Studiekredsen Hobro
www.ihobro.dk

Til forside på ihobro.dk  
 
   
2017-12-31  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek har sit første arrangement
 i 2018 mandag, den 8. januar 2018 i den store foredragssal, der åbner kl. 13.00 og dagens musikarrangement begynder præcis kl 14.00.
Mange af de folk der deltager i Studiekredsens arrangementer , får lånt bøger mm på biblioteket og klaret ærinder inden foredraget går i gang kl. 14.00.
De Glade Amatører spiller et varieret program bl. a. har orkestret premiere på Kai Norman Andersens melodier "Musens" sang mm.
Der er offentlig adgang til Studiekredsens arrangementer. Det er sådan, lige meget om man er medlem/eller ej, så har man adgang til vore arrangementer. Er man ikke medlem betaler man 50 kr. og 10 kr. for kaffe/the pr foredrag/arrangement.
Arrangementet slutter kl. 16.00. Det er nu endelig lykkedes , for de der kommer i Studiekredsen fra oplandet, at de offentlige transportmidler nu passer således, at man kan nå at ´deltage i hele arrangementet inden bussen kører tilbage. Det er deltagerne, der er afhængig af , at busforbindelserne passer ,med vore arrangementer, virkelig glade for.
Langt de fleste af foredragene forgår i samarbejde med Folkeuniversitetet og det er faktisk derfor, at der er off. adgang til vore arrangementer.

Hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
 
 

2017

2017-09-25  
Mandag den 2. oktober 2017 kl. 14.00: Foredragssalen åbner kl. 13.00

Blæsten går frisk…..
Rundt om Limfjorden
Foredrag i lyd, musik og billeder af Grethe Hagensen og Bent Jakobsen

Limfjorden, Danmarks største indre farvand, byder på enestående natur, kunst – og kulturoplevelser.
Små færger og broer bringer os bl.a. til Mors, Fur, Livø og Venø, og der venter store naturoplevelser og masser af dejlige billeder fra landet rundt om fjorden med klostre, kirker og klinter.

Vi skal også besøge nogle af de steder, hvor forfattere og kunstnere gennem tiderne har boet og ladet sig inspirere: Kunstnerægteparret Nanna og Jeppe Aakjærs Jenle. Aksel Sandemoses Jante. Olga og Johannes Buchholtz` kunstnerhjem i Struer og mange flere.
Malerne Jens Søndergaard og fætrene Jens og Kristen Bjerre hører selvfølgelig med, men også nulevende kunstnere som Kirsten Klein, Erik Heide og Finn Have. Listen over afdøde og nulevende forfattere og kunstnere i Limfjordslandet er lang, men vi kommer omkring en stor del af dem.

Bibliotekar Grethe Hagensen og pressefotograf Bent Jakobsen har brugt mange måneder på at besøge de kringlede vige, som Limfjorden er så fyldt med.
Limfjordslandet er så rigt på oplevelser, at det kan være svært at begrænse sig. Men vi tager for os af ”retterne”. Tag med på en frisk tur rundt om Limfjorden!

2017-09-25 5 fotos til Studiekredsens foredrag
2017-04-12  
Foredrag mandag, den 24. april 2017.

Studiekredsen på Hobro Bibliotek Den store foredragssal på Hobro Bibliotek

Foredraget begynder kl. 14.00, men døren til foredragssalen åbner kl. 13.00

Cand. mag Poul Smedegaard Andersens foredrag "Fra Rosenholm til Ryvangen", hvor Studiekredsen tager emnet
om den danske modstand mod Nazi-Tyskland , Hornslet gruppen og om Hvidstensgruppen , nu hvor vi nærmer os den 4. maj .
Foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

.Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

 

 

 
2017-03-16  

Studiekredsen på Hobro Bibliotek . Den store foredragssal (døren til foredragssalen åbner kl. 13.00)

Mandag den 27. marts 2017 kl. 14.00:  

"Du er jo skuespiller Bjarne"

Højskolelærer og forfatter Bjarne Nielsen Brovst fortæller om sin tid som ung skuespiller på Aalborg Teater og på Jomfru Ane Teatret. Det var en periode fra 1965-67, hvor Bjarne Nielsen Brovst traf kulturpersonligheder, som kom til at betyde meget for ham. Det bliver en munter eftermiddag.

Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Med venlig hilsen

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

 
2017-02-27  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Mandag, den 6. marts kl. 14.00 Døren til foredragssalen åbner kl. 13.00.

Mandag den 6. marts 2017 kl. 14.00:
”Folkekære danske komponister”
Cand. mag. højskolelærer Poul Smedegaard Andersen fortæller og spiller på flyglet. Lad os åbne kisten til den danske sangskat. Møde lyset fra melodierne. Synge os glade i sangene og lytte til fortællingen om, hvem der skabte musikken.
Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg

Studiekredsen på Hobro Bibliotek
mobil 23 30 03 08

 

 

2017-02-20  
 
2017-01-30  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek foredragssalen åbner kl. 13.00 .
Mandag den 6. februar 2017 kl. 14.00:
”Rundrejse i Portugal ved rejseleder Torben Brix”
Portugal er blevet et meget populært rejsemål. Landet har smuk natur med eukalyptus- og korkegeskove, dejlige uspolerede byer med interessante bykerner. Klostre i den store og imponerende størrelse og i tilgift Porto og Lissabon med masser af charme og liv. Foredraget drager rundt i Portugal med billeder og historier, hvoraf nogle af dem vil være næsten sande.

Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
Billede fra Portu fotograf Torben Brix.

 

 

2017-01-22  
Mandag den 30. januar 2017 kl. 11.00 og kl. 14.00:
Kl. 11.00 ”Generalforsamling iht. foreningens vedtægter”

Generalforsamlingen afholdes i den store foredragssal på Hobro Bibliotek. Efter generalforsamlingen er der frokost bestående af 2 stk smørebrød + 1 øl eller 1 vand. Frokost og drikkelse er gratis og betales af Studiekredsen. Tilmeld jer til frokosten senest ved mødet mandag, den 23. januar 2017
Studiekredsen på Hobro Bibliotek vil gerne have antallet af bestyrelsesmedlemmer udvidet. Vi vil gerne være flere om opgaverne . Også opgaven med at vælge foredragsholdere/plalægning af udflugter mm. Studiekredsen har et medlem der tager sig af regnskabsføringen. Så derfor håber vi , at der er nogle folk, der vil melde sig til at tage del i bestyrelses samarbejdet i Studiekredsen på Hobro Bibliotek.

Mandag den 30. januar 2017 kl. 14.00:
”På cykel i Indien ved Gymnasielærer Poul Grønne Kristensen"


PÅ CYKEL I INDIEN.
Gymnasielærer Poul Grønne Kristensen.
Foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.
Foredraget beskriver en 1300 km. lang solo cykeltur gennem Rajasthan, Indiens største delstat. Turen går gennem små, fattige landsbyer og passerer en perlerække af eksotiske byer med mål i den eventyrlige ørkenby Jaisalmer. Foredraget går tæt på de mennesker, der mødes, samt på kultur, historie, religion og samfundsforhold i staten og i Indien som helhed. Foredraget ledsages af masser af flotte, farvestrålende billeder.Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.
 

 

 

 

Fem Fotos

På cykel i Indien ved Gymnasielærer Poul Grønne Kristensen
2017-01-17  
På bibliotekets første sal: Studiekredsen på Hobro Bibliotek mandag den 23. Januar 2017 kl. 14.00

”De Glade Amatører"

Studiekredsen på Hobro bibliotek får besøg af "De Glade Amatører". Syv friske spillefolk, som underholder med musik, syng-med-melodier og fællessang.
Der spilles i mange stilarter, men mest fra det gode gamle og kendte repertoire. Med mange instrumenter: harmonika, guitar, banjo, violin, bas og tværfløjte, og så synger de af hjertens lyst.
Der er noget for enhver smag. Døren til foredragssalen åbner kl. 13.00.

Alle er velkomne, men husk:
Kontingent for et helt år er 350.- kr. uanset tidspunkt for indmeldelsen. Foreningsåret følger kalenderåret. Entre for ikke-medlemmer er 50,- kr. pr. møde + 10 kr. for kaffe/the. Medlemmer betaler også 10 kr. for kaffe/the, selv om den medtages, da betalingen indgår i Studiekredsens regnskab. Husk selv at medbringe kop og brød.


(Få Studiekredsens komplette program på biblioteket).


 
2017-01-06  
Studiekredsen på Hobro Biblioteks foredrag med professor Uffe Østergaard. Døren til foredragssalen åbner kl. 13.00.
Mandag den 16. januar 2017 kl. 14.00:
”Europas Kirker ved professor Uffe Østergård"
Foredraget viser eksistensen af et antal mere eller mindre nationale "kirker" i Europa i dag, hvor "kirke" forstås som en værdineutral betegnelse for den institutionaliserede religion. Begrebet "kirke" er snævert bundet til kristendommen, men vi har brug for et ord, der dækker samme fænomen i andre religioner.
Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

 

 

01-01-2017  
På bibliotekets første sal: Studiekredsen på Hobro Bibliotek mandag den 09. Januar 2017 kl. 14.00

”Henrik - der klarede at komme tilbage"
Henrik Røde Jensen - arbejdersøn fra Frederikshavn, som skaffede Bill Clinton til Nordjylland, han var tour manager for store danske musikstjerner, og arrangerede koncert i Carnegie Hall i New York.
Henrik levede i overhalingsbanen og kom ud af kurs, men genvandt ejerskabet over sit eget liv.

Alle er velkomne, men husk:
Kontingent for et helt år er 350.- kr. uanset tidspunkt for indmeldelsen. Foreningsåret følger kalenderåret.
Entre for ikke-medlemmer er 50,- kr. pr. møde inkl. kaffepenge. Kaffe/te koster 5,- kr., selv om den medtages, da betalingen indgår i Studiekredsens regnskab, men husk selv at medbringe kop og brød.

(Få Studiekredsens komplette program på biblioteket).

   


2016
 

07-11-2016  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek mandag, den 14. november 2016 kl. 14.00

foredragssalen på Hobro Bibliotek Døren til foredragssalen åbner kl. 13.00

Med Røde Kors i Nepal.
Britt Sandvad er frivillig og indsamlingsleder i Røde Kors og har været på studietur i Nepal for med egne øjne at se hvordan genopbygningen efter det store jordskælv i 2015 skrider frem.
Turen gav Britt og resten af gruppen en enestående mulighed for at komme i kontakt med de mennesker, der var direkte berørt af jordskælvet. Men de fik også et godt indblik i perspektiverne i det længerevarende samarbejde, som Røde Kors har med en provins i Nepal for at gøre området bedre rustet til at imødegå fremtidige katastrofer og få styr på genopbygningen.
Britt vil fortælle og vise billeder fra sine oplevelser i de nepalesiske landsbyer og berette om de mennesker hun mødte på turen.

2016-11-01  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek mandag, den 7. november 2016 kl 14.00
Foredragssalen åbner kl. 13.00.

Bibliotekar Peter Birk "På Silkevejen".

Silkevejen er den ældgamle handelsrute over land, der forbinder Kina og Europa. Fra Kinas hovedstad Xi’an, nord om Tibet gennem Uzbekistan, Iran og Tyrkiet til Istanbul.
Byerne langs ruten blev velhavende kulturcentre med noget af verdens flotteste arkitektur. De mange karavaner gjorde dem til multietniske og multikulturelle samfund. Peter Birk er én dygtig fotograf.

Med venlig hilsen

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 
 
2016-10-23  

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

 Rejseforedrag "Helligt år i Rom" med Torben Brix.


Foredraget holdes på Hobro Bibliotek mandag, den 31. oktober 2016 kl 14.00
Døren til foredragssalen åbnes kl 13.00.

 Foredrag med rejsebogsforfatter og rejseleder Torben Brix om turen går til
Rom. Pave Frans har udnævnt 2016 til "Helligt år".Sidst der var helligt år
var i 2000, hvor Studiekredsens foredragsholder besøgte byen for at opleve
atmosfæren.

SE vedh . Beskrivelse af foredraget og billederne, som Torben Brix har
taget. Torben er også en dygtig fotograf.

 

 

Helligt år i Rom
 

Pave Frans har udnævnt 2016 til "Helligt år". Det har stor betydning for

Rom og Vatikanet hele året, hvor en række kirkelige højtideligheder og

markeringer har sat sit præg på byen, hvor  omkring fire

millioner pilgrimme og andre interesserede gæster Rom. Sidst der var helligt

år var i 2000, hvor Studiekredsens foredragsholder besøgte byen for at opleve

atmosfæren. Foredraget vil dels berette om de hellige års historie og

indhold, dels vise billeder fra år 2000 fra en række af de lokaliteter i

Rom, som er involveret. Vi skal gennem "Porta Santa" - Den hellige Dør i

Peterskirken, og kigge nærmere på Peterskirken og Vatikanet. Men vi skal

også ud i Rom, til Piazza Navona, Den spanske Trappe og Piazza del Popolo

og med aktuelle billeder fra februar og april 2016 opleve, hvordan

"Barmhjertighedens år" har sat sit præg på "Den hellige Stad."


 

 

2016-10-15  
Mandag den 24. oktober 2016 kl. 14.00:
Foredrag i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg
Studiekredsen på Hobro Bibliotek i den store foredragssal . Døren til foredragssalen åbnes kl. 13.00.

Menneskerettigheder racisme flygtninge.

Kunst og kulturhistoriker Finn Seidelins foredrag ”Menneskerettigheder” er et nyere begreb, ligesom racisme og migration. Det er begreber – og forståelser af virkeligheden, som har undergået store forandringer. Det vi i dag forstår ved disse ord er noget ganske andet end den forståelse, som lå til grund for disse opfattelser, da de blev "opfundet". Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.


Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
mobil 23 30 03 08

 

 

 

 

2016-10-03  
Studiekredsen på HOBRO Bibliotek i den store foredragssal mandag, den 10. oktober 2016  kl. 14.00

Viseeftermiddag med den kendte musiker og sanger Peter Abrahamsen
Foredragssalen åbner kl. 13.00


Musikeren, komponisten, forfatteren og sangeren Peter Abrahamsen kommer i
Studiekredsen på Hobro Bibliotek. Viseeftermiddag – med bl. sange af Evert
Taube, Jeppe Aakjær, Cornelis Vreeswijk m.fl. Peter Abrahamsen spiller på
guitar og vi glæder os til at høre den kendte musiker og sanger.

Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

 

 

2016-09-24  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek har mandag, den 3. oktober 2016 et foredrag om en langturssejlads med en ung familie . Foredraget holdes i den store foredragssal på Hobro Bibliotek kl 14.00 , hvor døren til foredragssalen åbnes kl. 13.00.

"På Sejltur gennem Europas floder".

Læn dig tilbage og tag med ned til sydens sol og varme. Sådan lyder opfordringen fra forfatter Malene Wilken, der med sit populære foredrag tager publikum med på en rejse, der byder på smukke bugter, store naturoplevelser og masser af tid til at være sammen som familie.
I foråret 2009 tog Malene Wilken på en to års langturssejlads med mand og børn (Marie på 2 år og Sebastian på 5 år).

Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

 

 

 

2016-09-05  
Studiekredsens udflugt til Skagens Museum

Studiekredsen på Hobro Bibliotek septemberudflugt går til det nyrenoverede Skagens Museum med de nye udstillingsfaciliteter tirsdag, den 27. september 2016. Når Studiekredsen arrangerer ture er prisen for udflugten den samme, om man er medlem/ikke er medlem af Studiekredsen.

Der køres med Døstrup Turistbusser. Der er toilet i bussen . Mødetid kl 8.30 og bussen ankommer på Hobro Rutebilstation kl. 8.15.

Der er en rundvisning/foredrag på 50 min. Studiekredsen skal nok sørge for , at alle kan høre og kan få fornøjelse af rundvisningen.

På udturen i bussen op til Skagen serveres der en sandwich og en æblemost er incl i prisen for turen 390 kr , incl. transport, entre m/rundvisning 50 min, frokost i Museums Cafeen. Drikke for egen regning. Det nyrenoverede museum, Thorvald Bindesbølle keramik, og de kendte Skagensbilleder. Efter hygge i museumshaven afsluttes med en tur til Grenen. Ankomst Hobro kl. 17.00.

 

 

 

2016-08-31  
Mandag den 12. september 2016 kl. 14.00:
Foredrag "Et barnelig i en kuffert".
Historikeren, phd., forfatteren og tidl. museumsinspektør fra Kvindemuseet i Danmark - Agnete Birger Madsen - fortæller om: Mødres drab på deres nyfødte børn. Agnete Birger Madsen siger, at mødrenes historie ikke er blevet skrevet før,” måske fordi den er så grum”? Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.
Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Forfatteren Agnete Birger Madsen
Forfatteren har gennem en årrække forsket i og skrevet om uægte børn og deres mødre, barnemord og hvid slavehandel/trafficking. Hun er således velbevandret i at behandle de mange forskellige kildetyper, der kan stykkes sammen til en dokumentation om dette emne: Mødres drab på deres nyfødte og ufødte børn i 1900 årenes første halvdel. I pressemeddelelsen om bogen skriver forfatteren og museumsinspektøren ved Kvindemuseet i Danmark, at deres historie ikke er blevet ”skrevet før, måske fordi den er så grum”. Det er sikkert rigtigt; en anden grund kunne være, at emnet ikke er let at få bundet sammen til en samlet fremstilling. Der er statistik, der kan tolkes på forskellig vis, der er personberetninger, fængselsprotokoller, fangejournaler, ugeskrifter for retsvæsen og for læger, avisartikler mm. Sammenbindingen sker her klart og pædagogisk. Desuden lægger Kvindefængslet på Christianshavn, København, dokumentation til en umiddelbar forståelse af de strafvilkår, som disse kvinder måtte udholde for deres forbrydelser.
Forfatteren vælger at opdele emnet kronologisk i tre perioder: fra 1900-tallet til 1920’erne, fra 1920’erne til 1940’erne og fra 1940’erne. For hver periode er udvalgt nogle konkrete skæbner, som gennemgås med belæg i kilderne, der præsenteres som original tekst, som derefter refereres og fortolkes. Avisernes omtale af historierne/forbrydelserne og samtidens syn på sagen fremlægges ligeledes klart med dokumentation og forfatterens kommentarer. Det dokumenteres bl.a., hvorledes samtidens moralske syn på fosterfordrivelse med årene mildnes og en forståelse for disse handlinger vinder frem for i 1973 at blive til lovgivning om fri abort.
Bogen bruger gennem sin fremstilling af enkeltpersoners historier en umiddelbar pædagogisk tilgang, nemlig de enkelte kvinders historier som værende forbrydelsen: Forbrydernes ulykkelige skæbne er indlysende!
Forfatteren redegør ikke for sin hensigt med bogen udover at formidle disse brudstykker af tragisk livshistorie. Bogen begynder in medias res uden introduktion eller beskrivelse af forfatterens tilgang til stoffet, afgrænsning eller perspektiv. Dette overrasker en smule, da forfatterens øjensynlig er ansat på Kvindemuseet i Danmark og har en ph.d. på området.
Med dokumentation i form af billeder og udskrift af originaltekster og en nøje og letlæst gennemgang af indholdet er bogen eller brudstykker herfra lige til at gå til som undervisningsmateriale i historie og samfundsfag i relation til den tids sociale forhold specielt blandt de nederste lag i samfundspyramiden.
 

2016-04-05  

Programændring i Studiekredsen den 25. april 2016 kl. 14.00

 

Programændring - vedr. foredraget i Studiekredsen på Hobro Bibliotek , mandag, den 25. april kl. 14.00, hvor døren til foredragssalen åbnes kl. 13.00.

 Det er blevet nødvendigt at udsætte det programsatte foredrag med professor Uffe Østergaard : "Grænser, pas og identitet i Europa". Dette foredrag tages på Studiekredsens program efter sommerferien. Vi beklager program ændringen.

 

I stedet for er der programsat flg. foredrag med - historikeren Per Nielsen der er en kendt foredragsholder i Studiekredsen med bl. a. foredragene om De Vestindiske Øer, men denne gang drejer foredraget sig om:

 

Kunst og videnskab i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg. Foredrag – om en gave til Frederik 3. i 1654 – Vi udforsker historien bag Nationalmuseets 21 malerier fra Brasilien. Det bliver en rejse til en fremmed verdens dyr og planter, historier om indianere, afrikanere og europæere, krig, våben og hverdagens redskaber. Det handler om botanik, zoologi, astronomi og andre videnskaber og er en fortælling om jagten på rigdom og om kongelige ambitioner. Alt sammen fortalt af tidligere museumsinspektør ved Nationalmuseet Per Nielsen og ledsaget af mange fine billeder.

 

Med venlig hilsen

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

 

 

 

 
2016-04-05  
På bibliotekets første sal: Studiekredsen på Hobro Bibliotek mandag den 11. april 2016 kl. 14.00

” Henrik Køhler fortæller om en familietur til Galapagos"
De første 7 dage bliver vi nærmest adopteret af en lokal familie. Vi er på skildpaddetur. Vi er til hest/muldyr midt i Santa Cruz’ s fugtige højland, hvor vi også er nede i en lavatunnel.
Pelikaner og søløver kæmper om rester hos fiskehandleren. Søløver sover til middag på bænkene. Vi prøver selv en sukkerrørsmølle og oplever en bambusskov med 20 meter høje bambus.
Alle er velkomne, men husk:
Kontingent for et helt år er 350.- kr. uanset tidspunkt for indmeldelsen. Foreningsåret følger kalenderåret.
Entre for ikke-medlemmer er 50,- kr. pr. møde. Kaffe/te koster 10,- kr., også selv om den medtages, da betalingen indgår i Studiekredsens regnskab, men husk selv at medbringe kop og brød.

(Få Studiekredsens komplette program på biblioteket
 

 

 

2016-03-27  
På bibliotekets første sal: Studiekredsen på Hobro Bibliotek
mandag den 4. april 2016 kl. 14.00

”Aktiv erhvervsmand. Aktiv pensionist"

Eneren, livsnyderen, fa-miliefaderen, forret-ningsmanden og enter-taineren Carl P. J. Chri-stensen har uendelig meget at øse af – og altid med et kærligt glimt i øjet.

”Han underholder i et tempo og med et enga-gement, så man skulle tro, at det var sidste gang, han fik lov til at fortælle sin historie.”

Det er en anderledes og kærkommen foredrags-holder, når Banko-Carl gæster Studiekredsen.Alle er velkomne, men husk:
Kontingent for et helt år er 350.- kr. uanset tidspunkt for indmeldel-sen. Foreningsåret følger kalenderåret.
Entre for ikke-medlemmer er 50,- kr. pr. møde. Kaffe/te koster 10,- kr., også selv om den medtages, da betalingen indgår i Studiekredsens regnskab, men husk selv at medbringe kop og brød.

(Få Studiekredsens komplette program på biblioteket).

 

 

 


 

2016-03-04  

På bibliotekets første sal:
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
mandag den 7. marts 2016 kl. 14.00


”Det jyske Klondike Brunkul"
Forfatteren og arkitekten cand. ark. Knud Simonsen beskriver det jyske klondike, der opstår i brunkulslejerne i 1940'erne, hvor arbejdere fra hele landet strømmer til. Det er her, de store penge kan tjenes - det er også her, de store penge kan tabes.
Men brunkulslejerne tiltræk-ker også folk, der søger ly for skattevæsenet, kreditorerne og politiet. Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Alle er velkomne, men husk:

Kontingent for et helt år er 350.- kr. uanset tidspunkt for indmeldel-sen. Foreningsåret følger kalenderåret.
Entre for ikke-medlemmer er 50,- kr. pr. møde. Kaffe/te koster 10,- kr., også selv om den medtages, da betalingen indgår i Studiekredsens regnskab, men husk selv at medbringe kop og brød.

(Få Studiekredsens komplette program på biblioteket).

 

 


 

2016-02-11  
 Mandag den 22. februar 2016 kl. 14.00 i den store foredragssal . Døren til foredragssalen bliver åbnet kl. 13.00:
Danske kvinders hverdag og livsvilkår i de sidste 400 år.
Vi hører om kvinder fra forskellige samfundslag, bl.a. om de prostituerede og barnemorderskernes elendige skæbner. Der bliver også tid til en debat om emnet. Foredragsholderen er magister Mette Gundel, og foredraget er ledsaget af en række billeder. Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

 MVH Studiekredsen på Hobro Bibliotek

 

 

 


2016-01-25  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek . Døren til foredragssalen åbner kl. 13.00
Mandag den 1. februar 2016 kl. 14.00:
En rejse med Carl Nielsen.

Cand. mag Aase Collin & organist Dorte Søndergaard spiller, synger og fortæller om komponisten Carl Nielsen, vores store danske komponist. Han var en enestående personlighed, hvis liv var spændt ud mellem kunst og kærlighed. I dette spændingsfelt begynder vores rejse i Carl Nielsens fodspor. Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
 
2016-01-18  
Mandag den 25. januar 2016 kl. 14.00 . Døren til foredragssalen er åben fra kl. 13.00:

Svømmepigerne der forførte Danmark i 1930`erne.

Journalist/forfatter Tommy Heisz fortæller historien om Jenny Kammersgaard, Ragnhild Hveger og ’Lille Henrivende’ Inge Sørensen.

Fortællingen, om de tre populære svømmepiger der forførte Danmark i 1930’erne, er meget mere end bare en sportshistorie. Svømmernes succes og popularitet var symbol på den brydningstid, som mellemkrigsårene var i Danmark. Arrangementet holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Med venlig hilsen

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08 

 

2016-01-03  
Foredrag om " Guldets historie" i Studiekredsen på Hobro Bibliotek med cand mag Nina Hald mandag, den 11. januar 2016 kl. 14.00. Foredragssalen åbner kl. 13.00 og foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Guldets historie er både fantastisk og forfærdelig, og vi skal høre mere om guldets og andre metallers kulturhistorie . Forfatter Nina Hald vil i sit foredrag fortælle om hvordan guld kan tryllebinde, og hvorfor guldet indtager en særlig plads i vores psyke, kollektive bevidsthed og fantasi. Af alle ædelmetallerne har guldet haft den største indflydelse på verdenshistorie – for i guldets (og guds) navn har den vestlige civilisation gjort sig fortjent til et ry for grusomhed, grådighed og bedrag. De seneste 7.000 år har smykker og genstande udformet af guld været en måde at signalere og fremhæve status på. Som Nina Hald pointerer: ”Grådighed kan stadig motiveres af guld – og guld indgår også stadig i jagten på magt og skønhed.”

Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

2016-01-01  
Mandag den 4. januar 2016 kl. 14.00 . Der åbent til foredragssalen kl. 13.00:

Romantik og store følelser.

Musikalsk causeri om danske og franske romantiske sange med Romantik og store følelser.

I løbet af dette arrangement fortæller cand mag i fransk Jeannet Ulrikkeholm om de smukke kærlighedssange, inden hun synger dem og akkompagnerer på guitar og lut. Publikum er med på fællessang. Hun fletter franske kærlighedssange ind i programmet. De fleste af de andre franske sange, hun synger, er gamle franske folkesange. Det hele oversættes. Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Med venlig hilsen

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

 

 

 

2015-12-12  
Foredrag på Hobro Bibliotek

" Dagliglivet i vikingetiden ".
Sarah Croix ph.d. middelalder og renæssancearkæologi
Aarhus Universitet / Sydvestjyske Museer
Sarah Croix holder foredrag i støtteforeningen Fyrkats venner i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.
Mandag , den 11. januar kl. 19.00 på Hobro Bibliotek i den store foredragssal kl. 19.00.
Sarah Croix, som er tilknyttet Aarhus Universitet kommer ofte på Kongens Fyrkat. Sarah er en spændende foredragsholder , som vi glæder os til at præsentere i Vikingekommunen Mariagerfjord .
Sarah beskriver sit foredrag:
"Med deres eventyrlyst og frygtløse krigeriske mentalitet, deres store konger og lange handelsrejser, fascinerer vikingerne os fortsat. Den historie viser dog ikke et helt billede af perioden. Et fokus på hverdagens liv i vikingetidens Danmark giver os et indtryk af en fortidig virkelighed, som nok er nemmere for os at forholde os til. Arkæologi i Danmark har i flere årtier bidraget til, at uddybe vores viden om datidens menneskers livsforhold i alle samfundslag: hvordan man boede, hvad man spiste, hvordan man klædte sig, og hvad man levede af. Ved at kigge nærmere på vikingetidens husstande, får vi et indblik i datidens menneskers verden, befolket som den var, af mænd, kvinder, børn, ældre, trælle og migranter".
Med vikingehilsen og på gensyn til vikingeforedraget
Fyrkats Venner
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08