Nyt i Fyrkatspillet
www.ihobro.dk


2016

2016-12-20  
Hermed fremsendes presse meddelelsen fra "Nissen i Flasken".
Kulturudvalgsformand så forestillingen den 4. dec. Jørgen holdt en tale efter forestillingen, hvor han sagde, at juleforestillingen er blevet en fast tradition. Jørgen roste forestillingen og glædede sig til juleforestillingens 10 års jubilæumsforestilling 2017.
 
Med venlig hilsen
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

2016-12-21  
"Nissen i Flasken" blev børnenes spil.

Da julespillets forestilling gik hen over de skrå brædder på scenen på Hobro Theater, var der usædvanlig mange børn med i forestillingen. Det gav ekstra liv til de voksne skuespillere. Publikum lagde også mærke til den gode stemning. Det understregede også, at spillet er både for voksne og børn.

Det er ikke alene skuespillerne, men også de unge musikere og koreografen, der sætter deres præg på forestillingen. De har sans for den rette stemning og på hvordan de kan skabe liv i scenerne og glæde i musikken.

Publikums begejstring gav langt flere solgte billetter end i 2015, hvor vi solgte 571 billetter og hvor 652 købte billet i år.

Mange af de medvirkende børn og unge vil vi se på scenen til næste juleforestilling. De er særlig rustet til skuespillertjansen, fordi der er flere af dem, der får undervisning på Fyrkatspillets dramaskole.

Fyrkatspillet vil endvidere gerne takke Kultur- & Fritidsudvalget og Foreningsrådets udviklings- og talentpulje for deres velvilje for Fyrkatspillets forestilling. Her vil spillet også gerne sige stor tak til Sparekassen/Jutlander Bank, der støttede initiativet til juleforestillingen og som i 9 år har været hovedsponsor for forestillingen på Hobro Theater.

Med venlig hilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet
Hanne Øxenholt
pressesekretær
 
2016-12-02  

Open By Night fredag den 25. nov  en succes:


Amatørteatret Fyrkatspillet  "Nissen i Flasken" og Handelsstandsforeningens repræsentant Søren Greve og kulturudvalgsformand Jørgen Pontoppidan havde succes med deres fælles arrangement i "Kulturarven i Adelgade 26" i bryggerens blaa køkken og i gangarealerne i bryggerlejligheden. Det var Fyrkatspillets skuespiller Mogens Karmark, i rollen som sparekassedirektør med høj sort hat, der tændte juletræet. Skuespillerformanden Kaj Børge Jung Pedersen, i rollen som brygger Bie, havde selvfølgelig også en høj sort hat på og faldt i snak med publikum på gågaden og viste vej til bryggergaarden.  

 Omkring 100 tog bagtrappen op i køkkenet, hvor taffelgruppens medlemmer havde travlt med servere æbleskiver og gløgg til de besøgende. Kapelmester Hans Ole Munkgaard spillede på klaveret og de 12 glade nisser sang .Koreografen Lars Krebs Jensen medvirkede og tog sig af, at alle nisserne var i stødet og alle var i godt humør. Nisserne og kulturudvalgsformanden  følte sig rigtig hjemme i bryggerens lejlighed og de tog en tur på trappen op til det spændende bryggerloft. 

Bryggerhilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

 

26 fotos

2016-11-25 Fyrkatspillet førte sig frem under OPEN BY NIGHT med æbleskiver i Bies køkken

2016-11-17  

"Nissen i Flasken i bryggerens køkken Open By Night"

Når Handelsstandsforeningen har tændt juletræet på Store Torv den 25. nov. kl. 19.00, er der et arrangement med Handelsstandsforeningen ovre i Brygger Bies køkken, hvor kulturudvalgsformand Jørgen Pontoppidan holder tale i bryggerkøkkenet i Adelgade 26 og hvor Jørgen P åbner juleforestillingen "Nissen i flasken". Der bydes på æbleskiver og gløgg i  det blå velbevarede bryggerkøkken, så de besøgende kan se bryggerens faciliteter. Kapelmester Hans Ole Munkgaard spiller på klaveret, og de medvirkende i forestillingen synger.  Man går selvfølgelig ad "køkkenvejen", når man skal  op i køkkenet - ind i Bryggergaarden og den første dør på højre hånd på langsiden i gården, går man op ad køkkentrappen . Så kommer man op i de smukke gange og ind i køkkenet, hvor der udskænkes gløgg og æbleskiver u/b.

Med bryggerhilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

2016-11-12  
Drama i årets julekomedie
Historisk korrekte detaljer og fri fantasi mødes på Hobro Theater
Et glasværk er gået konkurs, et skibsværft har kurs mod samme skæbne, mens iltsvind og fiskedød har ramt fjorden. Hobro anno 1900 er i det hele taget gået i stå.
Sådan er situationen, når tæppet på Hobro Theater går til Fyrkatspillets julekomedie i år, Nissen i Flasken. Men takket være en forelsket sparekassedirektør, en rebelsk teenager, en skurk, som kommer på bedre tanker, og ikke mindst nissekraft bliver alting vendt på hovedet.
Det er niende år i træk, at fyrkatspillerne, som ellers huserer som vikinger om sommeren i langhuset på Fyrkat, rykker i vinterhi på Hobro Theater for at sprede julehygge blandt byens borgere.
De første par år var det kendte stykker, Fyrkatspillerne opførte, men de fleste forestillinger er efterhånden skrevet til lejligheden. Igen i år har Jørgen W. Larsen, som også har skrevet manuskript til flere af vikingespillene, ført pennen til julespillet, mens instruktionen i år er lagt i hænderne på Lars Ditlev Johansen. De har sørget for, at korrekte detaljer fra Hobros historie møder fri fantasi.
Billetsalget er i fuld gang, oplyser formand Jytte Frederiksen. Der er premiere torsdag den 24. november med fem forestillinger yderligere i de to følgende weekender. Billetter kan købes på turistkontorer og biblioteker i Mariagerfjord Kommune og på Fyrskatspillets hjemmeside.


 

Klar til at slippe nissen ud af flasken: Fyrkatspilformand Jytte Frederiksen og underdirektør Carsten Brandt Andersen fra spillets hovedsponsor, Jutlander Bank, præsenterer her årets julespilsplakat, flankeret af nogle af de nisser, der laver løjer på scenen i år.
2016-10-23  
Årets juleforestilling 2016 på Hobro Theater der vil sætte både børn og voksne i julehumør.

Spillets forfatter, skuespiller Jørgen W Larsen Aalborg Theater fortæller:
"Nissen i Flasken" har Danmarkspremiere på Hobro Theater den 24. november 2016 kl. 19.00 .
Vinteren er mild i Hobro. Drengene sidder og fisker nede ved fjorden, til stor irritation for Brygger Bie, som jævnligt kommer og sætter fiskeyngel ud. Hobro skibsværft er lige blevet bygget, men det står sløjt til med omsætningen. Mecanicus Svendsen på torvet sidder og triller tommelfingre. Ingen skal have lavet cykler. Selv byens fattige lurendrejer er løbet tør for ideer og får ikke narret noget fra nogen. Bryggeriet har mistet omsætning og sparekassedirektøren sidder og fortvivler over det nye skibsværft, som ikke laver nogen skibe. Det er som om alt er gået i står, selv julen lader vente på sig.
Lurendrejeren, som har narret fiskestangen fra drengene, sidder nu og fisker og får pludselig øje på ………noget!
Kom og se en ny dansk julekomedie om den sovende by, som pludselig bliver vækket noget så eftertrykkeligt og får alting vendt på hovedet.

Fyrkatspillet, instrueret af Lars Ditlev Johansen til totalteater i år! En bro er ført fra scenen ned i salen, hermed fremstår to scener, med adgang fra alle sider.
25 børn og voksne medvirker i stykket med ny musik, glade tekster og rappe rytmer. Ved klaveret sidder Kasper Fonnesbæk Andersen/Hans Ole Munkgaard. Koreograf Lars Krebs Jensen står sammen med instruktøren og de to musikere inde for, at der er gang i juleforestillingen, der vil sætte både børn og voksne i julehumør
Forestillingen opføres fra den 24. november 2016 , 6 gange på Hobro Theater med familievenlige priser. Billetterne kan købes på Fyrkatspillets hjemmeside www.fyrkatspillet.dk, på Mariagerfjords turistkontorer og på kommunens biblioteker.Der er en speciel aftale vedr. ledsagere til kørestolsbrugere.

Med teaterhilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
 


2016-10-12 Nisser på loftet over Biecentret under Fyrkatspillet øveaften til julespillet

2016-10-03  
Fyrkats Venners foredrag på Hobro Bibliotek , den store foredragssal
mandag, den 10. oktober kl. 19.00
Morten Søvsø Overinspektør, Arkæologi
Sydvestjyske Museer
Foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg:

”Runesten og vikinger ved Ribe Domkirke”
Store udgravninger ved Ribe domkirke i tidsrummet 2008-12 gav for første gang arkæologer mulighed for at undersøge, hvad der skjulte sig i og under de op til 4 meter tykke kulturlag i området. Ældst på stedet var en stor kristen kirkegård, som meget tyder på går helt tilbage til 800-årene, missionæren Ansgars tid. I foredraget præsenteres udgravningerne og deres betydning for diskussionen om forløbet af Danmarks overgang til kristendommen.

Med venlig hilsen
Fyrkats Venner
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
   

Vil du være en del af fællesskabet i Amatørteatret

Vil du være en del af fællesskabet i Amatørteatret Fyrkatspillet 2017, så kom til stormødet torsdag, den 6. oktober 2016 kl 19.00 og mød forfatteren skuespilleren Jørgen W. Larsen i foredragssalen på Hobro Bibliotek .
En viking, der er både kriger, købmand, sømand og bonde.

Kunstneren Flemming Bau har tegnet denne her appetitvækker til Fyrkatspillet . Det er jo så afgjort en tegning, der er et frisk og et glad pust for Fyrkatspillet og til de der kunne tænke sig at komme torsdag, den 6. oktober 2016 kl. 19.00 på Hobro Bibliotek. Hvor forfatteren Jørgen W. Larsen fortæller om, hvilke muligheder der er, når man melder sig som skuespiller mm. Jørgen W vil nok også løfte sløret for, hvor i vikingetiden handlingen kommer til at foregå?

Vil man gerne have en stor eller en lille rolle? Ja en sang vil da også være godt, for der er jo en mægtig god akustik inde i vikingehuset. Jørgen W Larsen tager jo en samtale , med de der melder sig . Jørgen W skriver en rolle til de der gerne vil være med . Der er brug for børn, unge , voksne og stort set folk i alle aldre, der har lyst til at være med i fællesskabet. Man har det godt med hinanden, fordi alle er sammen om at bygge forestillingen op i Fyrkathuset .

Jørgen W fortæller også om de seancer ,der vil blive arrangeret i forbindelse med, at manuskriptet mm bliver bygget op. Manuskriptet er færdigt den 1. februar 2017 og her går læseprøverne i gang. Spilleperioden er fra den 26. maj til og med den 10. juni 2017.

Gruppelederne og Jørgen W. kan også fortælle , at det er ikke bare skuespillere, der er brug for. Der er brug for folk til at sy dragter, lave rekvisitter , lave spændende vikingemenuer til taflerne, PR- markedsføring mm. Der bliver orienteret om, hvordan arbejdsgrupperne mødes og hvordan man er fælles om opgaverne.

Stor vikingehilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08

 

 

2016-09-13  
Fyrkatspillets Dramaskole går i gang med undervisningen:
Undervisningen går i gang den 17. september i Fyrkatspillets undervisningslokale ovenover Bie centret med indgang ved den røde dør fra Bies Have. Det drejer sig om undervisning af børn og unge i alderen 10 - 14 år og fra 14 -25 år. Fyrkatspillets koordinator for undervisningen skuespiller Lars Ditlev Johansen vil gerne mødes med interesserede børn, unge . Lars Ditlev vil også gerne tale med forældrene således, at de alle kan få at vide , hvordan Lars Ditlev og de andre instruktører har tilrettelagt undervisningen i de kommende weekender. Orienteringen finder sted i undervisningslokalet på onsdag, den 14. september fra kl 16.00 til kl. 17.00 .

Forleden var der den første prøve i gang i undervisningslokalet med juleforestillingen på Hobro Theater, hvor der er 25 skuespillere på scenen.

Stor hilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
2016-07-02  

Fyrkatspillets forestilling i år blev en publikums succes.
 

Årets forestilling blev set af 1.328 betalende tilskuere, en belægningsprocent på 71 %.   66 elever fra Julemærkehjemmet fik en teateroplevelse et par dage før premieren.  Der er i alt 1.394, der har set forestillingen. I 2016 har der været 17 personer flere inde og se Fyrkatspillet, end i 2015. I Fyrkatspillets PR-gruppe er man meget tilfreds med billetsalget.

 

Vejrmæssigt var sommervejret jo virkelig en dejlig jubilæumsgave til spillet, for de 30 år. Det er den flotteste sæson vejrmæssigt, spillet nogensinde har haft.

Det gode vejr satte sit præg på dørsalget. Flere af gæsterne benyttede sig af at tage spadsereturen i den smukke natur inde fra byen, i det gode vejr. Gå på vandrestien langs med Onsild ådalen til Fyrkat. Publikum bemærkede Vikingeskibslaugets Fyrkats vikingeskib "Marsk", der var forankret ude midt i Fyrkat Engsø. Vikingeskibet er et symbol  på, at Fyrkatspillet er på Fyrkat. Det smukke dragehovede der er på skibet, blev beundret.
 

Der var taffelaftener, hvor der var gæster, der spurgte og fik mulighed for at spise taflet udenfor Fyrkathuset. Nattergalen er heldigvis kommet tilbage til Fyrkat. Når taffelgruppen efter en travl dag er færdig og klar til at gå hjem, kan man blive fristet af forslaget - skulle vi ikke lige gå ud på ringvolden og se, om vi er heldige/muligheden, for at vi kan høre nattergalen? Det lykkedes heldigvis og det gav gevinst flere aftener. Gode minder - om en naturoplevelse efter en afsluttet arbejdsdag, hvor Fyrkatvikingerne - har haft det godt med gæsterne og med hinanden.


 

Forestillingen blev meget vel modtaget af såvel den skrivende presse, som af Danmarks Radio og TV2Nord, som af publikum.  


 

Publikum fortalte , at  de i sær  var  betaget af stemningen , da Harald Blaatand blev døbt. Situationerne med, hvordan bønderne forsøgte at forhandle med kongens folk, for at få en rimelig betaling for den jord bønderne skulle afgive til kongens borge, var også en god oplevelse.

Den genstridige Svend Tveskæg var også på scenen, i Fyrkathuset, teaterrummet som af flere arkæologer benævnes, som et af Danmarks bedste teaterrum.

Der er en stigende interesse for, at familier med børn og børnebørn kommer og ser vore forestillinger i Fyrkathuset på Kongens Fyrkat. Ved alle forestillingerne, på eftermiddage, alm. aftenforestillinger og ved taffelaftener, var der et bredt billede af, de blandede grupper med flere generationer og især med den unge generation. Der er flere, der har benyttet sig af, at give en oplevelsesgave til venner/familie. At forære en oplevelse i stedet for en pengegave.
 

Publikum kom stort set fra hele landet. Der var publikum som oplevede Fyrkatspillet for første gang. Mange syntes, at det er fantastisk, at man kan sidde i et så forunderligt teaterrum og være så tæt på skuespillerne og følge, et bud på, hvad der kunne have foregået på Kong Gorm og dronning Thyras tid og i Harald Blaatands regeringsperiode.


 

Med vikingehilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

Formand

mobil 23 30 03 08

 









 
2016-06-16  
Gave til Amatørteatret Fyrkatspillet:

Formanden for Sparekassen Hobro Fonden Poul Søndberg var på Fyrkat og var
med til at tage de nye taffelborde i brug. De gamle taffelborde fra 1987
skulle udskiftes og derfor var det en glad flok fra Fyrkatspillet, der tog
imod den flotte gave, fra formanden for Fonden, Poul Søndberg.

På billedet ses fra venstre næstformand i taffelgruppen Aage Kjær, spillets
formand Jytte Frederiksen, formanden for Sparekassens Fond Poul Søndberg,
Erik Carlsen, Birte Carlson og længst til højre formanden for taffelgruppen
Dagmar Mark Larsen.
2016-06-06  
Nattergalens sang kan opleves på Fyrkat.

I Fyrkatspillet har vi nydt det flotte vejr og varmen. Folk benytter sig af dørsalget nede i Fyrkat Møllegaard. Billetsalget åbner godt en halvtime før forestillingerne. Der er ledige billetter til de sidste 5 forestillinger, hvor af der er to taffelaftener. Billetterne kan jo købes på Turistbureauet og på Mariagerfjords biblioteker på www.fyrkatspillet.dk 

De aktive Fyrkatvikinger og nogle af vore gæster plejer at gå ud på voldanlægget efter taflet, for at høre nattergalen . Der har været gevinst i oplevelsen her i weekenden. De sidste par år har vi ikke været så heldige, at høre nattergalen derude i Onsild Ådal.

Fra Fyrkat kan vore gæster nyde at se Vikingeskibslaugets Fyrkats Vikingeskib "Marsk", som ligger ude på Fyrkat Engsø m/Fyrkatspillets smukke Dragehoved. Det er et smukt syn og et symbol på Amatørteatret Fyrkatspillet er på Fyrkat.

Med vikingehilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen
 

 

 

2016-05-30  
Skuespillere, dansere, sangere, musikere søges til årets juleforestilling på Hobro Theater.

Vil du være skuespiller og med i årets juleforestilling på Hobro Theater "Jul over Himmerland", der handler om Kulturarven Bies Bryggeri, om kendte borgere fra Øster Hurup og fra andre steder i kommunen?

Selvom at Fyrkatspillet spiller sine forestillinger ude på Fyrkat, vil Fyrkatspillet gerne holde et stormøde på Hobro Bibliotek, grundlovsdag den 5. juni 2016 kl. 17.30 i den store foredragssal.

Vi skal have Jørgen W Larsen i gang med at skrive manuskriptet til årets juleforestilling.
På stormødet vil forfatteren og skuespilleren Jørgen W. Larsen fortælle om juleforestillingen og om de muligheder, der er for at medvirke i forestillingen. Sidste år byggede Fyrkatspillets håndværkere en helt ny scene ud på Hobro Theater således, at der nu kan laves totalteater.

Manus skal være færdig i god tid. Jørgen Larsen vil gerne have, at de skuespillere, der har lyst til at være aktivt med, eller som har lyst til at danse eller synge, møder op og får snak med forfatteren. Spiller du på et instrument, vil Jørgen W også gerne høre om det..

Såfremt du er forhindret i at deltage i mødet, men er interesseret i at være med, kan du tilmelde dig til Fyrkatspillets mail adr fyrkatspillet@mail.dk Fyrkatspillet vil sørge for, at du får en telefonisk kontakt til forfatteren.

Jørgen W. Larsen vil jo helst gerne tale med de, der er interesseret i at være med. Prøverne begynder i september og der er premiere den torsdag den 24. november kl. 19.00.

På mødet er det også muligt at tilmelde sig til Fyrkatspillets Dramaskoles undervisning.

Stor hilsen
Amatørteatret Fyrkatspillet
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
 
 
2016-05-25  
50 HKére og ledsagere skal til Fyrkatspil.

HK`s Lokalråd for Mariagerfjord og Vesthimmerland har den 8. juni inviteret
HK medlemmet med ledsager til at se Fyrkatspillet Harald .
Vi glæder os rigtig meget til at se årets Fyrkatspil. Og støtter gerne op om
det fantastiske frivillige arbejde omkring Fyrkatspillet, som foregår ved
Hobros største turist attraktion. Det er altid en stor oplevelse at være i
disse omgivelser.
Per Bech
Lokalrådet HK

 

 

2016-05-22  

Instruktørens omtale af årets Fyrkatspil 

 

På Jørgen W Larsens opfordring startede stykket “Harald” med et fællesmøde, hvor de medvirkende, bestyrelsen og andre der har tilknytning til Fyrkatspillet samledes for at snakke om årets vikingespil. Et meget interessant og oplysende møde, hvor vi blev oplyst om den historiske Harald Blåtand, altså de fakta, der er kilder til.

Et af de spørgsmål som jeg husker Jørgen stillede var: "men hvem var Harald Blåtand? hvad var han for et menneske?" Det kom der mange interessante bud på og det sjove er, at når man blander fakta med fantasi om manden, mennesket Harald Blåtand, kommer der en historie, som mere er vores end Harald Blåtands. Vi spejler vores egne liv i den fantasi, som det jo mestendels er. På samme måde spejler Harald sig i mælkemanden, som gestalter ham som voksen, de to skoledrenge som spiller Harald som barn. Skolelæreren i munken, pædagogen i vikingekvinden osv. Vi spejler os, og mit håb er, at I vil gøre det samme kære publikum, rigtig god fornøjelse.


Lars Ditlev Johansen, instruktør

 

 

2016-05-22  

Amatørteatret Fyrkatspillet tilbage til rødderne

2016 er et ganske særligt år for Fyrkatspillet. For det er nemlig 30 år siden, at vikingespillet blev opført for første gang på den eneste teaterscene af sin slags. Året før blev den flotte kongeborg nemlig bygget med udsigt over Onsild Ådal.

Og hvilken bedre grund til at lade spillet vende tilbage til sine rødder. For vel har vi flere gange haft fornøjelsen af Kong Harald Blåtand - eller Harald den Gode, som huserede omkring 980. Vi kender lidt til hans koner - lidt mere til den stridbare søn Svend Tveskæg. Men ikke meget til kongen, der gjorde danerne kristne, og i årets spil følger vi ham som barn, ung og voksen.

Det kan kun lade sig gøre, fordi så mange lokale træder ind på scenen i perioden fra 27. maj, og giver den gas som børn, kvinder og mænd i en fjern fortid.

Omkring 100 ildsjæle bruger en stor del af deres fritid på scenen året rundt, men også bag kulisserne, i dragtgruppen, som teknikere, som i taffelgruppe med vikingekokke, i økonomi og i pr- gruppe og meget meget mere. 

Ligeledes kommer der fra nær og fjern forældre med deres børn til undervisning i Fyrkatspillets Dramaskole.

Fyrkatspillet bringer folk af alle sammenfundslag og i alle aldre sammen. Tilflyttere finder nye venner blandt de lokale. Byens erhvervsliv rækker en hjælpende hånd, og publikum bakker gladeligt op.

 Når klapsalverne lyder i vikingehuset, er hver en time, der er lagt i spillet, det hele værd. I spillets jubilæumsår håber vi på at kunne glæde en masse mennesker endnu engang.
Fyrkatspillet ønsker god fornøjelse

Jytte Frederiksen, formand

 

 

 

2016-05-19  

Fyrkatspillet 2016

Som altid bliver det interessant at se inspirationen fra vikingetiden folde sig ud i de helt rigtige rammer. Fyrkatspillet er som bekendt det eneste sted i Danmark, hvor man kan se vikingeteater i et vikingehus, og det hele begyndte for 30 år siden, kort tid efter at det flotte rekonstruerede fyrkathus blev indviet i 1985.

Meget passende handler jubilæumsforestillingen i år om Kong Harald Blåtand, som sørgede for opførelsen af Fyrkat og de andre ringborge omkring år 980. Det var også Harald, som efter sigende, gjorde danerne kristne, hvor hans far Gorm den Gamle ifølge historien var noget mere fjendtlig overfor kristendommen.

Så hold godt fast når dette års forestilling bringer jer igennem Haralds forskellige livsfaser med forældrene Gorm den Gamle og dronning Thyra, Haralds koner og hans udfordrende søn Svend Tveskæg.
En ting er givet: Det vil blive dramatisk.  

Hvert år fortæller de mange frivillige og dygtige folk bag Fyrkatspillet os nye spændende historier om vikingetiden og om hvad datiden har berørt af grundlæggende menneskelige relationer og problematikker, som kærlighed, magtkampe og frygten for det ukendte. Følelser som vi stadig kan forholde os til den dag i dag og det er sikkert også grunden til, at Fyrkatspillet rammer os år efter år.

I år kan vi glæde os til endnu engang at dykke ned i normerne og værdierne i vikingetidens samfund og nyde en spændende historie om selve Kong Harald Blåtand.  

Jeg ønsker Fyrkatspillet et stort og velfortjent tillykke med 30 spilleglade år og ser frem til at følge jer i mange år fremover.

Rigtig god fornøjelse med dette års jubilæumsforestilling.

Mogens Jespersen
Borgmester

 

Ildsjæle gennem 30 år

Efter 30 år er Fyrkatspillet ikke alene blevet en tradition – spillet er blevet en institution i Hobro.

Det er glædeligt. Men samtidig også lidt farligt. For når en aktivitet udvikler sig til en institution, sker der ofte det, at omgivelserne begynder at betragte den som en selvfølge på linje med, at der er vand i vandhanen og varme i radiatoren.

Da projektørerne i vikingehuset tændtes for første gang tilbage i 1986, var ingen vel i tvivl om, hvilken tung opgave folkene bag havde løftet, inden de kunne byde det første publikum velkommen på den utraditionelle scene. Heller ikke andet år. Eller det tredje. Men efterhånden som spillet levede i 10, 15 og 25 år og nu i år runder sæson nummer 30, kan vi, der ikke har brugt timer og dage af efterårs- og vintermånederne på at lægge planer, skrive replikker, sy kostumer, bygge kulisser, sælge billetter eller stå igennem iskolde udendørsprøver, ja, vi tilskuere kan godt forledes til at tro, at det hele bare kommer af sig selv.

Men det gør det ikke.

Fyrkatspillet er blevet en samlende faktor for Hobro by og egn. Og der går frasagn om spillet langt ud over Mariagerfjord Kommunes grænser. Spillet har ”sat Hobro på landkortet”, som man siger. Derfor er Jutlander Bank fortsat en trofast sponsor for Fyrkatspillet, sådan som vi, indtil 2014 under navnet Sparekassen Hobro, har været det i alle årene. Selvfølgelig for at støtte de ulønnede ildsjæle, uden hvem der ikke ville være noget spil. Men også til glæde for byen og egnen.

Til ildsjælene vil jeg på vegne af Jutlander Bank ønske tillykke med 30 års jubilæet og sige tusind tak for jeres utrættelige indsats.

Og til publikum; jer vil jeg ønske en rigtig god oplevelse med årets forestilling, Harald.

Per Sønderup,
ordførende direktør
i Jutlander Bank

Indlæg til program for Fyrkatspillet 2016

30 perler på en snor. Det er Fyrkatspillets historie. Hjertelig tillykke med jubilæet.

Det er en stor og flot præstation at holde skruen i vandet i så mange år, og der er jo absolut ikke noget der tyder på metaltræthed. Tværtimod.

Det er dejligt at vi i kommunen har et tilbud som Fyrkatspillet – et spil der er med til at give kulturen et løft. Det er vigtigt med et mangfoldigt og kvalitetsrigt kulturliv – vigtigt med en bred vifte af gode kulturelle tilbud.

Og hvad er så god kunst og kultur?

Ja, det kan der selvfølgelig være mange bud på, men jeg vil mene at god kunst og kultur er det, der giver lyst til mere. Og det lever Fyraktspillet til fulde op til!

Fyrkatspillet er en god ambassadør for Mariagerfjord kommune i almindelighed og for Hobro i særdeleshed. Mange kommer udefra for at se spillet, så Fyrkatspillet er ikke bare en teateroplevelse, men også en turistattraktion.

En stor tak til alle der på den ene eller anden måde er med til at gøre Fyrkatspillet muligt.

Held og lykke med jubilæumssæson 2016.


 

Jørgen Pontoppidan

Fmd. Kultur – Fritidsudvalget.

 

30 års skuespil på Fyrkat

Det er næsten utroligt! Hvert år i hele 30 år er der opført et skuespil om vikinger i det enestående teaterrum, som udgøres af det flotte rekonstruerede Fyrkathus. Det hele begyndte kort tid efter at huset blev indviet i 1985, og det bæres af stort engagement og interesse fra mange sider, af de mange dygtige skuespillere, hvoraf nogle har været med i mange, mange år, og af gode og sjove skuespil og trofaste sponsorer. Jeg ønsker Fyrkatspillet varmt TILLYKKE med de forløbne 30 år og ønsker samtidig God Vind fremover!

I år er hovedpersonen selve manden bag det alt sammen, kong Harald Blåtand, der lod Fyrkat og de andre ringborge opføre omkring år 980, og som – med hans egne ord – gjorde danerne kristne. Vi kommer gennem hans dramatiske liv, med forældrene Gorm den Gamle og dronning Thyra, og Haralds koner, og hans uvorne søn Svend Tveskæg – og vi ser Harald som både ung, voksen og gammel og følger ham ud i verden og ser ham bl.a. på værtshus i Hamborg. Som altid er der magtspil, kvinderænker og livsholdninger, hvor sund fornuft står i højsædet. Og igen bliver Fyrkat bygget. Vi glæder os til gensynet med skuespillerne og huset og til at opleve stykket, og også til at se de mange fine dragter. Og så håber vi, at kong Harald og hans præster vil sørge for rigtig godt vejr i spilleperioden.

Else Roesdah

Forord til Fyrkatspillet Harald den Gode

Fra slutningen af maj slår Fyrkatspillet endnu en gang dørene op for en storslået opsætning af, hvad der kan betragtes som en af Danmarkshistoriens mest afgørende perioder. Hovedrolleindehaveren er Harald Blåtand – også kendt som Harald den Gode – der var født til sin storhed, og som huskes for sin afgørende rolle i at bringe kristendommen til danerne. Stykket søger at skildre personen bag ikonet, hvordan magt og storhed har været centrum for hans senere rolle som konge af Danmark.
 

Traditionen tro er Spar Nord igen i år til stede, når forfatter Jørgen W. Larsen og

instruktør Lars Ditlev Johansen sammen med de mange dedikerede skuespillere og frivillige byder velkommen ind i de autentiske omgivelser. Inden længe skal de over 100 ildsjæle, der er med til at realisere Fyrkatspillet, opleve udbyttet af deres hårde arbejde, hvilket vi glæder os meget til at overvære hos Spar Nord. I fortjener et stort tak for at holde den danske kulturarv i live og viderebringe det til vores lokalsamfund.

Dramaet udspiller sig i vikingehuset, hvor tilskuere kan glæde sig til en opsætning fyldt med drama, kærlighed og en anelse humor. Til jer, der skal overvære det flotte stykke arbejde, ønsker vi rigtig god fornøjelse. Vi tør godt love, at det bliver en oplevelse ud over det sædvanlige.

Glæd jer – det gør vi.


 

Med venlig hilsen

Frank Kristensen

Direktør

Spar Nord Hobro

 

Kong Harald Blåtand 

Kong Harald - med tilnavnet Blåtand, det huskes fortsat fra Folkeskolen! -  beskrives i dette års Fyrkat spil, og i historiebøgerne med en dobbeltsidighed, som giver stof til eftertanke. En sammensat personlighed, som skulle vælge mellem asatro og Kristendom, og som i sine sidste regeringsår kom op at toppes om magten i riget med sin søn Svend Tveskæg. Svend vandt som bekendt, men måske fik Harald det sidste stik. For det er ham, som vi i vore dage ikke blot tillægger æren for store bygværker som Vikingeborgen Fyrkat, men tillige opfatter som nationens grundlægger. Nok var Harald født til magt, men han satsede også og tog den. En mand, der forfulgte sit mål, men ikke ustraffet, for vi ved, at det har sine omkostninger. Man fristes til at sige, at det er der ikke noget nyt i, tværtimod! Derfor er det så godt og vigtigt, at interessere sig for historie og af hensyn til udbredelsen er det vigtigt, at den bliver levendegjort! Det har man vidst i Hobro og omegn i mindst 30 år!

I år er det Haralds opvækst, hvor hans personlighed formes, og siden hans manddom, hvor han med større eller mindre snilde og held udøvede den mangt, der var blevet ham tildelt. Der er lagt op til både personligt og nationalt drama i langhuset ved Vikingeborgen Fyrkat. 

Det bliver atter meget spændende at følge Fyrkatspillets fortolkning af Kong Harald Blåtand og hans samtid. Erfaringerne fra de tidligere år taget i betragtning, så tør jeg godt sige, at tilskuerne helt sikkert (!) kan se frem til en meget aktiv, levende og stærkt underholdende fortolkning af 'Blåtand'! Det giver Fyrkatspillet en ekstra dimension, at sproget er ægte og godt himmerlandsk - fra den østlige ende! Det er en sand fryd for ørerne!

Endnu engang skal initiativtagerne til Fyrkatspillet og alle medvirkende på og uden for scenen have en meget stor ros. Det er mildt sagt en imponerende indsats I lægger for dagen - vel at mærke i mange dage i løbet af året! I er et fantastisk godt eksempel på rækkevidden af engageret, frivilligt arbejde og det kommer ikke mindst af, at I alle meget synligt 'spiller' så godt sammen!

Leif Sondrup, formand

Nordjyllands Historiske Museer

 

Leif Sondrup, formand

Nordjyllands Historiske Museer

 

Harald ”Bluetooth”

 

Kong Harald – også kaldet Harald Blåtand var en mægtig konge, som samlede Danerne og store dele af Norden i sin regeringstid. Han gjorde efter eget udsagn på Jellingestenen Danerne kristne og lod bygge en række betydningsfulde og især militære anlæg, som vores egen ringborg Fyrkat. Derfor er det i den grad også på sin plads, at vi igen til Fyrkatspillet skal møde ”Harald”. Det bliver rigtig spændende at følge Fyrkatspillets fortolkning af Haralds opvækst og liv – fra barn, til ung og voksen regerende konge. Og kender jeg Fyrkatspillet ret, så bliver det igen i år en morsom forestilling til glæde for mange.

 

Selv i nutidens højteknologiske verden sætter Harald Blåtand – eller skulle vi kalde ham ”Bluetooth” – sine spor – ikke kun i Norden men i hele verden. Vi går alle rundt med en mobiltelefon eller andet udstyr, som indeholder den trådløse kommunikationsteknologi ”Bluetooth”, som svenske ingeniører tilbage i 90-erne udviklede og opkaldte efter netop Harald Blåtand – ”Bluetooth”. Teknologien blev opkaldt efter Kong Harald fordi han knyttede stærke forbindelser for samhandel og kommunikation i Europa. Selv det velkendte logo for ”Bluetooth” er sammensat at runerne ”H og B”, der står for Harald Blåtand/Harold Bluetooth. Ja han skulle bare vide.

 

Jeg glæder mig over det fantastiske store arbejde der gøres af hele holdet bag Fyrkatspillet – både på og bag scenegulvet, og glæder mig til igen at følge dette års spil i det stolte langhus ved Haralds Ringborg.


Gid rigtig mange må finde vejen til en af de 15 forestillinger til dette års spil. God fornøjelse og god arbejdslyst til de involverede.

Torben Ladefoged, Erhvervsdirektør, Mariagerfjord Erhvervsråd


 

 

Torben Ladefoged, Erhvervsdirektør, Mariagerfjord Erhvervsråd

2016-02-19

 

Amatørteatret Fyrkatspillet fremsender hermed   forfatteren Jørgen W. Larsens omtale af årets forestilling på Kongens Fyrkat "HARALD".

Kong Harald med tilnavnet Blåtand, er det største ikon i vikingernes verden.
Vi forsøger at trænge ind bag ikonet og viser en kong Harald som ingen nogensinde har set ham før. Et menneske opvokset i magtens centrum. Et rastløst og plaget menneske i tvivl om sin tro. Et temperamentsfuldt menneske, tidligt bestemt for storhed og et menneske med stor indsigt.
Kom og oplev et superdramatisk Fyrkatspil, fyldt med både krig og kærlighed og en masse ramsaltet humor.
Forfatter Jørgen W. Larsen

 

 Det er jo forestilling nr 30 og det eneste sted i Danmark, hvor der opføres et vikingeteater i et rekonstrueret vikingehus.

 

Billetsalget er nu åbnet. Fyrkatspillet skulle i år skifte "billetplatform", idet vores udbyder ikke havde mulighed for at fortsætte. PR-gruppen har valgt en lokal udbyder "Himmmerlandsbilletten", hvor vore kunder så lige skal vænne sig til et andet bestillingsbillede.

 

Amatørteatret Fyrkatspillets billetter sælges som sædvanlig på www.fyrkatspillet.dk . Desuden sælges vore billetter  på Turistkontorerne i Mariagerfjord og som noget nyt også på alle bibliotekerne i Mariagerfjord kommune.

 

Fyrkatspillet havde 1. læseprøve forleden aften . De medvirkende var meget glade for et anderledes manuskript og skuespillerne  har nu 14 dage til at læse i manus, inden prøverne går i gang i Fyrkatspillets undervisningslokale ovenover Bies Centret.  

 

Med venlig hilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

Spilleplan 2016

Uge 21
Fredag 27. maj 2016 kl. 19.00 Premiere m. taffel
Lørdag 28. maj 2016 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Søndag 29. maj 2016 kl. 15.00

Uge 22
Mandag 30 maj 2016 ingen forestilling
Tirsdag 31. maj 2016 kl. 19.00
Onsdag 1. juni 2016 kl. 19.00
Torsdag 2. juni 2016 kl. 19.00
Fredag 3. juni 2016 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Lørdag 4. juni 2016 kl. 15.00
Lørdag 4. juni 2016 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Søndag 5. juni 2016 kl. 15.00

Uge 23
Mandag 6. juni 2016 ingen forestilling

Tirsdag 7. juni 2016 kl. 19.00
Onsdag 8. juni 2016 kl. 19.00
Torsdag 9. juni 2016 kl. 19.00
Fredag 10. juni 2016 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Lørdag 11. juni 2016 kl. 19.00 Forestilling m. taffel
Forbehold for ændringer
 

 

 

 

 

 

Foto taget fra læseprøven : 

Ses fra venstre instruktør Lars Ditlev Johansen , kong Harald skuespilleren Kaj Børge Jung Pedersen, unge Harald skuespilleren David Ripoll Okholm og lille Harald  skuespilleren Martin Ripoll Okholm og til højre  forfatteren Jørgen W. Larsen.

 

2016-01-02  

"Brainstorming om Harald på Gasmuseet søndag, den 10. januar 2016 kl. 14.00".

Fyrkatspillets forfatter til jubilæumsforestillingen 2016 på Kongens Fyrkat, skuespilleren Jørgen W. Larsen "sætter scenen om Harald nede på Gasmuseet sammen med Sarah Croix, Aarhus Universitet, museumsleder Hanne Thomsen, skibsbygger Peter Leth Hobro Bådværft" sammen med de øvrige deltagere.

 

 Vil du gerne have en rolle i Fyrkatspillet, så mød op den 10. januar kl 14.00 til seancen . Instruktør Lars Ditlev Johansen deltager også i begivenheden, sammen med dem, der har meldt sig/eller melder sig til at være skuespiller mm. Fyrkatspillet har også brug for folk til de praktiske grupper . Gruppelederne er tilstede.

Jørgen W. Larsen forventer, at der kan komme spændende bud fra deltagerne og rammerne på Gasmuseet er jo fantastiske til brainstormingen.

Skulle der være interesserede, i at være med i årets stykke på Fyrkat, der er forhindret i at deltage i Brainstormingen til jubilæumsforestillingen, så kan man skrive til fyrkatspillet@mail.dk eller ringe til spillets mobiltlf.  23 30 03 08 og tilmelde sig.

 

Tegning: Flemming Bau

 

Vikingehilsen

Amatørteatret Fyrkatspillet

Jytte Frederiksen

formand

mobil 23 30 03 08