Knud minde................

 

Tak.

 

Så er endnu et hektisk år gået på hæld i beredskabsafdelingen, og vi har haft rigtig travlt med mange opgaver.

 

Vi har i december haft mange behandlinger af fyrværkerisager, hvor Allan har brugt rigtig meget energi på at vejlede og godkende oplag af fyrværkeri, ud fra den devise at jo flere lovlige udsalgssteder jo færre ulovligt salg af fyrværkeri. Det mere ærgerlige er de ulykker med 3 dødsfald der skete i Mariagerfjord kommune. Men vi kan med hånden på hjertet sige, at de godkendte udsalgssteder i Mariagerfjord kommune, har overholdt alle regler for salg af fyrværkeri.

 

Der er gået 277 brandsyn i 2014. I den forbindelse vil jeg lige nævne at Beredskabsafdelingen også igen i år 2014, har nået 100 % brandsyn.

 

Vi har også i Beredskabsafdelingen haft travlt med at klare alle de kurser i elementærbrandbekæmpelse og førstehjælp m.v., der er væltet ind sammen med uddannelse af 10. klassen hver fredag.

Det har givet et økonomisk overskud til, at vi kunne overføre den besparelse på 370.000,- kr., som vi er pålagt i 2015 pga. strukturreformen.

 

Medarbejderne har løbet ekstra stærkt i år, da de også har løst nogle af mine opgaver, da jeg har brugt rigtig meget tid på møder omkring strukturreformen.

 

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at rose mine medarbejdere.

 

I skal alle 4 have en stor tak for samarbejdet i 2014.

 

Jeg ser frem til samme gode samarbejde her i 2015, som jo bliver det sidste år som Mariagerfjord Beredskab!!! Altså af navn, ikke gavn. J

 

På frivillig siden har de frivillige igen haft rigtig mange opgaver, som I har løst med stor ekspertise og gå på mod.

Så sent som opgaven i mandags med at feje jord og mudder væk fra en glat vejbane er et eksempel på, hvordan I frivillige gør stor gavn i det daglig, og spare mange penge for Mariagerfjord Kommune, og ikke kun er klar til at hjælpe når den store katastrofe indtræder, men at jeres uddannelse også kan bruges i det daglige beredskab.

 

Jubilæum:

I år har følgende frivillige opnået 10 års anciennitet for lang og tro tjeneste i Beredskabet.

Det drejer sig om følgende:

 

Tanja Vinther                     10 års anciennitet

Frank Pedersen                   10 års anciennitet

 

(vil I komme her op)

 

Udlever diplom anciennitet tegn og blomster.

 

Og endeligt har Verner Lakmann i år været med i 40 år, i 40 år, og skal i maj, havde egeblad af sølv påhæftet hans 25 års medalje hæderstegnets bånd. I dag når vi alle er samlet, skal du nu hæders med en blomst.

 

(vil du komme her op)

 

Udlever diplom og blomst.

 

Tillykke med det og tak for jeres lange og tro tjeneste i beredskabet.

 

 

RITS vagten:

Rekonstruktion og Integration af Traumatisk Stress, RITS gruppen er nu en fast del af Mariagerfjord kommunes tilbud til de ansatte, til stor gavn for de ansatte i Mariagerfjord Kommune, der har været udsat for en psykisk påvirkning, dermed også for selve kommunen. Dette er udført med så stor succes af RITS gruppen, at andre Beredskaber og Kommuner nu kommer på besøg den 4. februar til vores temadag, for at høre mere om dette velfungerende tilbud til de ansatte. Tak for det.

 

 

Fremtiden:

Hvad byder så fremtiden?

Jeg advarede kraftigt sidste år mod at flytte ansvaret for brandslukningen væk fra kommunerne, dette er heldigvis ikke sket.

 

Det økonomiske overskud vi har tjent i 2014 gør, at vi kan overføre den besparelse på 370.000,- kr., som vi er pålagt i 2015 pga. strukturreformen.

Det gør at der ikke bliver lagt op til de store forandringer på det frivillige beredskab i år 2015.

 

MEN Forandringer vil der helt sikkert blive fra 2016!

 

Hvad der skal ske fra år 2016 er ikke på plads, men vi arbejder alle Borgmesteren, Direktionen og medarbejdere på, at der også er et stærkt frivilligt beredskab i det nye beredskab Nordjylland.

 

Der arbejdes på at lave et beredskab med alle 11 kommuner i Nordjylland, med 4 underafdelinger for at kunne holde nærheden til borgerne. Mariagerfjord Beredskab bliver en underafdeling i et samarbejde med Rebild og Vesthimmerland kommune, hvilken jeg ser som en fordel for borgerne i vores kommune og også for det fremtideligt frivillige beredskab.

Jeg ser det som særdeles vigtig for samfundets robusthed, at der er en tilknytning til beredskabet ude i lokalområderne, og at beredskabet har et lokalkendskab.

Vi bliver udfordret med den store enhed i Nordjylland. Det må ikke ende i en stor regional organisation med langt til virksomheder og borgere. Vi skal finde en måde at organisere os på, så vi bevarer et lokalkendskab til geografi, til borgere og til virksomheder.

Det bliver vanskeligt, men det er ikke umuligt.

Vi bør alle, der er her i dag, arbejde på, at det stærke frivillige beredskab vi sammen har fået opbygget, vil bestå og blive udbygget i Nordjylland.

Vi skal ikke se denne struktur ændring som noget dårligt, vi skal se muligheden i den, også for de frivillige.

Et ordsprog lyder:

”Når forandrings vinde blæser er der nogle der bygger læhegn, og andre bygger vindmøller”.

Lad os nu sammen, få bygget en stor stærk brugbar vindmølle. J

 

Beredskabskommission:

Det er næppe en hemmelighed, at kommunens direktører er nogle erfarne herrer. De ønsker alle tre at fratræde deres stillinger i løbet af denne byrådsperiode. For at sikre en sammenhæng i kommunens udvikling, har byrådet bedt dem om at lave en plan for deres tilbagetrækning.

Derfor er der fra den 1. januar 2015 sket følgende ændringer for direktør Jørgen Basballe.

Jørgen er frigjort fra Teknik og Miljø-området, dermed også beredskabs området. Han vil fremover blandt andet fokusere på at afslutte de store byudviklingsprojekter i de fire hovedbyer. Jørgen fortsætter som direktør for Arbejdsmarked frem til den 30. juni 2015 og for Kultur & Fritid frem til han fratræder sin stilling den 30. juni 2016.

 

Jeg vil gerne i dag personligt benytte lejligheden til at takke for samarbejdet med dig, som startede tilbage i 2004, og som min direktør fra 2007.

Jeg har rigtig værdsat samarbejdet med dig i alle årerne, derfor skal du havde denne brandøkse, selvom du ikke er helt uddannet brandmand, men som I andre nok ikke ved, har vores tidligere direktør været i overtændingscontainer to gange i Thisted, udført højderedning i Tinglev og frigørelse i Aarhus m.v.

 

 

 

Som der står her:

”En brandøkse er ikke guld værd i menigmands eje, men har gennem tiden for brandmand og den borger han har reddet, været livet værd.

 

Så Jørgen se det som et symbol på min anerkendelse og taknemmelighed for et rigtig godt samarbejde.

 

Du må gerne gemme brandøksen i skuffen, hvis du ikke synes at den pynter, men tanken skal gemmes i hjertet.”

 

Jørgen vil du lige komme her op.

 

(Udlever diplom, blomst og økse til Jørgen)

 

Tak for din tro tjeneste i beredskabet. J

 

 

Tak til:

Til Hobro Politi skal der lyde en stor tak for samarbejdet med Mariagerfjord beredskab i år 2014. Vi i Beredskabsafdelingen ser frem til samarbejdet her i 2015.

 

Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at takke Falck med stationsleder Tommy D. Sørensen i spidsen, og de 5 brandstationsledere for et godt samarbejde i 2014. Jeg ser frem til stadig godt samarbejde i 2015.

 

Til slut skal der også lyde en tak til Beredskabsstyrelsen Nordjylland, ved blandt andet Kolonnechef Lennart Kvist og til Beredskabsstyrelsen Midtjylland ved blandt andet Kolonnechef Ole Mæhlisen, for hjælpen i 2014. Jeg ser frem til det samme gode samarbejde med Beredskabsstyrelsens afdelinger her i år 2015.

 

 

Afslutning

Til sidst vil jeg takke jer alle for fremmødet her i dag. Tak for den store interesse I har udvist, og den arbejdsindsats hver enkelt har udført for vort beredskab i det forløbne år.

 

Og på hele beredskabets vegne en meget stor tak til borgmesteren, kommissionsmedlemmer, direktør samt Fagchef for den interesse I udviser for beredskabet ved bl.a. at komme her i dag.

 

Med disse ord vil jeg ønske jer alle og jeres familie et godt nytår. TAK.

 

Hobro, 11.01.15

 

Johannes Holm Iversen

Beredskabschef