Nyt i Mariagerfjord Kommune

www.ihobro.dk

  2015-01-06
 
Landsbyerne mødes til inspiration og oplevelse…
 

For 5. år i træk – og så må man vel godt kalde det en tradition – indbyder Mariagerfjord Kommunes Landdistriktsråd til Årsmøde tirsdag den 27. januar. Mødet afholdes i Arden Kulturhus kl. 17.00, hvor repræsentanter fra lokalråd m.v. i kommunens landsbyer sætter hinanden stævne til et særdeles relevant program med fokus på landsbyernes mange udfordringer.

 

Højskoleforstander Tyge Mortensen, Ryslinge, vil indlede mødet med et inspirerende foredrag med titlen ”Oprørsbevægelsen fra udkanten”. I konsekvens af at flere af fortidens naturlige fællesskaber – i form af bl.a. foreningsliv, lokale skoler, foreningsliv – er stærkt udfordret i landsbyerne, er der behov for nytænkning. Tyge Mortensen argumenterer for, at landsbyerne i fremtiden skal være et eksperimentarium for et nyt ”sammenhængende Danmark”. Tyge Mortensens store erfaring med udvikling af små landsbysamfund vil være et inspirerende input til årsmødedeltagerne.

 

Efter en velfortjent spisepause vil deltagerne blive fordelt i 4 emnegrupper, hvor der gives inspiration til det lokale arbejde.

Mariagerfjord Kommunes tekniske chef Lars Højmark vil præsentere kommunens nye trafik – og mobilitetsplan, der bl.a. beskriver sammenhængen mellem by- og trafikplanlægning, bæredygtig transport og tilgængelighed.

Seniorforsker Jesper O. Jensen, Aalborg Universitet vil belyse emnet ”Boligmarkedet udenfor de større byer” på baggrund af en nylig undersøgelse, der bl.a. tager fat i de udfordringer, der findes i relation til tomme boliger, tilpasning af serviceforsyningen og samarbejdet mellem kommune og lokalsamfund.

Kommunikationskoordinator Jesper Lemming, Ringkøbing-Skjern Kommune vil belyse emnet ”Landdistrikternes udfordring med manglende digital dækning” med baggrund i erfaringer fra Vestjylland.

Endelig vil Landsbyildsjæl Keld Jensen, Vestervig komme med et praktisk bud på, hvordan et mindre lokalsamfund har vendt afvikling til udvikling gennem diverse projekter.

 

I løbet af aftenen vil der desuden blive underholdning ved en ”rigtig landsbyiværksætter”, samt blive orienteret om Landdistriktsrådets arbejde.

Et højdepunkt bliver uddeling af prisen til ”Årets Landsbyildsjæl”. Blandt en god portion forslag har Landdistriktsrådet nomineret 3 kandidater:

  • Visborg Husflidsforening for en utrættelig indsats i forbindelse med ombygning af Visborgs tidligere skole til et dynamisk og kreativt husflidscenter.
  • Lars Baisgaard, Als for sin store indsats med etablering af lokale computerarrangementer for unge.
  • Flemming Rasmussen, Glenstrup for en lang række initiativer i bl.a. området ved Glenstrup Sø.

Prisen på kr. 5.000 – samt et kunstværk overrækkes af Formanden for Udvalget for Kultur og Fritid Jørgen Pontoppidan.

 

Formanden for kommunens Landdistriktsråd Jens Cæsar Jensen, Veddum, håber på et godt fremmøde, således at Årsmødet lever op til sidste års arrangement, der tiltrak ca. 110 deltagere.

Tilmelding foregår til anola@mariagerfjord.dk senest den 20. januar kl. 12.00.

 
Vedhæftede filer
Landdistriktsrådets årsmøde 2015 - indbydelse.pdf
 
Yderligere oplysninger

Souschef Jens Lykke - tlf. 97113505 eller Kultur- og fritidskonsulent Annette Øllgaard - tlf. 97113504.

 

  2014-11-27

 


Lysbilledforedrag:
Billedkunsten som øjenåbner på Hobro Bibliotek: Tirsdag 2. december kl. 19.00

Maleren Bjarke Regn Svendsen holder tirsdag 2. december kl. 19 på Hobro Bibliotek et spændende foredrag om billedkunstens virkelighedsgengivelse gennem de seneste 200 år. Der vil være glimtvise tilbageblik på kunsten i 1800-tallet fra guldalderens maleri frem til Skagensmalerne, Fynboerne og videre ind i det 20. århundredes utallige eksperimenter. Til slut vil Bjarke Regn Svendsen præsentere sit eget arbejde med nyrealismen i form af en rundtur i Kunstetagerne, hvor han netop nu udstiller med maleren Mogens Nielsen i udstillingen Syn på virkeligheden.
Foredraget sker i samarbejde med Folkeuniversitetet.
Entré: 50 kr. Gratis adgang for medlemmer af Mariagerfjord Kunstforening.

Bjarke Regn Svendsen er til daglig kunstnerisk leder ved Janus Bygningen og redaktør på Kunstmagasinet Janus.

Arrangør: Mariagerfjord Kunstforening/Kunstetagerne Hobro i samarbejde med Folkeuniversitet

Medvirkende:
Bjarke Regn Svendsen, maler
 
323 social- og sundhedshjælpere klar til ”TOBS” >>>>>>

Få en god start som familie i Mariagerfjord >>>>>>

Nyt fælleskøkken indviet med et sundt twist >>>>>>

Gratis energitjek til boliger >>>>>>

Landmandspar får Miljøpris 2014 >>>>>>

Med 3,735 mio. er der sat fokus på Idræt for Alle i Mariagerfjord >>>>>>

Frivillighedscenteret og breddeidrætsprojektet i nyt samarbejde >>>>>>

Fokus på jobskabelse til udsatte borgere >>>>>>

Elever på Mariager Skole vandt skolestartskonkurrence >>>>>>

Konstruktive info-møder om udbud på mindre håndværkeropgaver >>>>>>

Adventskonkurrencer på Hadsund Bibliotek >>>>>>

Kom i julestemning på Kulturhuset i Arden >>>>>>

Hemmeligheden bag et godt og lykkeligt parforhold >>>>>>

Anbragte børn i kommunen bliver tilbudt et sundhedstjek >>>>>>

Anbragte børn i kommunen bliver tilbudt et sundhedstjek >>>>>>

Kulturminister besøger Mariagerfjord Korskole >>>>>>

Over 600 skoleelever så Hans Kirk og Daglejernes Børn >>>>>

Digitale krav – også til foreninger >>>>>>

Hvem skal have tilskud fra Udviklings- og Talentpulje >>>>>>

Første spadestik blev taget til den nye midtby i Hobro >>>>>>

Alle nordjyske kommuner samles om fælles indsats mod spritkørsel >>>>>>

Mariagerfjord har netop haft sine bankforretninger i udbud >>>>>>

Planlægger generationsskifte i topledelsen >>>>>>

Informationsmøde om Hobro midtby >>>>>>
 

 

 

2014-11-02  
Planlægger generationsskifte i topledelsen
 

På byrådsmødet den 30. oktober 2014, godkendte byrådet i Mariagerfjord Kommune, en plan for et kommende generationsskifte i kommunens topledelse.

 

Byrådet har bedt direktionen udarbejde en plan for generationsskiftet, fordi man ønsker at fastholde og sikre en sammenhæng i den gode udvikling, som kommunen er i.

 

- Det er næppe en hemmelighed, at kommunens direktører er nogle erfarne herrer. De ønsker alle tre at fratræde deres stillinger i løbet af denne byrådsperiode. For at sikre en sammenhæng i kommunens udvikling, har vi bedt dem om at lave en plan for deres tilbagetrækning, forklarer Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune.

 

Ændringer pr. 1. januar 2015

Kommunaldirektør Niels Højgaard, vil i højere grad fokusere på en række udadrettede opgaver blandt andet i forhold til den regionale udvikling frem til, at han fratræder sin stilling 30. juni 2016. For at skabe rum til de mere udadrettede opgaver, vil:

 

Kim Jakobsen, nuværende økonomichef, indtræde i direktionen som økonomidirektør.

 

Nuværende direktør for Teknik og Erhverv, Jørgen Basballe bliver frigjort fra Teknik og Miljø-området. Han vil fremover blandt andet fokusere på at afslutte de store byudviklingsprojekter i de fire hovedbyer. Jørgen Basballe fortsætter som direktør for Arbejdsmarked frem til den 30. juni 2015 og for Kultur & Fritid frem til, han fratræder sin stilling den 30. juni 2016.

 

Nuværende direktør for Kommunal service, Jens Nørgaard overtager Teknik og Miljø-området og har det som sit ansvarsområde, indtil han fratræder den 31. december 2016. Jens Nørgaard bevarer ansvaret for Sundhed og Omsorg frem til den 30. juni 2015.

For at aflaste Jens Nørgaard på de serviceområder, han har i dag, bliver:

 

Peter Rasmussen, nuværende skolechef, konstitueret i en stilling som direktør for Børn og Familie med ansvar for Dagtilbud, Skole og Familie.

 

Ansættelse af nye direktører

I første halvdel af 2015 vil der blive ansat en ny direktør, som forventes at skulle dække Sundhed & Omsorg samt Børn & Familie, hvorefter Jens Nørgaard har Teknik og Miljø som sit primære ansvarsområde.

 

I løbet af foråret 2016 vil der blive ansat en ny kommunaldirektør og i løbet af efteråret 2016 skal der ansættes en ny direktør i stedet for Jens Nørgaard.

 

- Med denne plan vil der være en ny direktion med fire medlemmer pr. 1. januar 2017. Det vil sige, at direktionen er udvidet med en økonomidirektør i forhold til i dag. Men da den nye økonomidirektør er den nuværende økonomichef, kan det gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer, forklarer kommunaldirektør Niels Højgaard.

 

 
2014-10-25  
Den heldig Hadsund-pige fra Aktiv Ferie
 

93 friske børn fra 6-9. klasse var i efterårsferien på Aktiv Ferie. De svingede sig i sadlen og prøvede alt fra mountainbike og ridning til dykning med flaske, og der var smil og gode oplevelser overalt i Mariagerfjord Kommune.

 

Én af børnene fik sig en ekstra overraskelse, da hun vandt en Ipad mini i Aktiv Ferie-konkurrencen.

 

Det var Benita fra Hadsund Skole, der blev den heldige vinder, og Kultur og Fritid overraskede hende i frisørsalonen, Capelli, med hendes gave. Benita sad i den bløde frisørstol med små klemmer i håret og svarede med et overrasket og kæmpe stort; "Tak", på den uventede gave. Benita siger: "Jeg har været glad for Aktiv Ferie, og har haft stor glæde af at kombinere ferieaktiviteter med samvær med venner og feriehygge. Stort tillykke til Benita. Aktiv Ferie er støttet af Kulturministeriet og Nordea Fonden.

 

2014-10-24  
Vinderne er fundet:
Billedjagt og ordbryg
Kunstetagerne Hobro: efterårsferien 2014


I efterårsferien var der Billedjagt og ordbryg i Kunstetagerne Hobro. Børn og unge gennemsøgte museets 1015 kvadratmeter på kryds og tværs for at finde fire bestemte kunstværker, og der blev brygget fine og sjove historier ud fra et motiv på billedvasen Linné af keramikeren Peder Rasmussen. Opgaven lød: ”Hvem er manden med kikkerten, og hvad laver han?”.

Vinderne af lodtrækningen om en biografbillet til Filmteatret Hobro er:
Ida Borre Hansen fra Ellidshøj, Aksel Staack Fuglsang-Nielsen fra Hadsten, Mikkel Vestergaard og Mads Vestergaard fra Rebild samt Sofie Nielsen og Hareni Thiruchelvam fra Hobro.
Vinderne af lodtrækningen om en teaterbillet til Himmerlands Teaters juleforestilling Julemandens Gave er:
Signe Borre Hansen og Morten Borre Hansen fra Ellidshøj samt Emma Marie Johnsen og Sofie Louise Callow Jakobsen fra Hobro
Vinderen af den bedste historie får et gavekort på 300 kr. til bogkøb i Bog og idé i Hobro. Ordbryggeren er: Sofie Louise Callow Jakobsen på 12 år.

Sofie Louise Callow Jakobsens historie:
”Hej, mit navn er Lars. Engang var jeg pedel, men nu har jeg lagt det liv på hylden. Så nu er jeg en globetrotter. Jeg har fået skæg og alt muligt, så jeg er bare tip top og klar til at gå på eventyr. Livet er skønt… Undskyld, men jeg skal altså skynde mig, hvis jeg skal nå mit fly.

Lars skynder sig helt vildt, men når det ikke.

Fedt, nu skal jeg så blive hjemme i 3 år. Det var jo meningen, at jeg skulle ud at rejse. Nu skal jeg tilbage til de møgunger.”

”Det har været dejligt at se børnenes iver og læse de mange fine og sjove historier”, fortæller kunstfaglig medarbejder Vibeke Kromann-Andersen. ”Børn er jo gode til at finde på. Og manden med kikkerten, som i Sofie Louises humoristiske historie er globetrotter og tidligere pedel, har været alt lige fra bedstefar og vandrer til jæger og spion. Et stort tillykke til alle vinderne. Billetter og gavekort sendes med posten, og så er det bare om at få det bedste ud af præmierne fra de rare sponsorer: Bog og idé, Himmerlands Teater og Filmteatret Hobro”, tilføjer hun med et smil.

Jubilæumsudstillingen Fremsynet tilbageblik kan ses frem til 31. oktober. Så det er ved at være sidste udkald, hvis man vil se den flotte udstilling eller købe helt særlige julegaver i god tid.

Sponsor: Bog og idé, Himmerlands Teater og Filmteatret Hobro
Arrangør: Kunstetagerne Hobro
 

 

 

 
2014-10-23  

Nyt hegn skal forbedre adgangen til Linddalene
 

Det kan lyde som et paradoks, men et nyt samlet hegn betyder faktisk, at besøgende skal passere færre låger. Samtidig skal det nye hegn forhindre områdets naturplejere, fårene, i at stikke af og dermed skulke fra deres vigtige opgave med at holde bevoksningen nede.

 

I Linddalene veksler skovbevoksede bakker med lysåbne dale med lyng og enebær. Linddalene er fredet, netop for at bevare dette særprægede landskab og for at give Hadsunds borgere og turister mulighed for at komme en tur i naturen.

 

Landskabet er formet af århundreders drift og udnyttelse, bl.a. til græsning. En vigtig del af den kommunale pleje af området er derfor at fastholde græsningen med får. Dyrene er med til at holde vegetationen lav og lysåben, så området ikke gror til med træer og buske.

 

Det er dog blevet mere og mere vanskeligt de senere år, fordi de gamle hegn er slidt ned og fårene finder hurtigt ud af, at de kan tvinge de gamle hegn fra hinanden, så de får adgang til det saftige græs på den anden side.

 

- Men det er selvfølgelig ikke holdbart med løsgående får i et bynært naturområde og det er også meget afgørende, at fårene rent faktisk afgræsser Linddalene. Derfor udskifter vi nu de gamle hegn, fortæller Anders Horsten, biolog i kommunen.

 

Græsning forhindrer skov

Han forklarer, at græsningen er et helt nødvendigt værktøj til at pleje det smukke landskab. Uden græsningen vil træer og buske, især birk og bævre-asp, hurtigt møve sig ind på de lysåbne og lyngklædte arealer og i løbet af få år vil det meste være sprunget i skov. Det ville være i strid med fredningen, ligesom det ville betyde, at en række arter af dyr og planter ville forsvinde fra området.

 

Nyt hegn – større område

I forbindelse med at der bliver sat nyt hegn, bliver græsningsområdet udvidet så hele området kommer med - på nær de mest bynære og naturmæssigt uinteressante dele tæt på Hadsund.

 

Det nye hegn skal stå klar inden foråret 2015. Hegnet vil blive forsynet med låger de steder, hvor man i dag kan komme ind i området. Dermed vil det nye hegn gøre det nemmere at færdes i Linddalene i fremtiden.

 

- I dag består hegnene faktisk af tre forskellige hegn, så man skal igennem en del låger, hvis man vil gå eller cykle hele vejen rundt. Med det nye hegn skal man ikke krydse hegnet så ofte, hvilket forhåbentligt giver en bedre oplevelse, slutter Anders Horsten.

 

 

 
2014-10-21  
Bogcafé på farten

Mariagerfjordbibliotekerne er med i et nordjysk samarbejde, hvor man prøver at eksponere litteraturen i nye omgivelser. Litteratur på farten er overskriften på kulturprojektet, der er støttet af KulturKANten. I Mariagerfjord afholdes en bogcafé i Hadsund Butikscenter
.

Emnet for bogcaféen er tilbageblik, mange forfattere vender blikket tilbage og bruger barndommen og ungdommen som drivkraft til at skabe spændende litteratur.
Forfatterne griber det meget forskelligt an: lige fra Yahya Hassans vrede, Lisbeth Zornigs soning til Erling Jepsens sønderjyske satire. Fælles for dem er at det ofte har store konsekvenser for privatlivet at trække på hovedstolen og skrive en roman om sig selv.
Hvorfor er det så vigtigt at se fortiden i øjnene og forholde sig til den? Kan man genskrive en ulykkelig barndom med lykkelig slutning? Hvorfor skriver Jens Blendstrup falske historier fra en sand barndom? Og hvorfor elsker vi at læse om det?
Det kan man få svar på i Hadsund Butikscenter fredag d. 24. oktober kl. 15, hvor man kan høre forfatteren Jens Blendstrup læse op af sin bog ”Luskefisefortællinger”. Derudover præsenteres nogle af de bedste bøger indenfor genren, og det hele kittes sammen med Bjarke Kirks personlige sange fra albummet ”Vi lever hvor vi bor”. Arrangementet er gratis og alle er velkomne til 1½ times tid i selskab med en veloplagt forfatter, engagerede fortællere og et gribende soundtrack samt lidt godt til ganen.



 
 
2014-10-10  
Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan godkendt
 

Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan blev godkendt af Udvalget for Teknik og Miljø på deres møde den 6. oktober 2014.

 

Trafik- og Mobilitetsplanen beskriver de overordnede mål for den trafikale udvikling, og planen udgør dermed de kommende års strategiske grundlag for arbejdet på vej- og trafikområdet i kommunen. I Trafik- og Mobilitetsplanen fokuseres der på trafik i et bredere perspektiv, herunder bæredygtig transport og mobilitet. Planen kommer blandt andet med forslag til, hvordan trafiksikkerheden kan forbedres, og hvordan flere kan blive inspireret til at bruge cyklen som transportmiddel.

 

Den grundlæggende tanke er at sætte mennesker i fokus, for det er dem, som bevæger sig i trafikken. Det menneskelige fokus sås allerede i efteråret 2013. Forud for udarbejdelsen af Trafik- og Mobilitetsplanen blev borgere og andre interesserede på en workshop inviteret til at komme med ideer og forslag til Trafik- og Mobilitetsplanens indhold.

 

Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan kan læses på Kommunens hjemmeside under ”Trafik og veje”.

 

 
2014-10-09  
Uddannelsesmesse for unge med særlige behov
 

Den 23. oktober åbnes dørene til en spændende uddannelsesmesse for unge med særlige behov i Gigantium i Aalborg. Messen er både for de unge med særlige behov, elever fra skolernes specialklasser, deres forældre og fagfolk.

 

Udstillere fra hele Danmark står klar til at fortælle om, hvad de kan tilbyde indenfor uddannelserne og igen i år er der fokus på, at forældrene også får mulighed for at møde udstillerne.

 

- Det er vigtigt, at de unge får øjnene op for, at der også er uddannelsesmuligheder og arbejdsopgaver til dem. Men de unge gør det ikke alene. Derfor har vi tilrettelagt det sådan, at forældrene får mulighed for at besøge messen, idet messen også har åbent sidst på eftermiddagen, forklarer Niels Andreasen, der er leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Mariagerfjord Kommune.

 

Regeringens klare målsætning om, at 95 % af en årgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse, sætter fokus på gruppen af unge, som ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse på ordinære vilkår. En del af de unge har forskellige former for vanskeligheder. Det kan være faglige vanskeligheder eller psykiske problemer, det kan være andre vanskeligheder måske pga. en diagnose eller fysiske handicaps eller det kan være kombinationer af forskellige årsager.

 

- Men det afgørende denne dag er, at de unge sammen med deres lærere, andre fagpersoner og ikke mindst deres forældre, kan se og høre om nogle af de tilbud, der er, og som kan være den rigtige mulighed for netop dem efter endt skolegang, uddyber Niels Andreasen.

 

Fakta

Messen finder sted den 23. oktober i Gigantium, Willy Brandts vej 31 i Aalborg.

Messens første del er åben mellem kl. 9.30 og 12.30. Anden del er mellem kl. 15.00 og 17.00. I pausen er der et foredrag med fagligt indhold. Foredraget er for særligt indbudte fagpersoner og ikke mindst for udstillerne på messen.

 

Interesserede kan læse mere på http://uu.mariagerfjord.dk/

 

Uddannelsesmessen arrangeres af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) fra hele Region Nordjylland. I år er det UU Mariagerfjord, der er tovholder på messen.

 
Yderligere oplysninger

Niels Andreasen, Leder af UU Mariagerfjord, tlf. 29 68 80 68

 

 
2014-10-06  
Plejefamilie – er det noget for jer?
 

Mariagerfjord Kommune søger plejefamilier og inviterer derfor interesserede familier til info-møde.

 

- Livet som plejefamilie er både givende og udfordrende. Det kan være en stor glæde at hjælpe et barn med nogle særlige behov og det er fantastisk at se et barn, som har været lukket, åbne sig mod verden, forklarer Lis Ulnits, der er matchningskonsulent i Mariagerfjord Kommune.

 

Hun lægger dog ikke skjul på, at plejefamilier naturligvis også støder på udfordringer. Derfor er det vigtigt, at man har noget ekstra at give af til plejebarnet, som kan have forskellige problemer.

 

Af samme grund er det heller ikke alle, der kan blive plejefamilie. Når en familie skal godkendes som plejefamilie, kan det være en fordel – ikke et krav - at mindst den ene af de voksne i familien har en socialfaglig uddannelse fx lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver og at plejefamiliens egne børn mindst er i skolealderen og er selvhjulpne.

 

Hele familien er plejefamilie

Socialrådgiver Annemarie Logermann forklarer, at når man bliver plejefamilie, så vil det påvirke ens egen familie og derfor er det også afgørende, at hele familien er indstillet på at åbne familien og tage mod plejebarnet og dets eventuelle familie.

 

For at klæde familier bedst muligt på til at overveje om livet som plejefamilie er noget for dem, inviterer kommunen til info-møde om det at være plejefamilie tirsdag den 21. oktober.

 

- Det kan naturligvis være en stor mundfuld. Men til gengæld kan livet som plejefamilie også give relationer, der varer livet ud og følelsen af at gøre en virkelig forskel i et andet menneskes liv. Vi håber derfor, at mange har lyst til at komme til info-mødet og høre mere om at være plejefamilie, slutter Annemarie Logermann.

 

Fakta

Info-aften om plejefamilier bliver holdt tirsdag den 21. oktober kl. 16.30-20.00 på Café Saltbøssen, Ny havnevej 6, 9550 Mariager.

 

Bemærk: Det er nødvendigt at tilmelde sig arrangementet senest tirsdag den 14. oktober hos Annemarie Logermann tlf. 97 11 32 26 eller Lis Ulnits tlf. 97 11 32 40.

 

 

 
2014-10-05  
Aktivitetstraileren kommer til Mariagerfjord
 

”Idræt for alle” er sloganet de næste tre år i Mariagerfjord Kommune. Mariagerfjord er sammen med seks andre Kommuner i landet blevet udvalgt til breddeidrætskommune. Med økonomisk støtte fra Kulturministeriet og Nordea Fonden, er det nu muligt at gøre en ekstra indsats overfor de børn og unge, som ikke er foreningsaktive i vores idrætshaller.

 

Vores idrætshaller i Mariagerfjord Kommune er rammen for leg, sjov og fællesskab og disse egenskaber vil vi gerne være med til at udbrede til endnu flere børn og unge, udtaler Idrætskonsulent Johnny Wulff Andersen. Oftest er det traditionelle idrætsformer, der står på programmet, når vi som borger besøger hallerne i hverdagene. Men erfaringer viser, at målgruppen efterspørger nye og mere spændende aktiviteter.

For at imødekomme tendenserne i samfundet, har Mariagerfjord Kommune derfor anskaffet en Aktivitetstrailer, fyldt med alverdens rekvisitter. Det drejer sig blandt andet om Waveboard, Quinball, Baldebold og mange andre spændende aktiviteter. Alt sammen kan optages med smarte GoPro kameraer, som også er at finde i Aktivitetstraileren. Tanken er, at inspirere foreningen og hallen til, i samarbejde, at tilbyde nye aktiviteter. Aktiviteter der med garanti får pulsen op og smilet frem på brugerne. Løbende vil rekvisitterne blive udskiftet, så tilbuddene altid er up to date med nyeste trends og ideer på markedet.

 

Det er gratis for blandt andet Mariagerfjords idrætshaller at låne aktivitetstraileren i en uge ad gangen. Her er det muligt i samarbejde med foreninger, skoler og øvrige institutioner, at tilbyde eksempelvis ”Åben hal”, hvor brugerne kan komme og prøve kræfter med de nye aktiviteter. Dette skal være med til at give et signal om, hvilke aktiviteter man fremadrettet kan tilbyde i vores idrætshaller.

 

Hallerne har allerede vist stor interesse for Aktivitetstraileren, og den er klar til børnenes efterårsferie i uge 42. Der vil i den anledning blive afholdt ”Åben hal” flere steder i Kommunen, hvor det er muligt at komme og prøve kræfter med de mange aktiviteter - helt gratis. For nærmere information omkring ”Åben hal” og booking af Aktivitetstraileren besøg www.mariagerfjord.dk (Kultur og Fritid).

 

Spørgsmål og booking af Aktivitetstraileren kan ske til Mariagerfjord Kommunes Idrætskonsulent Johnny Wulff Andersen på tlf. 97 11 35 01 eller via mail:jande@mariagerfjord.dk.

 

 

2014-10-01  
Modtagere til Miljøpris 2014 søges i Mariagerfjord kommune
 

Der er en pris på 5.000 kr., et diplom og æren af at være miljøprisvinder på spil, når Grønt Råd og Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune uddeler Miljøprisen 2014.

 

Alle, der har gjort en særlig indsats for at fremme natur og miljø og en bæredygtig udvikling, kan komme i betragtning. Eneste krav er, at man enten bor i Mariagerfjord Kommune eller er ansat i en virksomhed eller engageret i en forening eller en institution, der har adresse og udfører deres virke i Mariagerfjord Kommune.

 

Tidligere modtagere af prisen er Moselys Venner for deres indsats for friluftsliv og natur, Kloakdoktoren for projektet ”Skideligeglad” for skolebørn, Rockwool og Arden Varmeværk for udnyttelse af overskudsvarme og Hadsund Kreaturslagteri for deres indsats for ”nordjysk naturkød”. Men både privatpersoner, foreninger, institutioner og erhverv kan indstille sig selv eller andre til miljøprisen.

 

Det er let at blive indstillet. Det kræver blot en kort beskrivelse af, hvem der indstilles, hvorfor, hvilke initiativer, der er gennemført med hvem, og hvordan. Beskrivelsen sendes til Grønt Råds sekretariat via hjemmesiden www.grontraad.dk

Der er masser af tid til at indsende forslag til hvem, der skal modtage prisen i 2014 inden tidsfristen 31. oktobber. Indstillede kandidater fra tidligere år kan også komme i betragtning.

Eksempler på hvordan man kommer i betragtning er, hvis man har:

- Løst specifikke natur-, miljø- eller klimaproblemer med succes.

- Gjort noget særligt for at fremme en sund miljøtilstand i Mariager Fjord.

- Øget miljøbevidstheden og miljøhensynet blandt en større gruppe.

- Inddraget interessenter eller borgergrupper eller skabt netværk om miljø.

- Skabt nyhedsværdi og givet mulighed for at sprede budskaber til andre.

- Arbejdet med bæredygtighed på tværs af natur, miljø, klima, økonomi, sundhed, kultur og sociale faktorer.

Mariagerfjord Miljøpris komité er nedsat på tværs af Udvalget for Teknik og Miljø samt Grønt Råd, således at der udpeges op til 3 personer fra henholdsvis udvalg og råd til komitéen. Grønt Råd er omdrejningspunkt for det praktiske omkring Mariagerfjord Miljøpris.

Se også annonce i ugeaviser.

 

 

Foto: Naturtur ved Mariager Fjord (I. Taylor, Mariagerfjord Kommune)

 
Vedhæftede filer
20110511_1112.JPG
 
Yderligere oplysninger

Praktiske oplysninger Indstillinger sendes til Grønt Råd c/o Teknisk Sekretariat, Mariagerfjord Kommune, Nordre Kajgade 1, 9500 Hobro senest 31. oktober 2014. Yderligere oplysninger på www.grontraad.dk

Henvendelse til Grønt Råd:

Formand Jørgen Ussing på 97 11 36 20, e-mail: jouss@mariagerfjord.dk

Sekretær Inger Taylor på

97 11 36 12, e-mail: intay@mariagerfjord.dk

eller se www.grontraad.dk



 

2014-09-26  
Skoleelever adopterer naturen
 

Et nyt samarbejde i Mariagerfjord Kommune går på tværs af Skole- og Natur-fagområderne. Samarbejdet er et eksempel på, hvordan mulighederne i den nye folkeskolereform kan bruges i praksis.

 

Tanken bag samarbejdet er, at en klasse adopterer et stykke natur, som kommunen i forvejen har naturpleje på. Med adoptionen følger ansvaret for at passe på naturen. Fx skal eleverne ud i det adopterede område og hjælpe med naturplejen.

 

- Eleverne kan selvfølgelig ikke løse en hel naturplejeopgave, men de kan komme til at brænde for naturen. De kan fx bidrage til genopretning af et vandløb i Hobro Østerskov eller måske kan de være med til at fjerne opvækst i fredede områder, forklarer biolog i Mariagerfjord Kommune, Anders Horsten.

 

Naturen begribes bedst i naturen

Han bliver suppleret af kommunens naturvejler, Karsten Rybjerg, der fastslår, at det bedste sted at lære om naturen er i naturen.

 

- Når en klasse adopterer naturen, giver det børnene en stor ansvarsfølelse for naturen. De vil opleve, at de gør en forskel for ”deres” naturområde. Forskellen kan vi endda synliggøre for dem ved at inddrage andre fag fx matematik. Vi kan spørge dem om, hvor mange træer de kan rykke op på ti minutter. Eller det kan være de skal måle højden på udvalgte træer og gentage næste år eller måske tælle træer i deres stykke natur i år og næste år og beskrive udviklingen.

 

Karsten Rybjerg forklarer, at den nye folkeskolereform lægger op til, at undervisningen gribes an på anderledes måder og han er overbevist om, at matematik bliver meget sjovere og mere håndgribeligt, når man får lov til at bruge det i praksis. Ligesom han også er sikker på, at naturvejledning giver mere mening, når man kan se ændringer i det samme naturområde fra år til år.

 

Fakta

Samarbejdet er en udløber af et naturvejlederprojekt i Arden, hvor børn fra 3. klasse adopterede et stykke natur. Det er planen at udbrede projektet til alle skoler i kommunen.

 

Det naturområde, som en klasse adopterer, skal være i gå-afstand til skolen, så eleverne har let adgang til det. Når en årgang har adopteret et område, skal området følge den klasse, indtil de går ud af skolen. Herefter kan de overdrage området til en ny årgang på skolen. Efter et givent naturplejeprojekt kan der arrangeres naturture, hvor forældrene kan komme ud og se resultaterne af børnenes indsats.

 

 

Planlagte aktiviteter, hvor pressen er velkommen til at være med:

  • Fredag d. 26. september 2014, Mariagerfjord 10. klassecenter, nedskæring af birk i Lindalene. Kontakt Karsten Rybjerg, hvis I ønsker at deltage, tlf. 23 33 50 38.
  • Tirsdag d. 21. oktober 2014, Arden Skole, 4. klasser, insekter og naturpleje på højmosen syd for St. Økssø. Kontakt Karsten Rybjerg, hvis I ønsker at deltage, tlf. 23 33 50 38.
 
Yderligere oplysninger

Karsten Rybjerg, naturvejleder i Mariagerfjord Kommune, tlf. 23 33 50 38

Anders Horsten, biolog i Mariagerfjord Kommune, tlf. 97 11 36 25

 

 
2014-09-24  
Aktiv Ferie – gratis sjov, sport og hygge med vennerne for 6.-9. kl.
 

Efterårsferien nærmer sig, og Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune er ved at gøre klar til endnu en omgang Aktiv Ferie.

 

Aktiv Ferie i uge 42 er en del af breddeidrætsprojektet 2014-2016, som Mariagerfjord kommune er udvalgt til, og er for 6.-9. klasse. Der er særligt fokus på børn, der ikke normalt dyrker så meget idræt, og som gerne vil prøve noget nyt og komme i gang. Fx i en 8. klasse dyrker ca. halvdelen af eleverne ingen idræt.

Aktiv Ferie er et udstillingsvindue for foreningerne, hvor de kan vise børnene, hvad deres idræt kan og at børnene er velkomne i foreninger over hele kommunen til at prøve sportsgrene de ikke har prøvet før.

Det er altså en kæmpe mulighed for at lade børnene møde foreningerne, ha’ det sjovt med vennerne og opleve nye sportsgrene, såsom motorcross, dykning, dans, kreativt værksted, blockball, boksning, vandaktiviteter og meget mere. Alt er gratis, og børn der kommer langvejs fra kan få hjælp til transporten. Alle aktiviteterne kan ses påwww.aktiv-ferie.nu , hvor der løbende kommer nye hold, og hvor der åbnes for tilmeldingen d. 1. oktober.

Mariagerfjord Kommunes breddeidrætskonsulent udtaler: "Jeg er rigtig glad for at kunne give børnene denne mulighed, og er allerede begyndt på skolebesøg i hele kommunen, for at fortælle børnene om denne enestående mulighed".

Arrangørerne er klar og glæder sig til at se en masse børn til sjov, samvær, sport og leg i efterårsferien, og forhåbentlig bliver dét til et springbræt for børn til at begynde til en ny sport og et sundere og gladere liv. Aktiv Ferie er støttet af Kulturministeriet og Nordea Fonden.

 
Yderligere oplysninger

Maria Bisgaard på tlf 97113506 eller mabis@mariagerfjord.dk

Nanna Lindhard tlf. 97113509 eller nlind@mariagerfjord.dk

 

 
2014-09-22  
Historisk perle skal frem i lyset
 

Få steder i Danmark kan man fornemme historiens vingesus som i Alstrup Krat, syd for Mariager. Her ligger blandt andet Danmarks største gravhøj, bronzealderhøjen Hohøj. Et nyt projekt skal sikre, at de spændende historier i området bliver fortalt til stedets mange besøgende.

 

På bare en formiddag kan man vandre mellem oldgamle agre fra stenalderen, fortsætte ad gamle hulveje, skabt af vores forfædre, der drev deres kreaturer ned til de frodige enge langs Maren Møllebæk. Man kan besøge en jernalderboplads og få en fornemmelse af livet i fortiden, inden man bestiger Danmarks største gravhøj, bronzealderhøjen Hohøj, der med 12 meter i højden rager mere end 120 meter over havet.

 

Men man kan også se spor af vores nære fortid, når man passerer de gamle vognskjul i skoven, hvor de tyske tropper skjulte deres køretøjer, så de undgik at blive bombet fra luften.

 

Bredt samarbejde

Det nye projekt skal sikre, at de spændende historier i området bliver fortalt til de mange besøgende, der hvert år lægger vejen forbi. Det er kommunen, der har taget initiativ til formidlingsprojektet, hvor kommunen samarbejder med Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Nordjyllands Historiske Museum og Kulturstyrelsen. Projektet skal munde ud i en hel ny og opdateret formidling, der skal stå klar til foråret 2015.

 

- Vi er stolte over at huse en kulturhistorisk perle som Alstrup Krat. Men vi synes også, at et så unikt område fortjener en unik formidling, og derfor er vi gået sammen med en række eksperter for at få den nuværende formidling ført up to date, fortæller biolog Anders Horsten, der er projektleder på det nye formidlingsprojekt.

 

Vil både værne og formidle

Det er planen, at de nuværende kortborde skal opdateres med ny tekst, ligesom der skal laves en række nye kortborde i området. Derudover skal der laves en ny folder, så besøgende nemt kan finde rundt i området og få fortalt de mange historier. Endelig skal der laves nyt materiale til internettet, som i stigende grad er en vigtig platform for formidlingen.

 

- Mariagerfjord Kommune har et meget spændende landskab med en masse unik kultur og natur. Det skal vi værne om, men vi skal også bruge det aktivt i forhold til vores borgere og de mange turister, der hvert år besøger kommunen. Derfor arbejder vi løbende på at udvikle og vedligeholde formidlingen af de mange værdier, og nu er turen kommet til Alstrup Krat. Vi glæder os til samarbejdet med de mange dygtige eksperter, der er med i projektet, og vi er sikre på, at vi til foråret kan præsentere Alstrup Krat på en ny og endnu mere levende måde, end tilfældet er i dag, fortæller Anders Horsten.

 

 
2014-09-15  
Mariagerfjord Kommune går foran i kampen mod trafikulykker
 

Samtidig med en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken, vil Mariagerfjord Kommune gå foran og gennemføre en kampagne overfor ansatte, så de bliver gode rollemodeller i trafikken.

 

Det er fristende for mange at tjekke mobilen, taste på GPS´en eller rode med papirer, mens man kører i trafikken og har travlt. Alt for ofte går det galt. I 35 % af dødsulykkerne på vejene, er uopmærksomhed en medvirkende årsag til at ulykken sker, viser en rapport fra Vejdirektoratet tidligere i år.

  • Vi vil gerne vise, at vi i kommunen går foran, også når det handler om trafiksikkerhed. Foruden at bakke op om den landsdækkende kampagne synes vi, at det er god stil også at tage vores egen medicin. Når vi opfordrer borgerne til at være mere opmærksomme bag rattet, så vil vi gerne fortælle, at det skal de ansatte i kommunen også, siger Borgmester Mogens Jespersen fra Mariagerfjord Kommune.

Mariagerfjord Kommune har valgt at gøre en særlig indsats i kampen mod uopmærksomhed. Fra uge 38 – 40 gennemfører kommunen en uopmærksomhedskampagne overfor ansatte i kommunen. De vil blive mindet om, at de også har et stort ansvar i trafikken, hvad enten de kører til og fra arbejde eller i arbejdstiden.

  • For at bilisterne bliver mere opmærksomme i trafikken, vil vi i Mariagerfjord Kommune gerne bakke op om den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil”, siger Udvalgsformand for Teknik og Miljø Jørgen Hammer Sørensen fra Mariagerfjord Kommune.

Budskaberne møder de via store klistermærker på toiletspejle, hvor der blandt andet står ”Sæt håret nu – kør bil når du kører bil” og ”Sms nu – kør bil når du kører bil”. Desuden er der hængt plakater op, der uddeles postkort med kampagnebudskabet, og de ansatte kan se kampagnefilm og deltage i en konkurrence. Alt sammen for at understrege, at man forventer, at de ansatte er opmærksomme bag rattet.

Vigtigt at nogle går foran

Hvis antallet af trafikulykker og trafikdræbte skal ned, så er det vigtigt, at kommuner og andre arbejdspladser også gør en indsats. Det har Færdselssikkerhedskommissionen tidligere slået fast i den seneste handlingsplan, hvor man også opfordrede den offentlige sektor til at gå foran, da den har mere end 700.000 ansatte, der også færdes i trafikken.

Hos Rådet for Sikker Trafik roser man Mariagerfjord Kommune, da de med den aktuelle kampagne minder de ansatte om, at det er vigtigt at passe på sig selv og andre i trafikken og ikke tjekke tjekke sms og mails, tale i håndholdt, taste på GPS eller læse arbejdspapirer, selv om man har travlt og kan blive fristet til det.

  • Det er vigtigt, at kommuner og andre arbejdspladser bidrager til, at vi alle bliver mere fokuserede og sikre trafikanter. Det er utrolig flot, at nogle kommuner, heriblandt Mariagerfjord Kommune, går foran, så vi sammen kan få flere til at være mere opmærksomme bag rattet. Det er et kæmpe plus for trafiksikkerheden, siger seniorprojektleder Ursula Friis fra Rådet for Sikker Trafik.

Det virker på de ansatte

Tidligere i år har Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension gennemført lignende, interne trafikkampagner i en række større danske virksomheder. Resultatet viste, at 52 % af de ansatte bagefter sagde, at kampagnen havde påvirket deres kørsel, så de nu var mere opmærksomme i trafikken.

Fakta om uopmærksomhed:

  • Der er uopmærksomhed involveret i 35 % af dødsulykkerne (kilde: Vejdirektoratet).
  • Hvis du kører 50 km/t og tjekker din mobil i 5 sekunder, så svarer det til at køre 70 meter i blinde (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 46 % af bilisterne siger, at de har været ved at køre galt pga. uopmærksomhed (kilde: Rådet for Sikker Trafik).

Læs mere om den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil” på:http://www.sikkertrafik.dk/Aktuelt/Kampagner/Kampagner/Uopmaerksomhed.aspx

 
Yderligere oplysninger

Birgit Krogh Alminde, trafikplanlægger / civilingeniør, Mariagerfjord Kommune: 97 11 36 46.Ursula Friis, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 23 28 39 31.

 

 

2014-09-07  
Årets landsbyildsjæl 2014
 

Landdistriktsrådet udpeger hvert år i januar måned ”Årets landsbyildsjæl” på grundlag af indstillinger fra lokalområderne i kommunen.

 

Prisen ”Årets landsbyildsjæl” gives til en landsby, en lokalforening, en gruppe af personer eller en enkeltperson, der i det forudgående år har ydet en særlig indsats, der har gjort en forskel i lokalområdet eller på tværs af flere af kommunens lokalområder.

 

Prisen skal medvirke til at anerkende en ekstraordinær indsats i en eller flere landsbyer, og påskønne en fortsat indsats.

 

Prisen uddeles på Landdistriktsrådets årsmøde, der afholdes i januar måned, og består af et mindre kunstværk, samt et kontant beløb på kr. 5.000.

 

I 2011, hvor uddelingen startede, blev Carsten Vraa Andersen, Døstrup prisvinder og i 2012 var det bestyrelsen for Mariagerfjord Idrætsskole i Onsild, der vandt. I 2013 pegede pilen mod øst i kommunen og Orla Jørgensen, Veddum fik prisen. Alle år har der været ca. 15 forslag.

 

”Vi vil gennem denne pris gerne anerkende den store indsats, som masser af frivillige leverer i vores mange landsbyer”, udtaler formanden for kommunens landdistriktsråd Jens Cæsar Jensen.

 

”Ildsjæle er folk, der brænder igennem og helst ikke brænder ud. Derfor må vi forkæle dem og påskønne deres engagement”.

 

Foreninger og enkeltpersoner kan senest den 31. oktober fremsende indstillinger til Landdistriktsrådet på et særligt skema, der er udsendt til landsbyerne og som kan downloades på www.mariagerfjord.org.

 

Landdistriktsrådet har nedsat et udvalg bestående af 3 medlemmer, der foretager en vurdering af de indkomne ansøgninger, og foretager indstilling til Landdistriktsrådet.

 

Årets ildsjæl afsløres og hædres på Landdistriktsrådets Årsmøde i slutningen af januar 2015.

 
Yderligere oplysninger

Nærmere oplysninger kan rettes til Kultur og Fritid – Jens Lykke - tlf. 97 11 35 05eller mail: jelyk@mariagerfjord.dk.




 

2014-09-05  
Mariagerfjord Kommunes erhvervsklima i fremgang
 

Mariagerfjord Kommune er rykket fire pladser op i den årlige erhvervsklima-undersøgelse, som Dansk Industri netop har offentliggjort. Med undersøgelsen sætter DI en lang række parametre under lup i forhold til, hvor erhvervsvenlige kommunerne er.

 

Mariagerfjord Kommunes overordnede erhvervsvenlighed vurderes som værende god, og undersøgelsen viser tillige, at virksomhederne værdsætter dialogen med kommunen. Undersøgelsen peger dog også på forbedringspunkter i Mariagerfjord Kommune, hvorudfra DI er kommet med tre konkrete anbefalinger herunder styrkelse af den kommunale sagsbehandling i hele kommunen, arbejdskraftindsatsen samt styrkelse af udbudsprocesserne overfor private leverandører.

 

Mariagerfjord Kommune er allerede trukket i arbejdstøjet

Arbejdsmarkedsudvalget og fagenheden Arbejdsmarked i Mariagerfjord Kommune har gennem det sidste år drøftet og arbejdet på en strategi for at komme i tættere dialog og samarbejde med virksomhederne om netop deres behov.

 

- Vi har sammen med vores lokale beskæftigelsesråd (LBR) lavet vores egen erhvervsundersøgelse. Ud fra virksomhedernes egne ønsker har vi skræddersyet et virksomhedskoncept med løsninger på de parametre, som vores lokale erhvervsliv efterspørger, fortæller Finn Cilleborg, formand for udvalg for Arbejdsmarked.

 

Det nye Virksomhedskoncept er lige blevet lanceret for virksomhederne i Mariagerfjord Kommune. Konceptet indeholder en strategi for både samarbejdet mellem den virksomheds- og borgerrettede indsats samt i forhold til øget dialog og samarbejde med virksomhederne.

 

Hvad indeholder det nye Virksomhedskoncept?

Arbejdsmarkedsudvalget lægger vægt på, at det skal være nemt og overskueligt for virksomhederne at komme i kontakt med konsulenterne i Virksomhedsservice. Mariagerfjord Kommune har derfor som et led i kommunens virksomhedsstrategi fået udarbejdet en separat hjemmeside til virksomhederne, hvor de kan få målrettet information. Derudover har Mariagerfjord Kommune oprettet en direkte virksomhedslinje til virksomhederne og udarbejdet et elektronisk nyhedsbrev med sidste nyt fra beskæftigelsesområdet, som virksomhederne fremadrettet vil modtage en gang i kvartalet.

 

- Med den lancerede virksomhedsstrategi har vi i Mariagerfjord Kommune lagt en ambitiøs plan på arbejdsmarkedsområdet, så vi nu er godt i gang. Jeg ved, at der også arbejdes med de andre kommunale services overfor erhvervslivet. Arbejdet slutter jo langt fra her, men vi mener at være kommet godt fra start i bestræbelserne på at forbedre de udfordringer, som DI’s undersøgelse samt vores egen virksomhedsrettede undersøgelse peger på, fortæller Finn Cilleborg, formand for udvalg for arbejdsmarked.

 

Mariagerfjord Kommunes nye hjemmeside til virksomhederne kan findes på adressenvirksomhedsservice.mariagerfjord.dk.

 
Yderligere oplysninger

- Finn Cilleborg, Formand for udvalg for Arbejdsmarked, tlf. 20 32 35 13

- Michael Tidemand, Arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune, tlf. 23 33 50 03

 





 

 
20140829  
Vandmiljø skal forbedres i 46 km vandløb i Mariagerfjord Kommune

På byrådsmødet den 28. august vedtog et enigt byråd at sende det lokale Vandråds anbefalinger til staten. På sigt skal initiativerne i anbefalingerne forbedre forholdene for fisk og smådyr i vandløbene i oplandet til Mariager Fjord.

For at få konkret viden om de vandløb, hvor der skal ske en indsats, har lodsejere været inviteret til at besigtige vandløbene sammen med repræsentanter fra vandrådet og kommunen. På den baggrund har et enigt vandråd peget på indsatser, der skal forbedre vandmiljøet i 46 km vandløb og peget på 12 fiskespærringer, der skal fjernes.

Godt med en lokal vinkel
Mads Christensen fra Bæredygtigt landbrug fortæller, at benyttere af vandløbene er tilfredse med, at arbejdet i vandrådet har fået en lokal vinkel, fordi der har været mulighed for vise problemer og muligheder ved de enkelte vandløb.

Han tilføjer, at han håber, at Naturstyrelsen tager indstillingen fra et enigt Vandråd til efterretning.

Mange interesser i vandløb
Steffen Elmose, Dansk Ornitologisk Forening, har også været meget tilfreds med samarbejdet i det lokale Vandråd.

- Vandrådet har fungeret som et forum, der har været dækkende for de mange interesser, der knytter sig til vandløb, så de forskellige holdninger og meninger i forbindelse med miljøforbedrende tiltag har kunnet mødes.

Han forklarer, at rammerne for Vandrådets møder, har været gode. Indledningsvist har kommunens administration præsenteret de formelle rammer for prioriteringen af indsatsen. Herefter har Vandrådet besigtiget de berørte vandløb.

Vandreture har sikret dialog og forståelse
På vandreturene har Vandrådet fået syn for sagen, og medlemmerne har kunnet diskutere mulighederne for indsatser med hinanden og de berørte lodsejere på stedet.

- Med de ofte modstridende interesser kan man naturligvis ikke forvente umiddelbar enighed om de enkelte vandløb, men det er lykkedes vandrådet at nå frem til en helhedsløsning, som tilgodeser miljøet i rimeligt omfang indenfor de afsatte rammer. Som repræsentant for DOF kan jeg kun anbefale, at Mariagerfjord kommune benytter sig af tilsvarende procedurer i fremtidige planlægningssager, som involverer indsatser vedrørende natur og miljø, fastslår Steffen Elmose.

Også plads til forbedringer
Byrådsmedlem Bo Ritterbusch (LA) har deltaget i sekretariatsbetjeningen af Vandrådet som repræsentant for Mariager Fjord Kommune. Han håber, at lokale får mere indflydelse fremover.

- Det er første gang, at man har forsøgt sig med en form for reel borgerinddragelse tidligt i planlægningen. Det har dog haft karakter af et temmelig låst arbejde. Meget var lagt fast på forhånd. Vi fik lov til at komme med til buffeten, men retterne havde vi ikke den store indflydelse på. Derudover var det alt for presset rent tidsmæssigt. Det skal være bedre fremover. Så korte tidsfrister er helt utilfredsstillende, siger han.

Arbejdet med forbedringer i vandløbene skal udføres i perioden 2015 til 2021. Lodsejere vil igen blive inddraget og hørt inden det endelige projekt gennemføres, forklarer afdelingsleder i Mariagerfjord Kommunes naturafdeling, Bjarke Jensen.

Baggrund
Staten har bedt kommunerne i oplandet til Mariager Fjord pege på konkrete indsatser, der kan forbedre forholdene for fisk og smådyr i vandløbene. For at rådgive kommunerne om vandløbsforbedringerne er der nedsat lokale Vandråd.

Vandrådet for Mariager Fjord er bredt sammensat af foreninger og organisationer med interesser i vandløbene: Bæredygtigt Landbrug, Landbrug og Fødevarer, Agri Nord, Danske Vandløb, Landboforeningen Kronjylland, Danske Kloakmestres Forening, Dansk Skovforening, DANVA, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Foreningen af Vandværker i Danmark, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Jægerforbund og Friluftsrådet.
Ud over Mariagerfjord Kommunes byråd skal byrådet i Rebild- og Randers Kommuner også godkende forslaget. De samlede anbefalinger fra vandrådet for Mariager Fjord kan ses på www.mariagerfjord.dk

Yderligere oplysninger
Bjarke Jensen, afdelingsleder i Mariagerfjord Kommunes Naturafdeling, tlf. 97 11 36 37
Søren Bek, biolog i Mariagerfjord Kommune, tlf. 97 11 36 31

Spørgsmål til Vandrådets arbejde:
Mads Christensen, Bæredygtigt landbrug: mathy@postkasse.net Steffen Elmose, Dansk Ornitologisk Forening: Steffen.elmose@skolekom.dk

 
 
2014-08-27  
Hem, Sem og Skrødstrup energioptimeres i forsøgsprojekt
 

Hem, Skrødstrup, Sem - området er udvalgt som forsøgsområde som del af et Smart Cityforsøgsprojekt om energioptimering af boliger og energiforsyning.

 

Området Hem, Sem og Skrødstrup er udvalgt til forsøgsprojektet af Mariagerfjord Kommune i samarbejde med Landdistriktsrådet, fordi det er et område med individuel varmeforsyning, hvor boligejere med oliefyr i de kommende år får brug for at vælge ny varmekilde og i den forbindelse energioptimere boligen. Gennem forsøgsprojektet skal der indhentes erfaringer om energioptimering, som kan komme andre områder til gode.

 

Forud for forsøgsprojektet afholder kommunen og lokalrådet en introduktionsaften den 10. september på Skrødstrup Efterskole, hvor boligejere i forsøgsområdet fra kl. 19 får mulighed for at komme og høre mere om projektet og de muligheder, det giver.

 

Gennem forsøgsprojektet får boligejerne mulighed for at få besøg af en energirådgiver fra HusetsEnergi.dk, som sammen med ejeren gennemgår huset. Besøget er helt gratis og uforpligtende. Rådgiveren vil gennemgå huset fra A-Z, og ser blandt andet på isolering, varmekilder, pumper, vinduer og andre steder, hvor der kan være basis for en energibesparelse. Selve besøget tager kun 45 - 60 min. Efter besøget vil rådgiveren sende boligejeren en rapport, som giver et fyldestgørende overblik over energibesparende tiltag med en beregnet besparelse og investering. Endvidere vil tilbagebetalingstiden fremgå.

 

Forsøgsprojektet udspringer af Smart City projektprogram 2 om energirigtigt byggeri, som Mariagerfjord Kommune deltager i sammen med en række nordjyske kommuner. Formålet er blandt andet at udarbejde en strategisk energiplan for en eller flere landsbyer med kraftvarme eller individuel opvarmning. Planen skal optimere varmeforsyningen og energioptimering af udvalgte bygninger. Men derudover skal forsøgsprojektet være med til at skabe klarhed over, hvor vidt energioptimering i landsbyer kan bidrage til fællesskab og godt omdømme, til stigninger i boligværdi, forbedret indeklima, reduktion af landsbyens samlede miljøbelastning og ikke mindst besparelser hos borgerne fra dag ét på driftsomkostninger.

 
Yderligere oplysninger

Knud Erik Jensen, Koordinator for Energi og bæredygtighed

Tlf. 97113603

E-mail: knuje@mariagerfjord.dk

 

eller

 

Inger Taylor, Miljøvejleder

Tlf. 97113612

E-mail: intay@mariagerfjord.dk




 

 
2014-08-20  
Bilistkursus - bliv en bedre bilist
 

Ældre Sagen i Hobro arrangerer også i 2014 i samarbejde med Mariagerfjord Kommune et opdateringskursus for erfarne bilister.

 

Enhver bilist – ung som gammel – har pligt til at holde sig orienteret om de gældende færdselsregler, og hvis det er mange år siden, at man har fået kørekort, er det helt sikkert, at færdselsloven er ændret og justeret flere gange.

 

Hvordan skal man give tegn i en rundkørsel? Skal man altid give tegn ved vognbaneskift? Ja, selv den rutinerede bilist kommer ofte i tvivl, når det gælder de nye færdselsregler. Og for ældre bilister, der ikke kører så meget hver dag, kan det være svært at følge med i praksis.

 

Alderen alene er ingen grund til at holde op med at køre bil, men mange ældre bilister har behov for at opbygge en tryghed ved at færdes i trafikken og blive opmærksom på situationer, der kræver hurtig reaktion og overblik. Sikre bilister øger trafiksikkerheden på vejene.

 

Kursusforløbet indledes med et uforpligtende informationsmøde den 4. september på Hobro Bibliotek kl. 09.30, hvor kørelærer Vagn Mortensen vil være til stede. Her vil der blive orienteret om kursets indhold, og såfremt der kan samles mindst 20 deltagere, vil kurset blive iværksat.

 

Kurset indeholder 6 lektioners teori + 1 lektion i egen bil med kørelærer til en pris på 300 kr.

Ønsker man at deltage i kursus på køreteknisk anlæg, så aftales tid, sted og pris med kørelæreren ved teorikurset. Kurset er uden risiko for at miste kørekortet.

 

Du kan tilmelde dig til både informationsmødet og bilistkurset ved at kontakte Steen Pedersen på tlf. 98 52 20 26.

 

Kom og hør nærmere om bilistkurset, inden du bestemmer dig, og grib muligheden for at opdatere din erfaring og viden som bilist.

 
Vedhæftede filer
Billeder 010.jpg
Billeder 023.jpg
 
Yderligere oplysninger

Steen Pedersen, Formand for Ældre Sagen i Hobro: 98 52 20 26.

Birgit Krogh Alminde, Trafikplanlægger i Mariagerfjord Kommune: 97 11 36 46.

 




 
2014-08-09  
Ny turistchef til Visit Mariagerfjord
 

Mariagerfjord Kommune ønsker fremover at skærpe fokus på turismeområdet, herunder turismens potentiale for udvikling og vækst, og ansætter Trine Søndergaard Pedersen som turistchef for VisitMariagerfjord pr. 1. september.

 

I 2011 overtog kommunen administrationen af Turistrådet/VisitMariagerfjord, og der blev nedsat et midlertidigt politisk udvalg for Turismen. Siden har det tilbageværende personale – med Mikkel Skovsbo i spidsen – haft en meget stor arbejdsopgave. Mikkel Skovsbo påtog sig med øjeblikkelig virkning den midlertidige funktion som personalekoordinator m.v., en opgave som han, i samarbejde med det øvrige personale, har påtaget sig med stor energi og ansvarlighed. Det har givet ro til, at Mariagerfjord Kommune har kunnet bruge tiden på en økonomisk oprydning – blandt meget andet.

Kultur- og Fritidschef Joan Kamstrup udtaler:

”Tiden er nu moden til et yderligere tiltag.

På såvel nationalt plan som i EU-programmerne opleves der et skærpet fokus på turismen, og ikke mindst turismens betydning for yderområdernes potentiale. Der formuleres aktuelt nye nationale strategier, hvor Østkystområdet bliver udfordret i forhold til de prioriterede indsatsområder. Det er derfor vigtigt, at der lokalt og i samarbejde med øvrige østkystkommuner arbejdes målrettet med at bevare, styrke og fremhæve Østkystens nationale og internationale potentiale for gennemslagskraft.

Med den af Mariagerfjord Kommunes vedtagne turismepolitik og strategi vurderes det, at en investering i driften med øget fokus på de tværgående elementer og samarbejder, herunder regionalt og med turismeerhvervet, vil medføre en positiv afsmitning i både turisme- og bosætningssammenhæng. Udviklingsmidler til området knyttes ofte op på vækstprogrammer eller puljer, der administreres regionalt og statsligt, og det er væsentligt, at Mariagerfjord Kommune er på forkant med strategierne og udmøntningsplanerne herfor, for derved at sikre fortsat udvikling i kommunen.

Det fordrer de helt rigtige kompetencer og den helt rette person, at kunne arbejde målrettet med ovenstående. I den forbindelse har vi i Mariagerfjord Kommune valgt, at omplacere Trine Juul Søndergaard Pedersen, der er uddannet jurist og i dag arbejder som specialkonsulent i kommunens Økonomiafdeling. Trine har arbejdet målrettet med udarbejdelse af en helhedsplan for Øster Hurup i samarbejde med VisitNordjylland, turisterhvervet og ikke mindst de lokale borgere/aktører. Yderligere har Trine siddet som sekretær for det Midlertidige udvalg for Turisme, og har haft en meget stor rolle i hele oprydningsfasen”.

Joan Kamstrup udtaler yderligere, at det store arbejde Trine har lagt i ovenstående opgaver, og det rigtigt gode samarbejde, der er etableret med og imellem Mariagerfjord Kommune, VisitMariagerfjord, de lokale turistforeninger og ikke mindst alle turistaktørerne har vist, at Trine har de rette kompetencer og personlige egenskaber, der er så vigtige i det arbejde, der ligger forude med at videreudvikle og styrke de tre oplevelsesrum, Kysten, Fjorden og Skoven.

Med baggrund i sommersæsonen sker den formelle virksomhedsoverdragelse af alt fastansat personale pr. 1.10.2014.

 

2014-07-28  
Lille piges forsvinden får et efterspil

Tirsdag den 22. juli blev en lille pige på 2½ år væk fra sin institution. Pigen blev fundet i god behold efter en intens politi-eftersøgning, men sagen får et efterspil.

Først og fremmest er det blevet besluttet, at der skal sættes hegn op om den naturgård, som er en afdeling af børnehaven Stoldalen i Hobro.

Dagtilbudschef i Mariagerfjord Kommune, Nina Hæsum, oplyser desuden, at lederen af den selvejende daginstitution, Stoldalen, har foretaget de nødvendige handlinger for at søge at undgå, at noget lignede sker igen.

- Selvom det var en kæmpe lettelse, at de fandt den lille pige i god behold, så må den slags bare ikke kunne ske. Derfor har vi brugt de seneste dage på at klarlægge, hvad der præcist skete og om alle vores sikkerhedsprocedurer er blevet overholdt, forklarer Nina Hæsum.

Her kunne det desværre konstateres, at selvom der kun gik få minutter, før de voksne konstaterede, at den lille pige var væk, så gik der halvanden time, inden børnehavens leder blev kontaktet.

- Personalet forsøgte selvfølgelig selv at finde den lille pige, men ikke desto mindre, så kan vi under ingen omstændigheder acceptere, at der gik så lang tid, inden lederen blev involveret og tilkaldte politiet. Derfor er jeg tilfreds med, at lederen har handlet i sagen, siger Nina Hæsum.

Forløbet
Den lille pige på 2½ år var - som det eneste vuggestuebarn - med en børnehavegruppe med i alt 15 børn på naturgården. Naturgården er en afdeling af børnehaven Stoldalen i Hobro. Der var tre pædagoger, en praktikant og en pedel med på stedet.

En af de deltagende pædagoger informerede personligt alle øvrige deltageres forældre om hændelsen samme dag.

Kommunens RITS-beredskab ydede psykologisk krisehjælp til den lilles pige pårørende under og efter eftersøgningen.

Kommunen har et RITS-samarbejde med Beredsskabscenter Djursland. To medarbejdere herfra de-briefede personalet på et fælles møde tirsdag aften.

RITS er en forkortelse for Rekonstruktion og Integration af Traumatisk Stress.

Stoldalen er en selvejende institution og derfor er det lederen af institutionen, der har iværksat de nødvendige foranstaltninger. Kommunen har tilsynspligt med institutionen.
 
2014-07-11
Projekt efterlyser stier

Målet er at skabe et samlet overblik over stier og ruter i Mariagerfjord Kommune, så lokalbefolkning og besøgende lettere kan finde adgang til naturen.

Mariagerfjord Kommune har igangsat et 1-årigt stinetværksprojekt og efterlyser nu oplysninger om eksisterende stier og ruter fra lokalområder og lokalbefolkning. Projektleder Anne Navrbjerg har sammen med Landdistriktsrådet sendt et spørgeskema ud til borgerforeninger og lokalråd med håbet om, at mange vil melde tilbage, hvis de har kendskab til lokale stier og ruter, som kunne indgå i et overordnet stinetværk.

”Vi vil gerne udbrede kendskabet til de stier og ruter, der allerede er i kommunen og forbedre stinetværket, hvor det er muligt”, fortæller fagchef for Natur og miljø Jørgen Ussing. Målet i projektet er at fremme et sammenhængende sti‐ og rutenetværk med nye faciliteter på udvalgte steder.

Projektet bygger på, at der skal skabes samarbejde mellem lodsejere, lokalbefolkning og en række interessenter. I august samles en styregruppe for projektet med repræsentanter fra landbrug, erhverv, Landdistriktsområdet, turistorganisationen, Grønt Råd, Mariager Fjord Natur og Kulturcenter, Naturstyrelsen og Mariagerfjord Kommune. Styregruppen skal bidrage med viden til projektet og være med til at beslutte, hvor der skal arbejdes med forbedringer i form af nye stier og faciliteter og eventuelt øget adgang til Mariager Fjord.

Men først skal der skabes et overblik, som styregruppen kan arbejde ud fra. Alle, der har kendskab til eksisterende eller planlagte stier og ruter, der kan indgå i et stinetværk, kan henvende sig til projektleder Anne Navrbjerg eller miljøvejleder Inger Taylor i Mariagerfjord Kommune fra starten af august 2014.
Anne Navrbjerg kan kontaktes på anavr@mariagerfjord.dk og Inger Taylor på intay@mariagerfjord.dk


BILLEDE: Til frit brug: Fra naturtur ved Mariager Fjord 2011, taget af Inger Taylor
2014-07-04
Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan på vej

Planen bliver sendt i høring fra den 1. juli og frem til den 28. august 2014. Alle har mulighed for at kommentere på planen.

- Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan er relevant både for borgere i kommunen, folk, der pendler hertil og turister, der besøger området. Den handler nemlig om den fremtidige trafikplanlægning og det har betydning for folk, som bruger bil, cykel og offentlig transport, forklarer trafikplanlægger Birgit Krogh Alminde fra Mariagerfjord Kommune.

Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan beskriver de overordnede mål for den trafikale udvikling og planen udgør dermed de kommende års strategiske grundlag for arbejdet på vej- og trafikområdet i Mariagerfjord Kommune. I Trafik- og Mobilitetsplanen fokuseres der på trafik i et bredere perspektiv, herunder bæredygtig transport og mobilitet. Planen kommer blandt andet med forslag til, hvordan trafiksikkerheden kan forbedres, og hvordan flere kan blive inspireret til at bruge cyklen som transportmiddel.

Den grundlæggende tanke er at sætte mennesker i fokus, for det er dem, som bevæger sig i trafikken. Det menneskelige fokus sås allerede i efteråret. Forud for udarbejdelsen af Trafik- og Mobilitetsplanen blev borgere og andre interesserede på en workshop inviteret til at komme med ideer og forslag til Trafik- og Mobilitetsplanens indhold.

- Borgernes kendskab til lokale, trafikale udfordringer er vigtigt, når vi kigger på den fremtidige trafikplanlægning. Derfor har vi prioriteret, at borgerne inddrages i processen. Workshoppen i efteråret var præget af stort fremmøde og mange ideer og forslag kom på bordet. Forslagene er herefter indarbejdet i planen, forklarer Birgit Krogh Alminde, som håber, at mange vil læse planforslaget på Mariagerfjord Kommunes hjemmeside.

Baggrund
Mariagerfjord Trafik- og Mobilitetsplan erstatter den eksisterende Trafikplan fra 2008.

Planen er i høring 1. juli – 28. august og kan ses på Mariagerfjord Kommunes hjemmeside.

Yderligere oplysninger
Birgit Krogh Alminde, 97 11 36 46
www.mariagerfjord.dk/lokalinfo





 
 
2014-06-25
Flere ”Fyrtårnsprojekter” på Landet

Ny pulje til større landdistriktsprojekter i Mariagerfjord Kommune. Udvalget for Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune har udbudt en projektpulje på i alt kr. 800.000 i 2014 til større projekter i landsbyerne. Der kan søges op til kr. 200.000 pr projekt med krav om et budget på min. kr. 300.000.

”Med puljen ønsker vi, at understøtte større fyrtårnsprojekter i lokalområderne” oplyser Jørgen Pontoppidan, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Puljen støtter projekter, der tager afsæt i målsætningerne for ”Kommuneplan 2013-15” omkring infrastruktur, det fysiske miljø i landsbyerne, kvalificering af lokale mødesteder samt det gode liv i landsbyen. Eksempler indenfor målsætningerne er Infrastruktur (styrkelse af den digitale kommunikation), Fysiske miljø i landsbyerne (byforskønnelse, stier m.v.), Kvalificering af lokale mødesteder (forsamlingshuset, legepladsen, anlægget m.v.) samt Det gode liv i landsbyen (aktiviteter der styrker foreningsliv, socialt liv, sundhed m.v.).
Projekterne skal have karakter af at være ”fyrtårne” i et eller gerne flere lokalområder udenfor hovedbyerne Hadsund, Mariager, Hobro og Arden. Projektperioden løber 10. november 2014 - 30. oktober 2015 og kan søges af foreninger, grupper og evt. enkeltpersoner i Mariagerfjord Kommunes landsbyer. Puljen har ansøgningsfrist den 30. september 2014, og yderligere information kan læses på www.mariagerfjord.org.
 

 

 

 

 
2014-06-20
Hvem skal have Handicapprisen 2014?

Kender du nogen, der gør en forskel for borgere med handicap, så indstil dem til at modtage Mariagerfjord Kommunes Handicappris 2014.

Hver dag, året rundt er der et stort antal privatpersoner, kommunale medarbejdere, foreninger og virksomheder, der gør et vigtigt arbejde for de handicappede. Deres store indsats og arbejde fortjener at blive påskønnet.

Så indstil din kandidat og vær med til at "sætte pris på en ildsjæl", hvis indsats fortjener en ekstra anerkendelse.

Sådan gør du
Send din indstilling og begrundelse til raadhus@mariagerfjord.dk eller Mariagerfjord kommune Nordre Kajgade 1, 9500 Hobro mærket "Handicapprisen".

Sidste frist for indsendelse er onsdag den 30. juli 2014.

Handicaprådet vælger årets prismodtager blandt de foreslåede kandidater.

Prisoverrækkelse ved årets Ambu-fest
Sidste års pris blev overrakt af daværende formand for Handicaprådet, Lene Nielsen, ved Water-festivalen i Hadsund.

I år bliver prisen overrakt af borgmester, Mogens Jespersen den 30. august 2014 kl. 10:00 i forbindelse med, at han åbner Ambu-festen.

Fakta om Mariagerfjord Handicappris
Mariagerfjord Kommune oprettede Handicapprisen i 2009 i anledning af Danske Handicaporganisationers 75-årsfødselsdag.

Prisen uddeles årligt til en person, en virksomhed eller en organisation, der har været med til at gøre en forskel for de handicappede gennem engagement og konkret indsats.

Formålet med prisen er at anerkende de gode eksempler og den beundringsværdige indsats, disse ildsjæle gør. Samtidig er prisen tænkt som en inspiration for andre, der også kæmper eller ønsker at kæmpe for handicappede og folk med funktionsnedsættelse.

Sidste år gik prisen til Hadsund Skytteforening. Foreningen fik prisen for deres store indsats for børn med særlige behov.

Yderligere oplysninger
Formand for Handicaprådet i Mariagerfjord Kommune, Bent Manø Karlsen, tlf. 86 45 24 14 eller e-mail: mabuka@hotmail.dk
 

 

 

 

 
2014-06-16
Sensationelt fund af sjælden mos i Mariagerfjord Kommune

På en tur rundt i Hou Skov gjorde biolog i Mariagerfjord Kommune, Rasmus Fuglsang Frederiksen, et sensationelt fund: På en vejskråning i skoven fandt han 23 eksemplarer af en af Danmarks sjældneste mosser, Grøn Buxbaumia.

Den ser ikke ud af meget, den lille mos, der ikke bliver meget mere end én cm i højden. Man skal derfor se mere end almindeligt godt efter for at finde den. Men Rasmus Fuglsang Frederiksen er blandt landets førende eksperter i netop mosser og har gennem mange år trænet øjet til at se de bitte små planter. Og for ham er der tale om lidt af en sensation, idet man indtil for nylig slet ikke kendte til arten i Jylland.

- Fra gammel tid ved vi, at Grøn Buxbaumia har vokset i bl.a. Rold Skov, men det er mange år siden, at den sidst er fundet i Jylland. Men siden nytår er arten pludselig dukket op i Rold Skov igen og derfor er vi for alvor begyndt at kigge efter den i andre skove også, fortæller han.

Krævende mos
Ifølge biologen er der tale om en meget krævende mos, der skal have helt specielle betingelser for at trives. Ofte vokser den på gamle, rådne træstammer i skovbunden, men netop disse træer bliver ofte skåret op og anvendt til brænde.

- Men nu har vi fundet ud af, at Buxbaumia også kan vokse direkte på jorden, hvilket bl.a. er tilfældet i Hou Skov. Udover viden om en sjælden arts udbredelse har vi således også fået ny viden om de krav, den stiller til levestedet, fortsætter han.

Flere døde træer i skovene
Grøn Buxbaumia trives som nævnt rigtig godt på døde og halvrådne træstammer. Da sådanne stammer efterhånden er sjældne i skovene, arbejder Mariagerfjord Kommune målrettet på at øge antallet af døde træer i de kommunale skove. Det vil også komme en lang række andre arter til gode, da der er mange fugle, svampe, insekter og flagermus, der er afhængige af gamle eller døde træer for at trives.

Rasmus Fuglsang Frederiksen glæder sig over, at sjældne arter trives i Mariagerfjord Kommune.

- Fundet af Grøn Buxbaumia er endnu et eksempel på, at Mariagerfjord Kommune også er et godt sted at bo og leve for sjældne arter. For folk med interesse for mosser og skovnatur er det her kæmpe stort. Det er vel på niveau med at se en ulv eller en eghjort, som ikke er udsat, slutter han.

 

 

 

 

 

 
20140612
Arla medarbejdere får sundhedstjek om natten

Gennem Men’s Health Week sætter Mariagerfjord Kommune fokus på mænds sundhed. I løbet af uge 24 tilbyder personale fra Sundhed & Træning de mandlige medarbejdere ved Arla i Hobro et sundhedstjek.

Mænds helbred er dårligere, end det bør være. Men det kan ændres gennem fælles indsats. Derfor har personale fra Sundhed & Træning i Mariagerfjord Kommune valgt at tilbyde sundhedstjek til de mandlige natarbejdere ved Arla i Hobro.

Sundhedstjekket er en del af Men’s Health Week, som løber af stablen i uge 24 landet over. Fokus er i år på de mænd, sundhedsvæsenet sjældent når – blandt andet viser undersøgelser, at særligt de kortuddannede og økonomisk svagt stillede mænds sundhed og levetid er rigtig dårlig.

Gennem tilbuddet om sundhedstjek og fokus på problemet håber Sygeplejerske Elsebeth Østergaard, at mænd vil blive bedre til at reagere på kroppens signaler.

- Generelt skal mænd blive bedre til at gribe ind i tide. De skal handle på deres tidlige tegn på sygdom fremfor at vente. Ved at tilbyde sundhedstjek på arbejdspladsen håber vi, at vi kan ændre på den generelle tendens til, at kvinder hyppigere går til lægen end mænd, forklarer hun.

Der er en stor helbredsmæssig fordel ved at få foretaget et sundhedstjek. Medarbejdere ved Arla i Hobro har udvist stor interesse for tilbuddet – og det er særligt fordi, at alle samtaler er anonyme og at sundhedstjekkene foregår i et lukket rum.

Baggrund
Sundhedstjekkene udføres af personale med forskellige faglige baggrunde fra Sundhed & Træning i Mariagerfjord Kommune.

Men’s Health Week afsluttes med et brag, når alle mænd i kommunen er inviteret til at få et sundhedstjek i Multisalen ved Hobro Idrætscenter lørdag den 14. juni mellem 10.00 og 14.00.

Personalet fra Sundhed og Træning har en stand under Mariagerfjord Games, hvor alle – kvit og frit – kan få målt blodtryk, BMI og vægt, tage en konditest og få en kort samtale om røg, kost- og motionsvaner.

Yderligere oplysninger
Elsebeth Østergaard, Mariagerfjord Kommune, 97 11 34 75

http://www.sundmand.dk/Mens-Health-Week.php

Sådan står det til med SUNDHEDEN Mariagerfjord Kommune 2013: http://www.rn.dk/Sundhed/Til-sundhedsfaglige-og-samarbejdspartnere/Sundhedsfremme-og-forebyggelse/Sundhedsprofil/

 

 

 

 

 
2014-06-04
Mange spritulykker sker om sommeren

Der sker mange spritulykker om sommeren. Derfor er Mariagerfjord Kommune med i en landsdækkende kampagne mod spritkørsel. Den skal få flere til at droppe alkohol, hvis de skal køre hjem efter en fest eller middag.

Når du skal ud til en middag, festlig aften eller grillmiddag, er det vigtigt at have aftalt på forhånd, hvem der kører hjem.

I løbet af juni måned vil bilister her i kommunen og i resten af landet møde omkring 3000 plakater langs vejene, hvor der står enten ”Hvem kører hjem?” eller ”Kom sikkert hjem”.

Når først der er taget hul på en øl eller flaske vin, kan det være svært at holde styr på, hvor meget man har fået at drikke, og hvor lang tid der faktisk går, før man er ædru nok til at køre.

- Sommeren er en dejlig tid, hvor der er mange sommerfester, festivaler, Sankt Hans-fester og grillaftener, hvor folk får noget at drikke. For at undgå at festen ender med en trafikulykke, så er det vigtigt, at vi alle bliver bedre til at aftale, hvem der skal køre hjem eller gribe ind, hvis en beruset person vil sætte sig bag rattet, siger Birgit Krogh Alminde fra Mariagerfjord Kommune.

Foruden 68 kommuner bakker Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet op om kampagnen mod spritkørsel. I løbet af juni sætter politiet ind med ekstra spritkontroller, så vejene bliver mere sikre for os alle.

Drinks uden sprut – kan man det?

Hvis du har gæster, der skal køre hjem, er det en hjælp at servere lækre drikke for dem uden alkohol, for eksempel en såkaldt mocktail. På den måde vil de stadig kunne føle sig som en del af festen og skåle med og i mindre grad blive fristet til at drikke alkohol.

- Når folk er til en middag eller fest, så drikker de ofte alkohol, fordi de vil være med i festen og oplever, at det forventes af dem. Det kan være et problem, hvis de er i bil. Derfor hjælper du dine gæster ved at servere velsmagende drikke uden alkohol, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.



Dansk Bartender Laug har lavet flere opskrifter på alkohofri drinks for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Find opskrifterne her: www.facebook.com/stopspritkoersel



Fakta:
•96 % af danskerne tager afstand fra spritkørsel.
•Antallet af spritbilister på vejene er halveret fra 1980´erne til i dag.
•Der kører dog stadig cirka 10.000 spritbilister på vejene hver dag.
•9 ud af 10 spritbilister er mænd.
•Spritulykker sker oftest i aften- og nattetimerne fredag, lørdag og søndag.
•Der sker flest spritulykker på landet.
•Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.

Sådan forhindrer du spritkørsel:
•Aftal allerede før festen starter, hvem der kører hjem.
•Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre.
•Tilbyd overnatning på forhånd eller arranger transport til gæsterne.

Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet
•Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
•Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.
•Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.
•Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.
•Tilbyd overnatning.
•Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
•Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114.






 
 
2014-06-03
Kystnatur og smagsprøver ved Als

Der er både oplevelser, viden og smagsprøver i vente, når Mariagerfjord Kommune inviterer på naturtur langs kysten ved Als.

Kæmpe-bjørneklo, Rynket Rose, Japansk Pileurt, Spansk Skovsnegl, Ribbegople. Navnene er bekendte. Det er alle planter og dyr, der har tendens til at invadere den danske natur. De kaldes også invasive arter. Hvorfor er nogle planter og dyr invasive, mens andre ikke er? Det er et af de spørgsmål, som medarbejdere fra Mariagerfjord Kommune vil forsøge at svare på, når de inviterer på vandretur langs Kattegatkysten søndag den 15. juni. Turen tager udgangspunkt fra Als Kirke kl. et og varer et par timer afhængigt af vejret, men interesserede opfordres til at tage praktisk tøj og fodtøj på, der passer til strandvandring og vejrliget. Turen afsluttes med smagsprøver på pesto og suppe lavet af naturens spiselige planter.

Turen går både langs stranden og langs Nordsøstien, hvor den smukke udsigt over havet kan nydes fra toppen af klitterne. Turen handler om kontrasterne mellem den vilde natur med hjemmehørende danske planter og det mere ensformige og fattige
natur, hvor invasive planter gør deres indtog.

”Invasive arter kommer fra andre lande og har egenskaber, som gør, at de klarer sig umådeligt godt i det danske klima på udvalgte steder. Fx klarer Rynket Rose sig så godt i kystnære områder, at de kan brede sig voldsomt og fuldstændig udkonkurrere vores egne danske kysttilpassede planter”, fortæller miljøvejleder Inger Taylor. ”Endvidere er Rynket Rose meget svær at bekæmpe, fordi den vokser meget tæt og er spækket med små torne på stænglerne”, fastslår Inger Taylor, hvorfor turen også vil handle om måder at bekæmpe invasive arter på.

BILLEDE: Rynket Rose er både smuk og smagfuld, men også meget invasiv (foto: I. Taylor)


 
2014-06-02
Penge til nye initiativer i forsamlingshusene i Mariagerfjord

Forsamlingshusenes Samråd i Mariagerfjord Kommune har uddelt i alt 200.000 kr. til 9 projekter i kommunens forsamlingshuse. I alt modtog Kultur- og Fritidsforvaltningen 11 ansøgninger til den årlige pulje.

”Som det fremgår af kommunens landdistriktspolitik vil man gerne styrke de lokale mødesteder i landsbyerne” oplyser Kultur- og fritidskonsulent Annette Øllgaard, Mariagerfjord Kommune. Der er 22 forsamlingshuse i Mariagerfjord Kommune, og de er organiseret i et samråd, der blandt andet har til opgave at forvalte den kommunale bevilling til forsamlingshusene, der er på cirka 200.000 kroner om året.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har sendt ansøgningerne ud til urafstemning blandt alle kommunens forsamlingshuse. På fællesmødet i Forsamlingshusenes Samråd onsdag den 14. maj i Helberskov, blev resultatet forelagt.

Sem Forsamlingshus og Sognegård får tilskud til opsætning af ekstra varmepumpe – kr. 18.750
True Kultur- og forsamlingshus får tilskud til etablering af handicapvenlig indgangsparti – kr. 25.000
V. Tørslev kultur- og Forsamlingshus får tilskud til isolering af hulrum og udskiftning af varmerør – kr. 24.340
Fruerlundparken får tilskud til opsætning af isoleringsmateriale, vindpap, ny beklædning og maling – kr. 19.700
Døstrup Forsamlings- og Kulturhus får tilskud til etablering af udsugning i husets store sal – kr. 22.250
Vive Forsamlingshus får tilskud til malerarbejde og reparation af skorsten – kr. 19.700
Handest Forsamlingshus får tilskud til efterisolering af lofter – kr. 20.425
Helberskov får tilskud til renovering af scenetæppe og gardiner – kr. 25.000
Visborg Forsamlingshus får tilskud til udskiftning af vinduer – kr. 24.800

En del af de støttede projekter får økonomiske midler fra andre puljer og forsamlingshusene investerer selv med frivillige timer. ”Gennem de senere år har der være specielt fokus på støtte til energibesparende projekter” oplyser kultur- og fritidskonsulenten
 
2014-05-20
Resultatet af Affaldsindsamlingen 2014

Godt 1100 borgere fra 24 skoler, foreninger og institutioner samlede affald i
Mariagerfjord Kommune. I alt blev det til 3,8 tons - deriblandt ca. 2400 dåser.

Den årlige affaldsindsamling fandt sted søndag den 27. april og ugen forud. Solen skinnede på dagen og i alt samlede flere end 1100 borgere affald. Det blev i alt til 3,8
tons, deriblandt ca. 2400 dåser. Det var et rigtig flot resultat.
Danmarks Naturfredningsforening (DN) Mariagerfjord stod for indsamlingen, i
samarbejde med med kommunen og med støtte fra Grønt Råd. I alt deltog 24
borgerforeninger, lokale grupper og skoler, samt en del individuelle personer og familier.
Igen i år var flere børnehaver og dagplejere med.
Susanne Ravnborg fra dagplejen Grønnespirer skrev til DN:
"Vi har haft nogle fantastiske affalds dage i vores gruppe... vi delte poserne ud og begav
os alle på affaldsjagt over flere dage... vi fik ca. samlet 15 kg affald og ca. 20 dåser. Det
har givet os og børnene så meget..... Den ene mor sagde til mig, hvor er det en
fantastisk kampagne, og du har lært min pige at samle affald, hun går hen og smider
andre folks ispapir i skraldespanden...."
Vi siger en stor tak til alle, der deltog. Det er glædeligt, at der år for år er så mange der
vil være med. Det sender budskabet om at lade være med at smide affald i naturen.
På landsbasis blev der indsamlet næsten 120.000 kg skrald, inklusive over 100.000
dåser. I alt der var over 83.000 borgere ude og samle ind, deriblandt 65.000 børn fra
skoler og institutioner.
Vi ser frem til, at der en dag ikke længere flyder med affald derude i naturen, også
selvom det tager nogle år at opnå.
Affaldsindsamlingskoordinator – DN Mariagerfjord
Alan Phipps
Mob. 61990365
 
 

2014-05-15 ”Penge til livet på landet”

 

 
2015-05-17
Hærvejen kommer til Mariagerfjord

Hærvejen er kommet til Nordjylland. Det bliver fejret i weekenden 24-25. maj i hele Nordjylland. I Mariagerfjord Kommune bliver Hærvejen indviet lørdag 24. maj i Døstrup og Rold, der byder besøgende indenfor til aktiviteter langs ruten, mens andre afprøver ruten med en cykeltur. Dermed bliver Mariagerfjord området forbundet til stinettet gennem Europa til Spanien og til Norge.

Lørdag den 24. maj kommer Hærvejen til Mariagerfjord. Det er lykkes at etablere Hærveje gennem Nordjylland med BÅDE vandre- og cykelruter ligesom syd for Viborg. Cykelruten, der løber gennem Mariagerfjord Kommune, er blevet opdateret og flere steder lagt om, så den løber forbi flere byer og seværdigheder. Hærvejene bliver digitale med deres egen APP, hvor vandrere og cyklister kan finde ruteforløb og informationer. Der kommer Hærvejsskilte op på udvalgte steder og ruteforløbene i Nordjylland kommer ind på den officielle Hærvejshjemmeside.

I Mariagerfjord Kommune åbner Døstrup og Rold deres byer for alle, der har lyst til at fejre, at den officielle hærvej syd for Viborg nu også kommer igennem Mariagerfjord-området. Jørgen Hammer Sørensen, der er formand for Udvalget for Teknik og miljø i Mariagerfjord Kommune, indvier hærvejen begge steder, kl. 10 i Døstrup og kl. 11 i Rold.
”Det er stort, at vi nu bliver bundet sammen med stinetværk helt til Spanien og nordpå til Norge, fordi det er med til at gøre Mariagerfjord-området synligt for turister og besøgende fra andre områder”, vurderer Jørgen Hammer Sørensen. ”Det nye er især, at ruten nu bliver en del af den officielle hærvej og derfor også bliver markedsført på Hærvejens hjemmeside”, oplyser Jørgen Hammer Sørensen, der også er glad for opbakningen til indvielsen fra de lokale.

I Døstrup er der lagt program for hele dagen med gåture, forplejning og aktiviteter med udgangspunkt i Bytoften ved bækken midt i byen. ”Vi holder åbent hele dagen til kl. 18 for at vise vores dejlige område frem”, fortæller Lisbeth Sørensen, der er formand for Døstrup Landsbyråd og henviser til programmet på www.dostrup.dk.

I Rold er der en guidet gåtur gennem byen efter indvielsen ved Rold Gl. Kro og derefter aktiviteter og forplejning på Rumlepladsen på stadion til midt på eftermiddagen. ”Vi har jo den oprindelige adelshærvej fra 1534 her i Rold” fortæller Arne Nielsen fra Rold Bylaug, der vil fortælle om byens seværdigheder på dagen.

Cykelmotionisternes mandagsklub fra Hobro får deres cykler bragt til Rold og afprøver herefter Hærvejen fra Rold til Døstrup og derefter videre til Fyrkat, hvor der er forfriskninger og en guidet tur i området. Alle, der har lyst, er velkomne til at cykle med - enten hele turen eller dele deraf.

Hærvejen kommer ind i Mariagerfjord Kommune nordfra gennem Rold Skov ved Arden og løber gennem Rold til Døstrup og Hørby Skoleby. Herfra følger den national cykelrute 3 til Fyrkat, Nørre Onsild og Hvornum mod Viborg. Ruten er lagt, så den går gennem varierede landskaber, tæt på landsbyerne og steder med spændende natur og kulturhistorie, men også så der er mulighed for indkøb, ophold og overnatning undervejs.

Programmet for indvielsen kan ses på www.mariagerfjord.dk samt på www.haervej.dk, hvor weekenden øvrige indvielser for hærvejene i Nordjylland også kan ses.


OM PROJEKT HÆRVEJENE I NORDJYLLAND
Siden 2013 har 8 kommuner i Nordjylland samarbejdet om at videreføre to vandreruter og én cykelrute fra Viborg til henholdsvis Hirtshals og Frederikshavn. Projektet udspringer af forprojektet ”Hærveje i Nordjylland”, som blev gennemført i 1. halvår 2012 med støtte fra Vækstforum. I forprojektet deltog de 8 nordjyske kommuner. Forprojektet konkluderede, at der var basis for at etablere to vandreruter - alle med navnet Hærvejen - mellem Viborg og Frederikshavn/Hirtshals for at lukke det største hul i det europæiske net af kulturveje.
Indtil i dag er Viborg den nordlige endestation i Danmark, men rutenettet fortsætter i Norge og Sverige. Forprojektet anbefalede endvidere, at den eksisterende cykelrute ”Hærvejen” opgraderes/omlægges.

Det er således disse tre ruter, som projekt ”Hærvejene i Nordjylland” nu har skabt.
Primært anvendes eksisterende ruter og offentlige vej for at undgå at anlægge nyt og sikre, at projektet kunne gennemføres inden for den korte tidshorisont samt at eksisterende faciliteter udnyttes bedre. Projektet indebærer desuden, at der produceres ny og moderne formidling af ruterne, og at der sikres de nødvendige servicefaciliteter langs ruterne, så ruterne kan markedsføres lokalt, regionalt, nationalt og internationalt.
Vandring, cykling og ridning som rekreativ aktivitet i forbindelse med fritid eller ferie er et felt, som er vokset kraftigt de senere år. Der ligger altså både en lokalt, rekreativt potentiale i ruterne, men nok så meget et turistmæssigt potentiale, der kan bidrage til at bevare eller skabe arbejdspladser i den nordjyske turistbranche.

Vandring, cykling og ridning vil formentlig altid være turistmæssige nicher, men de vil kunne komplettere den nordjyske palet af oplevelser, der i dag fokuserer på kystområderne. Ikke mindst vil ruterne kunne kombinere natur med kulturhistorie – en kombination, som erfaringsmæssigt har stor tiltrækningskraft på såvel lokale som turister.
Projektet har en meget bred vifte af målgrupper: Naturvandrere, pilgrimme, cyklister og ryttere fra såvel lokalområde, region, Danmark og andre lande. Det sikrer, at ruterne bliver benyttet af flest mulige enten til kortere ture i fritid eller i tilknytning til ferie i Nordjylland eller som en del af langtursvandring og langturscykling. Ridning bliver muligt på lokale ruter, dog primært ved vestkysten.

I weekenden den 24.-25. maj 2014 bliver Hærvejene i Nordjylland derfor indviet. I Mariagerfjord Kommune er der indvielse lørdag den 24. maj 2014, hvor lokale foreninger og byer på ruten er inviteret til at deltage i indvielsen og derved bruge anledningen til at gøre opmærksom på de smukke områder og byer med lokalt engagement.

Vedhæftede filer
program indvielse af hærvejene i NJ2.pdf

 

 

 

 
2014-05-17
Vil I have indflydelse på frivillighedspolitikken?

Sådan spørger en projektgruppe i Mariagerfjord Kommune. Gruppen er ved at udarbejde en politik, der omfatter alt frivilligt arbejde i kommunen.

Derfor invitereres alle frivillige i kommunen til borgermøde i Hobro Idrætscenter.

- Vi ser det frivillige arbejde som en vigtig samfundsresurse og som et vigtigt supplement til det kommunale arbejde. Samtidig er det frivillige arbejde for mange en god mulighed for at være med til at skabe et godt, omsorgsfuldt og inkluderende samfund, fortæller Thorbjørn Aagaard, fagkonsulent i Mariagerfjord Kommune.

Han forklarer, at projektgruppen har brug for de frivilliges input til politikken, så det bliver en politik som er præget af de frivilliges egne ønsker og mål for det frivillige arbejde.

Derfor inviterer projektgruppen til borgermøde i Hobro Idrætscenter 19. maj kl. 19-21. På borgermødet vil gruppen gennemgå deres udkast til frivillighedspolitikken og inddrage de frivilliges egne input.

- Vi håber på, at der er mange der har lyst til at møde op og give deres besyv med, inviterer Thorbjørn Aagaard.

Af pladshensyn kan der dog maks. deltage to personer pr. forening.
Tilmelding til fagkonsulent Thorbjørn Aagaard på thaag@mariagerfjord.dk eller tlf. 97 11 34 21.

 

 

 

 

 

2014-05-10 Hobro Østerskov indviet med manér

Mere end 60 deltagere var søndag mødt frem i Hobro Østerskov for at deltage i den officielle indvielse af de mange nye tiltag i skoven.

Hobro Østerskov har i de seneste fem år udgjort rammerne for et stort partnerskabsprojekt mellem Mariagerfjord Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Naturstyrelsen. Formålet har været at fremme friluftsliv og gode naturoplevelser i skoven.

På Skovens Dag havde Mariagerfjord Kommune inviteret til indvielse af de mange, nye tiltag, der er kommet på baggrund af projektet. Og det tilbud valgte mere end 60 borgere at gøre brug af. Det vækker stor begejstring hos en af tovholderne på projektet, miljøvejleder Inger Taylor.

- Et af hovedformålene med partnerskabet var netop, at skovene i kommunen skal være mere attraktive for borgerne, så vi glæder os meget over, at så mange mennesker valgte at tilbringe en eftermiddag i det gode vejr i skoven.

Gæsterne er tilfredse
Som følge af projektet har kommunen udarbejdet en ny folder, ligesom der er placeret skilte, der fortæller om skovens natur og historie, ved de væsentligste indgange til skoven. Derudover er der etableret et nyt madpakkehus nord for Hobro Stadion og der er opstillet flere overdækkede bord-/bænke-sæt rundt i skoven. Og allerede nu er der tegn på, at de nye faciliteter er blevet godt modtaget.

- Vi kommer sjældent i skoven uden at møde en masse mennesker, der er meget glade for de nye muligheder. Det fortæller os, at vi er kommet et godt stykke vej med at gøre skoven mere attraktiv og nemmere at færdes, fortsætter Inger Taylor.

Også en fordel for naturen

Men det er ikke kun skovens brugere og gæster, der har fået bedre forhold. Det gælder også for skovens natur. Der er bl.a. lavet naturgenopretning i Kirkedal Bæk og etableret græsning i det gamle egekrat.

På Skovens Dag fik deltagerne endda mulighed for selv at bidrage til genopretningsprojektet ved at smide store sten og gydegrus i det ny-slyngede vandløb.

- Vi har en forpligtelse til at sikre, at vores skove rummer en rig og varieret natur. Derfor målretter vi også driften mod netop en artsrig natur i dele af skoven, fortæller ansvarlig for driften i kommunens skove, landskabsforvalter Kenneth Jensen.

Plads til friluftsliv og fredelig natur
Kennet Jensen forklarer videre, at kommunens skove fremover vil blive inddelt i to zoner, hvor henholdsvis friluftsliv og natur vil have højeste prioritet.

- I friluftszonen vil vores primære fokus være på faciliteter, der kan understøtte borgernes aktive brug af skoven. Her vil vi også lægge de aktiviteter og arrangementer, som ikke er forenelige med ønsket om fred og ro. Naturzonen vil derimod blive friholdt for større arrangementer, så man også får mulighed for den stille naturoplevelse i kommunens skove.

I naturzonen vil man fremover bl.a. kunne støde på både græssende kvæg og døde træer, der får lov at ligge og rådne i skovbunden. Dert er nemlig vigtige led i at fremme en rig natur i skovene.

Smag på skoven
En tur i kommunens skove er ikke kun en lise for krop og sjæl. Der er også muligt at udfordre smagsløgene i skovene. Skovens Dag-arrangementet blev således afsluttet med en lille mundsmag ved shelterpladsen ved fjorden. Her fik deltagerne lov at smage lidt af det gode kød, der er kommet fra det græssende kvæg i egekrattet og de kunne bage snobrød med skovens egne ingredienser ramsløg, skovmærke og skovsyre.

 

 

 

 

 

 

 

2014-05-06
Hvad er et godt ældreliv?

Ældrelivet på et plejehjem behøver absolut ikke at være trist og indholdsløst. Derfor arbejder plejepersonalet i Mariagerfjord Kommune aktivt for at skabe et godt ældreliv for beboerne. Nu inviterer plejecentrene i Distrikt 2 alle til at komme og opleve det.

Plejecentrene tilbyder masser af aktiviteter; der er både de mere traditionelle, som strikkeklub og mandeklub – men der er også alternativer såsom smykkefremstilling, markedsdage og OL afholdt sammen med dagplejebørn i nærområdet.

I Plejedistrikt 2 fokuserer personalet også på, at beboerne får god mad.

- Vi gør meget ud af maden. Den skal både smage og dufte, fortæller Hanne Virkman, Distriktsleder. Hun beskriver desuden et nyt tiltag, hvor personalet laver brunch med blandt andet æg, bacon og pandekager.

Undersøgelser af Mariagerfjord Kommunes ældre viser nemlig, at noget af det mest værdsatte ved et måltid er duften. Ikke alle plejecentre i Distrikt 2 laver deres mad på adressen – men Hanne Virkman fortæller, at de steder, der ikke laver hovedmåltidet selv, gør meget ud af at tilberede fx duftende og velsmagende bagværk og appetitvækkere til eftermiddags- og aftenkaffe. Ligeledes er der fokus på, at oplevelserne og rammerne er indbydende.

Hanne Virkman forklarer, at det er nye tider og en ny generation af ældre med et andet syn på det gode ældreliv. Derfor skal plejecentrene være nytænkende og følge med tiden.

- Der er stadig ”fut” i vores ældre generationer, når de kommer på plejecentre; de vil opleve og stadig være en del af det aktive liv. Betydningen af at være noget for nogen har stor værdi – og mange af de ældre indgår nye venskaber, når de flytter ind på et plejecenter.

Baggrund
Distrikt 2 vil gerne vise deres bud på det gode ældreliv og inviterer derfor alle til Åbent Hus. Her vil være rundvisning, smagsprøver og et lille kig ind i, hvilke aktiviteter de forskellige plejecentre tilbyder.

Åbent Hus på Plejecenter Fjordvang i Mariager og Plejecenter De Gamles Gård i Assens lørdag den 10. maj og på Plejecenter Solgaven i Hobro og på Odinsgård i Onsild lørdag den 24. maj.



 
 
2014-04-30
Mariagerfjord Kommune inviterer til ”indvielse” af Hobro Østerskov

Siden 2009 har kommunen som led i et stort partnerskabsprojekt iværksat en række sjove og anderledes tiltag i Hobro Østerskov. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og derfor inviteres alle til officiel indvielse den 4. maj.

Ved indvielsen vil kommunen præsentere en helt ny folder, der viser rundt i skoven. Men på selve dagen kan man også komme med på guidede ture og se de seneste års initiativer i form af fx madpakkehus, overdækkede borde-bænkesæt og landgangsbro. Man kan også se det smukke gamle egekrat, der er blevet ryddet for opvækst og nu græsses af kreaturer.

- Og har du lyst til selv at give en hånd med, så kan du smide gydegrus i Kirkedal Bæk, hvor vi netop er ved at afslutte et naturgenopretningsprojekt. Bliver du sulten efter en rundtur i skoven, får du mulighed for at smage på nogle af de lækre råvarer, skoven leverer. Det bliver i form af kød fra de græssende dyr i egekrattet og pesto fra skovens ramsløg. Så tag endelig hele familien og naboen med på en anderledes tur i skoven, opfordrer en af arrangørerne, biolog Anders Horsten fra Mariagerfjord Kommune.

Eksempel på ny skovvision
Tilbage i 2007, da kommunerne blev lagt sammen, overtog Mariagerfjord Kommune også ansvaret for skovene. De gamle kommuner havde hver især haft forskellige regler for, hvordan skovene blev administreret.

- Så folk ringede ofte til den nye kommune og spurgte: ”Må vi cykle der?” eller ”Må vi fælde træer der?” Derfor blev der truffet en beslutning om, at der skulle udarbejdes et ensartet grundlag for administration af skovene i kommunen, fortæller Anders Horsten.

Natur- og friluftsliv fremfor drift
Beslutningen førte til en ’Skov-vision’ for kommunens skove, som fastslår, at skovene skal bruges til natur- og friluftsliv – ikke til skovdrift. Samtidig med de kommunale tiltag arvede den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening (DN) 100.000 kr. til Hobro Østerskov.

- Dermed var det oplagt, at vi begyndte med at afprøve ideerne og tankerne i skovvisionen i Hobro Østerskov. Foruden Mariagerfjord Kommune har Naturstyrelsen, Friluftsrådet, Grønt Råd også bidraget økonomisk, forklarer Anders Horsten.

For pengene er der blandt andet blevet lavet madpakkehus, overdækkede borde-bænkesæt, folder over skoven og en række infotavler ved indgangene til skoven. Derudover er pengene bl.a. gået til rydning af træopvækst og etablering af hegning i egekrattet, genslyngning af Kirkedals Bæk, rydning af udsigtskile ved Tretows Minde og meget andet til glæde for friluftsliv og natur.

- Tiltag, som understøtter vores vision om at skovene skal bruges til friluftsliv til glæde for borgerne. Og de foreløbige tilbagemeldinger, som vi har fået i forbindelse med de efterhånden mange naturture, vi har holdt i skoven, er meget positive, forklarer miljøvejleder i Mariagerfjord Kommune, Inger Taylor.

Forbilledligt samarbejde
Udover, at Østerskoven har fungeret som pilot-projekt på kommunens skov-vision, har projektet været et godt eksempel på, hvordan flere forskellige kræfter kan forenes og løfte i flok.

- Fx har Grønt Råd været gode til at udpege særligt vigtige stier. DN fjerner opvækster i egekrattet, som ellers ville true de gamle egetræer. Bækken er blevet restaureret med hjælp fra sportsfiskerne, bl.a. ved at bidrage ved etableringen af gydepladser for fiskene og Dansk Ornitologisk Forening følger og tæller fuglebestanden i området. Desuden har skoleelever og produktionsskole hjulpet med naturpleje, udstyrskasser og overdækkede borde-bænkesæt, fortæller Inger Taylor.

Den officielle indvielse finder sted søndag den 4. maj fra kl. 14-16. Mødestedet er Madpakkehuset i skoven nord for Hobro Stadion (indgang ved VUC på Amerikavej).

Baggrund
Projektet i Hobro Østerskov udløber officielt i maj, hvor der skal afrapporteres til Naturstyrelsen. Projektet er blevet gennemført siden 2009 i et partnerskab med mange interessenter, herunder Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Grønt Råd i Mariagerfjord Kommune.
Før der blev søgt penge hjem til projektet, blev borgerne inviteret til et ide-møde. På baggrund af de ideer, er der blevet formet forskellige initiativer i skoven.




 
 
2014-04-27
Mariagerfjord står sammen om indsatsen for de unge

Med et nyt og bredt samarbejde med flere end 60 deltagere vil kommunen sætte fokus på, hvordan unge kommer i gang med en uddannelse
.

Samarbejdet skydes for alvor i gang på en stor workshop i Hobro Idrætscenter onsdag den 30. april. Pressen er velkommen til arrangementet fra kl. 9.45-11.30, hvor seks ”caféer” danner rammen om hver sit tema, som deltagerne skal diskutere.

Deltagerne er mennesker, der beskæftiger sig med unge i Mariagerfjord, fx fra skolebestyrelser, fra ungdomsuddannelser og fra kommunen. Derudover kommer der to unge og fortæller deltagerne om, hvordan det er at være ung og uddannelsessøgende.

Arrangementet skal på sigt resultere i en partnerskabsaftale, som skal sikre, at Mariagerfjord Kommune opfylder den nationale målsætning om, at 95 % af en ungeårgang skal have en ungdomsuddannelse.

– Vi ønsker at arbejde sammen om – og med – de unge. Vi har brug for hinanden for at hjælpe de unge bedst muligt på vej mod en ungdomsuddannelse. Dagen er et eksempel på, hvordan vi arbejder for at samle de mange aktører for at blive bedre til at sørge for, de unge får en uddannelse. Den form for dialog på tværs er nyt og svært, men jeg glæder mig til at opleve det brede samarbejde, udtaler Michael Tidemand, Arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune.



 
 
Mariagerfjord Festuge: Kunst i børnehøjde

Kunstetagerne Hobro og byrummet: 2. maj - 11. maj 2014

Mariagerfjord festuge står for døren, og i den anledning har Kunstetagerne Hobro Kunst i børnehøjde på programmet. ”Malerierne har vi ikke flyttet på” fortæller kunstfaglig medarbejder Vibeke Kromann-Andersen med et grin, ”men vi har lavet sjove kunstopgaver og puslespil, der understøtter børns fantasi og kreativitet. Derudover har vi i samarbejde med VisitMariagerfjord lavet en spændende GPS-kunstskattejagt for hele familien i Hobro by”.

Det skal være sjovt og lærerigt for børn at gå på museum. Derfor kan man fra og med 2. maj finde en kurv på hver etage i Kunstetagerne med farveblyanter og kunstopgaver for børn. Hvert opgaveark handler om ét eller flere kunstværker, som er med i Hobro Kunstsamlings nuværende udstilling. Der er også puslespil, som kan samles foran det maleri, de forestiller. Med farveblyanter og puslespilsbrikker ved hånden kan børn og voksne tilbringe mange gode timer i hinandens selskab. Kunstopgaverne ligger fremme indtil slutningen af juli måned, og børn skal følges med en voksen.

Træværkstedet på Hobro Medborgerhus har stået for opgaven med at fremstille puslespil og tegnetavler til underlag for kunstopgaverne. Værkstedet er en del af Projekt Rumpiloterne, som er et aktiveringstilbud i Mariagerfjord Kommune. ”Rumpiloterne har lavet et flot og utraditionelt stykke arbejde”, fortæller Vibeke Kromann-Andersen. Tidligere på året vidste hun ikke, hvorfra hun skulle fremskaffe tegnetavler, da de specialfremstilles på de større museer. Efter en snak med træværkstedets leder, Knud Sørensen, fremtryllede rumpiloterne de smukkeste tegnetavler af masonitplade og klemmer fra tøjbøjler. Rumpiloterne laver også fuglehuse og insekthoteller af genbrugstræ. Overskuddet fra salg går til Projekt Rumpiloterne. ”Hvis nogen ligger inde med genbrugstræplanker og -plader, som ikke bruges, kan vi godt bruge dem her på træværkstedet”, fortæller Knud Sørensen med et smil.

Når man bliver træt af at være inden døre, er det rart at komme udenfor. Og hvad er mere spændende end en skattejagt? Geocaching er en GPS-skattejagt, hvor man ved hjælp af en GPS og et sæt koordinater kan finde skjulte skatte – også kaldet caches. Kunstetagerne og VisitMariagerfjord har lavet en kunstskattejagt med fem skatte, der er gemt i nærheden af kunstværker i byrummet. Skattene indeholder en logbog, stempeltang, bytteting og en QR-kode, så man kan læse om hvert enkelt kunstværk.

Ruten i Hobro er ca. halvanden kilometer lang. Før du begynder din jagt, kan du hente et ”stempelkort” på turistbureauet, så du kan dokumentere dit fund med stempeltangen fra cachen. Når du har fundet alle caches, kan du ved at fremvise dit stempelkort få et diplom på turistbureauet.

”Det er en rigtig sjov aktivitet for hele familien, og kunstskattejagten fortsætter efter festugen”, lover marketingchef for VisitMariagerfjord Mikkel Skovsbo, der har succes med tre GPS-ruter rundt om Danmarks smukkeste fjord, Mariager Fjord.

Sponsorgaver
De børn, som laver fem kunstopgaver eller fuldfører GPS-kunstskattejagten, får efter eget valg et stykke strandlegetøj fra dantoy eller en Mandalas malebog fra Forlaget Unicorn. Legetøjsproducenten dantoy ligger i Hobro og er én af Nordens største producenter af miljøvenligt kvalitetsplastiklegetøj. Forlaget Unicorn holder til i Egå og udgiver blandt andet de fantastiske Mandalas malebøger. Malebøgerne er kendt for at skabe afslapning og koncentration. Motiverne er cirkelrunde mønstre, der ender med at blive farvestrålende kunstværker. Der er sponsorgaver så længe lageret rækker, fortæller en taknemmelig Vibeke Kromann-Andersen og Mikkel Skovsbo.

Arrangør: Kunstetagerne Hobro og VisitMariagerfjord

Sponsorer: Dantoy og Forlaget Unicorn

Der er gratis adgang til Kunstetagerne gennem Hobro Bibliotek.
GPS kan lejes hos Hobro Turistbureau.

For yderligere info:
Læs mere om geocaching på www.visitmariagerfjord.dk , www.geocaching.dk/www.geocaching.com
Kontakt Vibeke Kromann-Andersen på 21 69 23 28 – eller mail vkrom@mariagerfjord.dk
Læs mere på www.kunstetagerne.dk 

Kunstetagerne Hobro
Store Torv
9500 Hobro
 











 

2014-04-24
Naturplejen udvides ved Hobro Vesterfjord

Græssende dyr skal genskabe frodige enge til glæde for borgerne i Hobro. De kan nemlig se frem til flere orkidéer og måske også vadefuglen, bekkasiner midt i byen.

For fem år siden søsatte Mariagerfjord Kommune et naturplejeprojekt, der havde til formål at genskabe tidligere tiders frodige enge langs Hobro Vesterfjord. I første omgang blev enge og skrænter vest for Ambu-pladsen hegnet ind, hvorefter græssende dyr fik til opgave at trænge den tætte og højtvoksende rørsump tilbage.

Successen har været så stor, at kommunen nu udvider projektet, så også engene op mod Skivevej fra sommeren bliver græsset af.

- Vi håbede i sin tid på, at de græssende dyr ville æde de høje tagrør, så der igen blev plads til en lav og lysåben vegetation. Og det er gået over al forventning: Hvor der før var høje tagrør på det meste af arealet, er der i dag kun tagrør i en bræmme yderst mod Vesterfjorden, siger Anders Horsten, biolog i Mariagerfjord Kommune.

Han forklarer, at der nu igen er blevet lys og luft til de orkidéer på engene, som før projektet var i overhængende fare for at blive skygget væk af tagrørene.

- Nu kan man endda pludselig være heldig at se bekkasiner, der søger føde på de våde enge, midt i Hobro. Det var ikke muligt før.

Først nyt hegn
Det nye hegn bliver sat i løbet af foråret, så dyrene kan komme til at græsse allerede til sommer. Dyrene kommer fra samme besætning som de nuværende dyr, og hegnet bliver magen til det eksisterende.

Det betyder, at der vil blive adgang til området via låger. Til efteråret forventer kommunen at hegne den resterende del af kommunens arealer ved Vesterfjord, så dyrene kommer til at græsse af helt ind til bostedet på Skivevej.

Høje forventninger til dyrene
Fra kommunens side har man store forventninger til de effektive dyr.

- Vi er rigtig glade for det stykke arbejde, de græssende dyr gør for os, fortæller landskabsforvalter Kenneth Jensen.

- Der er tale om små og lette kødkvæg, primært af racen Dexter, der er perfekt tilpasset til naturpleje: De er hårdføre, æder gerne tagrør, siv og andre stride planter, og så er de fredelige og rolige. Så man kan godt gå en tur i indhegningen. Man skal blot lade dyrene være i fred og ikke opsøge dem, slutter Kenneth Jensen.



 



 
2014-04-13
Hjælp med at gøre Mariagerfjord Kommune ren

Søndag den 27. april er det store oprydningsdag i naturen omkring Mariager Fjord. Denne dag afholder Danmarks Naturfredningsforening med opbakning fra Grønt Råd og Mariagerfjord Kommune Ren Dag, hvor foreninger og familier opfordres til at tage handskerne på, sækken under armen og begive sig ud i naturen for at rydde den for affald.

Foreningerne i det kommunale Grønne Råd støtter igen i år op omkring kampagnen under sloganet: Gør Mariagerfjord til en REN kommune.

- Det handler om at være stolt over, hvor vi bor og tage ansvar for at holde vores ”hjemegn” i god stand, fortæller Alan Phipps, der koordinerer affaldsindsamlingsdagen for Danmarks Naturfredningsforening i Mariagerfjord området.

Han oplyser, at der er indsamlingssteder fire steder i kommunen: ved Hadsunds gamle renseanlæg, Arden Genbrugsplads, Markedshallen i Hobro og P-pladsen på Mariager havn. Her kan alle møde op og få udleveret affaldsposer og andet materiale for at være med.

- Grønt Råd har i flere år haft fokus på affald i naturen, så medlemmerne vil gerne arbejde for, at flere rydder op, men samtidig skabe fokus på problemet, så færre smider affald i naturen, fortæller Inger Taylor, der er sekretær for Grønt Råd.

De senere år har flere landsbyer og skoler fordelt rundt om i kommunen afholdt en affaldsindsamlingsdag. - Det tegner godt i 2014, hvor der allerede tre uger inden Ren Dag er tilmeldt 11 landsbyer og 9 skoler til indsamlingen, oplyser Inger Taylor. Hun vurderer, at der nemt kan komme lige så mange til inden den 27. april foruden de frivillige, der møder op på dagen.

Udover Grønt Råd støtter Mariagerfjord Kommune op om initiativet ved at tilbyde 200 kr. til skoleklasser, der samler affald eller 300 kr. til foreninger, der arrangerer en indsamlingsdag – enten den 27. april eller på et andet tidspunkt.

– Det er en anerkendelse af, at frivillige gør en stor indsats, så arrangørerne har mulighed for at tilbyde en is eller sodavand til dem, der samler ind, fortæller Poul Møller, der er afdelingsleder for Miljø i Mariagerfjord Kommune. Han understreger, at Grønt Råds mål om at gøre Mariagerfjord Kommune til en REN kommune kræver, at mange deltager i indsatsen, som så til gengæld kommer alle til gode.

Baggrund:
Grønt Råd består af repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Erhvervs- og Lystfiskerforeninger, Landboforeningerne, Jægerforeningerne, Fjordhavnene, Dansk Ornitologisk Forening, By og Land Mariagerfjord, VisitMariagerfjord, Landdistriktsrådet, Naturstyrelsen Aalborg og Mariagerfjord Kommune. Se mere om Grønt Råd på www.grontraad.dk.

At Mariagerfjord Kommune fokuserer på at være en ren kommune, ses også i udkastet til den nye affaldsplan, som er i høring 15. april – 10. juni 2014. Visionen er nemlig at blive den reneste kommune i Danmark. Se mere om affaldsplanen 2014-2024 på www.mariagerfjord.dk

Yderligere oplysninger
Inger Taylor, Sekretær for Grønt Råd: tlf. 97 11 36 12/e-mail intay@mariagerfjord.dk
 
 
Hvordan bliver Mariagerfjord Kommune Danmarks reneste?

Udvalget for Teknik og Miljø sender affaldsplan i høring i perioden 15. april – 10. juni 2014. I perioden kan du få indflydelse på den fremtidige affaldshåndtering og hermed hjælpe til med at gøre Mariagerfjord Kommune til den reneste i Danmark.

Affaldsplanen har betydning for alle borgere og virksomheder i kommunen. Udvalgsformand Jørgen Hammer Sørensen mener, alle skal involvere sig:

- Affaldsplanen er yderst relevant for både borgere, sommerhusejere og erhverv i Mariagerfjord Kommune og jeg opfordrer alle til at kigge på den. Affald er værdifulde ressourcer og det vil komme alle til gode, at langt mere af det bliver genanvendt i stedet for at blive brændt.

Ny mulighed under høringsperioden
Som noget nyt har Mariagerfjord Kommune valgt at oprette en Facebook-side, som kun vil være tilgængelig under høringsperioden. Her er det muligt for alle at deltage i debatten omkring den fremtidige affaldshåndtering i kommunen.

- Jeg synes, beslutningen om at lave en Facebook-side under høringsperioden er rigtig god og spændende, selvom det ikke er et medie, jeg selv bruger. På den måde kan vi forhåbentlig få en bred gruppe til at involvere sig. Jeg opfordrer alle til at deltage i debatten – enten på Facebook-siden eller ved at indsende bemærkninger til Mariagerfjord Kommune, udtaler Udvalgsformand Jørgen Hammer Sørensen.

Baggrund
Affaldsplanen indeholder visioner, målsætninger og initiativer for affaldsområdet de næste seks år – blandt andet inden for områderne affaldsminimering, husholdningsaffald, erhvervsaffald og affaldsanlæg. Planen læner sig op ad de nationale mål, regeringen har sat.

Beslutningen om at oprette en Facebook-side ændrer ikke ved den normale procedure for høringssvar. Du kan stadig indsende bemærkninger og evt. indsigelser til Mariagerfjord Kommune via brev eller e-mail.

Yderligere oplysninger
Lisbeth Røge, Natur og Miljø, 97 11 36 60
www.facebook.com/etparordomaffald (facebook-siden åbner den 15. april 2014)
 
2014-04-08
De frivillige har fået mere tid til det sjove
Mariagerfjord Kommunes køb af IT-systemet Conventus har gjort livet lettere for mere end 100 frivillige i kommunens foreninger. Men ideen skal gerne ud til endnu flere frivillige.

Medlemslister, girokort og regnskaber hører til den mere kedelige del af arbejdet
i en forening, men der bruges rigtig meget tid på det.

Men i december 2012 slog Mariagerfjord Kommune det første slag for at gøre jobbet som frivillig nemmere, da de købte administrations- og bookingssystemet Conventus og stillede det gratis til rådighed for kommunens foreninger og haller. Systemet blev præsenteret for foreningerne ved en inspirationsaften i januar 2013.

- Nu vil vi gerne slå et slag mere. Derfor holder vi endnu en inspirationsaften om Conventus i Hadsund Biograf, fortæller Fagchef for Kultur og Fritid, Joan Kamstrup, og fortsætter

- Ved det første arrangement i januar 2013 var der fuldt hus, og mange foreninger har siden da være på de gratis kurser og har opdaget, hvordan Conventus kan gøre deres forenings dagligdag nemmere. -Vi håber at kunne gentage succesen, og selvom man var der sidst, må man selvfølgelig gerne komme igen.

Direktøren for Conventus giver til inspirationsaftenen en guidet tur igennem systemets mange funktioner, og bagefter fortæller IF Jarl Arden og Hadsund Koret, hvilke oplevelser de har haft - som henholvdsvis en stor og en lille forening- med Conventus.

Med tiden skal Conventus gerne gøre kommunikationen mellem kommune og forening nemmere og mere digital.

Fordelene er mange
Conventus kan rigtig meget, og det kan virke meget overvældende, når man får det hele vist på engang. Men det er heldigvis muligt at tage det et skridt ad gangen.
- Foreningerne er forskellige, og der er stor forskel på, hvilke funktioner der letter hverdagen, men alle kan få fordele ud af systemet, forklarer Joan Kamstrup.
De funktioner de fleste foreninger er mest glade for er fx. Kommunikationsdelen, hvor en forening nemt og hurtigt kan sende en besked ud til medlemmerne, enten dem alle eller bare et enkelt hold. Beskederne kan sendes både på mail og på sms.

Derudover har mange af specielt de større foreninger store fordele af, at deres medlemmer kan tilmelde sig via deres hjemmeside og betale med dankort. For de mindre foreninger, kan opkrævninger sendes ud pr. mail, og administreres nemt. For alle parter spares der en masse penge på porto både i forhold til kommunikation og i forhold til opkrævning af deltagerbetaling .
Alt begyndelse er svær
Det er altid svært at skulle starte noget nyt op. Derfor holder Mariagerfjord Kommune løbende kurser i Conventus i samarbejde med DGI.
- Vi holder kurser, så længe der er tilslutning til dem, og man må gerne komme flere gange, hvis man har behov for det, udtaler Dorte Bech Andersen fra Kultur og Fritid. Hendes kollega, Maria Bisgaard fortsætter

- Meningen med Conventus er, at det skal være nemt at være forening, og vi vil fra Kultur og Fritids side, gerne gøre vores til, at alle har muligheden for at få det nemmere.

Fakta
Mariagerfjord Kommune købte Conventus i december 2013 og stiller det gratis til rådighed for alle kommunens foreninger.
Kommunens foreningslokaler på blandt andet skoler er her i foråret 2014 integreret i Conventus, så bookning af lokalerne er blevet digitaliseret. I løbet af sommeren integreres kulturcentre og idrætshallerne også, så de også kan kommunikere nemt og digitalt med foreningerne.

Conventus er et internetbaseret IT-værktøj, der skaber overblik og samler
informationer på ét sted.
Conventus indeholder bla:
- Professionelt bookingsystem med online booking
- Medlemskartotek og holdkartotek med onlinetilmelding og betaling med dankort
- Let kommunikation med trænere, instruktører, udvalg og hold via bl.a. email og SMS
- Fælles aktivitets- og mødekalender med dagsorden og referater m.v.
- Fælles vidensdatabase
- Finanssystem til udarbejdelse af regnskab

Foreningsmedlemmerne tilbydes gratis informationsmøder, kurser og workshops
ligesom der vil være løbende superbrugersupport.
Informationsmødet er mandag den 28. april kl. 19 i Hadsund Biograf.




 
 
2014-04-07
Kommunen vil intensivere kampen mod rågerne

Mange års kamp med den uønskede fugl har ikke båret frugt. Derfor har kommunen søgt Naturstyrelsen om tilladelse til et ekstraordinært tiltag mod rågerne.

Lægger man i denne tid eksempelvis vejen forbi området ved rådhuset i Hadsund, kan man ikke undgå at opdage rågerne. De sorte kragefugle, der i stort antal bygger reder i de høje bøgetræer i centrum. Det har rågerne gjort i flere år på trods af, at Mariagerfjord Kommune har prøvet mange forskellige tiltag for at fjerne fuglene.

- Kommunen har prøvet alt indenfor rammerne af loven, men alligevel har vi store kolonier i midtbyerne. Derfor har vi nu spurgt Naturstyrelsen om tilladelse til - helt ekstraordinært - at beskyde de voksne fugle omkring kolonien, fortæller Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune.

Måske nedskydning i 2015
Kommunen har desværre allerede fået et mundtligt afslag fra Naturstyrelsen på at skyde de voksne fugle i 2014. Fuglene har lagt æg og derfor kan dette middel tidligst blive en mulighed fra 2015.

Men det argument lyder underligt i borgmesteren ører.
- Er det ikke bedre og mere humant, hvis vi skyder de voksne fugle nu, hvor de kun ruger på æg, fremfor at vi venter på, at ungerne bliver udruget og så skyder vi dem, spørger Mogens Jespersen.

Han har til gengæld stor forståelse for, at støjen fra fuglene er særdeles generende for naboerne. Det er endnu en grund til, at han er træt af, at det ikke bliver muligt at begynde en eventuel nedskydning af fuglene her og nu.

- Men vi forventer, at vi kan få en tilladelse til nedskydning i 2015, og så vil nedskydningen blive sat i gang med det samme, det er muligt. Og for at sikre en effektiv og hurtig indsats vil vi til den tid bede lokale jægere om hjælp, fastslår borgmesteren.

Nedskydning af unger fra 1. maj
Hvis naturstyrelsen fastholder, at der ikke må iværksættes en nedskydning nu, så begynder kommunen nedskydningen af ungerne fra den 1. maj, hvor det er lovligt. Også her vil man bede lokale jægere om hjælp.

- Uanset hvad vi gør, er der ingen garanti for succes, men det er vigtigt for os, at alle muligheder i hvert fald er forsøgt, siger Mogens Jespersen.

Han forklarer, at kommunen løbende har været i dialog med Naturstyrelsens vildtkonsulent.

- Der har hele tiden været fokus på at optimere indsatsen i forhold til rågekolonien og vi vil også fortsat forsøge at få den fornødne hjælp. Men når det kommer til helt at fjerne en koloni af råger, så er budskabet, at det næsten er umuligt, fortsætter borgmesteren.

Mange tidligere indsatser
Det budskab stemmer desværre også overens med kommunens erfaringer.

- Tidligere har vi forsøgt at skræmme dem væk, vi har pillet reder ned, vi har årligt nedlagt i hundredevis af unger, men alligevel dukker fuglene trofast op hvert forår, fortæller biolog i Mariagerfjord Kommune, Anders Horsten.

Han forklarer, at det gælder om at stresse fuglene mest muligt, så de finder andre områder at yngle, hvor de ikke er til gene for naboer.

’Snakkende’ fugle
Rågerne er meget sociale fugle, der konstant ’snakker’ med hinanden i og omkring rederne. Når der er op mod 100 reder, giver det en voldsom støj, der er til stor gene for naboerne til kolonien. Dertil kommer de store mængder ekskrementer, som fuglene dagligt afleverer i området.

Udover rågekolonien i Hadsund er der en større koloni omkring banegården i Hobro. Her er det Banedanmark, der står for den årlige regulering af unger.



 
 
2014-04-04
Festugen sparkes i gang af NOAH og L.I.G.A.

Fredag d. 2. maj sparkes Mariagerfjord Festuge i gang med forrygende åbningsarrangementer i Hadsund og Hobro.

Borgmester Mogens Jespersen og formanden for Festugens styregruppe, Jane Grøn åbner officielt festugen fredag d. 2. maj i de to byer. Derefter går bl.a. Noah og L.I.G.A. på scenen i Hadsund og Hobro. Noah slog i 2012 igennem med hitsinglerne "Alt er forbi" og "Over byen” og den energiske popgruppe L.I.G.A. er klar til at lave en fest med glad dansk verdenspop.

Åbningsarrangementerne er tilrettelagt i samarbejde med de to byers handelstandsforeninger og byder på Open by Night og et underholdningsprogram for alle aldre i begge byer. Byernes rum vil desuden blive fyldt med masser af spændende aktiviteter og mange lokale foreninger er medvirkende til at gøre byrummet levende.

Igen i år er der rigtigt meget på programmet for hele familien i festugen og mange foreninger har budt ind med forskellige arrangementer, som de selv står for at afvikle i deres lokalområder i løbet af de ti dage festugen varer. I år er der desuden et særligt fokus på tiltag for børn og unge. En arbejdsgruppe har derfor koncentreret sig om at planlægge forskellige aktiviteter, som foregår primært når børnene og de unge er i deres institution eller skole. Her skal de bl.a. skabe flamingokunst med kunstnerne Kiss og Peninna, til bevægelsesteater på bibliotekerne, svinge med Aarhus Jazz Orchestra, slå på spande med stomp-kunstneren Linette Riber, samt gå på opdagelse på de lokale kulturinstitutioner.

Det er tredje gang at Mariagerfjord Kommune afvikler en festuge. I 2010 og i 2012 blev festugen gennemført med stor succes og var med til at vise den mangfoldighed som kultur- og fritidslivet i kommunen byder på.



 
2014-04-02
Kommunen efterlyser forening eller institution der vil være praktisk tovholder på ny mobilscenen

Udvalget for Kultur og Fritid har besluttet at indkøbe en mobilscene, som kommunen vil stille til rådighed for foreninger og institutioner.

Scenen er på 42 m2 og har en fin størrelse til de fleste mindre arrangementer, herunder byfester, koncerter m.v.
Scenen er integreret i en stor trailer, og kan opstilles på kort tid af få folk. Scenen vil få debut til en række arrangementer ifm. Mariagerfjord Festuge i starten af maj.
Kommunen efterlyser derfor en forening eller en institution, der vil være praktisk operatør, i form af transport til og fra arrangementsstedet, samt varetage opstilling og nedtagning. Den pågældende operatør honoreres med et beløb pr. gang, samt retten til gratis at benyttet scenen 2 gange i løbet af året.
Udvalget for Kultur og Fritid har en forventning om at scenen mindst 15 gange i løbet af året vil blive anvendt af foreninger m.v.
Kravet til at være operatør er, at man råder over et køretøj der kan trække 2700 kg, samt nogle handyfolk, der vil være med til at tjene en skilling hjem til foreningen. De nærmere betingelser kan indhentes ved kontakt til Kultur og Fritidsafdelingen i kommunen, men er i øvrigt udsendt til alle foreninger. Desuden kan udbudsmaterialet ses på kommunens hjemmeside.

 

 

 
2014-04-02
Kulturelle fyrtårne fra Mariagerfjord overrasker med flash mobs på Forårsmessen


Musikalske overraskelser når man mindst venter det. Sådan bliver det, når 3 af Mariagerfjords kulturelle fyrtårne giver de besøgende på Forårsmessen mulighed for at opleve en lille del af områdets kulturelle liv.

Der bliver noget at glæde sig til for de mange tusinde besøgende på årets Forårsmesse i Aalborg Kongres og Kulturcenter d. 4.-6. april. Hvis man er heldig, bliver man nemlig fanget midt i en flash mob, som tre af Mariagerfjords kulturelle fyrtårne overrasker med omkring Mariagerfjords stand i løbet af weekenden. -Men ingen ved hvornår, eller hvilken retning de kommer fra; det er nemlig præmissen ved en flash mob.

De tre musikalske fyrtårne er Mariagerfjord Pigekor, et prisvindende elitekor bestående af udvalgte sangere fra 7. kl. – 19 år; Mariagerfjord Kulturskoles Talentklasse for særligt talentfulde unge musikelever samt Hadsund Skoleorkester, der er Danmarks ældste skoleorkester.

’Idéen til de musikalske overraskelser opstod, da vi snakkede om, hvad det er, der gør, at Mariagerfjord er et godt sted både et bo, arbejde og leve. På messestanden fortæller vi om den økonomiske besparelse, nærhed, naturen og områdets mange fritids- og kulturtilbud, og det er bl.a. de mange fritids- og kulturtilbud, der gør det attraktivt at leve i Mariagerfjord. Nogle af kulturtilbuddene har udviklet sig til enestående musikalske fyrtårne, der repræsenterer noget helt unikt inden for hver sin genre’– fortæller Joan Otte, Marketingkonsulent fra Mariagerfjord Erhvervsråd.

Man har derfor spurgt tre af områdets musikalske fyrtårne, om de vil være med til at give messegæsterne en anderledes oplevelse fra Mariagerfjord.
Trods det, at en flash mob er en gruppe mennesker, der pludselig samles og spontant f.eks. udfører et stykke musik, så ligger der et stort stykke koordineringsarbejde bag sådan en musikalsk overraskelse. Den største udfordring bliver derfor at få det planlagte til at se tilfældigt ud.

Heldigvis har alle tre grupper taget udfordringen til sig, og sagt ja til at overraske messegæsterne på Forårsmessen i Aalborg Kongres og Kulturcenter d. 4.-6. april. De besøgende kan glæde sig til i alt 7 flash mobs omkring Mariagerfjords stand, spredt ud over hele weekenden.
 

 

 

 
2014-04-01
15 ugers behandlingstid er skåret væk

Byrådet har uddelegeret beslutninger om planforslag til Udvalget for Teknik og Miljø og den pågældende forvaltning i Mariagerfjord Kommune. Det kan give en tidsbesparelse på op til 15 uger for offentliggørelse af en lokalplan eller et kommuneplanstillæg.

Byrådet i Mariagerfjord Kommune vedtog den 27. marts 2014 at uddelegere beslutninger om lokalplaner og kommuneplanstillæg til Udvalget for Teknik og Miljø og forvaltningen i kommunen. På den måde kan processen om offentliggørelse af et planforslag kortes ned fra 26 til 11 uger, hvilket kommer både borgere, bygherrer og Mariagerfjord Kommune til gode.

Tidligere gik processen gennem to udvalg og byrådet inden endelig vedtagelse, hvorimod den nye model åbner op for en kortere proces. Beslutningen kan nu træffes i Udvalget for Teknik og Miljø - og hvis der ikke er indsigelser, kan beslutningen tages i forvaltningen.

- Det er en rigtig god beslutning, der er truffet. Den vil spare både borgere, bygherrer og kommunen for en masse tid og samtidig er vores fokus stadig på at sikre den demokratiske proces, udtaler Mogens Jespersen, Borgmester i Mariagerfjord Kommune.

Jesper Vraa Andersen, Afdelingsleder i Plan og Byg supplerer:

- Den demokratiske proces er meget vigtig og i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner og kommuneplanstillæg er den forudgående dialog en yderst vigtig faktor for, at vi netop kan skære behandlingstiden ned.

Baggrund
I overensstemmelse med Planloven vedtog byrådet i Mariagerfjord Kommune at uddelegere beslutninger om lokalplaner og kommuneplanstillæg.



 
 
30-03-30
Forebyggelse af social isolation hos ældre

Mariagerfjord Kommune får den 2. og 3. april 2014 besøg af udenlandske kommuner som en del af EU projektet ”Project Age” – et projekt der arbejder for forebyggelse af social isolation hos ældre.

Mariagerfjord Kommune byder velkommen til kommuner fra Italien, Polen og Sverige. Kommunerne indgår sammen med 3 andre i ”Project Age” – et EU projekt hvor de deltagende kommuner udveksler erfaringer i forhold til at forebygge social isolation hos ældre.

- Vi glæder os meget til besøget, hvor vi skal se på velfærdsteknologi, rehabilitering, kultur- og fritidstilbud samt hvordan mennesker med funktionsnedsættelse får hjælp i Mariagerfjord Kommune, fortæller Debbie Roed, Sundhed & Omsorg.

Hun løfter også sløret for, at de besøgende kommuner, blandt andet, skal høre oplæg omkring Mariagerfjord Kommunes arbejde med ældre og digitalisering - og projektet Aktiv Senior.

Derudover skal projektgruppen besøge Hobro Alderdomshjem, hvor en ny form for træning er tænkt ind – her kan ældre nemlig blive trænet interaktivt gennem brug af en Playstation.

Baggrund
Formålet med ”Project Age” er at igangsætte ældre ved brug af velfærdsteknologi, frivillige og aktiviteter, som kan støtte ældre i at forblive aktive og sociale. På denne måde sikres de ældres fortsatte trivsel.

Yderligere oplysninger
Debbie Roed, Sundhed & Omsorg, 97 11 34 46
Hjemmeside for ”Project Age”: http://projectage.eu/
 
2014-03-26
Sluk lyset, Mariagerfjord

Mennesker verden over slukker lyset lørdag den 29. marts kl. 20.30-21.30. Du kan sende et symbolsk budskab ved at være med.

Sommertiden er lige på trapperne og det er tid til at slukke lyset. Men udover at spare energi sommeren igennem, kan alle, der slukker lyset i en time lørdag den 29. marts fra kl. 20.30-21.30, sende et kraftigt symbolsk budskab til verden.

På denne dag slukker danskere sammen med millioner af mennesker verden over nemlig deres lys på samme tid for at sende et slagkraftigt globalt signal om, at det er muligt at handle på udfordringerne med klimaændringer og gøre en forskel – hvis vi vil.

Mariagerfjord Kommune opfordrer derfor alle, der bor, lever og arbejder i Mariagerfjord området til at støtte op omkring "Earth Hour kampagnen" og slukke lyset.

- Kommunens klimastrategi skal i de kommende år være med til at sænke udledningen af drivhusgasser og sætte fokus på klimatilpasning, fortæller klimamedarbejder Inger Taylor.

Hun vurderer, at det kræver samarbejde mellem virksomheder, organisationer, kommune og borgere at nå resultater, der kan ses og som gør en forskel.

- At slukke lyset i en time den 29. marts er også en måde at vise sin vilje til at være med og stå sammen om udfordringerne lokalt, konkluderer Inger Taylor.

Baggrund
”Earth Hour” kampagnen er koordineret af Verdensnaturfonden (WWF) og startede i Australien i 2007.
Sidste år deltog flere hundrede millioner mennesker i 7000 byer verden over for at sende et budskab om, at der skal handles, inden det er for sent.
 
2014-03-18

Indvielse af ny hundeskov i Hadsund

Lørdag den 29. marts bliver hundeskoven i Hadsund Lilleskov indviet. Den nye hundeskov strækker sig over et areal på seks hektar.

Alle interesserede er velkomne til åbningen – og man er naturligvis også meget velkommen til at medbringe sine firbenede venner, når den nye hundeskov bliver indviet lørdag den 29. marts kl. 10:00 af Jørgen Ejner Sørensen, formand for Teknik og Miljøudvalget.

Kenneth Jensen, Landskabsforvalter i Mariagerfjord Kommune, ser frem til åbningen af hundeskoven og løfter sløret for nogle af de aktiviteter, dagen byder på.

- Det er vigtigt, at en hund er trænet, når den skal løbe frit blandt andre mennesker og dyr. Derfor har vi været heldige, at blandt andet Danmarks Civile Hundeførerforening (DCH) og Hadsund Jagtforening deltager i indvielsen af den nye hundeskov.

På indvielsesdagen er det muligt at få tips til lydighedstræning af hunde og man kan se, hvordan en schweisshund arbejder, når den går efter et spor af vildt, der er såret og skal aflives, fordi det er påkørt eller anskudt, forklarer Kenneth Jensen.

Kenneth Jensen oplyser, at DCH Hadsund har træningsbane tæt på den nye hundeskov, så det er muligt at få hjælp efter indvielsesdagen, hvis hunden skulle have brug for lidt yderligere lydighedstræning.

Baggrund
Hundeskove har været et stort borgerønske i kommunen. Kommunen har gennem høringer inddraget borgerne i processen om placering af hundeskove. Mariagerfjord Kommune forventer desuden at indvie endnu en hundeskov i Hobro næste år.

Yderligere oplysninger
Kenneth Jensen, Landskabsforvalter, Natur & Miljø, 97 11 36 24


 
 
2014-03-15
Rygestopkorps med fire nye instruktører

Mariagerfjord Kommune inviterer til nyt rygestopkursus i Hadsund. Kommunen har hentet fire nye instruktører ind for at kunne tilbyde forskellige typer kursusforløb.

Mariagerfjord Kommune tilbyder gratis rygestopkurser for alle. Kurset er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, men de fire nye rygestopinstruktører forventer at sætte deres eget præg på det konkrete indhold. Rygestopkoordinator Anne Hørlyck forklarer

- Gennem ansættelse af de nye instruktører kan vi fremover tilbyde en blanding af klassiske kurser, kurser i naturen, med motion, med gåture eller lignende.

Rygere kan, ved de kommende kursusforløb, se frem til at møde de fire nye instruktører, Aase Overgaard Jensen, Anne Libach Justesen, Vibeke Schiønning Dahl og Keld Vistisen.

Instruktørerne ved selv, hvor svært det er at stoppe og en af dem, Keld Vistisen deltog selv på Mariagerfjord Kommunes rygestopkursus i 2013.

- Jeg tror, det bliver nemmere at undervise, når man selv har været i samme situation. Jeg har en masse gejst og motivation, som jeg glæder mig til at dele med deltagerne på rygestopkurserne, siger Keld Vistisen og tilføjer, at han selv nød, at der var indlagt små gåture under sit rygestopforløb, hvilket han også vil tilbyde sine kursister.

Også instruktøren Aase Overgaard Jensen er tidligere ryger og bringer flere års uddannelseserfaring med sig.

- Jeg synes, det er vigtigt at huske på, at ingen bliver tvunget til noget. Man tager selv et valg om at ville stoppe og så synes jeg, det er en fantastisk idé, at der tilbydes gratis kurser, forklarer Aase Overgaard Jensen og fortæller, at det faktisk ikke er så svært at stoppe, når man først har truffet beslutningen:

- Det er dog vigtigt, at man vælger et tidspunkt, hvor der er tid til at fokusere på en selv og rygestoppet, slutter hun.

Det næste rygestopkursus starter d. 18. marts 2014 i Sundhedscenter Hadsund og du kan komme med – helt gratis.

Yderligere oplysninger
Se www.mariagerfjord.dk for kursusdatoer eller kontakt Rygestopkoordinator Anne Hørlyck på 97 11 39 48 og tilmeld dig.
 
2014-03-15
Godt samarbejde mellem Mariagerfjord Kommune og DLF

Mariagerfjord Kommune og Danmarks Lærerforening (DLF) har indgået en samarbejdsaftale, som skal sikre et godt samarbejde i forbindelse med realiseringen af folkeskolereformen.

Med gennemførelsen af den nye folkeskolelov 2014 og lov om lærernes arbejdstid (lov 409) blev der sat nye rammer for lærernes arbejdstid, hvor det nu er ledelsens ansvar at tilrettelægge arbejdstiden.

Som i alle andre forhold mellem medarbejdere og ledelse er det vigtigt med et godt samarbejde og at medarbejdernes ønsker og input bliver en del af ledelsens beslutninger. For at sikre at det også er gældende i forbindelse med lærernes arbejdstid, er der nu indgået en samarbejdsaftale mellem Mariagerfjord Kommune og DLF.

Med samarbejdsaftalen er der skabt rammer for samarbejdet mellem medarbejdere og ledere i folkeskolen i Mariagerfjord Kommune. Aftalen vægter medarbejdernes aktive loyale medspil og medarbejdernes mulighed for at udøve indflydelse på deres arbejde, som sikrer den bedst mulige arbejdsløsning og det bedst mulige arbejdsmiljø.

– Jeg er glad for at samarbejdsaftalen er kommet på plads. Nu er det vigtigt, at vi får en god dialog med ledere og medarbejdere om den konkrete implementering af aftalen og derfor tager jeg sammen med formanden for DLF i Mariagerfjord Kommune på rundtur til skolerne i kommunen, siger Peter Rasmussen, skolechef i Mariagerfjord Kommune.

Der forhandles sideløbende med BUPL om en tilsvarende samarbejdsaftale.
 
2014-03-06
Cykelbarometer skal fremme cykling

Et cykelbarometer tæller antallet af cyklister, der cykler forbi og det er en del af det samlede projekt med sikker stikrydsning i Hadsund.

Man kan se Mariagerfjord Kommunes nye cykelbarometer ved Stadionvej nær skolen i Hadsund. Kommunen har valgt at placere cykelbarometret, så det leder cyklisterne, der færdes mellem Hadsund og Visborg, ad den sikre rute.

- Cykelbarometret skaber synlighed om cyklister og skal inspirere andre til at tage cyklen og lade bilen stå, så der er færre biler på vejene nær skolen, færre farlige situationer og bedre trafiksikkerhed, forklarer Birgit Krogh Alminde, Trafikplanlægger ved Mariagerfjord Kommune.

Kommunen melder, at cyklisterne har taget godt imod cykelbarometret og mange har allerede været en tur forbi.

Baggrund
Cykelbarometret blev installeret i december 2013 - og er delvist finansieret af Transportministeriets Cykelpulje.

Antallet af cyklister kan ses på standeren og som noget nyt, kan antallet også følges på kommunens hjemmeside via følgende link: http://www.mariagerfjord.dk/da-DK/Borger/Trafik%20og%20veje/Cykelbarometer.aspx

Mariagerfjord Kommune opfordrer til, at man cykler en tur forbi cykelbarometret.




 
2014-02-21
Bølge som vartegn for Hobros nye Maritime Kulturcenter

I dag har Mariagerfjord Kommune og Realdania offentliggjort, at det er E+N
Arkitekturs forslag, der har vundet konkurrencen om udformningen af det
kommende Maritime Kulturcenter på Hobros Søndre Kaj.

Dommerne har enstemmig peget på E+N Arkitekturs forslag, og hos Mariagerfjord
Kommune er man meget glade for vinderprojektet. >>>>>>>>


Der er vedhæftet illustrationer af vinderforslaget, kilde: ”E+N Arkitektur A/S med underrådgivere”.



 
2014-02-13
Ny kommuneplan med nye digitale muligheder

Mariagerfjord Kommune har netop annonceret deres nye kommuneplan og er denne gang gået nye veje for at gøre planen tilgængelig og nem at navigere i. 

 

Mariagerfjords Kommuneplan 2013-2025 er netop annonceret på kommunens hjemmeside. Planen udkommer kun digitalt og er lavet som en bladrebar-pdf, som du kan læse både på din computer, tablet eller smartphone.

 

Kommuneplanen er et meget omfattende dokument på over 600 sider og det er ikke hensigten, at den skal læses fra ende til anden. Det skal til gengæld være nemt for alle at finde information om et bestemt område i kommune eller et bestemt emne i planen.

 

Derfor er kommuneplanen opbygget med en række aktive elementer, som er med til at skabe overblik og hurtig adgang til bestemte informationer. Det betyder, at indholdsfortegnelserne selvfølgelig er aktive, men der er også direkte link mellem oversigtskort og retningslinjer og de tilhørende bilagskort. Og vil du studere kortene i detaljer, er der direkte forbindelse mellem bilagskortene og kommunens web-gis.

- Vi kan ikke prale af, at vi har opfundet den dybe tallerken. Men vi har benyttet en velkendt teknologi til at præsentere kommuneplanen, som giver adgang for flest mulige og gør det meget nemmere at navigere rundt i planen, udtaler kommuneplanlægger Allan Hassing.

 

Du kan finde kommuneplanen på forsiden af Mariagerfjord Kommunes hjemmeside eller tilgå den direkte her:reader.livedition.dk/mariagerfjord/31/

 

Yderligere oplysninger

Kommuneplanlægger Allan Hassing, tlf. 97 11 30 41alhas@mariagerfjord.dk

 

Hvad er en kommuneplan?

En kommuneplan fastlægger de overordnede politikker og mål for kommunens fremtidige udvikling og består af hovedstruktur, retningslinjer og rammer for lokalplanlægningen. Planen dækker en periode på 12 år og skal revideres eller genvedtages hvert 4. år.

 

Du kan klage over Kommuneplanen 2013-2015 frem til den 12. marts 2014.

Se mere på Mariagerfjord Kommunes hjemmeside.

 
 

 
2014-02-13
’SÅ LETTER VI’ – fra overvægt til en sundere livsstil

Sundhed og træning i Mariagerfjord Kommune tilbyder et familierettet forløb for 6-10-årige børn med overvægt. Forløbet skal hjælpe børnene og deres familie til en sundere livsstil.

’SÅ LETTER VI’ er et to årigt forløb, som indeholder et ugentligt motionshold, regelmæssige samtaler og madlavningsarrangementer. Forløbet starter op med motion og leg for hold 1 onsdag den 19. februar på Hadsund skole kl. 14.30-16.00. Tirsdag den 25. marts er der opstart af hold 2 i Arden kl. 14.30-16.00.

Gennem professionel vejledning får hele familien viden om kost, motion og fordelene ved at leve et sundt liv. Og ikke mindst vejledning til, hvordan familien konkret kan skabe en sund hverdag for at opnå større trivsel og vægttab.

Hvalpefedt eller handling?
For 6-10 årige børn med overvægt, er det en fordel, at de stadigvæk vokser i højden. Derfor er det ikke altid et vægttab, der er målet. Ofte handler det blot, om at opnå en stabil vægt, og altså undgå yderligere vægtstigning.

- Som forældre kan det være svært at vurdere, om ens eget barn er overvægtigt og om der overhovedet er brug for handling. Men jo før der gribes ind overfor overvægten, des lettere er det at komme på rette spor, lyder det fra sundhedsmedarbejder Anders Ring.

Kunne du, eller en du kender, have udbytte af at deltage i ”SÅ LETTER VI”, skal du blot kontakte Sundhedsmedarbejder Anders Ring. Den vigtigste forudsætning for at komme med i tilbuddet er, at både barn og familie er parate til at gøre en indsats for at ændre usunde vaner til en sundere livsstil.

Yderligere oplysninger
Sundhedsmedarbejder Anders Ring, tlf.61 36 59 82.
 
 
1014-02-11
Festugen åbnes med ”by Night-arrangementer” i Hobro og Hadsund

Mariagerfjord Festuge afvikles i perioden 2. – 11. maj over hele kommunen.

Efter en såkaldt ”Open Call-periode” har foreninger m.v. allerede budt sig til med over 50 forskellige arrangementer, der kombineret med Styregruppens egne aktiviteter for børn og unge giver et varieret og mangfoldigt program spredt over hele ugen.
Styregruppens koordinator Annika Johansen arbejder med finpudsning af det endelige program, der
samlet vil omfatte op i mod 100 forskellige nedslag, bl.a. massevis af aktivitet i dagpleje,
børnehaver og skoler.
Åbningsdelen, der er et samarbejde med de 2 handelsstandsforeninger i Hadsund og Hobro er på
tegnebrættet, og vil blive en kombination af professionel kunst, dygtige amatører og en buket af
indslag, bl.a. fra kommunens mangfoldige foreningsliv.
”Vi håber at foreninger vil byde sig til med kreative indslag ,der kan fylde byernes rum fredag
den 2.maj, samtidig med at butikkerne har gode tilbud til kunderne” udtaler Jens Lykke fra
Mariagerfjord Kommune, der er med i arbejdsgruppen omkring åbningen.
Derfor efterlyser arrangørgruppen at foreninger m.fl. melder sig hurtigt på banen både i Hadsund og
Hobro.
”Det kan være børn og unge, der gerne vil optræde på en scene, folkedansere der vil vise hvad de
har lært i sæsonen eller cykelklubben, der vil lave en stand for at promovere sine aktiviteter”
fortsætter han.
”Allerede nu har vi et helt internationalt telt under planlægning, idet en række etniske grupper
gerne vil præsentere mad, dans og musik m.v.”
Alle der vil være med på banen kan kontakte Festugekoordinator Annika Johansen på tlf. 97113502
eller annij@mariagerfjord.dk
Det er 3. gang at der i Mariagerfjord Kommune afholdes festuge. Senest var i 2012. Mere om
Festugen kan læses på www.festuge.nu
 
20140205
Vinterferie i Kunstetagerne Hobro: Rundvisning for børn
Kunstetagerne Hobro: 10. februar - 14. februar 2014
Alle dage kl. 10 og 14


I vinterferien kan børn fra ca. 5 år få en gratis rundvisning i Kunstetagernes grønlandske udstil-ling Nordatlantisk mangfoldighed. Det er kunstfaglig medarbejder Vibeke Kromann-Andersen, som guider, og hun vil fortælle om både kunstnerne, deres værker, Grønland og grønlandske traditioner. Det bliver en både sjov og spændende tur rundt i udstillingen, hvor man kan se en grønlandsk udgave af ”yin og yang” og et meget sjældent anvendt materiale som grønlandsk ler.

”Rundvisningen var ca. 45 minutter”, fortæller Vibeke Kromann-Andersen. Og det er godt at tage en varm trøje med, for vi har jo både sne og isbjørne her i den grønlandske udstilling”, siger hun med et smil.

På Hobro børnebibliotek, som ligger lige rundt om hjørnet, kan børnene fra og med tirsdag den 11. fe-bruar også male og pynte papirmasker med tusser, fjer og perler. ”Der kan laves masker, så længe lage-ret rækker”, fortæller børnebibliotekar Erik Laursen.

Kunstetagerne Hobro er et museum for moderne kunst, kunsthåndværk og design, som drives af et samarbejde mellem Hobro Kunstsamling og Mariagerfjord Kunstforening. Hobro Kunstsamling har siden 1970 systematisk erhvervet værker af mere end 30 af Danmarks førende kunstnere.
Kunstetagerne er indrettet i byens gamle bryghus fra 1857, Bies Bryggeri. Bryghuset blev i 2003 - 2004 totalrenoveret og ombygget til kunstbygning med et samlet udstillingsareal på 1015 kvadratmeter fordelt på fire etager. Selv om bygningens fredede status har sat sine begrænsninger, har Tegnestuen Fjorden Arkitekter skabt en funktionel udstillingsbygning med bevaring af historiens vingesus.

Arrangør: Kunstetagerne Hobro

Gratis rundvisning i udstillingen Nordatlantisk mangfoldighed
Tilmelding er ikke nødvendig

Kunstnere:
Isak Brandt, Lisa Kreutzmann, Lisbeth Karline, Poul Møller, Paarma Olsvig Brandt og Kristine Spore Kreutzmann.

For yderligere info:
Kontakt Vibeke Kromann-Andersen på 21 69 23 28 – eller mail vkrom@mariagerfjord.dk
Læs mere på www.kunstetagerne.dk 

Kunstetagerne Hobro
Store Torv
9500 Hobro

Åbningstider:
Mandag kl. 9-20, tirsdag - fredag 9-18
Lørdag 9.30-13.30, Søndag 12-16

Der er gratis adgang til Kunstetagerne gennem Hobro Bibliotek.

 
2014-02-05
Arbejdsglæden er stor i Mariagerfjord

Arbejdsglæden er generelt stor i Mariagerfjord Kommune og meget bedre end landsgennemsnittet. Men samtidig er enkelte områder under mere pres end andre.

I slutningen af 2013 gennemførte Mariagerfjord Kommune en trivselsundersøgelse, som 71,3 procent af 3200 ansatte besvarede. Den flotte svarprocent vidner om, at trivsel optager både ledere og medarbejdere i kommunen.

De ansatte i Mariagerfjord Kommune har besvaret 32 spørgsmål om trivsel, hvoraf 18 spørgsmål kan sammenlignes direkte med nationale og internationale målinger.

Spørgsmålet ’Hvor tilfreds er du alt i alt som medarbejder på din arbejdsplads?’ kan sammenholdes med et indeks blandt europæiske arbejdstagere (EEI - European Employee Index 2013). For ansatte i Danmark ligger den gennemsnitlige arbejdsglæde i 2013 omkring indeks 70, mens den i Mariagerfjord Kommune ligger på 75 – altså fem indekspoint højere end landsgennemsnittet.

Trods et flot samlet resultat, vil Mariagerfjord Kommune ikke blot hvile på laurbærrene indtil næste trivselsundersøgelse.

- Vi arbejder konstant med trivsel og er meget bevidste om, at det er arbejdet mellem trivselsmålingerne, der skaber den gode trivsel på arbejdspladsen, siger arbejdsmiljøkonsulent Thomas Hou Nielsen.

Ikke alle trives
Det er vigtigt at respektere, at ikke alle ansatte trives på arbejdet. 7,7 procent af de ansatte i Mariagerfjord Kommune oplever i 2013 en negativ arbejdsglæde.

– Vi vægter trivslen blandt de ansatte højt, da den har direkte indflydelse på, hvordan vi løser vores kerneopgaver. Derfor tager vi det meget seriøst, når ansatte ikke trives, siger kommunaldirektør Niels Højgaard og fortsætter:

- Samtlige ledere er blevet klædt på til at håndtere trivselsundersøgelsens resultater, da vi skal arbejde med trivslen lokalt. Det er jo der medarbejderne og lederne er tæt på hinanden og kender til de udfordringer, der er i deres hverdag. Men vi har naturligvis også fokus på mere generelle indsatser fra centralt hold, forklarer Niels Højgaard.

Mariagerfjord Kommunes HR-afdeling har desuden udarbejdet en række værktøjer, som kan hjælpe den enkelte arbejdsplads med bedre trivsel, samtidig med at der altid er hjælp at hente hos både interne og eksterne trivselskonsulenter.

Skoleområdet er den største udfordring
Den største udfordring med trivsel er på skoleområdet, hvor arbejdsglæden er på indeks 69 i forhold til den generelle arbejdsglæde i Mariagerfjord Kommune på indeks 75.

- Skoleområdet har været presset de sidste par år. Der har været store forandringer, som en ny skolestruktur, hvor mange medarbejdere fik en ny arbejdsplads. Den nye folkeskolereform, lockouten og hele opgaven med inklusion af børn i folkeskolen har også haft betydning og samtidig har skoleområdet været udsat for et massivt fokus i pressen. Sammenlagt har forandringerne haft den konsekvens, at de ansatte kan føle sig presset på deres faglighed og det betyder noget for trivslen, siger skolechef Peter Rasmussen.

Skoleområdet tager resultatet af trivselsundersøgelsen meget alvorligt. Og alle skoler arbejder nu med, hvordan de skal styrke trivslen lokalt på den enkelte arbejdsplads. Mange steder bliver der også afholdt ekstra medarbejderudviklingssamtaler for at understøtte trivselsarbejdet.

- I forbindelse med realiseringen af den nye folkeskolereform er der nedsat en række arbejdsgrupper centralt i Mariagerfjord Kommune, hvor realiseringen også bliver drøftet lokalt med lærere og pædagoger. Jeg tror på, at det er vigtigt at inddrage medarbejderne i processen og at det kan være et vigtigt element i en forbedret trivsel på skoleområdet, afslutter Peter Rasmussen.

Vi har det rigtig godt
At Mariagerfjord Kommune, trods udfordringen på skoleområdet, ender med et overordnet flot resultat skal ses i lyset af, at andre områder har en rigtig god trivsel. Det drejer sig blandt andet om Arbejdsmarked, Dagtilbud og Kultur og Fritid.



Trivsel for anden gang
Det er anden gang, Mariagerfjord Kommune gennemfører en trivselsundersøgelse. Første gang var i 2010, hvor 71,4 procent af de ansatte besvarede undersøgelsen. Her lå arbejdsglæden i Mariagerfjord Kommune på indeks 76 til sammenligning med landsgennemsnittet på 72, mens 7,4 procent havde en negativ arbejdsglæde.

Yderligere oplysninger
Kommunaldirektør Niels Højgaard, 97 11 30 05, nihoj@mariagerfjord.dk
Skolechef Peter Rasmussen, 97 11 32 96, peras@mariagerfjord.dk
Arbejdsmiljøkonsulent Thomas Hou Nielsen, 29 16 57 86, thhni@mariagerfjord.dk

Fakta
EEI – European Employee Index er en repræsentativ benchmark-undersøgelse af medarbejdertilfredshed, motivation og loyalitet. Analysen er siden 2000 årligt blevet gennemført i Danmark. De resultater, der refereres til i Mariagerfjord Kommunes trivselsundersøgelse (EEI 2013), bygger på svar fra 5.600 danske lønmodtagere.
Kilde: Ennova A/S (www.ennova.dk)
 
 
2014-01-28
90 børn og unge spiller i symfoniorkester i Hobro

I weekenden den 1.-2. februar er Mariagerfjord Kulturskole vært for et regionalt orkesterstævne med deltagelse af godt 90 børn og unge fra samtlige nordjyske kommuner. Stævnet afsluttes med en gratis koncert, søndag d. 2. februar kl. 14 på Mariagerfjord Gymnasium i Hobro.

”NUS (Nordjyllands Ungdoms Symfoniorkester) er et tilbud til alle interesserede børn og unge, der spiller et orkesterinstrument”, fortæller Henrik Hammer, souschef i Mariagerfjord Kulturskole, der er vært for arrangementet. ”Det er interessen for musik, der bringer de unge sammen, men kammeratskabet og muligheden for at knytte nye venskaber betyder også meget”, fortsætter han. Ud over ungdomssymfoniorkestret, som er for øvede instrumentalister, er der et strygerensemble for mindre øvede strygere.

Det er Kulturskoler i Nordjylland (fælles samråd for alle regionens musik- og kulturskoler), der står bag Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester. ”Værtskabet for NUS-stævnerne går på skift imellem kulturskolerne i kommunerne, så vi på den måde dækker hele regionen, og denne gang finder stævnet sted på Mariagerfjord Gymnasium i Hobro med Mariagerfjord Kulturskole som vært”, fortæller Henrik Hammer.

Offentlig koncert
Weekenden rundes af med en offentlig koncert søndag den 2. februar kl. 14.00 på Mariagerfjord Gymnasium, hvor der er gratis adgang. ”Normalt kan vi mønstre 350-400 tilhørere til NUS-koncerterne. Det er altid en stor oplevelse for de medvirkende at vise resultatet af deres arbejde, og samtidig blive vigtige rollemodeller for kommende musikskoleelever, der får mulighed for at opleve et ungdomssymfoniorkester i deres egen del af regionen ved disse koncerter”, afslutter Henrik Hammer.

Symfoniorkestret spiller bl.a. Sibelius’ Karelia Suite, opus 11.


 
 
20140124
Frit valg mellem over 30 gratis aktiviteter for børn i vinterferien

Mariagerfjord Kommune gentager succes med Aktiv Ferie for børn i 3. til 6. klasse. Denne gang er det i samarbejde med hallerne i kommunen og selvfølgelig foreningslivet.

Går du i 3. 4. 5. eller 6. klasse?
Ved du ikke lige hvad du skal lave i vinterferien?
Så er det nu du skal skynde dig ind på Aktiv Feries hjemmeside, og se alle de spændene aktiviteter.

Åben Haller
Det er hallerne der er omdrejningspunkt i vinterferien, og dem der har stået for at arrangere aktiviteterne. Mange er gået i samarbejde med det lokale foreningsliv, og har sammen flettet nogle spændene dagsprogrammer sammen.

Prøv noget nyt
Der er rig chance for at prøve noget nyt. Hallerne har arrangeret en masse forskelligt; boldspil, skydning, gymnastik og cirkeltræning. I svømmehallerne er der dykning, frisvømning og forhindringsbane samt mulighed for en børnelivredderprøve. Eller hvad med at lave billedkunst eller grønlandsk legetøj. Mulighederne er mange og er planlagt så børnene kan prøve flere ting i løbet af ferien.

Fakta
Aktiv Ferie blev kørt som et forsøg for første gang i efterårsferien 2012, og er nu en fast tilbagevendende begivenhed i Vinterferie og Efterårsferie.
Aktiv Ferie er en del af Breddeidrætsprojektet som er støttet af Kulturministeriet og Nordea Fonden; et projekt, hvor vi over de næste 3 år, ved hjælp af denne støtte, vil sætte ekstra fokus på at fremme bevægelse og motion hos sårbare eller idrætsuvante grupper.

Yderligere information
www.aktiv-ferie.nu
Maria Bisgaard, mabis@mariagerfjord.dk  tlf. 97113506.
2014-01-17
Mariagerfjord Vand a|s overholder kravene til udledning

Naturstyrelsen har offentliggjort en rapport om deres tilsyn med spildevandsanlæggene for 2012 i Mariagerfjord Kommune.

Mariagerfjord Vand a|s overholder kravene i udledningstilladelserne på ni ud af de ti renseanlæg, som selskabet havde ansvaret for i 2012. Det tiende anlæg, som ikke overholdte kravene, blev dog lukket i slutningen af 2012.

Det er forventningen, at Mariagerfjord Vand a|s også i 2013 har kunnet overholde kravene i udledningstilladelserne. Men den opgørelse er endnu ikke udarbejdet af naturstyrelsen.

Fra 2014 forventer Mariagerfjord Vand a|s, at selskabet kan rense under kravene i udledningstilladelserne.

- Vi regner med, at kunne rense bedre end krævet fremover - dels på grund af byggeriet af det nye Mariagerfjord Renseanlæg og dels på grund af den tilknyttede nedlæggelse af de ti eksisterende renseanlæg, forklarer direktør Søren Erikstrup fra Mariagerfjord Vand a|s.

Planmæssige nedlæggelser
Nedlæggelsen af renseanlæggene går planmæssigt og tidshorisonten for, hvornår det sidste renseanlæg bliver nedlagt er fremrykket fra 2018 til 2016.

Det nye Mariagerfjord Renseanlæg er taget i brug og har renset spildevandet fra de allerede nedlagte renseanlæg siden den 22. oktober 2013.

Fra slutningen af 2016 vil alt spildevandet i kommunen blive renset på renseanlægget ved Hadsund.

Beslutningen om at bygge det nye Mariagerfjord Renseanlæg blev truffet ved kommunesammenlægningen i 2007.

Baggrund
Det er Mariagerfjord Vand a|s, der ejer og driver renseanlæggene, mens det er Mariagerfjord Kommune, der udsteder udledningstilladelserne. Endelig er det Naturstyrelsen, som står for kontrollen af, om kravene bliver overholdt.

Yderligere oplysninger:
Jens Kalør, Mariagerfjord Kommune, tlf. 97 11 37 06
Søren Erikstrup, Mariagerfjord Vand a|s, tlf. 99 52 53 50

 
 
2014-01-15

SIGURD BARRETT KOMMER PÅ BESØG I JANUAR

Fra tirsdag den 21. til fredag 24. januar 2014 besøger Sigurd Barrett regionens kommuner.

D. 23. januar besøger Sigurd Barrett og musikere fra Aalborg Symfoniorkester Arden Skole. Her vil han spille og fortælle eleverne fra 0.-3. årgang, samt tilsvarende årgange fra Solhverv Privatskole, om den spændende proces med flytningen af Aalborg Symfoniorkester – fra SYMFONIEN til MUSIKKENS HUS. 

Projektet hedder  ”Børnenes vej til Musikkens Hus” og ønsket med det er:

·         at sætte fokus på de yngste kulturbrugere

·         at gøre Musikkens Hus til et kendt og søgt kultursted også for børnefamilier fra hele Region Nordjylland

·         at synliggøre Nordjylland som en kulturel platform for formidling af klassisk musik til børn

·         at optimere og udvikle muligheder for samarbejde og vidensdeling inden for børne- og ungeområdet

·         at styrke samarbejdet - ikke alene mellem de kommende beboere i Musikkens Hus, men også med inddragelse af interessenter inden for projektets rammer i hele Regionen.

·         at sikre, at begrebet Musikkens Hus, allerede før start, emmer af liv og kultur af høj kvalitet  

Få har så stor betydning for formidling af musik til børn som Sigurd Barrett.

”Børnenes vej til Musikkens Hus” er planlagt i samarbejde med Sigurd Barrett og vil blive gennemført med ham som frontfigur, hjulpet på vej af Aalborg Symfoniorkesters maskot ”Chopingo”.

 

 

2014-01-09
’Rundt om Livet’ skal hjælpe sårbare borgere til et sundere liv.


Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune tilbyder nu ’Rundt om Livet’ for borgere, der er i en sårbar situation eller kæmper med nogle fysiske, psykiske eller sociale udfordringer.


’Rundt om Livet’ er et gruppetilbud, der skal hjælpe deltagerne til at få en sundere livsstil. Tilbuddet løber over syv måneder og byder både på undervisning, diskussion og motion.

- Vi har fået mange positive tilbagemeldinger på de tidligere ’Rundt om Livet’-forløb. Flere deltagere har efterspurgt mere motion, og det er vi glade for at imødekomme, fortæller sundhedsmedarbejder Sureka Santhirasegaram fra Sundhed og Træning.

Parat til forandring?
Formålet med forløbet er at hjælpe den enkelte deltager på vej mod et sundere liv og bedre trivsel. Motionen bliver tilrettelagt på et niveau, hvor alle kan være med, og deltagerne har selv indflydelse på hvilke sundhedsrelevante emner, der bliver taget op i undervisningen og til diskussion.

- Den vigtigste forudsætning for at deltage er, at du er parat til forandring, og at du vil gøre en aktiv indsats, understreger Sureka Santhirasegaram.

Kunne du, eller én du kender, have udbytte at deltage i ’Rundt om Livet’, kan du kontakte sundhedsmedarbejder Sureka Santhirasegaram på tlf. 24 87 12 16. Alle deltagere kommer til en afklarende samtale, inden forløbet starter.

Yderligere oplysninger
Sundhedsmedarbejder Sureka Santhirasegaram, Sundhed og Træning, Mariagerfjord Kommune, tlf. 24 87 12 16.
 
 
2014-01-08
”Efterlysning af flere gode ideer til Festugeprogrammet”
 
 I perioden 2. – 11. maj 2014 afholdes der igen Festuge i Mariagerfjord Kommune. Formålet med Festugen er at skabe en større fælles event, der sætte fokus på mangfoldigheden i Kultur og fritidslivet.

Vi afviklede festuge i 2010 og 2012 , hvor der begge gange var ca. 60 – 80 forskellige aktiviteter/arrangementer – stor som små – fordelt over hele kommunen.
Aktiviteterne kan være alt fra motionsløb til klassiske koncerter og fra gadeteater til udstilling af modeltog.
I år har Festugens Styregruppe besluttet at der skal lægges særlig vægt på aktiviteter for børn og unge. Der er nedsat en særlig arbejdsgruppe, der har til opgave at koordinere denne indsats. Herunder tænkes et tæt samarbejde mellem foreninger, skoler og børnehaver.
I samarbejde med Handelsstandsforeningerne i Hadsund og Hobro skydes Festugen i gang med et dobbelt åbningsarrangement i de 2 byer i.f.m. et ”Open By Night” i butikkerne.
Ved udløbet af den oprindelige frist i december er der indkommet mange gode og spændende aktivitetsideer, men vi vil gerne have endnu flere oplyser formanden for Festugens Styregruppe Jane Grøn.
Derfor er fristen forlænget frem til udgangen af januar, således at flere kan melde ideer ind på Festugens hjemmeside www.festuge.nu , fortsætter hun.
Der er specielt fokus på aktiviter i kommunens landsbyer, og Landdistriktsrådet har derfor bevilget kr. 25.000 – i særligt tilskud til foreninger og andre i de mindre lokalområder, der har gode ideer til arrangementer.
Vi finder det vigtigt at der er aktiviteter for borgere i alle aldre og at der er en god geografisk fordeling af arrangementerne oplyser Rådets formand Jens Cæsar Jensen.
Nærmere info:
Festuge-sekretariatet, Kultur og Fritid
Jens Lykke – jelyk@maraigerfjord.dk
Joan Otte Andersen – joana@mariagerfjord.dk
Annika Johansen – annij@mariagerfjord.dk

 

 

2014-01-07
Landsbyerne mødes til inspiration og oplevelse

Landdistriktsrådet indkalder til årsmøde på Skrødstrup Efterskole

Igen i år mødes landsbyerne i Mariagerfjord Kommune. Det sker når Landdistriktsrådet indbyder til årsmøde mandag d. 3. februar på Skrødstrup Efterskole ved Mariager. Ved sidste årsmøde mødtes over 110 mennesker på Tinghøj i Øster Doense og rådet håber på lige så stor opbakning i år. Til mødet vil repræsentanter fra kommunens landsbyer og andre interesserede sætte hinanden stævne til et relevant program med fokus på landsbyernes mange muligheder og udfordringer.
Der vil bl.a. være foredrag af Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet, der fortæller om tendenser indenfor frivillighed og ungdom – begge vigtige ressourcer for kommunens landsbyer, samtidig med at det er en aktuel udfordring at tiltrække og beholde disse kræfter i mange landsbyer.
Derudover vil der være 4 oplæg, hvor der gives inspiration til det lokale arbejde i landsbyerne. I et af de fire oplæg vil Brian Skov Nielsen fra Center for Socialt Frivilligt Arbejde give nogle bud på, hvad man som forening eller landsby kan gøre, for at få fat i flere unge frivillige. De unge kan og vil faktisk en hel masse - og med små tips og tricks kan foreninger sagtens udnytte den ressource, som de unge er, til gavn for alle parter.
I et andet oplæg vil Stine Berg fortælle om udviklingsprogrammet Blomstrende Landsbyer og herefter vil Poul Verner Christensen fra Årre i Varde Kommune, dele ud af deres oplevelser og erfaringer med programmet.
Social Kapital i Landsbyerne er emnet for et oplæg af Kristina Thitgård Jensen, Sundhedscenter Hadsund. Her vil hun uddybe begrebet social kapital, der gennem længere tid har været i stigende fokus, når det gælder den enkelte borgers sygdom, sundhed og trivsel. Borgeren kan trække på social kapital fra mange forskellige fællesskaber, og der er gode grunde til at fokusere særligt på lokalområdet og de netværk, normer og gensidige tillidsrelationer, der eksisterer eller mangler i områderne.
Et fjerde oplæg er af Jesper Malling Sørensen, filialdirektør i Andelskassen Hobro. Her vil han give indblik i emnet ejendomsfinansiering i landdistrikterne.
I løbet af aftenen er der orientering om Landdistriktsrådets arbejde, samt en årsberetning.

Årets Ildsjæl 2013
Et af aftenens højdepunkter er kåringen af Årets Ildsjæl 2013. Blandt 17 indstillinger har Landdistriktsrådet nomineret tre kandidater: Orla Jørgensen, der gennem 25 år har haft stor betydning for udviklingen i Veddum og har præget og holdt liv landsbyen; Niels Riis Østergaard, som med engagement og gåpåmod har været med til at gøre lokalområdet Handest, Glenstrup og Holmgård levende og attraktivt; Hans Christensen, Jakob Mortensen, Villy Nielsen og Arne Nielsen fra Rold, som har taget initiativ til og været primus motor for i udviklingen af det gamle stadion til en spændende aktivitetsplads for børn og voksne i Rold. Prisen på 5000 kr., samt et kunstværk overrækkes af Formanden for Kultur og Fritid Jørgen Pontoppidan.
Formanden for kommunens Landdistriktsråd Jens C. Jensen håber igen i år på et godt fremmøde og opfordrer, at man besøger hjemmesiden www.mariagerfjord.org  hvis man er interesseret i at deltage. Her er der flere oplysninger, samt elektronisk tilmelding.
 
2014-01-04
Hvad skal ”barnet” hedde ?

”Den Gamle Biograf” i centrum af Mariager er pt. under ombygning, og vil i løbet af foråret ”springe ud”, som et nyt og moderne kulturhus med en større sal, bedre sceneforhold, gode backstagefacilliteter og et topmoderne køkken.
Alle disse ting – suppleret med moderne AV-udstyr, og bedre adgangsforhold for ældre og handicappede – tilbydes byens foreningsliv og de mange private der årligt kan bruge huset til private fester m.v.
Desuden er forholdende optimale til koncerter og foredrag, hvilket bl.a. musikforeningen Rytmus glæder sig til udtaler formanden Jane Grøn.
Kommunen er husejer og derfor bygherre, men for at give muligheder for privat udlejning, er denne opgave overdraget til foreningen ”Den Gamle Biograf”. Foreningen forpagter huset – dog således at kommunen selv har brugsret til facilliteterne.
Navnet ”Den Gamle Biograf” knytter sig til stedets tidligere funktion, men der skal dog fortsat vises film i salen oplyser Filmklubben, der overvejer at benytte mere moderne udstyr i fremtiden.
Kredsen af brugere har i samråd med kommunen overvejet et navneskift i forbindelse med den omfattende ombygning, der har et budget på 7 mill. kroner.
”Lad os få en masse gode forslag” siger Jens Lykke fra kommunens Kulturforvaltning. ”Vi har selv haft mange overvejelser, og måske ender det blot med at vi fastholder det velkendte navn” fortsætter han.
”Dog vil kommunen gerne sætte 3 flasker rigtig god rødvin på højkant til en kreativ sjæl, der kan pege på det helt rigtige navn. Derfor anmodes lokale navneekvilibrister til at sende gode forslag til jelyk@mariagerfjord.dk inden 1.februar. Så kigger vi på sagen ” slutter han.
Nærmere info: Jens Lykke, Kultur ogg Fritid – Maraigerfjord Kommune – jelyk@mariagerfjord.dk  og 97113505